Oľutovali ste, že ste sa nechali nahovoriť na druhé dieťa?
Baby mam dve deti. Obe sú dievčatá (jedna 3r a druha rok) a v podstate sú to dobre deti, hrajú sa spolu, sú partacky, nemáme ani zásadný problém v režime, so správaním atd. Ja som vždy túžila po jednom dieťaťa, muž chcel dve. Ako prvá dcera rástla, tak sa zacali objavovať otázky, kedy bude druhé. Vždy som to zamietla, potom sme sa presťahovali do nového bývania. Skvelí susedia, kopec deti, naša bola jediný jedináčik. Všetci naokolo majú dve deti. Vlastne nemáme jediného jedinacika na okoli.. Jasne že prišli na mňa zvláštne pocity že moje dieťa bude celý život samé, že ako jedine nebude mať surodenca. Kamošky mi stále hovorili ako budem do konca života robiť animátora a musieť mu venovať kopec času kým so súrodencom by to bolo ľahšie. Pod vplyvom všetkých reči a okolia som sa dala ukecat na druhé dieťa, ale akosi dodnes som si nie istá správnosťou rozhodnutia.. Bijú sa vo mne zmiešané pocity a napriek tomu že ubehol už celý rok odkedy máme dve deti, každý deň rozmýšľam či som do toho mala ísť. Viem že nič nezmením, skôr sa chcem zbaviť týchto myšlienok a užívať si svoju rodinu.
Nechápem. O čom akože už teraz rozmýšľaš? Je tu a už to nezmeníš. Čiže už aj tvoje myšlienky, čo keby sú zbytočné. Pretože, čo keby nikdy nebude. Hlavne je nedaj pocítiť, že ona tu asi ani nemala byť. Pretože keď je tu,zrejme mala 🙂
Súhlasím, skús si o tom pokecať so psychológom. A nemyslím to teraz v zlom, ale POĎAKUJ sa za každé dieťa a že je zdravé.
Niekedy mám pocit, že si ľudia vyrobia v hlave problém a potom im život pripraví problém naozajstný. Prepáč, nechcem ťa urážať, ale to je môj názor.
správne si napísala - už to nezmeníš, nijak sa to nedá vrátiť s5 a ani sa z tohto rozhodnutia nevieš poučiť do budúcna (okrem to, že si máš stáť za svojim bez ohľadu ako to majú ostatní..)… tak to hoď za hlavu a užívaj si s dcérami…
Nechapem o com je cela slohova praca, ked deticky uz su dve, navyse hovoris ze dobre, vsetko funguje vramci moznosti, neudavas nijake problemy doma atd. Mi to pride ako nemam problem, vyrobim problem, prepac. Preco by som sa mala zamyslat nad tym ci lutujem ci mam tolko deti co som chcela, ked uz raz to tak je... 🙃
Nech sa vam dari.
fuha - kazdy den sa na to druhe dieta pozries a povies si, ze si ho nemala mat?
toto asi nebude - ze hod za hlavu a uzivaj - toto je ozaj na liecbu
Rozhodla si sa sama, susedy za tebou pri sexe nestali. Keby nechcete, povies „ nejde to, nedari sa „ a dovi. Ale tak chceli ste, mate, podarilo sa. Teraz uz s tym musis zit, zbytocne sa patles v rozhodnuti, co davno padlo. Musis sa tomu pozriet pekne do tvare a akceptovat, ze jedna cast Teba to chcela a prehlasovala tu druhu
@miko_matata nemusí to byť hneď na liečbu - možno by stačilo pár rozhovorov s niekým nezaujatým, či už s psychológom, s kamoškou s inou povahou ako má autorka alebo hoci aj tuto na mk…
Baby ja som chcela počuť niekoho s podobnou skúsenosťou, ako toto riešil. Nič viac, nič menej..
@biba_18 ano, liecbu, terapiu /rozhovorom atd/ ano, tak to chapem aj ja
ale nemyslim tym kamosku, ze kamoska jej povie, bud rada, ze mas dve a ona bude zrazu zazracne stastna
ak to trva uz rok, to je fakt na povazenie - tam treba podla mna odbornu pomoc
@miko_matata preboha nie, zase to až tak nepreháňajme.. ja sa skôr samej seba pýtam či to zvládam, ci viem byť obom rovnako dobrou mamou, či sme aspoň chvíľu nemali počkať a mať väčší rozdiel medzi deťmi, ako ustojíme v budúcnosti rôzne situácie s dvoma deťmi, keď som celý život mala predstavu len o jednom..
