icon

Nikdy nebudem dobrá matka

11. dec 2022

Už dlhšie mám problém s depresiami a úzkosťami. Liečim sa, navštevujem odborníkov, no skratka robím všetko preto, aby bolo lepšie. Narodila sa mi dcérka, ktorú nadovšetko milujem ale nejsom schopná sa jej venovať. Nejsom schopná ju zobrať von, hrať sa s ňou a keď plače, plačem aj ja. Proste to nezvladam. Sú dni, kedy sa na mi nedokážem vôbec sústrediť a veľmi ma to mrzí. Keď je doma priateľ, cely deň prespim. Nenavarim, neupravené proste nič. Absolútne nevladzem. Malej sa poväčšine venuje on. Veľmi si to vycitam ale nech sa snažím akokoľvek mám pocit, že to vôbec nezvladam. Že by si zaslúžila lepšiu mamu a nie takú trosku ako som ja 🥺

martul
12. dec 2022

@any_soj myslím, že tu je zbytočné niečo písať týmto,,odbornickam". Kto nezažil, nepochopi a nevie o čom píše, ale ublížiť môže ľahko takýmito rečami.

janapeterjana
12. dec 2022

Ja tiež bojujem s depresiami a beriem lieky. Mám dve deti a veru, striedajú sa lepšie aj horšie obdobia. Snažím sa im byť najlepšou mamou. Nikto ich nebude ľúbiť tak ako ja. Je to pekné aj veľmi náročné obdobie. Skus sa každý deň nejako potešiť 🙂

d_anica
12. dec 2022

Kto nezažil, nepochopí. Viem ako sa cítiš, zažila som to. Zasiahli ma depresie keď mal syn 6 rokov, neviem si predstaviť aké ťažké to musí byť pri bábätku 😔 nie si zlá mama, a dúfam, že sa Ti podarí nájsť duševnú pohodu a radosť zo života. Držím palce ☺️

euka210
12. dec 2022

Nie si zla mama...ved sa snazis ako vies.
Kto nezazil depresie a stavy uzkosti, tak to mozno tazko chape.
Zistili z coho su tie uzkosti a depresie? Lebo nic nepride len tak, vsetko ma svoj povod... genetika, osobnost, detstvo, stres...od toho sa moze odrazit psychoterapeut. A lieky tiez maju svoj vplyv, aby si vedela fungovat.
Kolko ma mala, nie je to zhorsene poporodnou depresiou?

euka210
12. dec 2022

@luccija ano, ludia ktori vedia prd o uzkostiach a depresiach a este su aj neempaticki svojimi "radami" este viac ublizuju cloveku, ktory toho ma i tak dost.

sandra49
12. dec 2022

Hocikto by vám tu hocičo pozitívne napíše, pomôcť to môže alebo vás to poteší ale to je všetko..ja si myslím ze by ste mali vymeniť psychiatra, keďže potrebujete liečbu, brat lieky ktoré vám budú pomáhať, nemyslím si ze ste v stave kedy by na vas mohli skúšať ci také alebo onake lieky..a ten novy terapeut je fajn? Zdá sa vám lepší ako ten predtým? A uvažovali ste nad hospitalizáciou v nejakom zariadení? Nemyslím tým psychiatrické oddelenie v nejakej nemocnici, skôr niečo súkromné v inom ako nemocnicnom prostredí..ale myslím si ze sa z toho časom dostanete, pretože si plne uvedomujete aký máte problém a chcete to aj riešiť. Nebojte, ste na dobrej ceste ❤️

dominikamacakova
12. dec 2022

Snáď to tvoje dieťa raz pochopí

zuzanka19821410
12. dec 2022

@daniela2202 priala by som ti jeden deň depresie ale skutočnej uskosti a beznadeje... Je to choroba nie lutovanie sa

zuzanka19821410
12. dec 2022

@daniela2202 uprav si myslenie? To je čo akože si poviem buď mi dobre tak bude? Keď nevieš čo je to za pocit tak neraď... Ja to mam prežité... A poviem ti radšej zlomenú ruku nohu ako depresia

