Nešla by som do toho znova: Skúsenosti rodičovstva a vnútorné pocity
Aj vy to mate tak? Navzdory vdacnosti a láske voči dieťaťu? Som zlý človek?
@hederamonstera ale, keď rátam tvoji rodičia ta tiež nemali skoro🙂
@subartic mne mama zas v opakovanych cykloch rozprava, ze vsetci ju automaticky tlacili do svadby, lebo s otcom chodili uz 5 rokov, mama mala 15, otec 17 rokov. Ze nikto sa jej nepytal, ci sa chce vobec vydavat, ze to uz sa "patrilo". No tak ok, mala 20 rokov, ok, bola mlada, ale tak co uz s tym? Ani neviem naco to stale vytahuje. Zeby lutovala deti, to nikdy nespomenula. Zato moj otec vraj ako 20rocny sa tesil na dochodok, ze sa bude starat o vnucata🤷, ked to tak teraz pisem, nemam nejakych divnych rodicov?
U mna to je asi naopak. Dlho som si ten zivot bez deti uzivala, cestovala, vyskusala vsetko, co som chcela, az ma zacalo to nezavisle bytie trochu nudit😂. Aj teraz si myslim, ze vela veci by bolo a bude bez dietata jednoduchsich…ta spanok 10 hodin vkuse by som dala dost vela…a aj do tej prace som sa po rodicovskej riadne tesila….no celkovo-nemenila by som, kedze uz mam skusenost, ze aj ten superpohodlny zivot bez deti moze zacat byt v istom momente fadny, taky len sam pre seba…
@luccija mam este ovela starsich surodencov, bracho bude mat 52. Ja som sa im nejako neskor priplietla do zivota 🙂
Strata osobnej slobody je niečo čo si mohla očakávať aj bez rozhovoru s mamou. Je jasné , že tvoje potreby idú poväčšine bokom a treba sa prispôsobiť dieťaťu.. čo sa týka spánku, dieťa ako píšeš má už rok, bude to čím ďalej tým lepšie. Ale svoju slobodu budeš stále musieť prispôsobovať .. neviem či máš muža, vsak sa trošku prestriedajte pri dieťati. Choď niekam von s kamoškami , ku kozmeticke. V noci ak nekojis už sa tiež prestriedajte. Aspoň na víkend nech k nemu vstáva on. My sme s mužom tak fungovali a to mladší syn bol extrémny nespavec. Do roka sa budil každú pol hodinu. A tie roky išli, prešlo to..
@0silvia0 nie, tak sa vtedy žilo.Zobrali sa s prvým druhým chlapom nespekulovali, mali deti aj mojej mame som sa narodila v 20 r a povedala, že život brali ako išiel nikto nemal depresie, že niečo zmeškal, nevidel svet, nespravil kariéru v niečom to bolo oveľa lepšie ako teraz.A teda je dobrý dedko?
@rivini ja som to mala tak isto.Uz som pocestovala, pracovala, bývala sama a cítila nudu resp.taky nenaplneny život neviem to opísať.Zabijala čas...
@0silvia0 tak to je veľmi pekne.Moja mama zase zvažovala potrat už mala vypísané papiere, ale, že otec povedal, že on už pracuje a postará sa😂je o 4 r starší a išli bývať k svokrovcom do vedľajšej ulice.Babka nebola rada, že mama čaká dieťa a bude svadba dlho bola nahnevana..Mame vychádzali zle roky maturovala na tú dobu neskoro a už mala vybavenú dobru prácu. Je to take zvláštne počúvať ako to mali ako mladí a, že som nemusela byť.Ale vydarila som sa😛babka ma mala veľmi rada.Ja sa často pýtam mam ako sa žilo, či bola unavená, ako sa vtedy bralo materstvo, deti teraz sa všetko príliš špekuluje a komplikuje, očakáva, nespĺňa predstavy niekde sa stala chyba
@0silvia0 ale čo to preboha také strašné obnáša ? Ja toto nedokážem pochopiť. Deti stoja čas, obmedzenie a peniaze . A nie , nemám len kľudné deti , hlavne chlapci boli nesmierne živý , vymýšľajúci , tvorivý . Taktiež som riešila nedostatky reči s nimi , očné vady ( astigmatizmus, silná dioptria len na jednom oku .....) , poznámky , jeden mi neustále strácal telesnú atď , ale mne to nepríde také strašné aby toto bol dôvod že ľutujem že deti mám . Nechcela by som deti v prípade ak by som vedela že prenášam genetické ochorenie , ktoré výrazne zníži jeho kvalitu ako mne tak dieťaťu.
Veď toľko vecí je možné s nimi robiť, toľko kvalitných ľudí spoznať - iné mamičky, oteckov , lekárov , učiteľov a keď príde čas aj cestovať tam kde chcem .
