icon

Nešla by som do toho znova: Skúsenosti rodičovstva a vnútorné pocity

22. sep 2024

Aj vy to mate tak? Navzdory vdacnosti a láske voči dieťaťu? Som zlý človek?

nikoletta1712
22. sep 2024

Keby som toto niekedy počula povedať moju mamku!…Srdce by mi puklo…
Takéto témy sa mi len pritvrdzujú v tom, že nikdy, nikdy nechcem mať dieťa…

subartic
22. sep 2024

ja som rada že mne príroda v tomto smere blokla časť mojej hemisfery. Takéto úvahy som nikdy neriešila , aké by to bolo keby bolo ..... Žijem tým čo mám, mám deti , starám sa , neriešim úbytok osobnej slobody ani žiadne obmedzenia , prijímam ich tak ako idú . Nikdy som ani neriešila či sa na dieťa cítim alebo nie , mne sú takéto úvahy úplne cudzie . Deti mi odrastajú , som tomu rada , teším sa že sú životaschopní , vybavení do života, postupne sa mi zvyšuje aj osobná sloboda.

milka1988
22. sep 2024

Ja tiež milujem môjho syna ako koňa je úžasný, ľudia si ho všade hneď zamiluju, vravia že na ňom je vidno ako veľmi chcel prísť na tento svet, ako je rád že žije a je tu na svete, syna ktorého máme z Iui, ale veľmi, hrozne, strašné mi chyba ten kľud, to ticho, ten voľný čas, a najviac trpím nedostatkom spánku
Všetci mi vraveli že si na to zvyknem. Prd som si zvykla
Je to horšie a horšie. A úplne najviac čo neznášam a trpím tým , keď ochorie. Mám až fyzické prejavy
Už sme boli za 2,5 roka v nemocnici 4x, 3x u nás bola sanitka, 5x sme už boli na pohotovosti, ja tonedsvam uz a to nezačal chodiť ešte do škôlky
A chcela by som späť ten kľudný a pokojný život čo som mala....

jankafresova
22. sep 2024

@nikoletta1712 vieš, ja by som to od mojej mamky zle nebrala. lebo už teraz chapem, že ona je človek, oklamaný ludmi a zranený životom, presne ako ja. moja mama nelutuje, že ma má, je rada, som pre nu priorita čislo jedna, ale
zároven priznáva , že mala dieťa priliš
skoro. mala počkať. aj keby
som už potom teda ja neexistovala. A ja som rada že to priznáva. ovela menej ma bolí čo všetko zle urobila. Nelutuje, že existujem, ale lutuje, že sa vrhla do materstva príliš skoro.

jankafresova
22. sep 2024

@milka1988 pevne dúfam že nájdeš nejaku možnost na viac oddychu a času pre seba. že syn bude moct byt aspon na týžden raz za čas s niekym iným a ty budeš moct mat osamote dovolenku.

jankafresova
22. sep 2024

@subartic máš velké šťastie. poznám aj osobne ludí ktorých to proste zarazí, že ako sa im zmenil život, a chýba im ten život čo mali pred rodičovstvom. a nevedia čo s tým, je to strašné, lebo sa aj obvinuju za take pocity a myšlienky. niektorí
hovoria, že nevedeli, že to bude také tažké. aj cítia hnev, že ich nikto nevaroval,
ale
ludia trepú, že si zvykneš, že to samo príde, že to bude lahké.

