Nezvládam materstvo ako prvorodička
joj cakam ako ma tu teraz mnohe zlyncujete, ze naco som chcela dieta ked tu teraz vyplakavam…
mala ma mesiac a pol milujem ju najviac, bola vymodlene dieta.. ale ze to bude taketo narocne som proste necakala.. mali sme skvely zivot s muzom, ja super pracu, hobby, som extrovert, potrebujem byt vonku, chodit mimo domu... ja viem ze je to len obdobie ze sa to zmeni ale ja som taka unavena, psychicky. na spankovy deficit som si uz nejak zvykla… len doma som nonstop lebo mala place vsade inde, nemozem snou nikam ist (a to myslim ze len obchod a zakladne veci, restiku/kaviaren to som uz uplne vylucila) ked vidim ine mamicky ako sedia niekde na obede na kave, dieta spi v kociku, to mi pride uplne nerealne…aa ak mame nieksm ist (lekar) az mi zviera v krku lebo viem ze to zas bude taky cirkus az ju bude napinat z placu… mala ma len kontaktne spanky, sama vobec, 24/7 sa od nej neviem pohnut… hore vydrzi max hodinu takze ja ani nemozem odist z domu nachvilu sa vyvetrat lebo je kojena… doma nic nestiham, muzovi som nevarila odkedy sme doma z porodnice.. mam pocit ze ho zanedbavam lebo sa od malej nevien pohnut.. on tvrdi ze je vsetko v poriadku a ze mame babatko a ze ma potrebuje mala, ale js sa hrozne bojim ze sa vzdialime… a nejaka starostlivost o seba? 0… mate moj obdiv vsetky co mate 2 a viac deti.. myslela som si o sebe teda ze som schopnejsia, necakala som ze budem takto z toho na nervy…
@anonym_autor v prvom rade drz sa, robis to najlepsie ako vies. 😊 Mala som a mam podobne pocity ako ty, mam 1,5 rocne dieta, narocnejsie ako ostatne deti v mojom okoli, ale dufam, ze vekom to bude lepsie. Tiez som to necakala take, ake to bolo a je, to je podla mna uplne normalny pocit.
Z mojich skusenosti, treba vydrzat prve tri roky, potom sa to da ako tak do normalu - mansjor do roka su to problemy so spanim, kakanim, jedenim, potom zacne chodit a zase je neustale v pohybe a moze si ublizit. V tcyh 3 rokoch sa to ako tak unormalni, u niekoho, ale dieta uz bude navzdy tvoje, takze zodpovednost, strach a laska su uz navzdy. Nastav sa, ze musis dat tie prve roky a potom uz bude lepsie.
@anonym_autor Toto je úplne normálne. A kto bude tvrdiť opak, tak klame.
Prechod z nula na jedno dieta, bol aj pre mna extrem. Bola som predtým aktívna, keď som sa pre nieoc rozhodla, do 10min som išla. Teraz všetko treba plánovať dopredu, všetko sa muselo prispôsobiť stále dietatu a jeho spankom, bdeniu.
O prvých týždňoch ani nechcem hovoriť- koliky, nespavosť, no to bolo nieco strašne.
Teraz keď už majú deti 3 a 4, začína to byt take, ake si to človek predstavuje “mat deti”. Už sú pátračky. Už sa dá sedieť a čakať na kolacik bez toho aby som musela riešiť niekoho plac, hysaky a hádzanie sa o zem. Už vedia prísť, objať, a povedať maminka veľmi ta lubim. To je 100 a 1!! Oproti babatkovskemu obdobiu, kedy len lietas okolo babatka ako fretka, sakramensky unavena fretka! A to dieta ti ešte prejaviť lásku nevie.
Takze klud, teraz len prezit, prisaham bude lepšie!
