icon

Neviem sa zmieriť s tým, že deti ničia domácnosť

verbe
19. jan 2017

Ahojte, čím ďalej, tým je to horšie. Viem, že deti robia neporiadok, zvyknú veci ničiť (nemyslím zámerne, ale hoci aj nechtiac, už len tým, že sú malé, neohrabané, stane sa), maľujú steny, ale ja som čím ďalej tým hálivejšia na to, že naše steny sú ofrkané jedlom, tu a tam pošpinené od mastných fľakov, nábytok na niektorých miestach oškretý, zlomené hračky, toto vytrhnuté, tamto odlomené. Ok, nie všetko môžem zvaľovať na deti, naozaj mnohé z toho, čo urobili, sa stalo nechtiac (možno aj všetko), a napokon, aj mne sa stalo, že mi pri varení prskla šťava na stenu, nedá sa im to teda zazlievať..Ničí ma to však, chcem mať peknú domácnosť, upravenú, dávam si na tom záležať, zveľaďujem domácnosť a ako na just, práve vtedy, čím viac mi na tom záleží a dávam pozor, tak je to horšie (alebo ja všímavejšia? Kedysi som si to tak neuvedomovala, ) Niektoré veci sa dajú opraviť (steny vymaľovať), ale s inými je to ťažšie (nebudem predsa meniť nábytok kvôli tomu, že je pošriabaný na niektorých miestach). Ako to zvládate? Alebo máte doma tip-top? Zachovalú domácnosť bez poškodení? Štve ma, že to nedokážem ustriehnúť. Neviem, či to len naša rodina je taká ničiteľská (steny ani gauč zatiaľ pomaľované nemáme, čo je tiež, povedala by som, detská klasika) alebo je to len môj uhol pohľadu, že som veľká detailistka, a trápi ma každý fľak a oškrenie? Prosím vás, aký máte názor, povzbudenie? Ako sa s tým zmieriť?

mell_j
20. jan 2017

@sardinka336 krasne napísane 👍🏼
Prepáčte dámy, pre mna je prvorade mat zdravé dieťa ale to neznamená ze urobia z domu chlievik

petrofka
20. jan 2017

U mna je to uz cista apatia. MM je horsi jak syn. Som ako mala casovana bombicka. Uvidime, co bude na konci.

maminecka2
21. jan 2017

Jej, dobra tema, ked budem mat cas precitam si vsetko. U nas to vyzera veselo. Napr. len nedavno sme zatierali aspon najhorsie flaky na stenach a vcera som asi 58x ukladala vankuse na gauc a kukam na stenu a ciary- asi od auticok.... Minule bezim ze co za rachot a maly bucha tlcikom na maso do konfer. stolika.... Museli sme menit silony na zaluziach co boli uplne zodrate, niektore utrhnute. Vecer som sla nieco dat synovi do skrinky a dvierka mi takmer zostali v ruke- pant v haji. Idem schovavat dreveny Betlehemcek a jedna figurka odlomena, anjelicek na stromceku bez hlavy..... To nehovorim o jogurte na cerstvo vytepovanom gauci, stolickach a koberci (dobre investovanych 50€ 🙂) Toto je len za posledne dni. A to este ma mladsi syn kiahne tak nebol az taky akcny... Inak oni to nerobia naschval, proste zrazu len pocujem o ooooo. A uz viem ze budu zas nejake straty. Casto ma to vytaca a som nastvana ze nemozem mat peknu domacnost ale neda sa. A babika nam zacala stvornozkovat, uz sa tlaci do suflikov, tak asi bude dobra partacka chalanom. 😂
A teraz sme kupili novy byt, budeme prerabat a nanovo zariadovat tak mi poradte kde predavaju kartonovy nabytok 😝

nikomutonepoviem
21. jan 2017

@denae mam 26 a mám rovnaký názor. Moji rodičia aj starí rodičia dokola omielali a za mojich čias ...keď my sme boli deti...a niekedy sme si toto nemohli dovoliť...Dnes používam tie isté frázy a viem,že mali pravdu

marcelatje
21. jan 2017

Inak o tom kto je vlastne lenivy by sa dalo polemizovat. Udrziavat poriadok nie je take narocne ako odstranovat lepidlo po nalepkach ktore dietatu urobili obrovsku radost.