doriiis
22. sep 2024

Ja sa naopak často zamýšľam nad tým,že kebyže nemam deti,tak pre koho by toto všetko malo zmysel? Pre koho by som zarábala,budovala,makala na sebe?
Čo by sme s mužom robili? Alebo sama? Čo by som dokolecka dokola cestovala so zverincom,ktorý by som mala? Nič by mi nedávalo zmysel

jeliz59
22. sep 2024

Dieťa ti vyrastie za chvíľu buď šťastná,že je zdravé nie je to navždy....ja mám ťažko postihnuté dieťa 24/7 starostlivosť nespím plienky nehovorí..neje sám musím mu žuť atď..(Nejdem zachádzať ďalej ...)a ešte jedno zdravé mám rok a pol zabijak 😂😂😂 ....no pointa je tá nieje to navždy budeš. Mať pokoj čo chvíľa ja sa nedočkám......nevadí milujem ho tebe a iným aj závidím že budete mať pokoj...,v dobrom 😅😅😅

anketkarka
23. sep 2024

Buď rada, že máš zdravé dieťa a Ty sama si tiež zdravá. Oklamaná môžeš byť len sebou, lebo dostupné informácie o dieťati máš všade, takže to že Ty si chcela dostať len tie pekné, to už je o Tebe. Určite zmeň prístup, lebo takto si to odnesie Tvoje dieťa a nezaslúži si to. Je čas byť dospelá.

subartic
23. sep 2024

@jankafresova zarazí ta to vtedy keď nežiješ v prítomnosti ale stále sa vracia do minulosti . Treba to prijať , dieťa je tu , vrátiť sa nedá , urobiť si ten život príjemný do max. možnej miery. Absolvovala som to 6 krát , posledný syn má 7 rokov . My staršie matky .mnohé z nás to naozaj neriešili a ani neriešia. Možno preto že sme neboli vrtulníkové, tak nám tej slobody zostalo aj viac . Moje deti sa vyvíjali prirodzene , chodili , padali , jedli samé , hrali sa medzi sebou aj samé , žili s nami , popri nás , učili sa popri nás a aj od súrodencov. Nevyplňovali sme im každú minútu ich voľného času . Je potrebné si chrániť určité aspekty svojho života a deti tam nevpúšťať.

tetapetra
23. sep 2024

@subartic ona nemá deti

liusa82
23. sep 2024

@doriiis no vidíš a mne toto dáva zas zmysel čo si vymenovala ja sa toho asi nikdy nenabažím🙂 a ešte tolko krajín mám na pláne že ani tento jeden život mi nebude stačiť.A majetky plánujem dať potom na charitu pre zvieratá.No a ja zarábam hlavne pre seba sú to moje prašule.Nie pre deti.Vidíš každý má iný uhol pohladu

doriiis
23. sep 2024

@liusa82 ....presne tak,každý máme iný uhol pohľadu a priority.A je to úplne v poriadku.

hederamonstera
23. sep 2024

@liusa82 suhlasim s tebou, mam deti, tak viem porovnat, a teda viem si predstavit taky zivot uuuplne v pohode😀

jankadanka654321
11. okt 2024

@buberova zavidim ze si bola taka uvedomela :D. Ako to ze si odolala tlaku spolocnosti ? Ja som bola takmer tiez tak uvedomela ale pocas mojej tazkej situacie pred rokmi som zmenila smer a doslova vydierala za svadbu a deti. Aj na natlak rodicov co vymyslam mam sa co najskor vydat atd. A ja poslusne dievca som samozrejme posluchla lebo som vzdy musela (prisna vychova) Milujem svoje deti. Ale myslim ze su vhodnejsie zeny na materstvo ako ja :D

jankadanka654321
11. okt 2024

Ako tak citam je nas vela takych :D cas sa neda vratit. Ja svoju dceru budem varovat a vsetko jej otvorene vysvetlim a poviem pravdu. Mne je luto ze som si ten zivot volnosti nestihla uzit sama single ale hodila sa do vztahu ktory ma len zatazoval. Lebo ved treba mat partnera a vydat sa...same bludy, klamastvo, tlak spolocnosti. Jasne ze mi to nebolo treba ale vsetky dookola mali. Bola som ako ovca co ide so stadom pritom som cierna ovca. A tie svadby...nahanacka ktora bude dalsia nevesta OMG...ano dalsia nestastna upratovacka, sluzka, kucharka...atd
Ja by som sa uz ani nevydala, naco mi to je :D tak dobre by mi bolo samej, luxus nadovsetko

