Ocko a starostlivosť o dieťa
Ahojte Chcela by som sa úprimne opýtať co vam chyba na vasich partneroch a od nich v oblasti starostlivosti o vase dietatka .. co robia dobre ci zle, co nerobia, co by mali zlepsit naucit sa a vobec aby sa nebali a mali ochotu o starostlivosť, a aby ste mu nemuseli volat kazdych 5 min ak ich nechate samych doma teda ak vobec mate pocit ze to vasa polovicka dokaze. ďakujem pekne za názory a komentare
@matulinuska OK, a teda ked si videla, ze nefungoval ako otec pri prvom dietatku, preco druhe babatko s nim?
@matulinuska Mna by zaujimalo kde sa ti vobec podarilo takeho magora stretnut? A vobec nechcem rypat ale po precitani toho tvojho prispevku mi je naozaj luto teba i tvojich deti. ☹
Za seba chcem zakladatelke temy napisat, ze fungovanie ako to ma matulinuska doma urcite nie je bezne.
@matulinuska joj prepáč že to komentujem - súdiť ťa nebudem, každý máme niečo svoje ...len zareagujem na tvoju vetu, že je dobrý partner len nie otec ... fakt je dobrý partner, fakt ako partneri fungujete super? to ti už nechám na zváženie, ja by som s ním nebola ani 5 minút, už len kôli tomu že aký príklad dáva Vašim deťom, je to smutné
každopádne ti držím palce, nech sa postupne spamätá
@whitecat666 podla mna prave ze je bezne a dost... ☹
@matulinuska vieš čo moj muz vobec neni ideálny a ver tomu, ze ani ja nie som panenka Maria v prestrojeni. Ale tak snad starostlivost o deti a čas im venovaný, pomoc - na tom sa moze podielať aj muz, ked si tie deti robil, tak snad musel ratať s tým, ze ak zena otehotnie tak sa nenarodi tamagoči. A ja som vedela do čoho idem? Na prve dieťa som v porodnici pozerala ako vyorana myš, ze čo teraz s nim? Obaja sme sa učili a stale učime ako byť rodičom. Ano, suhlasim, niekto to v sebe má viac a niekto nie - ale ak chce, ma volu - tým sa odlišujeme od zvierat, tak sa to da a ide to. KEd si videla ako sa sprava pri 1 dieťati, ze je nepouzitelny, tak mi hlava nebere prečo ste si urobili dieťa číslo 2? To je tvoja a jeho nezodpovednost a čo on raz olutuje? To je viac menej jedno, len tie dcerky by si zaslužili niečo lepšie na neho sa vyssrat...
@mima4 druhé bábätko som chcela ja. Vies,prisla kríza tu sme ustáli a nejako sa dostali na niekoľko mesiacov do obdobia kedy sme boli do seba opäť zamilovaný. Ideálna príležitosť spraviť si druhé dieťatko. Druhé dieťa som chcela aj preto,aby medzi deťmi nebol veľký vekový rozdiel a tiez sme chceli kupovat byť a s hypotékou na krku a mojim príjmom(rod. príspevkom) by som vôbec nemala šancu si presadiť nápad druhého dieťaťa.
@mima4 pozri, niekto ma smolu, narazi na degesa a kvoli zaslepenosti zo zamilovanosti to zisti az po svadbe alebo ked s nim ma dieta. 😔 😔 😔
Moze sa to stat takmer kazdemu.
Ale ked sa to stane, tak sa zbalim a odidem aj s dietatom. Nemam dalsie.
Fakt nechapem naco by mi bol doma muz (partner / manzel), kt nie je dobry otec pre nase deti. 😠
@sardinka335 súhlasím s tebou, ale predsa len, je iné 23-ročná baba a 23-ročný chlap. To druhé býva v tomto veku ešte teda dosť nevyzreté, stačí sa pozrieť na študentov - akosi každá ďalšia generácia dozrie neskôr alebo čo. Samozrejme, česť výnimkám, lebo sú aj takí.
@whitecat666
@jamika27
@sardinka335
Ženy pozrite, zakladateľka chcela vedieť čo nám na mužoch chyba a ja som len napisala ako je to u nas. Napisala som viac negatív áno ale zakladateľka asi nechcela čítať o superhrdinoch. Ja som napisala čo mi chýba.