denae
21. jan 2017

@verbe, ja by som ešte rada dodala niečo k poslednej časti tvojho problému, k tým otázkam, ktoré kladieš v závere. A teraz nechajme deti bokom, teraz si tu ty.
Píšeš, že spočiatku ti to ani nevadilo - vyplýva mi z toho, že si to veľmi neriešila - a po čase ti to už začalo veľmi vadiť a nevieš, čo s tým. Doteraz sa tu riešili deti, ale ono je tak trochu potrebné riešiť aj teba, ale nie kritikou. Každé prečo má totiž aj svoje preto. Podotýkam, že nie som odborník v oblasti psychológie, napovedá mi to len "inštinkt".
Totiž, keď čokoľvek dospeje do akéhokoľvek štádia, vždy tomu musí niečo predchádzať. Ty si sa asi už dostala do štádia frustrácie, do stavu akejsi beznádeje, keď vidíš, že, aj napriek tomu, že máš rada poriadok a čistotu, tvoje životné prostredie sa stalo takým, kde sa už sama necítiš dobre.
Takže - v prvom rade by si si mala odpovedať na otázku, kedy a prečo ti to začalo tak intenzívne prekážať, keď predtým ani tak nie?
Ono totiž tým, že ti poniektoré mamičky napísali, že aj u nich je to tak, že to neriešia a tak podobne,to tvoj problém zďaleka nerieši. Ich to netrápi, berú to ako samozrejmosť. Ale teba to trápi, za samozrejmosť to nepovažuješ a chceš to riešiť. Treba si hlavne uvedomiť, že je rozdiel medzi neporiadkom v zanedbanej domácnosti a neporiadkom v riadnej domácnosti a čo vlastne za neporiadok považuješ ty. Rozhádzané hračky a porozťahované veci, s ktorými sa deti hrajú, nie sú neporiadok, berme to tak, že oni sú práve v práci a toto sú ich pracovné nástroje, ktoré po skončení pracovnej doby odložia.
Teba ale trápi, že máš nábytok, steny a iné veci v takom stave, s ktorým nie si už spokojná.
Otázka: prečo nie som spokojná, prečo mi to začalo vadiť?
Odpoveď: preto, lebo si uvedomujem, že už sa necítim doma tak dobre ako predtým, nepáči sa mi to a hnevám sa.
Otázka: na koho sa hnevám?
Odpoveď: ja ani neviem, chvíľu na seba, chvíľu na deti, nemám v tom jasno, začínam chvíľami o sebe pochybovať. Ķeď to takto pôjde ďalej, asi sa zbláznim.
A tu stop.
Nikto z ničoho nebude blaznieť, stačí, ak si uvedomí, že neriešil problém hneď na začiatku, nechal ho voľne sa rozvíjať a dospieť až do štádia, keď si ho uvedomuješ už ako príťaž a, pridzene, že sa ti to nepáči. Videnie sa ti "zaostrilo" a začala si vidieť a vnímať tie pomaľované steny, poškodený nábytok, fľaky...a možno ty to aj vidíš intenzívnejšie, než to v skutočnosti je a vnímaš to trochu dramatickejšie. Verím aj tomu, že keď si to písala, bola si v jednom z tých stavov "beznádeje" a v tej chvíli si mala práve to ostré videnie.
Hlavu hore, musíš si len veriť a prísť na to, kde sa stala tá chyba, ktorá spustila celý tento bludný kruh. Ja cítim, že si silná žena, vyrovnaná, len momentálne trochu rozhodená, ale nie je to nič, čo sa nedá napraviť. Máš všetky predpoklady na to, aby si si urobila úprimný poriadok v sebe lebo len vtedy môžeš robiť poriadok s inými. Všetko bude o.k. neboj, a budeš opäť spokojná.
Napísala som to takto, pretože takto nejako som to z tvojich záverečných slov pochopila.

