Oddísť zo Slovenska s deťmi?
Kedže situácia sa zhoršuje na Slovensku najmä Zdravotníctvo a školstvo.Chcete odísť do zahraničia z deťmi?
@michaltat mne zahlasil moj gyndoš-porodnik že napr.prenatalna starostlivost je u nas na urovni severskych štatov. Len tak na porovnanie. A z Anglicka nejedna mamička utekala do SR ked bolo s este nenarodenym babom zle. Netreba si robit iluzie ze inde je lepsie. Hlavne keby mal človek začať od nuly, bez priatelov, blizka rodina daleko. Za mna už nie....taha mi na 40 a mna osobne zodpovednost voči starnucim rodičom už nepustí.
@maminuska To mas ako u nas - niekto radsej bude sediet na zadku bez akehokolvek prijmu a nadavat, ze on za pas do automobilky nepojde. Ale na lepsiu pracu nema - jazyky nevie, odborne vzdelanie ziadne, prax v odbore ziadna, len nejake nekvalifikovane prace - ale ja za minimalku k pasu robit nejdem. Tak pridu Ukrajinci, Slovinci, Rumuni a neviem kto este a su stastni, ze tu sa sice namakaju a byvaju v ubytovni, ale domov poslu peniaze a rodina sa ma lepsie.
A potom ten isty clovek pojde do zahranicia robit tam nejaku nekvalifikovanu pracu (ako umyvat riady, oberat ovocie a pod...), byva na ubytovni, je rozky s pastekou, na vsetkom setri aby doniesol peniaze domov a tu je cavo, lebo robi v zahranici, naco by ostaval tu na zaprdenom Slovensku.
@janickacrazy no v tom máš pravdu . Niektorí si naozaj myslia že tu žijeme na stromoch a bývame v zemljankách, vyhĺbených v zemi . Môjho brata tak naštval jeden z Francúzska, zobral ho do jedného veľkého zariadenia na rýchle občerstvovanie, ako že aby mu urobil radosť lebo doma také určite nemáme, taktiež do hypermarketu a očakával híkanie od neho 🙂
@maminuska a inak toto je aj v rámci Slovenska, keď si západ myslí že tu na východe nič ozaj nie je, pritom tu ani nikdy nebol.. Najlepšia otázka bola - a máte tam poštu?
@maminuska
@fokuska
@janickacrazy presne toto. Keby sa potom ti ludia aspon netvaria 🙏 ja som pocas vysky v lete umyvala hrnce v spanielsku a byvala v sklepoch pod hotelom, kde boli svaby a bolo nas asi 10 na izbe. Prachy na vysku som potrebovala, ale neklamala som nikomu (okrem babky 😂) ako sa mi tam zije ako kralovnej, lebo nezilo a bolo to tazke. Robila som 6 zo 7 dni v tyzdni, od rana do vecera. Boli tam aj baby, co to mali ako pracu od jari do jesene, a tie si tam nakupovali handre, mobily blbosti, a potom som len na facebooku videla, ze ked prisli domov, tak paninky, kavicky, vyletiky. Ale byvali v podnajme, v skaredych bytoch fakt. Moj otec jazdi v zahranici na kamione. Je to sakrq tazka robota a domov chodi fakt unaveny. A nehra sa na to, ake je to mega a super, lebo nie je.
U nas sa nežije zle len žilo by sa lepsie, keby ta nasa mentalita bola trosku ina... mozno taka ´´severská´´. Keby nechcel kazdy kazdeho odrbat a vymýšľať spôsoby ako od štátu vytrieskať za nic peniaze. Tolko kadejakých príspevkov nema asi žiadna krajina len chyba je, ze ti, co ich potrebuju tak ich nedostanú. A mozno by aj to zdravotníctvo bolo lepsie keby sme sa nemuseli skladať ožranom na výlety sanitkami 30 x za noc a podobne. Školstvo by bolo tiez slušne, keby sa nerobili furt kadejaké zmeny a reformy, ktore ho akurat degradujú. Lenze to je vsetko v nas v ľuďoch. A ci Slovák odíde do Nemecka alebo do Honolulu, vzdy bude vsade chciet len výhody. Ale chciet zmenit nieco doma to uz nie.
ale zas na druhej strane keď sa na to pozriem , ja často chodím smer východ .. Rusko , mnohí o tejto krajine na SR májú veľmi skreslené predstavy, raz mi jedna napísala že sú tam poloprázdne markety, saláma sa zamyká ..saláma sa nezamyká , obchody sú plné do prasknutia, sankcie skôr ublížili Europe ako im , ulice sú čisté , divadlá plné , hotely na vysokej úrovni , polícia tam má značný rešpekt , parky, ihriská pre deti ..