majki_ki
12. dec 2022

@dominikamacakova mňa by celkom zaujímalo ako si myslela svoj komentár, vieš mi to rozvit ? Ďakujem

mon777
12. dec 2022

Urcite nie si zlá mama. Si výborná, aj keď funguješ odlišne od ostatných. Dobrou mamou nie je len tá, ktorá má navarené, upratané a behá okolo dieťaťa. Máš zdravotný problém, riešiš ho. Je to akoby si invalid vyčítal, že nehráva s deťmi futbal na ihrisku.
Verím tomu, že keď sa ti podarí dostať svoju psychiku do normy a začneš fungovať ako zdravý človek, zmení sa aj všetko ostatné.
(Nazvyme to) Problém s hlavou a NEfungovanie s tým spojené pochopia len tí ľudia, ktorí si to sami zažili alebo zažívajú.
Určite by som sa ale kvôli tomu ešte viac nedeptala tým, či si alebo nie si dobrou mamou a či ňou niekedy budeš.
Zlá mama je mama, čo miesto jedla pre dieťa kúpi chlast a cigarety. Zlá mama je tá, ktorá nezaplatí účty, lebo minula výplatu na nechty, vlasy, kaderníka a kávičky a vínečká s kamoškami. Zlá mama je tá, čo "zabudne" dieťa v aute niekoľko hodín.
Zlou mamou by si bola v momente, keby ťa netrápilo, čo sa s tebou deje. Zlou mamou by si bola vtedy, keď by ti bolo jedno, čo sa môže stať s tvojou dcérkou, ak ti ostane zle uprostred križovatky. Zlou mamou by si bola keby si sa iba ľutovala a nehladala riešenie.
Takže za mňa hlavu hore, odhodlanie a zvládneš to. Najdôležitejšie je, či máš podporu v partnerovi a rodine. Ak áno, nie si na to sama. A leď žena nie je na akúkoľvek situáciu sama, zvládne aj nemožné.

any_soj
12. dec 2022

@daniela2202 ja len že uprav si myslenie je pri depresii rovnako neúčinná rada ako keby si ju dala cukrovkárovi ohľadom inzulínu. Resp. pri depresii to môže mať ešte fatalnejsie následky ako pár dní bez inzulínu, ak chorý nadobudne pocit, že depresia je vlastne chyba jeho myslenia. Prdľajs. Je to chemická fyzická nerovnováha.

majki_ki
12. dec 2022

@dominikamacakova vieš čo, asi ani nemusíš, keď sa na to pozerám spätne asi mi došlo ako to myslíš... Prešla som si niečím veľmi podobným ako autorka a môžem ťa ubezpečiť, že môj syn ma miluje najviac ako 2 a pol ročné dieťa dokáže napriek tomu, že som prvé tri mesiace života trpela pomyslením, že pre neho nie som dobrou matkou

barbora1992
12. dec 2022

Ahoj, nečítala som sice celú diskusiu, ale keďže píšeš, že nefunguješ a lieky Ti už boli menené, zvážila by som hospitalizáciu. Píšem Ti to naozaj v dobrom, tam by Ťa dali dokopy, mala by si terapie a hlavne by správne nastavili liečbu. Viem, že od malého dieťatka sa ťažko odchádza, ale radšej zvládnuť pár týždňov odlúčenia a fungovať, ako sa celý život trápiť. Dcérka Ťa potrebuje a prajem Ti, aby si sa cítila dobre a mohla si vychutnávať čas strávený s dcérkou a tešiť sa zo života. Držím Ti palce!🍀

kittykat22
12. dec 2022

myslim, ze mas nerealne predstavy ako to vypada v inych domacnostiach po narodeni dietata. Mamicky - a povedala by som, ze to nie je uplne vynimocne placu, ked place dieta, nepochybne maju doma bordel a chce sa im nonstop spat. Ale samozrejme nikde nebudu roztrubovat, ze mat dieta je prilis narocne, ze si to predstavovali inak, ze maju doma bordel ako v tanku a nevedia si ani utisit dieta. Bohuzial na tieto obavy mladych mamiciek sa sypu odpovede ako "no moja a co si si myslela" alebo "ved to prejde" pripadne "nooo to je tak, ked si chcela dieta, tak sa staraj". Pricom tieto stavy nepohody az zufalstva sa prehanaju v hlavach novopecenych mamiciek sem tam skoro kazdej a niektore to tak maju cele tyzdne, mesiace a dokonca aj roky. Nie kazdy to ma ako reklamu na plienky Huggies.

