Otec doma v novorodeneckom období
Ahojte, dnes sa rozprúdila debata u mojich svokrovcov o tom, ako v novorodeneckom období (mali dvojičky) svokra na všetko bola sama, svokor si zobral 14 dní dovolenku a jediné čo robil bolo že pomáhal prať a žehliť plienky ALE teraz už sú plienky moderné atď tak načo akože v dnešnej dobe oteckovia ostávajú s manželkami doma.... že oni si to nevedia predstaviť a že by ho svokra poslala preč keby bol toľko doma. A že nepomáhali im ani ich rodičia atď.
Ja som teraz pár dní pred pôrodom tretieho dieťaťa a mám 4r a 2r dcérky. Manžel plánuje byť s nami doma na etapy 2 x 2 týždne a je to jediný človek ktorému viem na 200% dôverovať že okolo detí porobí veci tak ako treba takže vonkajšiu pomoc okrem neho nemám. Asi aj vplyvom hormónov ako som citlivejšia sa ma to dosť osobne dotklo, že akože ja som tá neschopná matka ktorá je vďačná za každý jeden deň co bude muž s nami doma.
Samozrejme, doba je iná, plienky sa prať nemusia ale príde mi dosť odveci tvrdiť že to bolo také v pohode.
Aký máte na to názor vy?
Nepočúvaj sprosté reči, takých hrdiniek bolo a je stále dosť, pokiaľ je manžel nápomocný, nie je nič lepšie, ako byť spolu. Veď od toho je manžel a otec.
jasné že sa to bude zneužívať. kľudne aj menej by stačilo - týždeň. Si uvedom že to niekto bude musieť zaplatiť. zadarmo to isto nebude a to volno aj niečo stojí.
@ava987 Ze je to ina generacia a nepocuvaj ich blbe keci ☺️. Ja ked som mojmu otcovi povedala, ze idem do BA na prespavacku ku kamoske, ze sa idem trocha odreagovat, tak sa ma spytal, ci si beriem so sebou aj syna 😅 (vtedy mal cca. 1 rok, nekojila som a manzel sa vedel plnohodnotne postarat)...ked som mu povedala, ze nie, dieta ostava s manzelom, tak na mna iba nechapavo pozeral, co som to za krkavciu matku 🥴. Ale ak by si sa spytala mojho otca, co je vlastne "otcovstvo", tak by povedal nieco v zmysle "nosil som vas na kruzky, kupoval jedlo a saty...no nestacilo to?" No nie nestacilo...takze asi tolko k tomu 😉.
@ava987 absolutne ma nezaujima co si myslia ostatni, moj manzel chcel byt s nami doma - lebo nechcel prist o prve momenty a chcel sa od zaciatku tiez starat (ja som po porode nebola schopna chodit, takze asi tak), to sme ale samozrejme pred porodom nevedeli, planovali sme to tak ci tak a teda nikomu v rodine to neprislo zvlastne, ze chce byt s nami doma
A ak by som cakala tretie dieta, tak by automaticky ostal doma 🙂 akoze...
Mala si pritakať, áno som neschopná matka a preto musí byť doma aj otec detí. Načo to rozoberať. Keď oni mali na figu život musíš aj ty?
jasné že sa to bude zneužívať. kľudne aj menej by stačilo - týždeň. Si uvedom že to niekto bude musieť zaplatiť. zadarmo to isto nebude a to volno aj niečo stojí.
@anonym_2ddb4e ty prosim ta o com rozpravas? chlap si bud berie dovolenku a plati to zamestnavatel alebo si cerpa 2 tyzdne otcovskej a uz si to pred-platil odvodmi, takze nerozumiem o com rozpravame
Autorkin manzel si evidentne bude brat aj dovolenku, kedze otcovska je len dva tyzdne 🤷♀️
Aj keby bol manžel doma iba na to, že si užijete spolu ako rodina krásny spoločný čas, tak to za to stojí a žiadne ďalšie dôvody mať nepotrebujete.
Mne by bolo jedno co si kto mysli 💁🏻♀️. Ja sa skor pozastavim nad tym co pises ty, ze muz je jediny komu vies doverovat ze sa postara pritom je uplne rovnako rodic ako ty takze to ma byt automaticke, nie ze sa postara a ty mu musis doverovat.
