icon

Partner nezvláda druhé dieťa

30. jún 2022

Ahojte. Píšem ako anonym, lebo mám nervy, stres, smútok.....všetko spolu.
Narodilo sa nám druhé dieťa, plánovane. Prvé už chodí do škôlky. Nakoľko som už vedela čo a ako, dohadovali sme sa, ako by to asi malo vyzerať, že môžem mať popôrodné blues a podobne....lenže po pôrode to začalo ísť dole vodou. Myslím si, že ani jeden z nás nerátal s tým, že aj druhé dieťa bude extrémne náročné. Také to nervózne a nespiace. Nie som z toho nadšená, ale prijala som to ako fakt, bohužiaľ partner nie. Začal chodiť s nervami, či nám toto bolo treba, že sme už mali pohodu, že on k nemu nemá citový vzťah, nevie ho uspať,, on vkuse reve..... proste berie všade len staršiu a mňa necháva s malým. Tým sa mi pokazil vzťah aj so staršou, so mnou už ani nikam nechce ísť, lebo ja mám bračeka čo reve a ju ocko zoberie samú na zmrzku a dokonca autom. Naša rodina sa rozdelila na polovicu. Mala som už niekoľkokrát zdravotné problémy, ani to ho nepronútilo, aby sa o malého postaral. Nevezme ho ani raz na ruky, neuspí, nepôjde na prechádzku. Vraj mu ho mám dať, keď bude mať 4. Som hotová. Unavená, sklamaná. O debatu nie je záujem. Dokonca si všetku tú "krivdu" za zarevané dieťa vybíja na mne a skúša už aj fyzické a slovné útoky

katkami123
30. jún 2022

@elizabet173
Práve som to išla napisat, mám susedu ktorá ma dieťa s autizmom, tých chlspcovych výbuchov je za deň neúrekom. On ma zdravé dieťa a hreší aj na ňu, aj na bábätko. Z môjho pohladu je ten chlap pomätený blázon. Mne príde cudne, že nikto nepricestuje zo starých rodičov aj na hlúpe 2-3 dni jej pomôcť s deťmi. Pripadne sa porozprávať s mužom a poriešiť si aj na 2-3h týždenne opatrovateľku. Za ďalšie, autorka sama píše, ze vedela, že ma komplikovanú povahu, napriek tomu si s ním zakladá rodinu. Nakoniec ani nenapisala aký prišiel “trest” za takéto mužove spravanie.

melanta
30. jún 2022

@katkami123 k tým rodičom, ja keby som našim povedala, že muž do mňa kopol, tak neviem či by rýchlejšie prišiel otec alebo brat a kopli do neho. Ale je dosť možné, že takéto ženy to v sebe držia a okolie nemá ani potuchy.

elizabet173
30. jún 2022

@melanta tiež som to chcela napísať, že keby som mala sama na starosti takéto náročné dieťa a on by do mňa kopol, tak by mu môj otec s bratom tú nohu asi dolámali. Ale dúfam, že je toto len ďalšia z tém na rozhojdanie koníka

hederamonstera
30. jún 2022

@melanta aby to nebolo tak, ze ich vlastni otcovia kopali do ich mam alebo do nich, psychicky zdrava zena by toto nedovolila

sarah1988
30. jún 2022

@katkami123 .No kto ma tu pomoc je to automatické.
Nie každý má rodičov a "pomahacov"s deťmi.
Takisto nepoznám aby mi niekto s deťmi prišiel pomôcť..

katkami123
30. jún 2022

@sarah1988
Mne pomáha jedine otec s jeho priateľkou, aj to keď je na Slovensku. Ale zas nehovorte mi nikto, ak sú starí rodicia z oboch strán, aby neprišli aspoň do roka 2-3x na pár dni…. Však aj tie matky mali deti kedysi, im sa pomáhalo, lebo dôchodkový vek bol vtedy 50 rokov, to nemôžu aj oni prísť aspoň na hlúpy víkend?
Tak potom buď nech staršia generácia nenadávala na mladých, keď oni sami sú bezcitní a nemajú záujem pomôcť vlastným deťom, aj napriek tomu, ze im sa pomáhalo.

sarah1988
30. jún 2022

@katkami123 Ja mamu nemám,svokra býva ďalej a ma 6 vnúčat ,a robí na 3 zmeny ,príde jasne ale ale každý cca 3 ti týždeň v sobotu na 2 hodky ale na návštevu a Sém tam chodíme my v týždni na chvíľku na návštevu
Ale takto ze varovať to nie
Ťažko povedať akú situáciu ma autorka
Mam okolo seba kamošky s deťmi., kde sa striedajú mamy ,svokry atď..
Je to super,ja len potichu závidím
My sa striedame iba s mužom.ked chceme niekam.ist vždy je to buď on alebo ja

majlo1234
30. jún 2022

Ak to partner nezvlada, dieta by som mu do ruky nedala, rozumiem, ze si chces oddychnut a ze je to narocne, naozaj ti rozumiem. Aj ja som casto na dieta sama a to dieta vkuse reve, pokial sa nenosi na rukach. Ale prosim, prosim za vase deti, aby si partnerovi aspon vyjasnila, nech sa im neopovazi ublizovat. Mozno si to jednoducho predatavujem, nakolko som nikdy v zivote ziaden atak nezazila, ale keby ma muz zhodil s babatkom, zubami by aom mu prekusla krk, a to sa povazujem za pacifistu. Led sa nevie ovladat, nech ide prec v tom momente, nech si robi co chce mimo vas. Smola je, ze si si to uz nechala, tazsie sa ti bude obranovat, ked mu to raz preslo, ale ke to naozaj svinstvo toto urobit zene po porode a babatku. To mo proste hlava neberie

derdia
5. júl 2022

@vlado818 lebo bola PREDSTAVA, ze druhe bude uzasne a mile... Ale vacsina ludi do toho ide.. Pokial veria. Ja som narocne nemala, mala som len obycko aj to bolo na mna extremne vela, lebo som nan bola sama... Nik mi nepomahal atd... Preto ziadne dalsie by nebolo ani keby co.

derdia
5. júl 2022

Najlahsie to maju zeny, ktorych chlapi su ich polovickou ak v starostlivosti o dieta... Ale po pravde asi len 20%je takych... Ostatny su obycajny chlapi, ktory to proste nechapu, ze vsetko ma byt na polovicu... Aj staranie sa o potomkov. Nuz ale zariadim sa podla toho ako tl citim... A hlavne nezijem s ruzovymi okuliarmi na ociach.

filipka250
5. júl 2022

Prepac, naozaj prepac......privrela som ,,vsetky" oci, predstavila si samu seba unavenu, podrazdenu, nervoznu.... . Mam tri deti, poznam to.
Mam muza, co ma tiez ,,tazku povahu", ale nie je debil.
Aby si chlap vybijal na zene frustraciu a unavu? Aby jej nepomohol, ked je chora? Toto je pre mna nepochopitelne.

chillibubble
5. júl 2022

najprv napisem, ze drzim palce. bud aby sa nieco zmenilo(ale pochybujem ze sa on zmeni) alebo aby si mala silu a financie od neho odist.
a potom napisem, ze si tento prispevok asi odlozim a budem citat vzdy, ak by ma nahodou prepadla tuzba po druhom dietati. dcera ma aktualne 4 roky a mna striasa ked toto citam, lebo si stale pamatam ake to s nou bolo tazke(nespala, ked nebola na rukach vkuse revala, nechcela prikrmy, nepriberala, chodit zacala ako 1,5 rocna...) a ako som na nu bola tiez vo vsetkom sama(muz nema vztah k detom. k nej uz ano, ale tiez az ked bola starsia). mat druhe take s tym, ze ona by sa mi odcudzila by som asi psychicky nezvladla.
drzim palce.

andreafa
5. júl 2022

No moja, moj brat ma takeho syna narocneho, uvrestaneho blabla a stalo ho to manzelstvo 🤷‍♀️

andreafa
5. júl 2022

@katkami123 stari rodicia nie su povinni sa starat o vnucata! Mozu ale nemusia. Ja chcem mat na dochodku svaty pokoj!

any_soj
5. júl 2022

Máte niekoho, resp. viete zohnať kto by ti ho postrážil občas? Ak sú problém peniaze, napíš mi správu, budem ti posielať. Ako darček na psychohygienu. Rada prispejem k tomu, aby ste sa nezbláznili. Nemôžeš byť stále na drobca sama. Okrem toho podľa toho čo čítam potrebujete aj čas, kedy budete sami s manželom. Odporúčam k tomu nejaké aktivity na rozhovor. Napríklad Človečina rodičia. Alebo Pokec karty... Pozrieť film dokument Manželstva z tlakového hrnca. O kríze a čo s ňou a čo po nej. A veľmi odporucam psychológa, prípadne nejakého poradcu - lebo to kopanie a tvoj asi opodstatnený strach, že mu ublíži - to treba riešiť, prosím. Skús pozrieť niekoho tu: https://zastolom.sk/zoznam-odporucanych-psychol... Alebo aspoň napíš do poradne Alexis. Sú tam skvelé psychologicky. Poradia ti, čo by mohlo pomôcť mužovi zvládať stres, dajú ti kus zdravú spätnú väzbu čo je už cez čiaru, s čím robiť a tak...

sono2
5. júl 2022

A keby si nám to viac priblížila??
Malý ma koľko? Ako s čím je problém?
Veľakrát my rodičia, chceme zvyknúť dieťa na veci, ktoré nám sú jednoduchšie. Keby si robila ako Malý chce?
Ja som tiež pochopila pri staršej, mladšia je pravý opak.
Tiež extrémne kontaktná bola, len nosiť, len prsník a nosiť a kontakt, tak som kúpila šatku a keď trebalo nosila. Atď Atď.
S čím je vlastne problém?

tinka9501
5. júl 2022

Podla mna je cely tvoj problem v manzelovi a nie v dietati.
Ak je matka kludna, tak je aj dieta kludne. Ako mozes byt kludna ked si v neustalom strehu ci vam manzel neublizi? Myslim, ze to je uz na psychiatra s manzelom. Nieco nie je v poriadku. