Nestíham si užívať druhé dieťa
Ahojte mamicky. Mate/mali ste to tak aj vy? Odkedy sa narodil druhy syncek, vela sa samozrejme zmenilo. No boli ma, ze si ho nestiham uzivat. Mam doma aj dalsieho synceka, ktory nechodi do skolky kvoli alergiam.
Strsiemu sa puska nezavrie cely den. Je velmi aktivny a fici nonstop. Je velmi mudry, vela som sa mu venovala ked bol este sam a samozrejme si na to zvykol a potrebuje ma neustale. Kladie na mna milion poziadaviek, prva minuta po zobudeni kedy este ledva oci otvorim.. uvedomujem si, ze nemam skoro ziaden cas na mladsieho synceka. Myslim taky ten cas kedy by som bola realne a hlavne v klude s nim prepojena, resp. kedy by som sa s nim mohla hrat a venovat sa mu so 100%tnou pritomnostou.. citim ze vsetko co robim, robim za pochodu, len aby to bolo a bez nejakeho uzivania si. Ma osem mesiacov. Ja neviem kam sa podeli. Mam pocit ze som zmurkla a vsetko je prec. Viem, je stale malinky. No ja uz ani neviem ake to bolo ked bol novorodenec. Nepamatam si jeho prve kupanie. Nemam jeho odtlacky, ani prve vlasky. Neriesim kvantum noveho oblecenia, vyberiem odlozene lindex vecicky, operiem a obliekam bez pocitu, ze by som sa kochala tym aky je v com rozkosny. Vsetko vnimam uz len pragmaticky. Niet na to casu. Za osem mesiacov som si s nim zdriemla len mozno patkrat pocas sestonedelia. Odvtedy vobec. Je mi z toho smutno. V hlave ma uz strasia myslienky, ze onedlho bude mat rok. A ja vnimam ako sa vsetko stale toci len okolo starsieho. A aj ked starsieho brdzime a ucime ho trpezlivosti a tomu, aby sa zahral sam.. co vie ale napriek tomu ma bude stokrat volat. Aj vy ste citili taky smutok a vycitky? Lubim obe moje deti najviac na svete, no obcas si zelam, viac casu s tym mojim malinkym babom. :(
A nemáš manžela/rodinu, čo vezmú staršie dieťa von? Potom si môžeš dosýta užiť aj druhorodené dieťa. Ale musíš sa jednoducho zmieriť s tým, že nikdy to nebude také ako pri prvom, netreba sa nad tým extra zamýšľať. Ja som si vždy našla činnosti, ktoré som robila len ja a druhorodené bábätko. Napr večerné kúpanie a masáž 🙂. Staršieho syna som učila, že musí vedieť aj počkať, nenútila som ho robiť veci samostatne ale dala som mu vždy na výber -buď počká alebo si to urobí sám - rovnako aj pri hre.
@moz v živote som vypozorovala, že hlúpi, občas aj vysokoškolsky vzdelaní ľudia ale hlúpi ľudia, majú nie menej ako jeden priblblý komentár k životu iných 🙂
Prvorodene deti majú vždy viac pozornosti a času od rodičov. Pokial mas trochu možnosť, skus dat obcas starsieho babke, tete na trávenie spoločného času. Ty sa vtedy venuj malemu. Alebo obcas pani, ktorá sa bude venovať staršiemu. Nemajú vycitky, robíš ako najlepšie to vieš, u nás je to podobné, no starsi chodil do skolky takže casuvsom na babo mala viac. Ake tiez je ukecany.
No Ano, to je už údel mladších, ze nie je na nich toľko casu, ani napriklad medzi mnou a mladsim dietatom sa nevybudovalo take silne puto ako medzi starším a mnou. Preto sú aj staršie deti jednotkari (venovalo sa viac pozornosti a tlaku naň, to druhé dieťa je už take do počtu, už nie sú rodičia takí premotivovaní a si povedia, že už nejako bude s týmto, veď aspoň to staršie sa vydarilo😅 ps: berte to s nadsazkou ps2: som mladsie dieťa😀
@moz ty co si sem prisiel vypluvat svoj hnev? Ziadna ta nechce? Ci co ta stve moj mily
Autorka, ja som mala skor vycitky k starsiemu, ze uz nemam na neho tolko casu ako predtym. Ale vsak to trvalo len par mesiacov, teraz maju 2 a 3 a je to pecka ;) (teda co sa tyka venovania sa im, inak to pecka nie je😀)
@moz chudatko male. Nieco ta musi strasne hnevat🙂 to uz si pories ty v hlavicke
@moz vsak maj🙂 kazdy ma ine priority ty mangelko😘 robia ta fakt stastnou ako vidim
Tak ja som sa nevenovala primárne prvorodenej , do popredia sa dostal "najslabší článok"našej rodiny a tak sme to naučili vnímať aj staršiu dcéru..Venovali sme sa najmä bábätku ,ktoré je malé a potrebuje nás. Pre staršiu to bolo nesmierne výchovné a osobnostne ju to veľmi posunulo, keď sa narodila mladšia a ja som nemohla byť nonstop k dispozícii. Naučila sa byť trpezlivá, volať ma len k tomu ,čo naozaj sama nedokáže a najmä sa naučila deliť o čas , pozornosť,lásku, hračky, maškrty atď. Teraz je už teenagerka a sama spomína ,že keď sa narodila mladšia aj jej trošku odľahlo, že sme sa už nesústredili len na ňu a občas mohla aj vyvádzať😃
Jeden z xy dovodov preco mam len jedno dieta
Ano, ja mam 9 mesacne babatko a ani neviem, ako to zbehlo. Uz to nie je to nununu malicke babatko a mam pocit, ze som si to obdobie ani nestihla uzit, tak rychlo to ubehlo. Tiez mam starsie dieta a mavam obcas pocit, ze sa nevenujem dostatocne ani jednemu, lebo stale pendlujem medzi oboma. Ale neberiem to az tak tragicky ako ty. Inak sa proste neda, ak ma clovek viac deti.