Vsak nech je doma kolko chcete a potrebujete, hlavne ked mate este take male deti
vasa vec, ved ste rodina, mas male deti k tomu, ja som rodila davno, otcovska neexistovala, nebola som unavena ani som necitila, ze potrebujem pomoc, mala som len jedneho novorodenca, ktory spal dobre a mala som aj cas na seba, vobec ta nemusi zaujimat nazor inych
Bože tieto reči 🙃
Aj keby máte len toto jedno dieťa, aj tak ma muž právo byť doma spolu ako rodina.
@anonym_2ddb4e čo sa akože bude zneužívať? Volá sa to otcovská dovolenka a muži na ňu majú nárok - 14 dní byť doma so svojim novorodencom a rodinou..
@ava987 môj muž si vzal normálne dovolenku v práci, aby bol prvé dni s nami. Ak majú tvoji svokrovci pocit, že ty si neschopná a preto si musí ich syn brať dovolenku a "pomáhať" ti, tak sú jednoducho hlúpi. Mali by byť radi, že mu je to umožnené a že budú aj staršie deti aj ty s bábatkom v pohode.
Že Ti úplne rozumiem. A pri tak malých dvoch deťoch si neviem predstaviť ostať doma sama, resp.s niekým, komu nemôžem dôverovať. Tak jedným uchom dnu a druhým von. Spravte tak, ako vyhovuje vám dvom (piatim 😉)
@kessinka dakujem za krasny komentar, presne toto som potrebovala citat 🙂
@petamich ano presne tak, manzel si setril dovolenku prave kvoli babatku a este tie 2 tyzdne navyse
@ivik4 presne to co som pisala ze on je jediny clovek ktory ma uroven starostlivosti ako ja bolo myslene ze je druhy rodic z dvoch 🙂
@kessinka dakujem za krasny komentar, presne toto som potrebovala citat 🙂
@petamich ano presne tak, manzel si setril dovolenku prave kvoli babatku a este tie 2 tyzdne navyse
@ivik4 presne to co som pisala ze on je jediny clovek ktory ma uroven starostlivosti ako ja bolo myslene ze je druhy rodic z dvoch 🙂
@ava987 čo si myslí okolie o mojich krokoch v živote, mi je maximálne fuk a môže to byť aj najbližšia rodina. Nemám potrebu niečo vysvetlovat, alebo sa obhajovať, iba sa usmejem a urobím si po svojom. Čas po príchode nového člena do rodiny je najcarovnejsi a je krásne, keď je vtedy spolu cela rodina
@ava987 moj znamy bol cca 8 mesiacov tusim. aj preto ze mali dvoch synov s autizmom vo veku okolo 10 a 12 rokov, a do toho tretie babatko - a o rok stvrte.
Chlapci boli doma skoleni do veku 11 rokov tiez. Takze rozhodne bolo lepsie ked bol doma. Vratil sa do prace takmer po roku.
Boli velmi spokojni, lebo ona mala aj potraty nechcene a velmi sa tesila, ze ma nakoniec 4 deti.
Bratranec robi nonstop z domu ITckara, takze zatial co jeho zena mala matersku on bol s dvoma malymi detmi a snou doma tiez.
Je vzdy super ked je otecko nablizku detom a partner pomaha zene, a nestoji jedno velke bremeno na nej a druhe - tahat v praci a prinasat peniaze - iba na nom, za cenu,
ze deti vidi menej a vnimaju ho ako vikendoveho.
@ava987 za mňa je to super, hlavne keď bol napr. ťažký pôrod alebo ako máte vy, viac malých detí doma. oveľa horšie je, keď "ide" otec na materskú, popritom by chcel ešte aspoň 3-4 roboty stíhať a o dieťa sa stará aj tak matka a ešte urazená, že prečo to sociálna poisťovňa kontroluje. ja stále naivne verím, že to zaviedli preto, aby si ten otec budoval vzťah s dieťaťom a nie preto, aby bol platený ďalší príjem pre otca a mama aj tak doma :D
Jaj to su tie hrdinky z doby kamennej co vedeli po detoch a okoli len vrieskat, bit a vykrikovat na Vianoce ze na vsetko su same? A po tajme beru Neurol..Uhm…od tych to tak beriem cela ich generacia je na 1 kopyto. 🤣 vobec to neries.
@ava987 to je generacia, kedy bolo zrobit sa do umoru ta prava hodnota a dostat titul gazdina a matka roka za totalne samostatne obstaranie celej rodiny na svoj ukor - ta prava hodnota.
