icon

Odkedy máme bábätko, rodina sa vzdialila?

3. dec 2023

Ahojte, vlastne ani neviem prečo sem píšem, asi sa chcem len vyrozprávať, som mladá mama mám 21 rokov, žijeme s manželom sami sme sebestačny, máme 9 mesačnú dcéru a tu nastáva môj problém tým že som mladá si asi celá rodina myslí že som sprostá alebo že sa neviem starať o dieťa alebo ja neviem čo. Z každej strany sa na mňa valia nevyžiadane rady a ja to prestávam zvládať. Ide konkrétne o mojich rodičov, babku a svokru jasne chápem myslia to dobre ale mne to už ide na nervy, voči mojim rodičom sa to ešte dá občas poznamenali že oni to robili inak a vždy dodajú že veď ja som rodič a mám vedieť čo robím, potom je tu babka mali sme super vzťah ale odkedy sa dcéra narodila nemám tam vôbec chuť chodiť, stále ju chce dávať sadat, kŕmiť všeličím už mi viac krát povedala že som mladá a čo ja môžem vedieť o výchove detí ona ich vychovala 4 ona vie, chodítko musí byť, prvý prikrm je šalátová polievka, dieťa musí mať cumel lebo to sa patrí keď ho nechce treba ho dať do medu. Svokra je ešte horši prípad pokiaľ nieje po nej sa bude opakovať ako aj minule keď bola u nás a dcéra mala obed samozrejme v stoličke je v ľahu keďže ešte nesedí, hneď bol problém že či som normálna pri obede sa sedí, stále mi tlačí chodítka a hopsadlo lebo bez toho sa dieťa nenaučí chodiť, už by mala jesť kohúti vývar a obliekať ju von do 300 vrstiev je toho moc, už nemám chuť im posielať ani fotky a videá, minule som poslala že sa dcéra začala plazit dlhšie video asi 2 minúty, preplatila celú kuchyňu aj mimo podložky prvá reakcia od svokru bola Ježiš nenechavajte ju na tej zemi a od babky hneď podobná ale mala by sa plazit len na podložke, muž zase posielal fotku ako sme boli vonku mala som dcéru na rukách a svokra hneď reakcia a je dobre oblečená? Mala by byť v kočíku, každý deň vyžadujú fotky alebo videohovor a ja sa bojím čo zas nájdu minule tiež počas hovoru si dala dcéra dole ponožku a hneď svokra ale to jej zákaž ponožky musia byť vždy na nohách, to isté návšteva u babky dcéra sa obliala trochu bola mokrá a babka hneď že a vieš že ju musíš prezliecť nemôžeš ju nechať v mokrom, mokrá bola asi 30 sekúnd a hneď takáto poznámka je toho strašné veľa, proste mám pocit stále že všetko čo spravím je zle dnes to ja mňa doľahlo bola tu svokra prišla v nedeľu o 9:30 dcéra išla akurát spať a hneď prečo má spánok teraz? Nemôžeš ju nechať hore? To musí byť hore keď som prišla šak trochu odolná aby bola, dcéra išla spať a keď sa zobudila musela sa rozkukat tak som ju mala na rukách a svokra hneď jaká je rozmaznana a nemám ju nosiť a to robím zle samozrejme máme zimu v dome (20 stupňov) lebo kde je bábätko musí byť 26-28 stupňov na obed je zle že jej mixujem prikrm je zle ako sa s ňou hrám, ako je oblečená a všetko proste, dnes muž svokru vyhodil nedalo sa to počúvať stále niečo zle prečo ešte nechodi (7 mesiacov) lebo keby bola v chodítku už by chodila. Muž sa má vždy zastane a ohradi sa ale všetci vždy len povedia že nemáme stále čítať internet a veriť im lebo sú skúsení, mňa to mrzí príde mi to že odkedy máme dieťa tak sa vzdialujeme od rodiny ale ja to nedávam stále počúvať tie narážky aki sme mlady a nezodpovedny a hlúpy lebo šak uvidíme ešte ako mali všetci pravdu a tak. Zaživate to niekto? Ignorovať to a povzniesť sa alebo čo? Ja chcem naozaj dcére dobre, ja by som si aj nechala poradiť ale toto sú naozaj veci v ktorých som presvedčená že chcem robiť tak ako robím a to neustále komentovanie všetkého mi tiež nerobí dobre. Vlastne ani neviem čo by som od vás chcela čítať ale som rada že som to dostala zo seba von