@subartic dnešné ženy nič nezvládajú. Majú práčku, telefón, umývačku, sušičku, plienky ale stále nič nezvládajú. Naše staré matky mali po 7 deti ,nemali nič z hore vymenovaného, museli makať a nesťažovali sa toľko aspoň moja stará mama na to pekne spomína. Moderná doba nás pekné rozmaznala. Keď uz ženy nezvládajú ani dieťa, čo by malo byť pre ne úplne prirodzené. Nič nepočúvam v okolí len samé psychické problémy , som introvert atď .. namiesto toho aby boli šťastné že to dieťa je zdravé tak riešia osobný priestor kks .. osobný priestor ? 🫣 Nezvladam sa čudovať
@candii jezis zasa tieto trapne porovnavacky s dobou kamennou…
@hederamonstera trápne sú dnešné sťažovateľky. Nemôžem to čítať ani počúvať ako jedna ženská nejde zvládnuť jedno dieťa.
@candii No áno, mali síce 7 deti, ale veľmi sa o tie deti nestarali, maximálne tak prvých pár mesiacov. Potom zabalili do šatky, zavesili na strom a išli kopať zemiaky. Keď plakalo, nakojili a ďalej išli kopať. Keď dieťa začalo chodiť, tak sa mu nikto nevenoval, behalo okolo rodičov po poli. Každé dieťa malo jedno dve tričká a jedny tepláky, čo nosili týždeň. Nedá sa to porovnať s dnešnou dobou.
@janickacrazy Veď choď kopať zemiaky aj teraz. Bráni ti niekto? Tie ženy popri práci aj vychovali svoje deti, boli slušnejšie a úctivejšie a pracovitejšie. Teraz stačí stláčať tlačítka na všetkých spomínaných elektrospotrebičoch. A niektoré stále nestíhajú.
@janickacrazy na dedinách možno , aj to je diskutabilné . Ale v mestách určite nikto zemiaky nekopal , kravy nedojil a vajíčka nezbieral . Ženy buď pracovali alebo boli v domácnosti, ale obidve skupiny sa o deti starali . Aj tie ženy k tým deťom vstávali , prebaľovali ich , aj tie ženy sa o tie deti báli, zomierali im ďaleko častejšie ako teraz . Áno , môj otec ( 77 ) behal v jedných kopáčkách a dvojo teplákoch , ale má gymnázium a vyštudovanú medicínu . Aj s ním sa moja starká učila , robila mu desiaty, varila obedy , tak ako s jeho súrodencami . A ona naozaj tie " plienky " prala ručne v rajbadle na potoku .
Doba je taká že dnes ženy skutočne riešia každú sprostosť či u seba alebo dieťaťa, behajú im neskutočne okolo zadku , z detí sa stávajú skleníkové kvetinky , chodia na milion kružkov a povedzme si nič z toho do budúcna nebude , minimálne promile detí prerazí. Veľmi veľa počúvam podkasty od psychológov , hlavne tých českých , teraz naposledy Radek Ptáček , ktorý bol naozaj úžasný a veľmi vzdelaný človek , detský klinický psychológ , ten všetko bral s takou ľahkosťou , nadhľadom . Užiť si prázdniny , osláviť prvú päťku atď
Dnešný rodič je uštvaný rodič , lebo sa dá uštvať, dobrovoľne pod taktovkou doby, lebo dieťa musí mať na každý deň krúžok , všetko niečo stojí , je to nákladné , tak treba zarobiť, treba dieťa doviesť , odviesť , chystať im desiaty pomaly do dospelosti atď.
Ja ako matka takto nefungujem , nevozím deti do školy , chodia 2,5 km pešo za každého počasia, nevozím na krúžky , chodia autobusom , od druhého stupňa nechystám desiaty, len zabezpečujem aby si mali z čoho tie desiaty spraviť, sledujem známky ale zasahujem len vtedy keby sa výrazne zhoršili , každý jeden má svoje úlohy v domácnosti ktoré si plní . Ja som sa nikdy takto uštvať nenechala a každým rokom je moja sloboda väčšia a väčšia . Dve deti mi už z domu odišli , sú vzdelané , pracovité a hlavne sebestačné , ako dcéra tak aj syn .
Njn, pred 150 rokmi musel vyjst zakon,aby matky nezatvarali svoje male deti doma ked isli v necase prat k potoku alebo na pole, lebo ked zacalo horiet, co sa v drevenych chalupach s pieckami stavalo casto, velmi vela deti proste uhorelo. V istej dedine to boli desiatky deti pocas jedneho poziaru. Neporovnavajme sa, kazda doba prinasa svoje vyzvy a robime co sa da.
@janickacrazy presne tak, moja babka ked mala moju mamu ako babo, nechala doma v postielke s flasou mlieka a sla do roboty - dojit kravy a len sem tam prisla skontrolovat stara suseda ci zije. To je na socialku....kedze babka makala ako otrok a to mala 4 deti sa s detmi ani poriadne neporozpravala, dala jest, umyla a bolo vybavene. Nadhera. Preto ani moja mama mne nikdy nepovedala toho o zivote vela iba co musim. Nikdy sme namali rozhovor ako zena so zenou ani o menstruacii iba ze budem krvacat kazdych 28 dni. alebo o vztahu zena & muz, temy o dospievani ani bodka. Nikdy. Vsetko som sa dozvedela sama, neexistoval internet. Vela som sa dozvedela aj v ambulaciach lekarov ked uz bola diagnoza...smola nemala som s nou taky vztah aky by som chcela. Az rokmi som sa dozvedela ze wow moze to byt aj ine uprimne, ako doverne priatelky. Len som vzdy ako 17-18r pocuvala blbe poznamky ze este nemam priatela ze mi asi napise inzerat....akoze toto doteraz nechapem o co jej islo. Asi aby som si pokazila zivot ako ona a otehotnela a bola slozkou co sa dokalici od makacky uz 40ke. Nadhera
Asi máš teraz ťažké obdobie. Otec dieťaťa sa mu venuje. Máš nejaký čas osamote?