Casy sa zmenili, hodnoty sa zmenili, ty sa nemusis nikomu spovedat a vyvinovat z toho, ako si zariadite veci. Rob ako vyhovuje tebe a muzovi.
@ava987 my cakame druhe dieta buduci mesiac mozno budem mat cisársky a byvame sami a tiez som poprosila muza aj chcem aby si aj oddychol(chodi vkuse do prace od rana do vecera niekoľko rokov aby sme vyzili) a bude doma mesiac 14dni tu otcovsku poberie a 14dni zoberie ocr na mna....kym si nastavím rezim (starsia nastupuje.do prveho rocnika) plus budem po cisarskom aj ked velmi nechcem takze bude pomahat hlavne rano so.skolou a nic na tom zle nikto nevidi aj svokra mozno bude u nas ani slovo nepovedala....ale.kazdy sme ini ;)
@ava987 moj muz bol s nami pol roka na materskej ked sa narodila druhá dcérka a bolo to najlepšie co mohol spraviť 💕 držte sa a z takychto primitívnych reci si nic nerob🫶
@ava987 moji svokrovci mali odjakživa problém, že som vôbec ja na materskej, nieto ešte muž. Po porode štvrtého mi po troch týždňoch svokor povedal, že či má už volali do roboty🤦🤦 podľa neho mám chodiť do roboty minimálne na 8 hodin, starať sa sama pri 4 deckach o celú domácnosť, variť, piecť, zavárať a starať sa o veľkú záhradu😁😁 on, čo sa celý život o decká nestaral, starala sa svokra, ktorá z toho bola na prášky, a teraz majú 70 rokov, vzťah katastrofálny, štekajú po sebe ako psi, všetci sú odstahovaní, lebo vzťahy nulové... To je výsledok celej tejto generácie, kde chlap zarábal, po robote do krčmy, večer ožratý domov, svokra vyflusnuta, nervózna zo všetkého... Takže vždy sa len pousmejem, na otázky odpovedám priamo ale krátko a tým, že sme 300 km ďaleko, tak absolútne neriešim. To, ako vyriešite svoju situáciu je len z len vaša vec...
@anonym_2ddb4e ako konkrétne sa to bude zneužívať? že chlapi sa budú hlásiť o otcovstvo aj k cudzím deťom, len aby si mohli dopriať 14 dní otcovskej dovolenky? 😂
Načo ste im to vešali na nos? Život má naučil, čím menej toho svokra vie tým menej sa stará...
Inak dnešnej generácii toto trochu zavidím. V čase keď som rodila ja nebolo otcovské, ani kočíkovné a pod. Muž aj chcel trochu zostať doma po narodení druhého dieťaťa so starším a bol práci problém už to že pár týždňov nechcel chodiť a týždňové služobky, voľno mu isto nedali ani v ten deň keď ma mal brat do pôrodnice
nerieš vôbec
aj keby vôbec nepomáhal prečo by si toto obdobie nemal užit aj on, ako si má potom vybudovat nejaký vztah,ked to dieta max vidi spat v posietlke alebo revajuce pri prebalovaní
je super že máte možnosť byt spolu ako rodina ,celok ...že ti vie pomôct , super ešte pre teba , prečo by si mala byt totálne vyčerpana, aj ty máš právo na oddych
vôbec nerieš ako bolo , rieš teraz čo je ,nemusíš /nemusíte žit ako oni, a prečo by ste aj mali
svokra asi už zabudla ako padala na hubu
@anonym_2ddb4e niekto zaplatit ????????????????
si robíš srandu ???
však si berie dovolenku + otcovská dovolenka predsa si platí odvody . či odvody su na to aby si len platila a nič nikdy z nich nevidela ? aj tak z tých odvodoch tak sa mu vrati 20% dajme 30%
odvody su predsa určené presne na tuto situáciu, nie na platenie oslav snp, oslav cyr.metoda a rôzne rozhadzvovania tejto vlády
kolko krát ide ten otec na tu dovolenku , priemerne 1-2 x za život, tu píšeš ako keby teraz matky rodili každý rok
Ej ale sa dobre kváka svokre, ktorej muž pomohol a bol s ňou tie dva týždne doma 😉
Ze je to len a len jeho vec a jeho rozhodnutie a keby tych 14 dni prelezal na gauci tak ich to nema co trapit.

Jedným uchom dnu, druhým von. Zariaď sa tak, ako tebe pasuje. Ja by som sa do takej debaty ani nezapájala. Načo aj