@anonym_a1fa61 si velmi mila, dakujem. ano vsetci hovoria ze to babatkovske obdobie je najkrJsie, no neviem, tesim sa ked uz bude mat rok a mozem jej aj ukazat kusok sveta a nebude oritom plakat ako keby som ju z koze drala..dakujem
@anonym_autor je to v poriadku, že to tak cítiš. Áno, prvé mesiace sú extrémne psychicky náročné (inak ako budú tie ostatné), bude lepšie ale to je teraz nepodstatné, lebo máš iný problém. Na tvoj problém ti odporúčam nosič. Tam dieťa dokážeš, nakojiť, uspať a dokonca byť 100% kontaktná a medzi ľuďmi súčasne. Veľmi som sa bránila pri prvom synovi nosenia, až kým to nebolo to jediné, čo nás vždy zachránilo. Z nosičov vyberaj tie naozaj ergo - sestrice, belenka, rischino,…
Babatkovské časy vedia byť najkrajšie ale aj najťažšie
@anonym_autor v prvom rade drz sa, robis to najlepsie ako vies. 😊 Mala som a mam podobne pocity ako ty, mam 1,5 rocne dieta, narocnejsie ako ostatne deti v mojom okoli, ale dufam, ze vekom to bude lepsie. Tiez som to necakala take, ake to bolo a je, to je podla mna uplne normalny pocit.
@anonym_a5894d dakujem ti🙏🏻
@anonym_autor je to v poriadku, že to tak cítiš. Áno, prvé mesiace sú extrémne psychicky náročné (inak ako budú tie ostatné), bude lepšie ale to je teraz nepodstatné, lebo máš iný problém. Na tvoj problém ti odporúčam nosič. Tam dieťa dokážeš, nakojiť, uspať a dokonca byť 100% kontaktná a medzi ľuďmi súčasne. Veľmi som sa bránila pri prvom synovi nosenia, až kým to nebolo to jediné, čo nás vždy zachránilo. Z nosičov vyberaj tie naozaj ergo - sestrice, belenka, rischino,…
Babatkovské časy vedia byť najkrajšie ale aj najťažšie
@denkabemommy nosic mame, aj satku. kazde dva dni skusam.. zatial neuspesne.. strasne sa v tom jeduje
Z mojich skusenosti, treba vydrzat prve tri roky, potom sa to da ako tak do normalu - mansjor do roka su to problemy so spanim, kakanim, jedenim, potom zacne chodit a zase je neustale v pohybe a moze si ublizit. V tcyh 3 rokoch sa to ako tak unormalni, u niekoho, ale dieta uz bude navzdy tvoje, takze zodpovednost, strach a laska su uz navzdy. Nastav sa, ze musis dat tie prve roky a potom uz bude lepsie.
@zuzana76 dakujem ti🙏🏻
@denkabemommy nosic mame, aj satku. kazde dva dni skusam.. zatial neuspesne.. strasne sa v tom jeduje
@anonym_autor máš aj Fit loptu? Ja som pri zapínaní nosiča buď musela na nej skackať alebo dať prsník do úst predtým ako som zapla nosič. Je to hotová veda ale pár dní a ty budeš mať grif a babatko si zvykne 😊. U nás nik iny nosiť nemohol len ja, lebo spustil hysák ale bolo to vykúpenie.
Skus kraniosakralnu terapiu pre babo, mne to odporucali zeny, synov kamos bol take babo a takto mu pomohli a zrazu bol pokoj. Ze bol chudsk ponatahovany z porodu ako macka a mal bolesti
@anonym_autor ja ti to napisem inac... skus sa zamysliet nas tym aky "maly" je tvoj problem.
Su mamicky, ktorym dietatko umrelo pred narodenim, pri narodeni, po narodeni... deticky, ktore maju take poporodne komplikacie, ze im dieta nikdy poriadne nezaplace a neda najavo svoj nekomfort...
Nam dali 2 mesiace po narodeni taku diagnozu, ze sa nam svet otocil dole nohami, starostlivost do konca zivota (!) 24/7!! Ppci ze?
Co ja by som dala za to, aby moj najmensi problem bolo kontakne dieta, ze place... moze byt vzdy horsie.. To vsetko prejde, ste na zaciatku.
Zisti si ci mala nema nejaku blokadu, znami mali po porode zlomenu klucnu kost a zistili to tiez az po skoro mesiaci, lwbo im stale plakal. Nosic mas bud zle nastaveny ale benajky "ergo"-smejd
Zvládaš materstvo. A veľmi dobre. ❤️ Len je to proste nečakaná zmena a strašne náročné. Alé nájdete spoločný režim a pôjde to lepšie. Muža zapájaj do všetkého. Držím palce.