Inak nechápem, tie čo sa sťažujete, že vás do materstva dotlačila spoločnosť, rodina a neviem kto ešte. Snáď ste boli svojprávne, keď ste sa pre to dieťa rozhodli. Prípadne aj viac detí s malým vekovým rozdielom. Ak sa necháte ovplyvniť v tak dôležitej veci ako je materstvo, tak nechápem ako sa môžte samostatne rozhodovať v iných veciach.
U nás tiež boli rôzne tlaky, ale vždy som povedala, že ešte nie, a možno nikdy. Ísť do toho bolo moje vlastné rozhodnutie. Nakoniec sa mi narodili dvojičky, takže ešte som jedno dieťa dostala "grátis". Tak neviem, koho mám z toho obviňovať. Ale sú zdravé, a to je hlavné.
@emma022 Dokonale napísané!👍🏽😊
@subartic no tak v meste to bolo možno iné, ale mojej mame sa rodičia nevenovali vôbec ako dieťaťu, nemala ani jednu hračku, proste nič, ako 5-rocna chodila s kravou každý deň na pole, ako 7-rocna sa starala o ročné batoľa celé hodiny a ešte jej otec pohrozil, ak sa mu dačo stane, tak ju zmlati ako zito. O nejakom učení s ňou a desiate sa jej ani nesnívalo.
@janickacrazy Teraz čo z toho vyplýva? Že rodičia zabezpečili svojim deťom pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu, budovali zdravé sebavedomie a dôležitosť, dieťa malo pocit že mu rodičia dôverujú, keď ho poverili rôznymi úlohami, ktoré boli schopné zvládnuť. Deti od malička boli pripravované na život, na riešenie problémových situácií, spoznávali prírodu, hrali sa s rovesníkmi, vytvárali si vzťahy, mali zdravú bio stravu, neprejedali sa, žiadne čipsy pri TV či pri PC. 🙂 Krásny život mali.
@loliki No to určite, zdravé sebavedomie sa pestuje tým, že ti otec dá na starosť malé dieťa a ešte ti hrozí telesným trestom za všetko. No ten čerstvý vzduch a bio strava boli super, ale o ostatnom radšej pomlcim.
@janickacrazy a ako vnima svoje detstvo tvoja mama? Lebo moja tiez sa citila odstrcena mamou a taha sa to s nou dodnes.
@janickacrazy ale také niektoré matky sú aj dnes, len to nie je pasenie kráv ale deti sú ponechané na seba, lebo matky čumia do mobilov, tabletov, natáčajú sprostosti na tik toky , otcovia sú non- stop v práci . Mnohé deti sú dnes osamelé , postrkané po krúžkoch .alebo doma hrajú hry ktoré im doslovne vymývajú mozgy, stupídne seriály, stupídne reality šou , žijú v nereálnom svete.
Tak ako vtedy tak aj teraz sú mamy ktoré moc ich deti nezaujímajú , primerane starostlivé a prehnane starostlivé .
@janickacrazy
@0silvia0 môj otec spomína na svoje detstvo dobre, napriek tomu že otec bol alkoholik a bolo ich veľa detí , ale mama sa starala a robila všetko čo bolo v jej silách . A bolo to povojnové obdobie . Otec je narodený v roku 1947.Otec aj na svojich starých rodičov spomína dobre, pekne a s úctou .
V histórii boli obdobia kedy s deťmi bol zaobchádzané menej citlivo ale teraz je doba kedy je dieťa často stred vesmíra a všetko sa okolo neho točí . Ideme z extrému do extrému . Potom samozrejme že matky sú unavené a vyčerpané , keď všetku svoju energiu venujú " decku ".

@0silvia0 ja mám 71 ročnú mamu a povedala mi že ju nikto neupozornil aké je to mať deti . Ale ani ona mňa. Ale ja by som to ani neriešila, vôbec by som sa tým nezaoberala. Jednoducho som sa vydala a mala deti , tie prišli bez toho aby sme rozmýšľali či sme alebo nie sme pripravení, ani nás nikto nemasíroval , ani doba neformovala . Prišli , starali sme sa a staráme a nikdy sme neriešili ako sme sa mohli mať skvelo keby sme ich nemali , aký sme mohli mať pohodový život , cestovať. Ale nie že si narobím deti a potom rozmýšľam že som mohla žit inak , že nikto neupozornil , že nikto nepovedal atď.