A pre tie deti je obrovska skusenost, ze maju surodenca - u nas to mladsie uplne vzhliada k starsiemu a vidno na nom, ze ho zboznuje, staci, ze starsie vojde do miestnosti a mladsie sa uplne rozziari, vsetko po nom opakuje a vidim, ze ho to starsie motivuje aj do pohybu, aj do rozpravania a aj do lotrovin. Pre starsie dieta je to tiez skusenost. Sice to teraz urcite takto nevnima, ale podla mna mu to dost pomohlo v samostatnosti a vidiet, ze babatko lubi a tesi sa z neho.
Ja hovorím, že jedno dieťa si užívaš, no s každým ďalším už len prežívaš 🙊😄 akože do večera, kým pôjdu spat a konečne je doma ticho. Dobre, toto je prehnane samozrejme. Ale tiež to cítim tak, že odkedy sa narodilo druhé dieťa, nemám ani na jedno z nich poriadne čas akoby som chcela.
A to si ani neuvedomis, ake budú deti sa rýchlo samostatne sa uciace keď sú takto pospolu.. chapem, že ta mrzí že je to inak ako pri prvom, ale pozeraj sa na výhody a nie nevýhody.. je super mať viac deti, ktoré sa budú spoločne ťahať a zažívať všetko spoločne.. pre dieťa je najdôležitejšie že má okolo milujúcich ľudí, nie či sa nad ním mama rozplýva že je pekne oblečené (to nemyslím v zlom)
Je to jedna životná pravda, keď sa niečo nedá zmeniť, tak sa má človek radovať z toho z čoho sa radovať da a brat život taký aký je.. máš proste dve deti, obom sa venuješ - to že inak ako keď bolo len jedno dieťa je úplne prirodzené..
Ja mám tri deti ktoré sa narodili v priebehu 4rokov.. a teraz rada spomínam na tie prvé roky ich životov.. také šťastné deti (aj keď najmladší bol veľmi uplakany a náročný, časom tie ťažké spomienky vyblednu,resp.uz ich človek nevníma tak ťažko).. keď si aj ony na niečo spomenú zo svojej perspektívy tak ma to veľmi teší počúvať.. už sú dvaja pubertaci, tretí školák, je to úplne iné, ale tiež pekne, hoci niekedy ťažké.. ale zase raz budem spominat na to že mali fajn detstvo - čo si vlastne viac priať ako to, že má človek zdravé deti, ktoré sa ničím netrápia? Na svete je toľko zla a problémov, ak má niekto šťastie že jeho život plynie bez zásadných starosti, mal by to vediet si užívať..
Zienky dakujem za vase nazory a komenty. Ja som stastna ze mam dve deti, tiez som druhorodena. No chcem pristupovat k druhemu syncekovi inak ako som zazivala ja 😁. Len som si uvedomila ako ma o to krasne obdobie s mladsim obralo to, ze je starsi s nami a nie v skolke. Skusim to aspon tak cez mojich rodicov, kedze svokrovci su bez zaujmu. Sice su moji pracujuci ale verim ze aspon raz za tyzden by mohli. A
@taktotedanie ja som rada ze su dvaja. Sama som z troch deti a mas surodencov je super. Teda ak rodicia pomozu vybudovat pekny vztah medzi detmi navzajom. Nas mladsi s takou laskou sleduje starsieho. A starsi zas chrani mladsieho uz teraz a denne mu hovori ze ho lubi. Je to krasne sledovat ako sa im vyvija vztah. Na jednej strane to ze nechodi do skolky nedava priestor mne ale zas sa budu vztah im.