Mali sme takého syna, von sme s ním mohli jedine v nosiči, v kočíku sa dalo asi od roka.
Skús ju aspoň na tú šatku nejak naučiť.
Skus kraniosakralnu terapiu pre babo, mne to odporucali zeny, synov kamos bol take babo a takto mu pomohli a zrazu bol pokoj. Ze bol chudsk ponatahovany z porodu ako macka a mal bolesti
@kiki68 chodíme🙈
Neboj, ono to prejde. Zaciatky su velmi tazke, je to obrovska zmena pre celu rodinu, no najma pre zenu. Je super, ze muz ta podporuje, to je vzacnost. Drzim palce.😊
@anonym_a1fa61 si velmi mila, dakujem. ano vsetci hovoria ze to babatkovske obdobie je najkrJsie, no neviem, tesim sa ked uz bude mat rok a mozem jej aj ukazat kusok sveta a nebude oritom plakat ako keby som ju z koze drala..dakujem
@anonym_autor aj ja som bola...a nerada na to obodbie spominam. A ani neviem co poradit. Lebo mne nepomohlo nic. Museli prejst 5 rokov. Aby som sa dokazala slobodne nadychnut.
@anonym_autor ja ti to napisem inac... skus sa zamysliet nas tym aky "maly" je tvoj problem.
Su mamicky, ktorym dietatko umrelo pred narodenim, pri narodeni, po narodeni... deticky, ktore maju take poporodne komplikacie, ze im dieta nikdy poriadne nezaplace a neda najavo svoj nekomfort...
Nam dali 2 mesiace po narodeni taku diagnozu, ze sa nam svet otocil dole nohami, starostlivost do konca zivota (!) 24/7!! Ppci ze?
Co ja by som dala za to, aby moj najmensi problem bolo kontakne dieta, ze place... moze byt vzdy horsie.. To vsetko prejde, ste na zaciatku.
Zisti si ci mala nema nejaku blokadu, znami mali po porode zlomenu klucnu kost a zistili to tiez az po skoro mesiaci, lwbo im stale plakal. Nosic mas bud zle nastaveny ale benajky "ergo"-smejd
@anonym_1d20fd ano mas pravdu. a dakujem ti za tento pohlad, bolo mi ho treba. my sme takmer obe zomreli pri porode, nastastie lekari konali rychlo…
nosic mam sestrice a nastavovala mi ho priamo majitelka na predajni aj s malou v nom…
@anonym_autor rozumiem ti, tiež som takto extrémne "skysla" po narodení prvého dieťaťa. Niesom a ani som predtým nebola nejaká frnda ci pipina co rieši len kabelky a sminky a party.. Ale prvé mesiace po pôrode boli tie najhoršie v mojom živote. Sorry not sorry ale toto je pravda avsak nie každá to dokáže povedať narovinu. Žiadna pomoc doma, len muž chodiaci do prace. Ja a zrevane dieta, Co som čakala ze ved od prírody je najväčšia automatika kojenie a pochopenie druhu plaču, tak to absolútne. Sklamaná zo seba, podcenila som vsetko co sa dalo, a hlavne, ukázala sa moja rodina v pravom svetle.
Drz sa. Ano všetci hovoríme ze je to len obdobie ale ja hovorím, ze do hája s takým obdobím, ked si ho sama musím celé odsr*t...
BTW, nemaj ťažkú hlavu a výčitky za tvoje aktuálne pocity, ked ti tu niekto napíše ze môžeš byť rada lebo dakomu sa narodí dieťa postihnuté, alebo nevie pocat/donosit atd... To sú hrušky a jablka. To nieje to isté a nedá sa to porovnávať. Aj tvoje problémy a pocity sú dôležité a neexistuje dôvod aby boli bagatelizovane.