Ak by sa opýtala čo si na svojich mužoch ako otcoch vážite by som napisala úplne iný prispevok.
@matulinuska
len tak zo zvedavosti, co si na svojom muzovi ako otcovi vazis? Lebo z toho prveho prispevku mi prislo, ze ako otec je totalne na nic. Jedine pozitivum na tom prvom prispevku sa mi zdalo, ze vas vie aspon financne zabezpecit (aj ked myslim, ze len to nestaci, povedala som si aspon nieco), no ked si napisala, ze ste si vzali byt na hypoteku (co si berie vacsina ludi ale urcite sa to nepovazuje za materialne zabezpecenie rodiny, lebo vlastne nemas nic), fakt neviem co ta pri nom drzi...
Kazdopadne ti drzim palce v zlepsenie.
@matulinuska tak ti držím palce aby si to ustala.
@jamabe inak vieš čo, obaja sme mali 24 rokov ked sa nam narodilo 1 dieťa, teraz mame 34 a mame 3 deti....lenze my sme ,,stara škola,, najprv svadba....atd...MOj muz ma uzasny priklad z rodiny - tam jeho otec na rukách manzelku nosi - moju svokru, Dokonca aj svokrov otec dnes uz 88 ročný to iste - manzelka sa tam mala ako kralovna -ja to normalne vnimam ako duchovne dedičstvo, ze takyto chlapy su v tej rodine. Moj švagor to iste - ten doma ,,panačkuje,, a to maju 4 deti. Svokor sa o deti staral vzdy ešte za sociku!!! Nenadarmo, v čom ziješ, aky mas priklad, tak to velmi ovplyvnuje. Čo vidia dnešne deti? Normálna, bežná a fungujuca rodina - nie spoluzitie kde matka robi všetko a otec hra na PC a nahana kamaratov a pivo, tak to je dnes pomaly rarita. Samozrejme ,,prehanam,, ale je toho dost - všelijakých sebcov a lenivcov....
@matulinuska chapem ta, no rozhodla si sa, tak musis aj niest nasledky ale aj tak ti prajem, aby tvoj priatel dozrel v muza a bol ti oporou vo vsetkom.
hlavnym problemom tohto je, ze chyba muz v rodine, poriadny muz, nie "atrapa" chlapa... a aby z chlapca sa stal muz, musi byt v rodine vzor, vzor manzela, vzor otca, ktory dieta vedie, ktory vedie rodinu, ktory je skutocnou hlavou rodiny....
@sardinka335 jasné, je to aj o tom, aký príklad dostanú v rodine... Môj otec (stará škola), vždy môjho brata šetril, že "hádam nebude chlapec robiť domáce práce??" - a potom to aj tak vyzeralo. Brat krížom slamy nepreložil, lebo akosi v paneláku tých chlapských prác nebolo. Môj muž musel makať od detstva, hoci mal tiež sestru, ale jednoducho ho zapájali do všetkého. Teraz si vie kadečo opraviť sám, prerábali sme byt - veľa sme vďaka jeho šikovnosti ušetrili. O malú sa staral od malička, prebaľoval ju bez odporu, sám, kočikoval, doteraz sa jej venuje, len čo príde z roboty. Umyje sám od seba dlážky, uvarí čo vie. On nepomáha - on sa normálne rovnocenne spolupodieľa na fungovaní našej domácnosti a rodiny. Mala by som svokre poslať nejaký ďakovný list! 😉
@whitecat666 vies, uprimne ti poviem, že môj otec tiež nebol stelesnením superotca. Môj otec nás dostal do dlhov,neplatil najomne, byt sa musel kvôli exekúcií predať (v tom čase už sa rodičia rozvádzali) a každý z nich dostal polovicu. S rozvodom prislo aj delenie dlhov. Tie moja mama splacala do oktobra minuleho roka. Mesacne vysli na 300€ odvtedy co sa rozviedli (2005). S mamou som žila v podnájme aj so surodencami, v skromných no slusnych podmienkach. Sťahovali sme sa každý rok. Čoraz do menšieho bytu kedze výdavky boli privysoké a máme ako samoživiteľka sa to nelahko platilo. Nie,môj otec jej neposielam výživné. Ani cent. Ani na jedno dieťa.