Isto nie v štýle “fuj, ty si tu nemala byť” 🤦♀️🤦♀️ to by som si nikdy nedovolila ani k jednému dieťaťu
presne nad týmto aktuálne uvažujem aj ja, no len my sme len s jedným bábom a presne mám podobne otázky, či do toho isť alebo nie, nas tlačí vek a preto dumám či ju nechať samú na tomto svete, či jej nedať súrodenca, no ale môže byť, že sa budú neznášať a tiež každý deň nad tým rozmýšlam, že dvom im to pôjde lepšie budú mať partáka, takže uplne chápem
jasne že to zvládneš, keď to zvládli iné ☺️ skús si odpovedať aké by ti bolo keby boli dvojčatá? čiže nehodnotiť s5-ne svoje rozhodnutie, iba stav…
Pre deti si spravila najlepsie.
Nepremyslaj zbytocne.
Tie myslienky ta okradaju o pritomnost.
Deti vyrastua budes mat cas aj ore seba.
Čo by bolo, keby ..a čo, ak by si ho chcela o 5 r a nešlo by to?to by si zase banovala prečo si ho nemala skôr.Skor buď vďačná, že je tu, je zdravá dcéra má partacku a nechaj to už tak.Najtazsi rok máš snad za sebou.Ale áno, už som počula od kamarátky, že s jedným bola zohrata partia a druhé im narušilo režim, voľný čas atď samozrejme, že ho ľúbi, ale dve je vždy iné ako mať 1.Nie ťažšie, ale iné ja mám jedno a z pohľadu tých, čo majú viac detí viem, že jednému som sa musela viac venovať kamoška má dve deti a vyhrali sa spolu celé dni, ale to je zase individuálne niektoré deti si robia zle od malicka🤣
Dobre to je ako je netráp si tým hlavu
a ešte k tým predstavám o 1 - tak si začni predstavovať že si už dávno predstavuješ život s dvoma ☺️ potrebuješ okabátiť sama seba…
podla mna sa daj na tretie, potom uz nebudes lutovat ze mas dve ;D… srandujem…. podla mna je to len teraz trochu narocne obdobie… ked uz jedna zacinala byt konecne trosku samostatna ze si jej uz nemusela
nonstop lietat za zadkom prislo druhe dieta a opat kolotoc… ja si myslim ze ked budu trosku vacsie ze to skor ocenis… svojrocna mozno aj ziadlila na babatko… je to este stale vek kde 2 rocne dieta je sebecke a chape sa ako stredobod vesmiru… mozno len potrebujes trosku vypnut… ja mam tri deti a uvedomujem si ze je to narocne, mam pocity ze sa nestiham venovat vsetkym trom tolko kolko by som chcela… ze den je kratky a kazdeho len nahanam aby sme vsetko stihli… urcite kazda robime najlepsie ako vieme…
ok, vyznelo to trochu dramatickejsie od teba
mama si urcite dobra a to staci - reci o 100% matkach, co sa 100% venuju tomu svojmu jednemu dietatu su mne osobne proti srsti, my nie sme roboti, nie sme na vykony
este pockaj asi rok a potom to bude zas o nieco lepsie
suhlasim s tym tvrdenim, to najlepsie, co mozes pre vychovu dietata urobit, je dat mu surodenca. ocenis to, uvidis.
No a naco je dobre vlastne to "cokeby" myslenie a lamentovanie nad xyz variantmi buducnosti ? Na co ? Na nic, akurat na zbytocne umaranie sa a trapenie nad niecim co ani nemusi nastat. Ty len pekne dakuj dakuj dakuj za deticky...to je cesta. Ziadne myslienky "coby keby aby". Sak snad lubis aj tu druhu, nie ? Skor maju mamky potom vycitky, ked sa pozru na to svoje napr. Druhe dietatko, o ktorom az tak neboli presvedcene, ze ako vobec mohli mat take negativne myslienky, ako ho vobec nemohli chciet. Ked nakoniec vidia ten zazrak co sa na nich smeje, to uzasne jedinecne stvorenie. Drzim prsty, nech akekolvek pochybnosti coskoro zmiznu a budes stastna, ze mas dve a uz ani nepomyslis na cas, kedy si chcela len jedno ;)
@miko_matata ďakujem 🙂
@silvike ďakujem 🙂
Minulosť nezmeníš , máš dve určite krásne zdravé dcéry a budúcnosť vypusti , vytváraš si zbytočný stres nad tým čo v tomto momente neovplyvníš, všetko budeš riešiť za pochodu a v budúcnosti sa automaticky ako každý rodič prispôsobíte situácii presne v tých situáciách nad ktorými si teraz lámeš hlavu😃. Dobrá mama si už len pre to že ich ľúbiš staráš sa o nich venuješ im svoj čas. Zlé matky sú tie ktoré si vybrali drogy pred deťmi, alebo deti týrajú alebo horšie. Neexistuje zlá matka medzi tými , ktoré robia všetko čo môžu pre svoje deti.
