icon

Nešla by som do toho znova: Skúsenosti rodičovstva a vnútorné pocity

22. sep 2024

Aj vy to mate tak? Navzdory vdacnosti a láske voči dieťaťu? Som zlý človek?

tetapetra
22. sep 2024

@heleninamama kľudni hormón, neviem ako si došla na to,že mám malé dieťa. Ak si mama, to obdobie trvá aj po 25roku života dieťaťa. Všetko je len obdobie, ktoré prejde. Ako prešla.bolest bruška, prvé zúbky, druhé zuby, škôlka, škola....

tetapetra
22. sep 2024

@3princezne a ja si myslím, že to až taká pravda zase nie je. Tiež som mala kolegyne vydáte, s deťmi..., všetky mali presne také isté múdre reči. Až na jednu, ta bola presný opak,vzdy vravela: veď nech sa vydá,nech vie čo to je. Na margo tých starších kolegýň som im povedala len toľko, kebyže ste samé a bezdetné v tomto vašom veku,neviem,či by ste sa tak prsili

henka123123
22. sep 2024

Tiez to tak mam.keby vratim cas.tak deti uz nechcem vobec

lonely66
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
22. sep 2024

Toto su uplne zbytocne uvahy. Matkou uz si, svoje dieta milujes, bezdetna uz nebudes, takze si treba zariadit zivot tak, aby to tvoje dieta nepocitilo, ze ta materstvo az tak nenaplna.
A nie, nemala som to tak. Som vdacna za skusenost byt matkou, vzdy som si myslela, ze skoncim ako stara dievka🫣

ivik4
22. sep 2024

Ja som si to sice povedala vela krat kedze syn bol strasne narocne dieta ale viem ze keby mozem, realne to nespravim napriek tomu celemu ake tazke to je,preto lebo na stare kolena by som si velmi vycitala ze som dieta nikdy nemala.

ivik4
22. sep 2024

Inak preto mam len 1 dieta. Nerozumiem tym situaciam kde narieka mamka aka je nestastna z materstva, ale deti ma 2 aj 3. A vidim to aj tu v teme

tiika
22. sep 2024

Toto je tvoj momentálny stav, ako sa cítiš teraz. Zrejme prežívaš nejaké veľmi náročné obdobie (možno dlhšie trvajúce) a hodnotíš podla neho cele materstvo. Mala si iné očakávania? Si sklamaná z toho, že je to inak než si si predstavovala?
Myslis, že tým či prežívaš prijemne/neprijemne pocity hovori o tom, aký si človek? Zda sa, že svoje myšlienky hodnotíš, či sú správne alebo nesprávne. Obviňuješ sa za to, čo cítiš a aké myšlienky ta pri tých pocitoch napadajú?

autor
22. sep 2024

@tiika ano mala som úplne iné očakávania, od seba ako matky, od dieťaťa, od materstva celkovo. Vlastne, nikto z blízkych ma na to vôbec nepripravil, mama somnou nikdy, nemala ani len malú diskusiu na túto tému, žeby mi ozrejmila niečo alebo zodpovedala otázky. Vsetky vedomosti mam len z internetu, kde samozrejme je materstvo ukazovane ako dúha kvietky srdiečka....
Velmi som z toho sklamaná. Uplne som v tom ze som total zlyhala, ze som mala ešte rok počkať a viac si o tom zistiť. Ono za slobodna som nebola žiadna party žena, ani mejkap som neriešila, proste nebola som pipina/fiflena, bola som taky priemer z korporatu... Ale to, ako sa mi príchodom dieťaťa narušila osobná sloboda, to ma dalo doslova na kolená. Toto a plus spankovy deficit.
Áno, som bohužiaľ výchovana starou metódou typu žiadne sebavedomie, stále sa hanbit za niečo, vsetci ostatni sú lepší než ja. Čiže áno, momentálne pocity (viem ze sú dočasne), mi narúšajú celkovú osobnostnu integritu, a pripadám si zla, slabá, neschopna, oklamana životom, zradena..

jankafresova
22. sep 2024

AUTORKA
napíš si čo ti o sebe napadá: zlá, slabá, neschopná , zradená... a potom napíš ku každému slovu o sebe pravý opak, ale pravdivo:

- nie si zlá, si dobrý človek ktorý nechce svetu ani ľuďom škodiť
- nie si slabá, dokázala si prežiť až dodnes, priniesť na svet dieťa, vydržať tehotenstvo a narodenie dieťaťa, a neopúšťaš dieťa, si silná
- nie si neschopná, našla si si prácu, naučila si sa veľa a si taká inteligentná, že jasne rozoznávaš aké klamstvá spoločnosť niekedy o materstve učí, máš schopnosť
rozoznať to a pomôcť iným ľuďom dopredu sa na to lepšie pripraviť ... očividne máš hodnotné schopnosti

- nie si nutne životom zradená, aspoň nie viac ako mnohí čo mali tú istú hlúpu výchovu ako ty, a ty múdro vidíš, že bola chybná. máš
ale od života prístup na internet, čo nie každý má, máš zdravie, máš krajinu bez vojny a bez zemetrasení, máš možnosti vyhľadať si spôsoby ako zvládnuť materstvo

Tvoja najvačšia výzva teraz je naučiť sa nesúdiť sa. Očividne ti život ukazuje, že sa málo miluješ,
nemáš dosť súcit so sebou, toto je príležitosť naučiť sa neodsudzovať sa, odpúšťať si ak treba,
láskavejšie sa o seba starať.

hederamonstera
22. sep 2024

Uplne sa s tebou stotoznujem.

0silvia0
22. sep 2024

No asi si v okoli a v rodine nemala upistane male otravne decka. Moje deti (20 a 23 rokov) sa vyjadrili, ze deti nechcu lebo su otravne a idu moc do penazi.
Tak snad ich to raz prejde a raz budem babkou. Ked nie, tak si zaobstaram este 2 macky.

jankafresova
22. sep 2024

dodatok: máš možnosti vyhľadať si spôsoby ako zvládnuť materstvo, pomoc psychologičky je tiež možnosť.

jankafresova
22. sep 2024

@0silvia0 nie každý to vidí tak povrchne že či je niečo upištané. Mne sa síce zdali malé deti upištané, ale zo všetkých strán som vždy všade videla a počula, že jediný spôsob ako byť šťastná je dodržať body - maturita, vysoká, práca, manžel, dom, deti. Akoby
iné ani nemohlo byť. A keď niekto toto všetko má, ostáva v šoku, že šťastie sa nedostavilo.... a ludia, ktorým to sadlo a vyšlo bezcitne ohrnaju nosom, že a čo ti chýba, ved máš čo si chcela.
Lenže nechcela... iba nasledovala, čo jej spoločnosť vtlkala do hlavy.

tom_i
22. sep 2024

Malé deti malé starosti, veľké deti veľké starosti... pri malom dieťati bdieš lebo je hladné, koliky, choroba, ... , pri veľkom čakáš na jeho návrat z prvej (aj každej párty, disko, koncertu), v dospelosti a po osamostatnení či sú v poriadku

0silvia0
22. sep 2024

@jankafresova a preco to pises mne? Ja nie som autorka.
Pisala som autorke na margo toho, ze ju nikto nepripravil, co materstvo obnasa. Ze asi nemala v okoli male deti. To je vsetko.

jankafresova
22. sep 2024

@0silvia0 lebo odpovedám na to, čo si napisala že stači vidieť upištane deti a človeka prejde chuť byť rodičom. píšem ti,
že omyl, u mna to tak nebolo.

jankafresova
22. sep 2024

@tom_i to platí iba keď človek deti chce a chcel. má starosti s nimi. človek ktorý je zaskočený čo rodičovstvo obnáša má iné starosti: smútok za svojou slobodu, otázky čo by robil keby nebol rodič a či by to nebolo ovela lepšie...

tululu
22. sep 2024

Počuj, v ťažkých chvíľach by chcel človek vrátiť čas späť. To je myslím prirodzená reakcia. Prídu ale aj oveľa lepšie chvíle. A opäť ťažšie.A možno po čase si uvedomíš, že to všetko, čím ste si spolu s dieťaťom prešli, vás urobilo tým, čím ste. Tak ako materstvo nie je také easy, ako je na internete opísané, tak ani bezpečný život nemusí vyjsť tak, ako si predstavuješ. Život nie je ľahký a tie veci, co za niečo stoja nás stoja najviac...

mandzula
22. sep 2024

Neboj, nie si v tom sama, kolegyna vravela, ze keby sa este raz mohla rozhodnut, kupi si radsej macku. Su zeny, ktore to naplna, to su tie stastne, lebo s lahkostou splnili to, co sa od nich ocakava, a potom tie, ktore to olutovali, no uz to musia brat ako fakt a zvladnut to. A, samozrejme, aj take, co deti nemaju a take, co sa na svoje dieta vykaslu.

ysseba
22. sep 2024

Asi je to normalne, mala som po narodeni prvorodeneho presne take pocity ako ty 🤦🏼‍♀️ Dnes cakam tretie. Podotykam vsetky tri deti su planovane. Keby mi vtedy niekto povedal, ze dobrovolne budem chciet este druhe a tretie dieta, tak by som sa asi smiala dodnes 😂 kolko ma tvoje male?