marcelatje
21. jan 2017

@denae presne tak. Vsetko je v hlave a tam nam nikto iny poriadok neurobi. Musime sa stat lepsimi, vyvijat, menit, prisposobovat novym situaciam, nachadzat riesenia to za nas neurobi nikto iny. Stagnacia je na skodu aj dinosaury vyhynuli lebo sa nevedeli prisposobovat dostatocne rychlo 😝

elililinocka
21. jan 2017

No podla môjho názoru mn tri deti a živé a neexistuje aby som im dovolila ničiť gauce nábytok!Steny ok to sa stáva .Keď ich necháš robia si čo chcú .Treba tvrdšiu ruku raz nesmie a hotovo!

dominikahair
21. jan 2017

Keď vidím čo ma čaká tak mám aj husiu kožu na tele 😂
Skoro všetky kamošky majú deti a keď to vidím vytáča má do vyvrtky . Milujem poriadok.. a neznášam keď je od detí všetko zacapkane a oslintane ..
Ja sa asi zbláznim keď ti príde :D

yanni
22. jan 2017

@dominikahair neboj, ak si ich vychovas, tak to tak nebude. Jasne, ked 6 mesacnemu pojdu zuby, tak slinta. Ale aj to sa da casom znormalizovat. Ked slinta nasa 18 mesacna (idu jej prave stolicky), tak si pekne zoberie vreckovku z boxu a utrie si usta. Dokonca aj nos si vie utriet.
Ale to nie je hned a zo dna na den. To je dlhodoby proces vychovy od zaciatku.
Ja sa casto zastavim nad "vyrokom", ze deti do roka nechapu, ze vychova je zbytocna atd. Take velke.... Opakovat, opakovat, davat dobry priklad, ukazovat...stale dookola.
Ved nenadarmo sa vravi, opakovanie je matka mudrosti. Urcite to prinesie dobre vysledky.
Aspon u nas to ma uspech.

celasapremenim
22. jan 2017

@marcelatje tak tuto navstevu budes volat kazdy vikendik pozeram :D
nasi tiez rozhadzu hracky, ked su tu z rodiny, ale tak v pohode, pracovne, nie toto, toto vyzera ako po nalete opic :D:D:D
presne, doma im mamicka vrieska za kazdy strihanec na zemi, tak sa odviazu na navsteve, ved coby nie :D

celasapremenim
22. jan 2017

dam sty komentar typu> SU TO LEN VECI
veci netreba kopit, vrstvit, treba sa ich zbavovat, ked sa dlho nepouzili, ked sa nieco pokazi, da sa to opravit, ked s nieco rozhadze, da sa to upratat
zaujimaju ma deti a manzel :D

marcelatje
22. jan 2017

😂😂😂 najviac ma srali tie vyhadzane skrine, to neznasam upratovat. Inak som myslela ze 4 rocne deti vedene k poriadku toto nedokazu, ale dokazu 🙄

somavi
22. jan 2017

Jaaaaj tak toto by som vôbec neriešila . Tip top domácnosť si spravíš , ked ti deti vyrastú 😊 Teraz si užívaj deti a kašli na mastný fľak na stene 😉

jana_eyre
22. jan 2017

Necitam diskusiu, dam len vlastny nazor.. Dom sme zariadovali v case ked sme boli bezdetni, ale po case sa k nam nastahovala sestra s rodinou na cas (dve male deti boli u nas rok) vsetko zariadenie sme vzdy vyberali lacnejsie a ucelove, vedeli sme ze deti veci nechtiac nicia. . Cize mame lacnejsiu podlahu, uz doskrkanu, nabytok tiez sme nekupovali na nasledujucich 30 rokov.. Mame v plane, ze ked aj posledny odrastie z tohto obdobia, budeme vacsinu veci menit.. Teraz ma vacsina veci 7rokov, este aspon 5rokov to tu s nimi dobacujeme a potom budeme vynovovat.. NAs zveladovanie bavi, takze sa potom na to tesim.. Podla mna je u nas utulne, aj ked mame docarbane steny, milon krat obliaty gauc a na stole su vidno ciary co deti kreslili a papier.. Su to aj spomienky.. Pri detoch to proste tak funguje..