Tiez mam surodenca so skvelym vztahom a predsa nazor nezmenim
@taktotedanie veď to od teba nikto ani nechce.. lenže ľudia čo majú viac detí jedno asi nevrátia, lebo niekto na nete povedal že má nejake dôvody mať len jedno dieťa..
@taktotedanie jasne, kazdeho slobodne rozhodnutie 🤗
Skoda, ze ti nevie pomoct rodina. Alebo manzel. Ze raz vezme starsieho von on, aby si mala cas na mladsoeho. A dakedy zas opacne, vezme mladsieho a ty si len so starsim. Starsi nemoze do skolky aspon na pol dna? Aj to by bolo riesenie.
Ja mam deticky s 2r.rozdielom. a ano, bol to aj zahul, lebo mladsia kolikova. Ale chodila mi mama pomahat cez tyzden a obcas prisiel aj otec, ktory zobral starsieho von. Potom ( po 2mesiscoch) som obmedzila mamu na max.,2x denne, lebo som si tieto deticky chcela uzit len ja. A nasli sme si nejak system. Aj u nas starsi si vyzadoval viac pozornosti. Tak som to robila tak, ze hrala som sa s nim s malou v nosici, ale pripominala som si, ze aj mladsej sa musim venovat, tak som sa venovala najma jej, aj ked syncek sa k nam pridruzil.. a spolu sme si aj citavali, takto v trojke. Ked mladsia spinkala, bol to nas cas. Ja som to niekedy ani nevnimala, ze komu sa viac venujem, len som vedela, ze aj starsiemu sa musim samostatne, tak niekedy som sla len ja so starsim. A zas naopak, ked vzali starsieho, venovala som sa mladsej, ved boli aj vikendy a tato doma plus druhi stari rodicia. Neskor sa hravali aj spolu. Tiez starsi neziarlil, mali pekny vztah.
Mam rovnako starsieho doma, a rozhodne sa mladsej nevenujem ako jemu. Ale mozem zas povedat, ze mne to nechyba, nie som typ na babatka😆skor zijeme zivot toho starsieho a mladsia ide s nami a uci sa za pochodu. Ale napriklad vecer si lahneme spolu do postele a pol hodinu pred spanim sa vyjasime, s tym ze som plnohodnotne pri nich oboch spolu. A pocas spanku mladsej sa venujem starsiemu zas, ked je ona hore, skor idem k nej…proste nejak to lepime😆
@autorka aké ma syn alergie, ze nemôže do skolky? Tak ho dávaj do nejakého centra na 2-3 hodiny, medzi deti. Aký máš medzi nimi rozdiel?
A nie, nemala som také pocity ako ty, lebo staršej som vysvetlila, že teraz babo je malinke, potrebuje ma a ja potrebujem jej pomoc ako veľkej sestry. Prebalit, podať oblečenie, mliecko, cajik... takže keď som mladšiu uspavala, staršia si uplne v pohode ľahla sama, lebo tiež som jej povedala, že len uspim babo a som pri nej. Od 2 rokov spáva v pohode sama. A potom sla do skolky, lebo sa to jednoducho nedalo. Nemala som fakt na ňu čas. Najskôr bola pol dna, potom už celý deň. Teraz chodia obe spolu, staršia na nu aj v skolke "dáva pozor" 😊.
Vybav poldennu skolku bez obeda, už aj v štátnych je možné variť pre alergikov. Ak je taky šikovný, skolka mu dá veľa, zabaví sa a ty máš pol dna pre drobca, na obed ulozis oboch spat a ty vyloz nohy. Ja som si najviac užila posledné dieťa, všetky okamihy mam vrite do pamäti.
Ahoj ja mám tiež medzi deťmi dvojročný rozdiel a do toho muža čo nepomôže, čiže takmer na všetko som sama. No poviem Ti vnímam to rovnako. Syn má 4 skúsila som ho dať do školky,ale nosil choroby stále a mladšia bola furt v nemocnici s obštrukčnou bronchitídou. Lekári si ťukali na čelo, že na čo ho tam dávam, keď som doma s mladšou. Tak ich mám doma oboch. A ten starší zhltne takmer všetok môj čas a energiu...Odkedy mám dve deti, tak len pendlujem a snažím sa rovnomerne rozdeliť svoj čas medzi nich. Niekedy mám pocit, že mi to moc nejde a som z nich unavená. Materstvo je náročné. Netráp sa. Ono sa to asi inak nedá keď je detí viac. A moja pediatrička ma dorazila minule, že to neviete zabaviť dve deti? Veď to nie je problém....No je to problem, keď syn je hyperaktívne a ťažko usmerniteľné dieťa, vzdorovité a ja musím aj navariť aj v domácnosti čosi porobiť aj mladšej sa venovať.....No čo už, vraj ja som si to vybrala, že budem mať dve....no zlatá to žena. Aspoň ju teraz nemusím počúvať keď sú doma zdraví🤣🤣🤣