buberova
12. okt 2024

@jankadanka654321 odkedy som bola malá, mama videla že ma to k menším deťom nejak neťahá. Potom keď som bola staršia, vedela že ma neláka mať svoje deti a s mamou sme mali dobrý vzťah tak sme sa aj o tom rozprávali. Keď som bola dospelá už som bola rozhodnutá, že deti mať určite nechcem. A keď som začínala vzťah, chlapovi som povedala, že nechcem mať deti a že tento môj názor sa nezmení. A ak nemá aj on rovnaký názor tak žiaľ nemôžeme byť spolu. A on povedal že ani on nechce mať detí. Mama by samozrejme chcela mať vnúčatá ale chápe moje dôvody a nevyčíta mi ich. Aj svokrovci hovoria že chápu že nechceme mať deti.. a vidia že sme spokojní aj takto. 🙂 a nejakí kolegovia určite k tomu mali reči, jeden aj dosť netaktné, ale tak samozrejme si neprispôsobím život podľa kolegov 😁😁 vymenili sme si názory, videli sme že jeden druhého nepochopíme a život ide ďalej..

hederamonstera
12. okt 2024

@jankadanka654321 uplne rovnako to vnimam. Hlupa slepa ovca, ktora sla ako spolocnost diktovala. A teraz si bucham hlavu.

tetapetra
12. okt 2024

@hederamonstera máš ani nie trojročné dieťa,máš dokonca dve deti a ty napíšeš ako spoločnosť diktovala?🤣🤣?

hederamonstera
12. okt 2024

@tetapetra ano, tebe to tak nepride? Vyrastala som na rozpravkach o princeznach, ktore vzdy nasli svojho princa, filmoch o teenagerkach, ktore sli len po chlapcoch, uspesne a oblubene dievcata vo filmoch boli tie, po ktorych sli vsetci chlapci atd atd atd, potom vsade pocuvala, ze nic lepsie a zmysluplnejsie ako deti nie je, mam, nelutujem ale uz viem, ze to boli same klamstva, viem si predstavit krasny zivot aj bez deti. Co je na tom nepochopitelne? Len teraz v poslednych rokoch sa dava do popredia, ze zena nemusi byt len hospodina s detmi

tiika
12. okt 2024

@hederamonstera veď toto, opat sa dava niečo do popredia z nejakych druhých zdrojov a zase to len ovplyvňuje náš názor a našu mienku, že si to ani poriadne neuvedomujeme… hľadajme odpovede radšej v sebe

jankadanka654321
12. okt 2024

@buberova wow skvele ze si vedela co chces/nechces a nedala sa zlomit. Ale aj podpora rodiny je wow klobuk dole. Moje nazory do dnes nie su respektovane a ani len snaha pochopit neexistuje - stara skola, prisna vychova podla dedinskych noriem - hlavna vec je ze co si ini pomyslia nie to co dieta citi a chce. Vaz si taku rodinu, je to dar

tetapetra
12. okt 2024

@hederamonstera no neviem, asi sa to k tebe nedonieslo. Tento trend tu je už roky,dokonca ja aj poznám pár takýchto žien. Nikdy som sa nad tým nepozastavovala. Teraz majú tie ženy bližšie k 50tke.

buberova
12. okt 2024

@jankadanka654321 hej ozaj si to cením.. že pre našich rodičov je to možno aj ťažké keďže sme obaja jedináčikovia, takže je jasné že nebudú mať žiadne vnúčatá.. (ak sa nám nešmykne samozrejme 🤣🤣) ale ozaj nikdy nedávali tieto svoje potreby nad tie naše... Celkovo máme veľmi dobré vzťahy takto medzi sebou, aj svatovci medzi sebou 🙂

0silvia0
12. okt 2024

@hederamonstera toto o princeznach a dobrych poslusnych dievcatkach mi hovori aj moja kolegyna, ale ta ma 58 rokov. Ze keby bola vedela, nevydava sa a nema deti. Mozem vediet tvoj vek? Lebo pochybujem, ze sa k tebe nedostali aj informacie o slobodnych, spokojnych a bezdetnych zenach.
A take ze nikto mi nic nepovedal, nikto ma neupozornil, to zas hovori moja 71 rocna mama😛

liliana8
12. okt 2024

Mam narocneho syna - velmi akcneho, malo spiaceho (mozno ADHD?, dufam, ze z toho vyrastie). Ma 4 roky. Tuzila som po nom, ale asi som si to aj zidealizovala (mala som v okoli same kludne dievcatka 😀). Vela zalezi aj od dietata, ci je zdrave, aku ma povahu, ci ma kto vycerpanej mame pomoct. Lebo vacsinou tieto myslienky a pocity pramenia hlavne z vycerpanosti. Ja som mala pekny dlhorocny vztah, neskor manzelstvo. Dieta bolo planovane a chcene a aj tak to dopadlo inak. Nastastie je syn zdravy, ale bolo to tak narocne obdobie, ze moj muz to neustal a odisiel/nasiel si niekoho ineho (a fakt sa tak dovtedy nikdy neprejavil, ale ludia sa vekom, okolnostami menia a aj pod zatazou sa niekedy prejavia inak). Nelutujem, ze svojho syna mam, lebo moj zivot by bol sice ovela lahsi, ale mne by to nedavalo hlbsi zmysel iba si uzivat. To vsak neznamena, ze to nie je tazke. Velakrat padam od unavy a vecer si poplacem, ale snazim sa nepozerat spat - mam dieta a snazim sa najlepsie ako viem pre neho a pre seba. Skor mi je luto do buducna, ako to zvladneme a ci este niekoho stretnem, kto nas bude mat rad. Takto som si to nepredstavovala, ale ak to mame zvladnut, musim sa zamerat na to dobre ❤️

hederamonstera
12. okt 2024

@0silvia0 mam 34, ja sa na to nevyhovaram, ja len konstatujem, ze mna takto viedli rodicia - musela som mat same jednicky, potom si najst dobru pracu, muza, byvanie a deti. A ked bola v okoli slobodna zena, vzdy som na nu pocula zle slova stylu stara dievka, chudera, nikto ju nechce a pod. Moji rodicia maju 75, takze ked vyrastas v takomto prostredi, troska ta to poznamena. Az prichodom deti sa ucim spoznavat samu seba, ze kto vlastne som a co chcem, lebo cely zivot som sa riadila inymi.

ptvw
12. okt 2024

Preto mi úplne stačí ten môj "jeden maly diablik diablikovsky pokladikovy" a druhe určite nechceme, ak by malo byt ešte náročnejšie tak sa rovno obesim🫣 takže neriskujeme radšej 😄

0silvia0
12. okt 2024

@hederamonstera no u teba to bolo sposobene pravdepodobne starsimi upatymi rodicmi.
Ja mam 50 rokov a mam mladsich rodicov ako ty, 71 a 73 rokov maju momentalne. Oni boli duchom vzdy mladi, mne mama hovorila ked som mala cca 25 rokov, ze Silvia, nemusis sa vydavat, len nam dones nejakeho vnucika, ja ti ho vychovam. To si mama chcela riesit asi syndrom prazdneho hniezda vtedy🙈

tetapetra
12. okt 2024

@hederamonstera vyzerá to tak,že ťa takto sformovala spoločnosť, v ktorej žiješ. Moji starí rodičia sú mŕtvi 12rokov,zomreli keď mali 73-77rokov a to ti poviem,že oni ani vtedy nemali také zastaralé názory. Možno je to aj tým,že dedo mal sestru, ktorá bola slobodná matka, takže sa na také veci ohľadom vzťahov, deti, sexu pozeral úplne inak. Zase, aby tvoja bublina nebola zlá, tak moja švagriná má rodičov, ktori sú o 15-20mladsi ako tvorí rodičia, tak to by si čumela 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️