@anonym_1d20fd a mrzi ma vasa situacia❤️
@anonym_autor rozumiem ti, tiež som takto extrémne "skysla" po narodení prvého dieťaťa. Niesom a ani som predtým nebola nejaká frnda ci pipina co rieši len kabelky a sminky a party.. Ale prvé mesiace po pôrode boli tie najhoršie v mojom živote. Sorry not sorry ale toto je pravda avsak nie každá to dokáže povedať narovinu. Žiadna pomoc doma, len muž chodiaci do prace. Ja a zrevane dieta, Co som čakala ze ved od prírody je najväčšia automatika kojenie a pochopenie druhu plaču, tak to absolútne. Sklamaná zo seba, podcenila som vsetko co sa dalo, a hlavne, ukázala sa moja rodina v pravom svetle.
Drz sa. Ano všetci hovoríme ze je to len obdobie ale ja hovorím, ze do hája s takým obdobím, ked si ho sama musím celé odsr*t...
BTW, nemaj ťažkú hlavu a výčitky za tvoje aktuálne pocity, ked ti tu niekto napíše ze môžeš byť rada lebo dakomu sa narodí dieťa postihnuté, alebo nevie pocat/donosit atd... To sú hrušky a jablka. To nieje to isté a nedá sa to porovnávať. Aj tvoje problémy a pocity sú dôležité a neexistuje dôvod aby boli bagatelizovane.
@galadriel90 dakujem ti! ano, pre kazdeho su tie jeho problemy “najvacsie”.. mas aj druhe dieta?😅
@galadriel90 dakujem ti! ano, pre kazdeho su tie jeho problemy “najvacsie”.. mas aj druhe dieta?😅
@anonym_autor nemáme druhé. Nechceme, nemôžeme finančne a hlavne z pohľadu môjho psychického a fyzického zdravia, som sa viac než plne zmierila s jedným dieťaťom. Jednak mam sa rada už, dosť nato aby som sa neobetovala znova len aby mal prvý súrodenca, a druha vec je aj to, ze newborn obdobie už nikdy nechem zažiť, lebo to bolo viac než otrasné. Kútikom duše by som mooozno prehodnotila tento názor ak by som mala ochotnu rodinu co by bola schopna pomôcť, to žiaľ ale nemám čiže ostavame pri jednom 🙂
@anonym_1d20fd no k tomu nosicu...kazde dieta v tom nechce byt. Mam 4 deti a druhe, to sa nedalo. Tretie a stvrte v tom zaspavali, hlavne stvrte.
To ze nemas upratane a navarene je nic. Vykasli sa na to, alebo si zaplat niekoho kto to uprace. Teraz mas novorodenca, cas pre teba spomalit, zotavit sa po porode. Uzivas si jej kontaktnost, mala zaspi, lahaj s nou a zvysok nech ta netrapi. Mala podrastie a aj ty sa dostanes na kavu.
Ked mala zaspi na tu hodinu, rovno ber kabat a bez von, aj ked len okolo bytovky, aby si bola hned doma, ak sa zobudi. Potrebujes chvilu cas sama so sebou.
Viem ako sa citis, nebolo nikoho kto by na chvilu prisiel. Co by som dala za to keby niekto dosiel s navarim jedlom, umyl u nas riad a ja som si mohla v pokoji umyt vlasy. Maly stale grckal, zapinal sa monitor dychu, reval nonstop. Nedokazala som ho nechat ani na chvilu bez dozoru.
V 6 tyzdnoch sa to zacina lamat, a snad uz len lepsie bude.
Tym si presla kazda mama. Ver mi. Uz len jmyt vlasy bol hotovy wellnes.
Ano ako pises-je to len obdobie 🙂 a bud rada ozaj ze mas hlavne chapaveho muza 😉
Babatko vyrastie. Nestresuj. Uzivaj si toto obdobie.
Neboli ju bruško?
@anonym_autor neboj nie si v tom sama.. tiež mame vymodlene dieťa ktoré milujem najviac na svete. Rizikové tehotenstvo, náročný pôrod a o 600 nedeli ani nemám pomaly žiadnu peknú spomienku. My tiež len sedíme doma max ideme von v kočíku a raz za mesiac k mojej rodine na dlhšiu vzdialenosť inak "kysneme" doma lebo tiež mam náročné dieťa ktoré buď chce byť na rukách zavesené alebo aby som bola pri nej pripadne je spokojná keď lozí po byte inak je u nás vreskot ako by ju drali z kože. Ona už síce ma skoro 10 mesiacov ale ja už sa teším keď bude mať viac ako rok a verím že to bude lepšie. U nás je ďalej problém veľký s papanim a nechce mi jesť mimo domu nikde.. skúsili sme dovolenku na SVK a bolo to pre všetkých len peklo a nič sme si neoddychli.