Este na margo toho vsetkeho. V tejto teme som doma dost sa vzdy snazim obhajovat zivot na slovensku. Pokial je dieta vedene uz od malicka, ze vzdelanie je dolezite. Pokial ho rodicia naucia, ze si musi na seba vediet zarobit aj sam, tak ma velmi vysoky predpoklad, ze mu bude aj na slovensku dobre. Taky maly rebrik: vzdelany clovek=dobra praca=dobra mzda=moznost zaplatit si kvalitne zdravotnictvo. Za kvalitu sa vzdy viac plati. Mozno by to tak nemalo byt v zdravotnictve a skolstve, ale je to tak, vsade. Toto je podla mna taka zakladna rovnica, pokial nejde o rozne extremne pripady. (dieta z detskeho domova, ztp, alkoholik a ine)
@vendulka80 práveže ja by som nechcela aby tá naša mentalita bola ako taká severská , som rada že je taká slovanská s pekným vzťahom k deťom, s dobrými rodinnými väzbami . Toto sa na severe ťažko hľadá .
Ale na druhej strane máš pravdu v tom že Slovák rád hľadá diery v zákonoch ako čo najviac pre seba získať rôzne výhody hoci mu nepatria.
@fokuska asi preto, lsbo tam za tu istu pracu dostane viac, ako Ukrajinci zas u nas 😁
@queen_mary 100% súhlas. Len je aj trosku smutne, ze mladi nevidia zmysel vo vzdelaní... lebo bohuzial nase politické elity maju pokupovane tituly a za nic kráľovské platy. A oni to vnímajú. Sak naco sa ucit, henten nema ani maturitu a behá na mercedese. To, ze ošmekol zopár ľudí to uz sa prehliada. Tu musi nastať velky tresk aby sa nieco zmenilo. A este ďalšia vec, velka chyba, ze sa nevyučuje finančná gramotnosť. Namiesto zbytočných hodin náboženstva a rôznych výchov by sa mali deti vzdelávať aj v tomto smere.
@queen_mary toto si napísala veľmi pekne.
Vzdelaný človek , dobrá práca ..kvalitný život aj na SR. A naozaj za kvalitu sa vždy viac platí . Preto slovné vyjadrenie ..hľadám fakt dobrého ( zubára , účtovníka , krajčírku... ) a lacného ma vždy privedú k úsmevu .
@maminuska no v tomto ano, to mas pravdu. Ja som skor myslela na to, ze oni si tak vážia vzdelanie, prírodu, vsade čisto ( teda bolo, neviem ako to je teraz)
@maminuska keď máme za národného hrdinu a jedného z "najväčších Slovákov" zbojníka.. A tu sú ešte pozostatky minulého režimu, kedy sa každý musel mať rovnako dobre, aj keď na to nemal predpoklady, podstatné bolo že liezol do správnej zadnice. A potom sa tu ešte ľudia čudujú, prečo si dnes musia úspechy zaslúžiť tvrdou prácou a nič im nikto nedá zadarmo.
@vendulka80 nezdá sa mi, žeby mladí nevideli zmysle vo vzdelaní, ved teraz chodí na VŠ pomaly každý, skor sa im nechce ísť do práce, tak radšej idú na hocijakú VŠ typu sociálna práca a potom sa čudujú, že si nemožu nájsť normálnu prácu, lebo ved on má VŠ, on nepojde hádam robiť hocičo
@dopolbokaodrata toto ma tak vzdy vytoci, ked ludia zacnu hovorit, ze ako za sociku sa mali vsetci dobre rovnako, ze nikto nikomu nic nezavidel. A zasa opacny pripad, ze ked bol niekto fakt sikovny, ale nemohol podnikat, ani nijako svoju sikovnost zurocit.
@maminkasisa Ano, tam dostane viac a domaci tam rovnako ohrnaju nos ako ten dotycny na pracu u nas. Lenze tam dostane viac a ma aj vacsie vydavky ak tam chce normalne zit. Ale zije tam na ubytovni a stravuje sa hrozne a nijak nezije, len preziva.
Ine je, ked tam zivori a peniaze donesie domov a tu je zrazu pan. Ale keby mal zit tam, tak tiez povie, ze za take peniaze to nebude robit.
@queen_mary ja by som každému, čo začne s tými kydmi o tej otrasnej dnešnej dobe priala, aby mu teda v tejto hnusnej dobe konečne vynašli stroj času a on sa vrátil späť do socializmu a mohol si spokojne žiť. Alebo do čias druhej svetovej. Alebo do stredoveku. Lebo kedysi to boli super zlaté časy a teraz je všetko na <> 😘
Prestanú tie reči o hnusnej dnešnej dobe a všetci budeme spokojní.
@janickacrazy no lebo národ hlupne a školstvo vdaka neustálym reformám upadá. . preto idu radsej študovať hentake odbory lebo tam sa lahko dostanú a ujo na VÚC vybaví nejaky flek. To je zas druhy extrém. Ale odbory potrebné a ťažké študuje málokto. A ten, kto vyštuduje napr. fyziku tak skončí ako učiteľ s nervami v kybli zo systému a platom nižším ako ma pipinka na VÚC so sociálnou prácou.
@dopolbokaodrata
@queen_mary
Lebo ludi naucil byvaly rezim, ze je jedno ci sa snazis ci nie, je jedno ci na sebe pracujes ci nie - vystudujes podla toho ci su rodicia v strane a ci nerebeluju proti rezimu, dostanes pridelene pracovne miesto, dostanes byt, mladomanzelsku pozicku, dieta dostane miesto v jasliach, skolke... zdravotna starostlivost zabezpecena, v ocbhdoe stoji vsade vsetko rovnako. Nemusis rozmyslat, nemusis byt sikovny, nemusis sa snazit, stat sa postara.
To su tie argumenty teraz, ze a co ja mam robit, a to ako mam vyzit, a to takto sa stat stara? Stale to stare myslenie, stat sa nema co starat, kazdy sa ma starat v prvom rade o seba, nie cakat co vyriesi stat.
Druha vec, ktoru sa naucili - vzdy a vsade sa da kradnut a odrbat a nikdy to nikde nebude chybat a nikto na to nepride. Preco by som nenosial fejky, preco by som si nestiahla hudbu, filmy, preco by som nesla do lidlu kupit spotrebny tovar aby som dostala nalepky na nejaku somarinu a poobede to pojdem vsetko vratit, cize mam nalepky zadarmo... preco si nevziat z prace kancelarsky papier, preco neukradnut mydlo na toaletach.
A to pokracuje dalej ako si politici ulievaju zo statnych penazi a co vsetko sa deje...
Lebo ved vtedy to robil kazdy, lebo preco nie ja ked moze on, kto neokrada stat okrada vlastu rodinu...
K tomu kontrola nad ludmi, obmedzit pristup k informaciam, podsuvat len to co nam vyhovuje, ziadna sloboda - ci v cestovani, v prejave - ale ano, stare zlate casy 👎
@fokuska presne to som tým aj myslela, len sa mi to nechcelo takto krásne rozpisovať 😁
A co, autorka sa nam neozve?
@fokuska tak zas, ja som v tej dobe žila ako decko , a ja mám pekné spomienky . tábory, výlety , s rodičmi výlety s ROH a je pravda že ako deti sme si nemali čo závidieť lebo nebolo čo , jedny modré tepláky s páskami po bokoch a bavlnené pletené tričko . Ale ako dospelá by som sa vrátiť do socializmu nechcela, dodnes si pamätám ako sa otcov brat môjmu otcovi vysmieval že on má len základku ( robotnícky káder ) a zarobí viac ako on ako lekár, a to si myslím že nie je v poriadku .
@michaltat super príspevky som tu čítala a súhlasím s tým, že ak si na všetky tie otázky, čo sú spomenuté nižšie odpovieš áno, tak chod.. Ja by som natrvalo neodišla nikdy, a to mám 30, mám tu super prácu, zazemie, rodinu, za chvilu aj byt splatený, známych, atd atd..Je pravda, že ak chceš lepší prístup a služby, musíš si zaplatiť, ale aspoň mne to doteraz nevadilo, lebo som peniaze na to mala, platiť musíš aj inde..Pred materstvom som toho pocestovala veľmi veľa a čím viac som toho videla, tým som bola radšej, že žijem na SVK. Už len taký prípad, že mnoho krajín a národov nefunguje ako my, deti sú od mala v skole škôlke aspoň do 7h večer, nehovoriac, že v mnohých krajinách sú mamicky s bábätkom doma len prvé mesiace, alebo aj to nie, rodiny žijú cely život v podnájme, lebo ceny bytov sú nenormálne drahé, plus tolerancia iných kultúr, ktoré sa najmä na zapade stavaju väčšinou, toto by pre mna nebolo. Myslím, že v mnohých smeroch sa na SVK žije oveľa lepšie ako inde, len veľa ľudí si to neváži, považuje za samozrejmosť a vidia iba číslo na výplatnej páske a dávky na deti. Netreba to ale vytrhávat z kontextu a idealizovať si “život v zahraničí”, lebo mnohokrát ani zďaleka taký ideálny nie je.