Ked inak u nas byvala sestra jej dcere zistili rakovinu.. Ked z nemocnice chodievala domov, nemohla chodit von.. Sama som jej vyclenila celu stenu, ktoru mohla pocarbat, polepit, len aby sa zabavila.. Aj v kupelni presadzali kvety, doteraz mame flak na dlazbe z toho.. Ale nevadi mi to, som rada, ze mala sa bavila a zvladla tak chorobu lahsie.. A na stole mame veklku kvapku sekundoveho lepidla, vzdy ked ju vidim spomeniem si, ze to sestra lepila synovi lietadielko.. Je to mile.. Veci sa maju nicit a v zivote su dolezitejsie veci..

celasapremenim
22. jan 2017

@marcelatje deti su kreativne :D

marcelatje
22. jan 2017

@celasapremenim no ked to povies takto neznie to tak hrozne 👍

hankaop
22. jan 2017

jana_eyre
22. jan 2017

@elililinocka je dost rozdiel dovolit nieco a urobit nieco nechtiac.. Dobrovolne asi nikto nenecha deti nabytok zamerne nicit, a nechvali ich za to ale je troska prehnane sa nad tym tak trapit, ze sa s tym nevie vyrovnat..

pattinka
22. jan 2017

@verbe ahoj, aj ja som dosť háklivá na poškodenie nábytku, práve preto sme do detských izieb a do obývaćky kúpili to najlacnejšie čo sme našli, hlavne že to vyhovovalo našim predstavám (napr. do obývačky sme chceli veľkú rohovu zelenú sedačku, tak sme podľa týchto kritérií hľadali najlacnejšiu verziu) atď. Ale v detských izbách máme nábytok z Merkury a to sme všetko kupovali s tým, že keď pôjdu minimálne na strednú tak im celý nábytok vymeníme a aj sme ostali, že je to super voľba - vôbec nás naštve, že majú písacie stolíky poškriabané a oblepené poličky nálepkami 😎 Akurát kuchyňu mám kvalitnú, tú meniť nemienim, a zistila som, že kvalitné materiály aj viac záťažových skúšok vydržia 🙂 a tiež maľuje postupne jednu miestnosť po druhej podľa toho ktorá je v najhoršom stavea aj to iba jednu každý rok, v byte je to tak nejlepšie. A nepadá šaty od únavy na nos. A s tým každodenným upratovaním to tiež netreba preháňať - všetkého veľa škodí. Veľa spokojnosti prajem 😊

celasapremenim
22. jan 2017

@marcelatje podla mna aj nase reakcie zalezia najma od psychickej kondicie :D
mna by asi dorazilo keby nam ten byt zhorel :D ine ani nie
my mame kvalitny nabytok v celom byte, aj v detskych izbach, nikto mi tu nic nenici, trosku skrabanec na konferencnom, ale to mi je jedno :D

marcelatje
22. jan 2017

@celasapremenim ano ak jedina istota ktoru mas je nabytok to je na porazenie 😲

celasapremenim
22. jan 2017

@marcelatje to by som nezvladla, taky zivot :D
jedina istota je nas pritomny spolocny moment :D o ktory sa prave napr. delim s tebou :D a to ta ani nepoznam
clovek je lahkomyselny :D

marcelatje
22. jan 2017

@celasapremenim aj ludia ktori sa vobec nepoznaju sa mozu navzajom obohacovat, dokonca aj taki ktori nevedia najst spolocnu rec. Ja verim ze vsetko je na nieco dobre aj ked to.mozno pochopime az ovela neskor.

siska53
22. jan 2017

@verbe len tolko- co ja si pamatam,aj nam sa vzdy nieco podarilo znicit..uz len tym pouzivanim. A ano,aj my mame pofrkanu stenu,aj popisanu,nieco je obite..niektore veci su akoby poskriabane a vobec netusim z coho.
P. S. Nasi rekonsturovali byt,ked sme boli uz dospele. Je tomu 16,5 roka. Nemysli si,ze to maju uplne tip-top,prosto cas a pouzivanue uz zohralo svoju rolu. A obyvackovu zostavu maju tu istu,ktoru mali v case mojho narodenia. Ano,je aj poobijana,ale stale funcna.