@anonym_autor ja som mala takúto prvú. Bol to šok. Ona revala 9 mesiacov. Bola som z toho na prášky. Ak môžem poradiť tak skús si nájsť aspoň niečo malé čo Ťa poteší. Niečo čo zvládneš za 5 minút. Pre mňa to bola sprcha. Dala som ju za 4,5 minúty 🤣
Je to strašne náročné. Ale toto obdobie prejde ako voda. Buď Bohu vďačná, že máš muža čo to chápe. A snaž sa ho zapojiť kde sa len dá. Kúpanie, prebaľovanie, obliekanie, prosto hocičo. Daj na neho nosič. Buďme úprimé. Dieťa bude plakať či je s Tebou či s ním. Nechaj aj ich nech si vybudujú vzťah aby si stihla ísť aspoň na wc. Držím prsty.
Ahoj, aj ja som mala pri prvej dcerke tieto pocity 🥲 Zuby som si umyvala na obed, bez muzovej pomoci som sa nevedela dostat s kociarom na prechadzku…nie to nieco normalne uvrit. Z kojenia som sa isla pos***, lebo mi to ale vobec neslo…Dnes mam deti 3 (dcery vo veku 5,4 a 1 rok) a sice stale je to narocne, ale uz nie som tak vystresovana, ked mam ist s nimi sama do obchodu alebo ano, aj do kaviarne, normalne medzi cudzich ludi 😁 Aj ked mam takmer nulovy osobny zivot, tento si uzivam a tesi ma… Ale vzdy budem hovorit, ze prechod z 0 na 1 dieta bol pre mna fyzicky a najma psychicky njnarocnejsi ako teraz…
Mam 4 deti z toho 2 dcery boli taketo prve 3 mesiace. Nikdy som si nemohla byt ista, kedy a kde sa zobudia a rozplacu. Chceli na kojenie aj zaspavanie svoj klud, drazdili ich hlasne zvuky, prudke pohyby... Ale akonahle dosiahli tie 3 mesiace , zrazu sa svet otocil a uz som mohla aj ja vyletovat, nakupovat, sediet na kave a vymetat ihriska... takze uz sa ti to blizi! Dobre bude, vydrz to 🙏🏻
@anonym_autor materská je strašná 😁 Každú nás to prefackalo, neboj sa. A pokojne sa postazuj, ak Ti niekto tvrdí, že nemôžeš, tak ho nepočúvaj. A ono časom bude naozaj lepšie - aj vonku sa dostanete, len si musíš nájsť iný rytmus a systém ako kedysi. Zmeny sú ťažké vždy a toto je obrovská zmena. Skús podcasty počas kocikovania - taká mater amatér mňa vedela pobaviť.

@anonym_autor Toto je úplne normálne. A kto bude tvrdiť opak, tak klame.
Prechod z nula na jedno dieta, bol aj pre mna extrem. Bola som predtým aktívna, keď som sa pre nieoc rozhodla, do 10min som išla. Teraz všetko treba plánovať dopredu, všetko sa muselo prispôsobiť stále dietatu a jeho spankom, bdeniu.
O prvých týždňoch ani nechcem hovoriť- koliky, nespavosť, no to bolo nieco strašne.
Teraz keď už majú deti 3 a 4, začína to byt take, ake si to človek predstavuje “mat deti”. Už sú pátračky. Už sa dá sedieť a čakať na kolacik bez toho aby som musela riešiť niekoho plac, hysaky a hádzanie sa o zem. Už vedia prísť, objať, a povedať maminka veľmi ta lubim. To je 100 a 1!! Oproti babatkovskemu obdobiu, kedy len lietas okolo babatka ako fretka, sakramensky unavena fretka! A to dieta ti ešte prejaviť lásku nevie.
Takze klud, teraz len prezit, prisaham bude lepšie!