Prečo som s mojim mužom? Vies co? Sama som si tu otázku polozila, po tom čom som napisala prvý príspevok. Pretože nie je ako môj otec! Pretože má nepodvadza na každom kroku, platí všetko ako má cize niečo také,že by sa musel byť predať pre dlhy neexistuje,pretože svoje deti miluje aj keď im to nevie dať najavo, pretože spolu trávime čas ako rodina,chodíme spolu na výlety či návštevy za rodinou,pretože on má podporí. Viem,ze je osoba, ktorá má podrží a je mi oporou. Osoba,vedľa ktorej si večer lahnem a on má po celom dni ešte pomasiruje a zaspime vedla seba v objatí. Pretože viem,že má miluje. A my jeho. Nesud niekoho podľa jedného príspevku. Nie je dokonalým otcom no ani ja niesom dokonalou mamou.
Tiež keď vidím žensku na ihrisku vrieskat po svojom dieťati si hneď nepoviem,že sa zle stará o svoje dieťa.
@arielka79 ja by som si napr. na obed pospat s dietatkom nevedela, cez den proste spat neviem, iba ked mam 39 horucku.... takze ked som nevyspata,je to jedno, cez den fungujem a skor vecer pojdem skor spat , alebo rano malu do postele ku mne a este potiahnut aspon do 8,30, alebo 9, ked sa da... lebo cez den nehrozi....
A partner... hm.... zatial sa len rozbieha... moj prvy manzel sa chytal velmi a hned, plne ma vedel nahradit od zaciatku ( okrem kojenia) a viedla som ho k tomu, aby vsetko vedel.. teraz pri druhom dietati moj sucasny partner je taky opatrnejsi, neni taky zrucny s dietatom,hoci uz jednu dceru ma, ale to je uz velka slecna.... ale pomaly sa rozbieha ... obcas pomoze dat odgrgnut., pripravi vanicku na kupanie, alebo obcas nakrmi namiesto mna (kedze mlieko odstriekavame tak sa da) ..kocikovat zatial moc nechodi, lebo pride z prace navecer...a cez vikend sme boli kocikovat spolu...
Ale neni to to, co zvladal prvy partner, aj ked porovnavat by sa nemalo. Mozno potrebuje len viacej casu....vidim, ze sa snazi, len proste on na to celkom nie je.... Aj dnes rano ju zobral a just nechcela uz spat a plakala , tak potom prisiel, ze uz nevie co s nou 😀 .. aj som ju chytila a hned bola ticho.. neviem, cim to je....jaaj, no a bola pokakana este.. to on zatial neprebaluje.... max prezlecie...
a v noci spava inde ako my, aby sa vyspal.. Prvykrat spal s nami tento vikend obe noci a zhodnotil, ze ma pocit, ze vobec nespal, mala bola hore o polnoci, o 3 a potom okolo 6-6,30 a plakala len kym cakala na jedlo a prebalenie....
Reku vidis, ja som takto stale a pohoda... 😀 myslim, ze dnes bude spat zase vedla... 😀
Najlepsie bolo, ze pridem z kuchyne, kde som chystala mlieko, mala prebalena caka na posteli v perinke a placeeeee.. a on len Tamarkaa, no tak , Tamarka.... pridem tam a on lezi vedla nej, hojda ju len tak akoze rukou a inak pomaly spi 😀 .... reku co ju nevezmes na ruky a nejake ččč čččč čččč... utisit ten plac.... A on ze: ked on je rozospaty , on to nezvlada 😀 😀 😀
takze sme superženy, co vam poviem, lebo my to zvladame aj so zalepenymi ocami ( minule sa mi tak chcelo spat, ze som mlieko z chladnicky pri prelievani do flasky liala kapánek mimo 😀) ... ale hned ma to prebralo 😀
@matulinuska lenze to nie je o "superhrdinoch"... a je smutne, ak su takito otcovia brani ako superhrdinovia. ti superhrdinovia by totiz mali byt bezna situacia. teda za predpokladu, ze to dieta chceli a neboli do otcovstva dohnani, lebo... lebo to potom chapem, ze sa postavia k veci stylom - ty si chcela, staraj sa...