Pri všetkej úcte, pri takomto minimálnom vekovom rozdiele by som sa skôr trápila, či som vôbec schopná pochopiť a formulovať vlastné názory a myšlienky. Ako dcera rástla? Kedy rástla, prvý rok? Akože, keby sa ma niekto do troch rokov staršieho dieťaťa opýtal, kedy bude druhé, riskuje jednu do zubov. Ty máš deti de facto po sebe, kedy si chcela stihnúť "chciet mať len jedno" mi je záhadou. A amen tma, keď sa riadis tým, ako to majú susedia alebo okolie. Keď chcem len jedno dieťa, mám len jedno. Jediný, kto ma môže v mojom názore ovplyvnit, je môj muž. A keď už som sa nechala zvyklat okolím, tak už sa v tom nerypem a do budúcnosti si dám pozor, aby som sa riadila vlastným názorom a nie susedovym. Proste máš dve deti a hotovo.
Ako sa hovorí, neoplatí sa plakať nad rozliatym mliekom. Či to bolo, alebo nebolo správne rozhodnutie, je to neovplyvniteľná minulosť a nemá zmysel sa trápiť nad niečím, s čím nepohneš. Proste si urobila to, čo si v danej situácii pokladala za najsprávnejšie a keby si bola dnes s rovnakými vedomosťami ako vtedy (ten tlak a neskúsenie..) tak by si dosť pravdepodobne urobila znovu to isté. Teraz je tu len jeden fakt. Máš dve deti, ktoré ťa potrebujú. A ktorým môžeš urobiť čo najkrajší život.
Dakuj Bohu, že máš dve krásne slečny a venuj sa im a mysel zamestnaj plánovaním programu pre Vašu rodinku. Veľa šťastia 🍀❤️🌸
podľa mňa ti najviac vadí, že to nebolo tvoje rozhodnutie... možno v paralelnom vesmíre tvoje dvojča má len 1 dieťa, ťažko povedať čo by bolo pre teba lepšie, ale ty žiješ tu a teraz, deti sú už na svete, sú zdravé, vy ste zdraví tak si to treba utriasť a začať sa z toho tešiť
2 roky rozdiel je podľa mňa malo.A bude to ťažké.Ale tak teraz už je to jedno
@autorka
Keď ťa táto situácia tak stresuje, tak sa na to pozri zo stránky, že jedna z nich dostane rakovinu, alebo ju zrazí auto a budeš mať len jednu. Nad touto situáciou si nerobiš starosti? Ak nie, tak buď rada, že nie. Buď vďačná za to, že máš dve zdravé a šikovné deti a nerieš už minulosť a veciz ktoré nezmeniš (a tipujem, že už ani nechceš zmeniť - alebo áno? Chcela by si aby sa jednej z nich niečo stalo a zomrela by? Ak by si mala takéto pocity, tak to už nie je len na psychológa ale možno aj k lekárovi).
Nerozmýšľaj nad tým, čo by bolo keby. To sa už nestane. A pre dobro tvojej mladšej dcéry by som zmenila nastavenie, deti vycitia veľmi veľa. Aby nevyrastala ako nechcene dieťa.
A žiaľ, nevieš dat obom 100%. Moja mamina mala medzi mnou a sestrou 8 ročný rozdiel, a aj tak nám nevedela dat 100%.

Tak vyhľadaj psychológa. Pretože pod vplyvom týchto pocitov to môžeš prenášať na dcéru, ktorá za nič nemôže a spôsobiť jej traumy. Keď má človek po roku stále takéto pocity a myšlienky, s veľkou pravdepodobnosťou ich nevie spracovať sám.