Od akého veku dieťaťa ste si vydýchli?
ahojte momentalne prežívam tazsie obdobie. som mama dvoch malých deti, medzi ktorými je menej ako 2rocny rozdiel. Deti sú ešte malé, druhé babo ma len 8mesiacov. je to strašný zahul. Aky vek dieťaťa je taký, pre vás prelomový, že ste si povedali že to je už konečne super a máte čas aj na seba. Nemusíte len striehnuť kde sa dieta udrie, momentalne sa od menšieho nemôžem ani vzdialiť lebo sa stavia na nohy neustale a starší obdobie vzdoru. Je mi z toho uz tazko.
ak ide o otazku vydychnut tak nikdy, ak ide o tvoju otazku kedy ste mali cas aj na seba, vzdy som si vyrobila cas na seba, takmer od narodenia...inak by som bola kopka nestastia
2 deti s dvojrocnym rozdielom ked mali 5 a 3 roky.
Prelomový bol prvý pobytový letný tábor, keď syn po 1.ročníku a dcéra po 3.ročníku boli bez nás 10 dní. Tiež je medzi nimi menej ako 2 roky vekový rozdiel, takže chápem, ako sa cítiš. Keď sa mladšie naučí chodiť tak, že ho netreba mať stále na rukách, je to úľava. A potom keď sú vo fáze, že idú sami vonku aspoň pred bytovku na ihrisko, cca od 6 rokov (bývame v malom meste na malom sídlisku). To sú také míľniky, u niekoho to príde skôr, u niekoho neskôr, záleží od dieťaťa. Vždy som sa ponáhľala z práce po deti a keď syn cca v 2.polroku 2.ročníka začal chodiť sám domov z ŠKD, to bol tiež veľký posun. Teraz sú tínedžeri (13,15) a s láskou spomínam aj na tie stresy, keď napríklad nefungoval výťah a na 8.poschodie šlapať s 2-ročnou a bábätkom vo fusaku na rukách - tak sa nevypotím ani v Štúrove, keď je 35 stupňov 😃
ďakujem za reakcie. mne je jasne že mama sa bude stresovať o deti cely život a úderom nijakého veku sa to nezmení. ale písala som ten príspevok už v úplnom vyhorení, niečo na mna liezlo, staršie bolo choré… kedy som potrebovala pocut kedy sa to zlepší aspoň k tomu že už im nemusím byt doslova a do písmena v patach každý jeden moment každého dňa. za starším dietatom to už je v tomto fajn, nemusím striehnuť až do takej miery. samozrejme že davam pozor, ale vie sa už aspoň chvíľu zahrať a nemusím pri ňom vyslovene stat. mladšie sa teraz stavia na nohy, neustale a furt sa vsade skriabe a keďže mame doma schody a vytvrdenu podlahu, nedá sa ho nechat ani na moment bez dozoru, lebo v momente ide na schody. ohrádky u neho absolutne nefunguju, musí byt neustale v pohybe a furt skusa. no a keď vam je zle, cítite sa chorá, z noci nevyspata lebo starsi celu noc na striedacku hore a mladšie kojite….je to zahul. to sa nedá porovnať zo stresmi pri 18rocnom dieťati. ja viem že aj to bude ťažke, ale iným spôsobom. ja som už vyčerpaná fyzicky aj psychicky. no a tie záchvaty hnevu a vzdoru do toho za úplne somariny, niekedy mám chuť buchnúť dverami a odísť.
Ja som jedna z mala tvoju otazku pochopila presne tak ako si to aj myslela . Plne Ta chapem 🙂
Dcéra ma tri ale ja som taka ze som ju nechala aj spadnur az vie a potom nemusela striehnuť pri kazdom au,akoze stale je ro lepidlo a dakedy vybehnem lebo ma chytaju nervy neskutocne ale lepsie je to tak o dost asi od roka a pol
Mám medzi deťmi rozdiel 1r4m… mladší mal v marci 4r, ešte minulé leto som striehla kde si čo spraví ale tento rok je to omnoho lepšie, konečne leto že sa nemusím dívať kde sa zabije 😅
Ked mala mensia 9 mesiacov, vtedy zacala spavat tiez uz len 1 denny spanok rovnako ako starsia (rozdiel 20 mesiacov). To boli konecne dve hodiny uprostred dna, kedy som sa aj v klude nadychla.