@mima4 ja len, ze moj muz vzor nemal, ich otec nechal, ekd mal moj muz cca. 2 roky, odvtedy ho nevidel, svokra si nikdy ziadneho partnera viac nemala, dokonca absentoval v rodine aj stary otec.... a napriek tomu je moj muz skvely otec a manzel (a ked si niekto posmesne mysli, ze superhrdina....nech je, absolutne sa zanho nehanbim;)) .....takze vozr nemusi byt, staci ak ten chlap chce a vie a citi ako sa ma otec a manzel spravat......kazdy ma slobodnu volu.....len ono je to dost narocne byt ozaj dobry otcom.... a niekedy aj chce, len akosi nevie.....nehodno nam sudit, ekd nevieme, co ma kto za sebou....
inak ja si dokonca myslim,ze by sa nemalo hovorit, pomaha mi...strazi dieta etc..pomahat mi moze mama, sluzka, kamoska..on proste ako otec skratka existuje, spolu existujeme.
@sorciera24 len to co opisujes je skor vynimkou, aj ked takych chlapov poznam ale sami priznavaju,ze mnohe veci boli a su pre nich narocne, ze nemali v tom vzor, ze to nevideli, atd.. je skor vynimka u takeho chlapa a velmi zavisi, aj ake dievca si najde, lebo este stale u nas funguje myslenie ze je hanba, aby zena chlapa neobsluzila, nenavarila... myslim ze chapes 😉
@sorciera24 ani moj muz nemal vzor... ale deti chcel a boli sme sami, bez babky, svokry, etc. - musel sa vela veci naucit. dokonca niektore rovno v porodnici, ked mu dieta strcili do ruk a povedali - chodte tam a pockajte. ziadna sestricka sa ho nepytala, ci chce. dali mu dieta, ukazali co ma robit a bolo...
nemal na vyber... pri druhom uz to bolo automaticke...
@mima4 hej, mozno prave to, ze otec absentoval, on sa vzoprel, aby toto nikdy svojim detom neurobil....aj taky efekt to moze mat.....
Podobne som nikdy nerozumela otázkam, či partner/manžel pomáha v domácnosti. Moja odpoved je vždy rovnaká, nepomáha mi, staráme sa o našu spoločnú domácnosť a spoločné dieťa rovnako, je taký istý rodič ako ja. Od narodenia drobca zvláda všetko, prebaľoval, uspával, kúpal, vstával v noci. Doteraz sú nerozlučná dvojka. Syn má diagnozu, s ktorou je život náročnejší, treba sa mu venovať viac ako bežným deťom....
A ešte podotknem, že sa narodil, ked sme mali obaja 21 rokov.
No moj muz vie robit vsetko okrem kojenia. Radsej sa samozrejme stara o starsie dcery, lebo zas s tym novorodencom vela srandy nie je. 🙂 Ale ked som prisla z porodnice, tak bolo upratane, navaril podla mojich instrukcii, dokonca s dievkami kolac upiekol. Dokaze oprat, vyvesat, vyvencit psa a deti, prebalit a uspat najmladsiu. Viac neziadam. Ak mam pocit, ze sa zacal velmi venovat svojmu konicku, tak mu to poviem a navrhnem, aby sme nieco robili spolu. Ale zas nie som despota, necham ho aj vydychnut, rovnako ako si lubim vydychnut aj ja. Nasledkom je hrozny bordel doma, ale kaslat na to, radsej si citam, nez upratujem 🙂
@bubelko "superhrdinovia by totiž mali byt bežná situácia". Vies,nie je to tak. Popravde všade kam som prisla som sa nestretla s takým otcom. Nech sa pozriem všade okolo seba takého otca nevidim.
@mima4 maloktory chlap generacia 35+ mal doma vzor. nebolo to zauzivane. ani moj muz to nemal. a ani ja som to doma nepoznala. moj otec, ked potreboval pomoct, lebo mama isla prec, tak nas odviezol k starkej...
a suhlasim - stale este plati, ze zena je ta, ktora sa ma starat o deti, o domacnost...
@sorciera24 ale aj to, ze spoznal teba, ty si mala urcite naroky a on chcel s tebou vztah, potom rodinu a vedel, ze inak sa neda 😉

@mima4 nie sme manželia. Keďže sme mali dieťa mladý,nemali sme ešte známych ktorí by mali deti,cize v akcii s detmi nebolo možno ho vidieť. Na druhej strane, jeho bývalá mala dcerku malu (1,5 roka) a čo viem, tak jej pomáhal sa o ňu starať. Preto vlastne deti aj chcel. Chcel mať vlastné.