adrianajozko
12. dec 2022

Ja ťa chapem presla som si tym lieky nepomahali ale zo zaciatku su dolezite aby ta to upokojilo . V prvom rade sa musis ty upnut na nejake cinnosti napis si plan na den ,na tyzden,na mesiac co vsetko chces dosiahnut,co ta caka a co bez teba nebude spravene alebo neuskutocnene. Ale ked to nesplnis nesmies sa trapit,musis mat ciel staci na kratke obdobie velmi mi toto pomohlo. Mne bolo spustacom depresie velmi tazke obdobie ked mi zomrel syncek bolo to hrozne este stale placem ked o tom pisem bohuzial neda sa to zabudnut a ani cas to nezahoji je to uz 14 rokov a stale to citim rovnako ale uz som pochopila ze sa mi uz nevrati. Stale sa pokusam zit dalej mam malu dcerku a som teraz stastna ale ten kamen na srdci je stale uz som zostala precitlivena,uzkostliva a rychlo ma niekto rohneva ale snazim sa kazdy den zit a mat ciel mat svoje povinnosti a svoje radosti . Je to velmi tazke ale musim pre dcerku pre seba pre manzela aj pre buducnost. Viem ako sa citis a chcem ta povzbudit aby si sa tym netrapila si ozaj dobra mama lebo si to priznavas a chces to zmenit. Presne to mi povedal lekar na zaciatku. Musime chciet a chceme takze to dokazeme.

dismonika
12. dec 2022

Ahoj, skús sa objednať na gastro... mne sa takto prejavovala celiakia. Presne takto.

morgane1975
12. dec 2022

Nebudte na seba taka prisna. Ste dobra matka. Mate teraz zle obdobie ale liecite sa. Dobre bude. Nevycitajte si nic.

camulka
12. dec 2022

v prvom rade je pozitivne, ze si to uvedomujes a chces to zmenit! urcite to nevzdavaj, verim, ze pridu lepsie dni. ja mam tiez obcas pocit, ze som zla matka, ale snazim sa zlepsit. snaz sa kvoli sebe, kvoli malej a urcite bude lepsie! drzim palce ❤️

tiika
12. dec 2022

Ty v tejto chvíli robíš najlepšie, čo vieš. Tak ako vela iných mám. Ak by sa dalo viac, urobila by si to. Ak niečo nerobíš, tak len preto, že nemôžeš. Takze si nič nevyčítaj.
Chápem, že máš možno iné predstavy o tom, čo by si chcela robiť so svojou dcérkou, ako s nou tráviť čas, ako fungovať. Lenže ty máš zdravotný problém, a nech sa snažíš sebe viac, nech si zdravá fyzicky, psychicky ti niečo nefunguje a ty za to nemôžeš. Nemáš v poriadku niektoré hormóny, pocity máš kvôli tomu take, aké máš. Sama si si tento stav nezapríčinila, robíš, čo vieš.Neobvinuj sa z toho. Buď k sebe láskavá. Ver, že sa to zlepší. Nestrácaj nádej, buď lieky záberu, alebo sa telo da pomaličky do poriadku.
Skús trosku ubrať z vlastných nárokov. Sústred sa na to, čo je tvoja priorita (jedlo, spánok, základná starostlivosť o seba., dcerka v čistom oblečení, najedena, prebalená.), na toto sa sustred a keď ti zvýši energia, urob niečo navyše.
Skús nájsť denný stacionár v tvojom okoli, kontakt s ľuďmi s podobnými problémami môže byt veľmi nápomocní, taktiež si ako bežnú rutinu zarad nejaké relaxačne dýchanie, ak nie 30 min aspoň 5-10 min. ale každý deň, relaxačnú hudbu, aromaterapiu to môžeš hocikedy aj pri malej, chvíľku na ukludnujuci čaj a pod..