My,kebyze sa neplanujeme stahovat,tak dame vymalovat najskor ale o 2-3 roky. A zial,aj nekvalitna praca sa u nas odzrkadlila,no reklamovat sa to uz neda -posuvne dvere katastrofa,z linky sa mi odlupuje folia.. A zacala sa na mieste,kde deti nemaju dosah. Prosto nekvalitna praca.

Cize mna ani nestve to,ze je niekde flakanec ci cmaranec,ale to,ze mame v dezolatnom stave nabytok,ktory mal fungovat a vyzerat dobre este x rokov.

katrinka8
23. jan 2017

@marcelatje - Biolit to istí - lepidlo po nálepkach zíde veľmi jednoducho, šuchneš handričkou a je to 😉

marcelatje
23. jan 2017

@katrinka8 biolit??? To by ma v zivote nenapadlo. Dakujem za tip.😘

katrinka8
23. jan 2017

@marcelatje - to môj muž na to prišiel alebo kdesi vyčítal, keď čosi s autom čistil, tak odvtedy to používame napr. aj keď chceme dať dole nálepky z vínových fliaš (ak treba vlastnú nalepiť a pod.) - super vec, najmä keď sme staršiu motivovali pri odúčaní od plienok nálepkami na chladničku, a potom tá chladnička bola celá dolepená. Bez Biolitu by som ju asi vyhodila pri čistení 😀

maminuska
23. jan 2017

Ja svoju tretiu dcérku volám kolonizátor 🙂. Má 7 rokov , je veľmi zručná , výtvarne nadaná , takže v jej izbičke nemáte bábiky , ale dierkovačky , zošívačky, nožnice, farby, alobal , papier na pečenie, vlnky , lepiace pásky ....
Keď je nestačí izba, má svoj atelier ( kumbál nad garážou ) a často si prinesie tvoriť veci do kuchyne s obývačkou. Postrihala mi ako trojročná obliečky drahé , kde boli obrázky a ona ich nutne potrebovala , vyťahala doklady z euroobalov ktoré nutne potrebovala , farbou na látku si dotvorila tričko drahej značky , vystrihla si kus vlasov lebo to potrebovala do svojej koláže ...ide na to salámovou metódou , pomaly postupne rozširuje svoj umelecký priestor ...preto ju voláme kolonizátor , ani sa nenazdáte a máte v obývačke v šuflíkoch jej " potreby " laky na nechty ani nepočítam koľko mi ich " čmajzla " na svoje výtvory , že pravidelne v pracovni nemám kramličky, alobal je u nás trvale nedostatkovým zbožím , že vaňa na ich poschodí je večne ofrkaná od farieb , štetec z mojich šminiek na líčenie líc je vhodnejší na nanášanie trblietok...jednoducho umelecká duša.
Môžete jej 100 krát povedať NIE, volanie je silnejšie .... čo mám s ňou spraviť .... vyhráva všetko čo jej príde pod ruku.

vierkal
10. feb 2017

@verbe moja zlata to oproti mne mas lait kafe. mne nicia nevlastne deti 16 a 25 rocný izbu kde su v nej kazdy druhy tyzden. uz cakam kedy moj syn zacne chodit a idem ich odtial vystahovat do obyvacky ked si nevazia co som pre nich urobila tak co s nimi. a to nehovorim o tom ze som kazdy den umyvala zadrbane umyvadlo od zubnej pasty ktora bola nielen na zrkadle ale aj na obkladackach. za cely tyzden co su u nas si nevedia otvorit okno v izbe cize smrad az by jeden pad a o zatvarani dvierok na skrini ani nehovorim a o taske v polke izbe ktoru prekracuju cely tyzden ani rec. a to maju plac na to aby ju mohli dat do kuta alebo pod postel. a to maju koko rokov??????? 16 a 25