Strana
z2
basska_b
3. dec 2023

Jooj, toto robili aj mne, nemyslim si, ze to bolo vekom, proste chcu sa ukazat, ze su v tejto oblasti mudre, pri druhom a tretom dietati uz prestali take perly pustat .... ja uz sa na tom smejem, najvacsia sranda bola, ked som poslala svokre foto, kde mala dcerka oko zaspinene od cokolady a ona ze CO SA JEJ STALO, TO JE DEZINFEKCIA???
Neulahodis im nikdy, je to tvoje dieta, rob si po svojom 😃

letfenixa
4. dec 2023

@autorka s mojou mamou sa vo výchove úplne miname, ale napr v choditku som nebola už ani ja a to som 2-x tak stará ako ty, takže nie, všetci v choditku neboli. A chodiť som začala presne na svoje 1.narodeniny.

denkatn
4. dec 2023

chapem ta, hovor im za seba ako sa citis, nie ako vycitky, ale ze sa citis "zle" pri nevyziadanych radach. to je tvoja uloha to odkomunikovat. uz ako nalzia oni s tym, to neovplyvnis. tak to si nepripustaj. ale seba sa zastn, a hovor im ze ta mnozstvo rad trapi a ze podla teba to zvladas dobre. (co je aj pravda, ides s dobou )

diewcatqoo
4. dec 2023

Ach jaj, toto sme si zazili vsetci. Je jedno, kolko mas rokov - s prichodom prveho dietata sa stavas pre ostatnych asi nesvojpravnou osobou, ktora nevie, co a ako a ktorej musi kazdy radit.
Ano, cumlik musi byt. Svokra sa mojmu synovi nasilu snazila napchat cumlik do ust. A ked jej ho stale vypluval, oviazala mu dokola hlavy plienku, aby drzala cumlik a aby ho nemal moznost vyplut. Ze dieta plakalo, az sa zadusalo, tak to nevadi... ved ono si na ten cumlik zvykne. Co sa tyka choditka, na argument, ze vsetci sme v tom boli a nic nam nie je, odpovedz, ze ano, vsetci sme v tom boli a chrbtice mame ako paragrafy. Ze nic nikomu nie je - a chrbat vas preco boli? Ja ked si porovnam mojho syna, ktory nebol v choditku, s bratrancom, ktory v choditku bol, tak ten moj sedi ako podla pravitka.
Inak, moje dieta bude mat za par dni 7 rokov a stale sa najde nieco, co mi musia rodicia alebo svokra pripomenut, ze robim zle. Na to im stale odpovedam stylom, ze to je teda zazrak, ze dieta prezilo uz takmer 7 rokov bez ujmy, ked ho vychovavam takto a nie tak, ako chcu oni.
Musis byt asertivna. Nenechaj si skakat po hlave, snaz sa mat na ich rady pripravenu nejaku radoby vtipnu poznamku, preco si myslis, ze je to blbost. Alebo ignoruj.

nevenka
4. dec 2023

Mne sa snazila kecat do dojcenia sestricka v porodnici, a to som mala 39 rokov a stvrte dieta, no kamoska skomentovala, ze teda Tebe sa opovazit daco skritizovat, ked si odkojila 3 deti, to je odvaha 😅🤣.
No a svokra a mama boli super, este tak pri prvom mi radili, ale poviem, ze vcelku dobre a hlavne ma podporili v tom, ze som "dobra mama", ja som mala pri prvom poporodnu depresiu, takze tu podporu som potrebovala a poskytli ju vcelku dobre. Mama obcas mala reci, ako nechape, ako mozem nad "takymto vobec rozmyslat" (mala som samovrazedne myslienky), no ale ja si spominam, co mi ona raz v hneve povedala a teda ani pomysliet na to nechcem, to boli tazke casy dospievania a ina situacia, ale mohla som mat tak ako Ty.
Ano, nepozrala som vsetku mudrost sveta. Len chcem pobedat, ze v kazdom velu a v kazdej situacii sa najde niekto, komu sa zda, ze by Ta mal napravit a dovychovat 🙃😅.