@maminuska Niektore veci boli dobre a ako dieta si asi viac vnimala tie pozitiva.
Minule som o tom hovorila aj s rodicmi a ocko povedal, ze ten rezim by vydrzal, keby sa sustredili na tie dobre veci a vynechali tie obmedzenia, zakazy atd. Tak mu hovorim, ze praveze nevydrzal, lebo tie dobre veci fungovali prave "vdaka" tomu aku mali kontrolu nad ludmi a "vdaka" tym obmedzeniam, zakazom.
Ja povazujem za dobre to, ze deti mali miesto v jasliach a skolke - cize ziadne starosti s tym, ze co s dietatom, nevzali ho do skolky, co teraz. Tiez to, ze kazdy musel pracovat.
Lenze to vytrhavam z kontextu, lebo vsetko to dobre bolo priamo napojene na nieco "zle" a jedno by bez druheho nefungovalo.
@fokuska Ja som tiež zažila socializmus ako dieťa a mám fakt pekné spomienky na detstvo, veľa sme chodili von, po susedoch, hocikedy sme zaklopali, všade nám dali jesť/piť, pozvali dalej, celý panelák sa poznal, ako deti sme nejakú politiku neriešili, takže to išlo nejak mimo nás, ale tiež si neviem predstaviť, žeby sa to vrátilo a žili by sme tak teraz, proste už to nejde. A s tým miestom v školke to tiež nebolo vždy ideálne, moja sestra nedostala miesto, tak musela byť do 4 rokov doma s babkou, potom postavili novú školku, ale vtedy to aspon riešili rýchlo, teraz môžeš čakať, že postavia novú školku tak 15 rokov, kým sa nájdu eurofondy.
My zijeme uz 5 rokov na Morave, najprv Brno a teraz v malom meste blizko Brna. Odchod zo Slovenska vobec nelutujem, ale na druhej strane su neviem predstavit, ze by som odišla natrvalo zit niekam inam.
V cesku sa citim ako doma, ale predsa len je to trosku odlisnejsie. Paci sa mi, ze ludia su tu taki viac otvoreni, napr. ak clovek pride na urad, necakaju na neho odute ksichty, ktore sa cloveka snazia cim skor zbavit, ale chcu naozaj pomoct a spravaju sa fakt uctivo.. alebo v restikach a obchodoch som nezazila, aby na mna niekto zazeral a tvaril sa, ze ho obtazujem.. tak isto vzdy, ked som s malym von, vzdy sa niekto pristavi a povie mi, aky je maly krasny a sikovny, taktiez ludia medzi sebou nemaju tendenciu sa stale len stazovat. Zaroven si ale neviem predstavit, ze by som odisla byvat natrvalo niekam inam, kde by bola uplne ina kultura a uplne ina mentalita.
Co ma ale mrzi je fakt, ze ludia na slovensku maju zidealizovane zahranicie. Ti, ktori neboli nikdy niekde von, si nevedia predstavit to, ze ak tam aj clovek zaraba vacsie peniaze ako na sk, ma aj vacsie vydavky... a ze v zahranici padaju rovno do ust pecene holuby a netreba sa snazit na sebe pracovat. Myslim, ze kazdy, kto nadava ako je zle na slovensku, bude nadavat aj na zahranicie. Pretoze ak nevie pohnut ritou na slovensku, nebude vediet ani v zahranici.

@maminuska No to je fakt hrozné, ale aj tí ľudia sú blbí, že tam za takých podmienok vôbec ostali. Niektorí ľudia v zahraničí nechápu, prečo tam našinci chodia, ked tu máme všetko, najskôr si mysleli, že tu žijeme na stromoch, ked sme im ukázali fotky supermarketov a škol a normálnych domov, tak nechápali, mysleli si, že tu žijeme asi v chatrčiach alebo čo.