Ale tak uplne dobry smer to zacalo naberat, ked mala mensia rok a zacali sa hrat tak viac spolu a bavili ich obe rovnake veci. Prvy rok je fakt narocny, jeden z najnarocnejsich rokov mojho zivota to bol (a to sme si teda preskakali vselico).
Ja som mala tiež ťažké obdobie s oboma, keď boli maličké, lebo som si toho nasekala na rohy viac ako by sa patrilo. Ale úľavu cítim až teraz, malá nastupuje do školky, je oveľa samostatnejšia, rozumnejšia a ja budem mať konečne čas aj na seba. V ťažkých chvíľach nerezignuj, ale skús poďakovať, že máš deti zdravé, že nemajú vážne dg, že ti behajú, že sa zdravo vyvíjajú…lebo to nie je samozrejmosť a na to často zabúdame…mne to veľmi pomohlo.
My máme 5 rocnu 3,5 rocnu a 0,5 rocnu a ešte sme nevydychli. Snáď o rok 😅
Moje dieta ma 2,5 roka a odkedy super rozprava, je to pre mna lahsie. Vie vyjadrit, co potrebuje, viem, co sa prave deje…Uz sa vie aj polhodinu/hodinu zahrat samo, nemusim byt v tej iste miestnosti. Viem ho uz zapojit do varenia, zahradnych prac, viem mu uz jednoduche veci vysvetlit. Rozoznava nebezpecenstva, na ktore bol upozorneny. Asi dva mesiace mam pocit, ze si konecne obcas vydychnnem. Pre mna je toto uz ten „lepsi“ vek😊
nikdy...
ja mam 3 deti, medzi 1 a 2 je rozdiel 23 mesiacov a medzi 2 a 3 rok a pol. Podla mna ta najstarsia, ktora ma aktualne 5 je to uz lepsie ale do toho idu obaja mladsi. takze oddych podla mna tak skoro nebude 🙈 kazdy vek ma svoje pre a proti. za mna male deti male starosti, velke deti velke starosti. toto mi vzdy hovorila kamoska a o chvilu nam zacne skola, cize najstarsia bude musiet makat. oddychovat sa bude asi len v dochodku 🤣 ale to si asi pocut nechcela ze?
Keď ich budeš môcť nechať na celý víkend niekde u babky... Aj týždeň kým sa nepýtajú domov... Ja mam 12 ročného, 8 ročného a 1 rok.... Je to pre man psycho niekedy... Zvykla som si pri starších ze ostali u babky aj týždeň napr. Cez prázdniny.. Ze som mala pokoj... Alebo ze môžme ísť niekam aj spolu na nejakú akciu vhodnú aj pre deti a tak... Teraz je to pre mňa nieje ťažké hrozne.... A teším sa na čas keď prestanem kojiť a niekto mi ho zoberie aspoň na ten víkend preč aby som konečne mala pokoj
Moja babka hovorí, že malé deti ti nedajú spať, ale veľké ti nedajú žiť..takže...
@janarochester babka vie preco to hovori… velka pravda
Ja som asi zabudla, ale moje dievčatá boli v pohode.
Čaká nás puberta, a to podľa mňa bude tisíckrát horšie ako babatkovske problémy.
Malé dieťa = malé problémy, veľké dieťa = veľké problémy.
Mam doma 4, 3 a 1 rocne. Su svetle chvile, ked sa starsi pohraju aj hodinu a je ich coraz viac. Zacalo to byt lepsie asi 4 mesiace predtym ako mal stredny 3 roky. Je to narocne, ale zaroven sa tesim z toho, ze su fakt partaci❤️. A vyzera ze beru do partie aj najmladsieho 👍😊. Ale drobec dava este riadne zabrat 😁
V roku keď začali spať celú noc a už pomaly končili príkrmy, na ihrisku už tiež som len sedela vedľa....
Ale to je jedno dieťa, ja mám väčšie rozdiely...
Baby čo poznám a mali malý rozdiel zdrhli v 2r mladšieho do roboty aby si oddýchli
Tak toto obdobie bolo pre mňa úžasné,jasné ,že som bola unavená a občas som na všetko mala nervy. Ale ťažšie mi to príde teraz, škola , učenie, puberta, práca,nevieš čo skôr riešiť...
Ja som dnes trpla v praci. Sice muz siel na poobednu, ale postupne ich uz nechavame aj na chalupe samych a vydychla som si az, ked som uvidela celu strechu. Ako dcera je zodpovedna len momentalne maju obdobie jedenia a varenia. Syn uz tiez si obcas zapne daky spotrebic, aby si nieco mlsne ukuchtil aj, ked je to len toastovac cize len chodim a kontrolujem ci vsetko povypinali. Plus obcas si vedia aj pekne skocit do vlasov. Ale nastastie sa to lepsi lebo aj bolo obdobie non stop telefonatov kto komu urobil zle, kto si zapol telku a ine krivdy. Ale chapem co myslis, syn ma svoje nalady, diagnozy a tiez teraz dokaze nas vyzmykat az sa pristihneme, ze uz mame z neho ponorku. A u mna je vzdy zakon schvalnosti, ked si sadnem nieco potrebuju, potom pride sa porozpravat, potom potrebuje potulkat, potom je hladny.
buďte radi, že deti mate.
co by sme my, ktorým dieťatko zomrelo, dali za to, aby sme tieto starosti mali.
Asi 3-4roky od takého toho baby obdobia, ALE mám už dospelaka, aj puberťáka a ešte som si nevydychla, stále niečo je. Podľa mňa vydýchnem, až keď budú z domu 😁
Zeny klud kludne sa vymenim s vami mam dve s diagnozami a to je uz iny zahul to vam poviem
Nase baby ked mali 3 a 6 tak sa zacali sami hravat. Vtedy uz som si dokazala aj hodinu nieco porobit a nikto ma nerusil. Teraz maju 4 a 7 a mam pocit, ze uz je u nas pohodicka. Oni aj 2h chodia po zahrade, zbieraju kamienky, kvietky, chytaju chrobakov. Ja si sadnem na terasu s knizkou a fakt si mozem citat! Cez vikend sa vedia rano hrat dlho v izbe, ani nechcu prist na ranajky. Neboj, bude lepsie!
Vzhľadom k tomu ,že mám aj 10, 9 a ročnú tak v žiadnom.. a čím je staršie dieťa tým sú tie problémy iné takže si proste nevydychnes
Viem uplne presne co tym myslis. Kazde dieta je ine, ale pre mna bol taky zlom, ked mala nabrala istotu vvchodeni a uz som ju nemusela v kazdom okamihu stat pri nej, aby sa neudrela. Stacilo ju mat len na ociach. To mala cca 1,5 roka. Potom az okolo tych troch rokov je to obdobie, kedy sa deti viac osamostatnuju. Vedia sa uz zahrat aj medzi sebou, aj samostatne. Potom od tych 5-6 rokov Drzim palce. Je to len obdobie, prejde to. Ja ich mam 5. Momentalne v rozmedzi 2 roky az 12 rokov a teda najviac starosti je s tymi najmensimi.
Ahoj. Bude lepšie🩷 Nie si v tom sama, mnohé mamičky si tým prešli. Skúsila by som "liek" vo forme dlhšieho si pospania (aspoň cez víkend ak máš vtedy pomoc), poobedné spánky s deťmi (kašľať na brajgel doma). To sú primárne potreby.
V záujme nadobudnutia väčšej pohody skús pravidelne chodiť na hodinu cvičiť/na kávu s kamoškami/prejsť sa/čítať knihu/ísť ku kozmetičke (mimo dom, bez detí, vyvetrať si hlavu, tešiť sa opäť domov).
Je úžasné uvedomovať si šťastie, že máš zdravé deti, ale vôbec nemusíš mať pocit zlyhania, ak potrebuješ byť aj sama, počuť svoje myšlienky a venovať sa aj svojim záľubám. Držím Ti palce. Naozaj sa to zlepší. Už len tým, keď nebudeš zažívať takú silnú spánkovú depriváciu.
Inak je to samozrejme full time job na dobu neurčitú 🙈 Ale žime v prítomnosti. Tešme sa z maličkostí a skúsme si pomôcť ako sa len dá.

Medzi starsimi mam rozdiel 18 mesiacov... Prvy zlomovy bod si pamatam ked mala starsia 3 roky a mladsi 1,5 - vtedy sa zacali spolu tak rozumnejsie hravat a ja som sa obcas s prekvapenim pristihla, ze sedim, nelietam za nimi, len na nich dozeram a oni ma chvilku nepotrebuju...
Dalej ked som syna odstavila od nocneho kojenia+uspavania kojenim, tym padom sme sa mohli pri uspavani s muzom striedat a ja som vecer vybehla napr. na plavaren
Pamatam si, ze leto, ked mal mladsi 2 a stvrt roka uz to bola celkom pohoda, zvladli noc bezomna, ked som cestovala na stretavku zo strednej, dokonca aj vikend u starych rodicov bez nas, rodicov