nevenka
4. dec 2023

@diewcatqoo ale tak musis uznat, ze toto nie je pravidlo s tym, ze dieta, ktore nebolo v choditku, sedi rovno ako podla pravitka. Nepausalizuj. Ani jedno som nemala v choditku a len stvrte mi sedi rovno. Ostatne nie, lebo mali hypotoniu a zdedili hypermobilitu a je to dost caste dnes. Obaja s manzelom sme hypermobilni, manzel az tak, z emu vypadavaju obcas ramena z klboveho puzdra. Takze zase nie za vsetko moze choditko. S ostatnym suhlas.

autor
4. dec 2023

Ďakujem vám za reakcie je pre mňa fajn vidieť že v Tom niesom sama aj keď už aj dnes som stihla dostať 3 rady a to je len 10 hodín ráno budem sa snažiť to ignorovat

cookie29
4. dec 2023

Prosim Ta, to nema nic spolocneho s vekom. Ja som deti mala neskor a nevyziadancyh rad som tiez dostala neurekom. Je mozne, ze Tvojej rodine to sluzi ako argument navyse a mozno Tebe chyba urcita "zrelost" ako sa nad to povzniest a odpinkat ich. V kazdom pripade to robite dobre, viete co chcete, je to vase dieta a muz sa ta zastane... drzim palce.

siska53
4. dec 2023

Podakuj sa za rady, ale povedz, ze je to tvoje dieta a budes si ho viest ty a budes sa radit, ked tak s pediatrickou, ktora ma na to vzdelanie.
Ze si mlada? V kolkych sa rodilo, ked rodila tvoja svokra a babka?? Okolo 20tky mala kazda dieta!

svetlonos
4. dec 2023

Mila autorka,
ty by si chcela aby ta respektovali? Tak na to zabudni!
Nebudu, ani ked budes mat 50 rokov. Minimum z ich generácie zazivali respekt od rodicov a teraz to davaju "vyzrat" rovnako svojim deto. Pokojne aj tym 40 rocnym... Oni ta akoze respektuju ale iba do vtedy, do kedy s nimi suhlasis. Tie novodobe "blbosti" ako sa dieta samo posadi, nevlacit ho za ruky aby chodilo uz v 8 mesiacoch a velke obmedzenie sladkeho - to ty si a budes ta blba na vzdy. Lebo oni tak vsetci robili a v 6 mediacoch boli bryndzove halusky so slaninou uplne normalny obed. Tieto novodobe mudrosti oni nevedia vystať, aby niekto bol mudrejsi od nich, to si ako predstavujes? A este taka 20tka ! Ale no! 😁
Záleží od schopnosti spracovania a mozgovej kapacity rodinnych prislusnikov - ci prijmu nove fakty alebo budu zaryto tvrdit ken to svoje.
Vacsinou to mas boj proti veternými mlynom. Ja nepotrebujem byt za chrumkavu. Vsetci vedia, ze nam do toho kecat nemaju. X krat som povedala, nech namiesto darcekov donesu radšej rešpekt. Nem problem sa razne ohradit na nam nevyhovujucu výchovu. Trebas 3 rocny je babatko a treba ho nakrmit, ved on chcel a podobne klenoty. Budu urazeni? Nech. Oni si odchovali uz. Pokial maju chut vychovavat, nech si zalozia klub dokonalych.
Svokru bohudik nepoznám. Svokor by tiez bol mudrlant, keby sme byvali blizsie.
Ohrad sa aj za cenu, ze sa nebudete nejaky cas bavit. Mate si uzivat mladu rodinu , dietatko a nie byt na prasky z blbych nevyziadanych kecov.

letfenixa
5. dec 2023

@svetlonos súhlasím. Mne moja mama priamo povie, že "To zle " robím. Ja jej priamo poviem, že nesúhlasím s jej výchovou. A zajtra znova.
Takže, milá @autorka, priprav sa a obrň sa.

heln
5. dec 2023

ahoj, myslim, ze vekom to nie je, to iste by bolo keby si mala aj 30 alebo 40. Jednoducho sa musis naucit nebrat to osobne, jednym uchom dnu a druhym von a nepopustit. Drzim palce, toto je narocne, aspon ze manzel suhlasi s tebou.

Strana
z2