0silvia0
22. sep 2024

@jankafresova nie, ja som to myslela uplne inak. Autorka pisala, ze ju nikto nepripravil na materstvo a jej matka s nou o materstve nemala debatu. Ja som jej napisala, ze asi nemala v okoli ziadne deti, tak mala o materstve skreslene predstavy. Nasledne som jej napisala, ze mojim detom stacilo mat v okoli upistane deti a hned maju nazor urobeny, ze deti nechcu. To, ze to u teba tak nebolo je ok.

luccija
22. sep 2024

@lonely66 ale to je tak so všetkým či s mužom, či prácou atď....chvílu dobre, chvíľu zle.Aj tak chodíme do práce, máme deti, máme doma chlapa to je život nič nie je ľahké.Pokym dieťa nedroguje, nezomiera všetko sa dá.

lapersefona
22. sep 2024

Zmeníš názor po čase ziadna kasa sa neje za horúca. Casom ako dieťa rastie je to lepšie.

Problem je ze zeny prve dieta porodia po 30 a viac kedy sú zvyknute zit iba pre seba a svoje hobby a po porode im dôjde cela realita. Byt mamou je obeta a veľká milost

hederamonstera
22. sep 2024

@luccija len od prace a manzela si viem dat oddych..

tiika
22. sep 2024

Je ti teda ľúto, že si sa od mamy či okolia nedozvedela viac… Potom by si sa lepšie pripravila na to, čo ta čaká, nemala skreslene predstavy a snad sa toľko netrápila. Navyše aj naša spoločnosť vykresľuje rodičovstvo skôr v ružových farbách a nie také, aké v skutočnosti je. V nepomere k tomuto sa menej hovorí o tom, ako mamy bývajú unavene, nevyspate, nemaju času na seba, sú stále dietatu k dispozícii a vela z nich to ťažko zvláda. Potom môže mat človek pocit tej neschopnosti a zlyhania.
Je možné, ze sa trapis nielen pre tie pocity ale i pre nenaplnene potreby ako oddych, spánok, čas iba pre seba?

mandzula
22. sep 2024

@lapersefona ja si zase skor myslim, ze doba je naklonena otvorene povedat svoj nazor, ktory nie je az taky lubivy, a to, ze materstvo nie vsetky z nas naplna. Nemyslim si, ze v minulosti, este pomerne nedavnej, ked zeny rodili mladsie, to prezivali nejako extra pozitivnejsie ako tie dnesne, len bolo nepripustne priznat sa s tym, moznost vykricat sa z toho anonymne nebola, tak to len dusili v sebe s tym, ze ved takto mi to mamka onehdy povedali, ze to ma byt a ma ma to naplnit stastim.

oblecenie99
22. sep 2024

Neľutujem.. aj keď je to náročné. A život pred dieťaťom bol jednoduchý a ľahší. Po jeho narodení som mala niekedy myšlienky, že som do toho nikdy nemala ísť. Akoby som JA, moja osobnosť prestala existovať.
Ale potom šiel čas, nastali nejaké zmeny aj v mojom živote, aj mojom pohľade na všetko. A teraz už cítim tak, že byt rodičom ma zmysel. Toto má naozaj zmysel. Asi nič ti toľko nezoberie z tvojho života a z teba, ako materstvo (rodičovstvo). Zároveň ale ti dá aj toľko, a také, čo nič nedokáže nahradiť.
Som presvedčená o tom, že naozaj, skutočne sa dá plnohodnotne žiť aj bez detí. Som však vďačná za to, že ich mam. Nekonečne vďačná.

morusha
22. sep 2024

@heleninamama Odporúčanie mať len jedno dieťa je najcennejšia rada do života? Už sa pomaly ani nečudujem, že tento svet nemá nádej...

marianarem
22. sep 2024

Pre mna je to strasne narocne a teraz posledne dva roky uplne najnarocnejsie, lebo vecne sme doma so skolkarskymi chorobami. Tesila som sa velmi na navrat do akeho-takeho normalu, ale ten sa absolutne nevydaril, je to o dost horsie a unavnejsie. Snivam o kolotoci skolka-robota-domov. Na druhej strane, isla by som do toho znova, lebo si neviem predstavit, ze by tu moj maly nebol. Uz ked ho raz poznam, tak chcem, aby existoval a znova by som sa prenho rozhodla ❤️
Ale do druhej materskej by som uz dobrovolne nesla, u mna je jedno moj strop.