camulka
12. dec 2022

@adrianajozko je mi velmi luto tvojej straty.. 😓

mamatroch
12. dec 2022

Mna iba napadlo, ake velke mas dietatko, resp. je kojene? Robili Ti hormonalny profil? Lebo ja mam tri deti a pri vsetkych troch som trpela poporodnou depresiou. Tiez mi psychiatricka uz chcela dat lieky, no na zaklade istych indicii som mala podozrenie, ze by na vine mohli byt hormony (okrem ineho, vsetky tri deti boli kojene a cim castejsie, tym horsie stavy som mala). Po 1. dietatku som este netusila, co mi je, brala som to ako svoje zlyhanie, lebo ved babo bolo dobre, pokojne, doma pohoda, nemala som sa "dovod" citit zle... no citila som sa a bolo to hrozne... Ked sa to zopakovalo pri 2. baby, uz som vedela, ze to neuhram (pomoc som nemala ziadnu, musela som fungovat, v najhorsie dni som proste zbalila deti a sla s nimi von aj ked nebolo doma urobene nic)... Pri podozreni na hormonalnu nerovnovahu som sla ku gyne a ten mi predpisal na 3 mesiace Utrogestan a uz po prvych par dnoch bolo vyrazne lepsie.
Pri 3. dietati som prisla ku gyne v strasnom stave, rovno mi dala utrogestan do ruky a recept na dalsi, bola som v takom stave, ze by som asi nevydrzala pri "zdravom rozume" ani pockat na vysledky odberu krvi (chcela som to riesit uz skor, ale riesili sme ine vazne veci v rodine a vsetko ostatne slo bokom).
Nehovorim, ze to musi byt Tvoj pripad, no za jeden odber krvi na zistenie hladiny hormonov by to stalo. Mne tiez chceli predpisat lieky a "dat" psychiatricku diagnozu a nakoniec bol problem uplne inde.
A urcite sa neobvinuj, to, co sa Ti deje, nie je Tvoja chyba a zlyhanie. Dolezite je, ze sa snazis byt pre svoje dietatko tou najlepsou maminkou akou za danych okolnosti dokazes byt.

adrianajozko
12. dec 2022

@camulka dakujem pekne

andreafa
Odpoveď bola odstránená
mon777
12. dec 2022

@andreafa toto je tak hnusný komentár, že by si sa mala hanbiť, že si ho vôbec odoslala.

morgane1975
12. dec 2022

@andreafa si chudera

amis89
12. dec 2022

Chapem ta, úprimne. Moj nazor je asi taký ako pises zacalo ti to uz davnejsie predtym, a porodom sa to samozrejme vystupnovalo, poporodna depresia, asi by som na tvojom mieste zvolila liecbu v nemocnici, nieje to vobec sranda, uvedomujes si co sa deje, ale pokial sa to nebude liecit ustavne moze to dopadnut aj katastrofálne aj voci tvojej malinkej. Malinka nieje v bezpeci pokial mas take stavy aj napriek tomu ze ju milujes a neublizila by si jej za nic na svete. V takych stavoch moze prist zlom a je zle. Isto pokial si to nepresla s gynekologom tak sa o tom porozpravaj každopádne aj snim. Tak ti drzim velmi prsty, vela sil prajem aby bolo všetko v poriadku čím skôr.

amis89
12. dec 2022

@dismonika presne! Vlastna skusenost. Uplne som sa nasla v jej probleme do bodky to iste i u mna, a nakoniec po vysetreniach ktore boli vsetko ok hormony krv atd...gastro zle, celiakia...

zuzkamly
12. dec 2022

Ahoj, bola som v trochu podobnej situacii, aj ked len kratkodobo. Okrem liekov proti uzkosti som si nasadila Bachove kvapky ( ja konkrétne Oliva europska ). Skus si pozriet, mozno ti niektore padnu do oka 🙂

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal