Nešla by som do toho znova: Skúsenosti rodičovstva a vnútorné pocity
Aj vy to mate tak? Navzdory vdacnosti a láske voči dieťaťu? Som zlý človek?
@subartic moja mama je tiež ročník 47, ale jej mama bola skôr chladná k deťom a aj otec to isté, ani my ako deti sme babku z maminej strany nemuseli, nikdy nebola láskavá, len prísna, druhú babku sme zbožňovali, bola milá, láskavá
@janickacrazy moja zas bola druha v poradi zo siestich deti. Ona to vnima tak, ze si ju nikto nevsimal, ze mama bola hned tehotna s dalsimi detmi a starala sa o dalsie deti. Moja mama to vyriesila tak, ze sa prestahovala k babke, ktora byvala vedla. Za to sa jej zas ostatni surodenci posmievali. A tak. Asi citlivejsie deti to mali v tej tvrdsej dobe tazsie.
@janickacrazy a myslíš že tvoja stará mama a starý otec by v dnešnej dobe boli empatickejší ľudia, že by ten chlad tam nebol prítomný ?. Podľa mňa je to aj v ľuďoch . Moja mama a aj otec pekne spomínajú na matky ( otec na svojho otca nie , lebo dosť pil ) a mama aj na otca ktorý bol veľmi láskavý , hoci pochádzal tiež z veľa detí a býval v Štiavniku čo v tom období bola veľmi chudobná oblasť pri Bytči . Ja som si svoje babky užila a boli to jedny skvelé a láskavé ženy, ktoré vzišli z tvrdého prostredia života na dedine . Jedna z babiek spomínala že jej mama ju niesla 12 km do Žiliny pešo v zime k doktorovi keď mala vysoké horúčky na chrbte ako 6 ročnú . Babka sa narodila v roku 1928, jej mama 1910, takže mala 24 rokov keď s ňou šľapala v snehu do mesta. A potom naspäť s chorým dieťaťom , doma jej mama s ďalšími deťmi čo už mala. Ich otec chodil predávať maslo, vajcia , sliepky do mesta a vždy im niečo doniesol nejakú maškrtu . Chcem tým povedať že aj vtedy boli mamy a otcovi pre ktorých deti neboli len lacné pracovné sily na poli alebo pri pasení dobytka , ale ich potomkovia ktorých mali radi .
@subartic no ja som tým len chcela povedať, že v každej našej generácii sa to zjemňuje, aj moja mama bola taká chladnejšia ku nám, aj keď sa snažila, aby sme mali pekné detstvo, bola tým poznačená

@0silvia0 moja tiež to vnímala nie veľmi dobre, lebo celé detstvo musela robiť okolo zvierat a starať sa o súrodencov, bola najstaršia, tak za všetko dostala ona, aj keď to urobili malí súrodenci, preto aj dlho nechcela mať deti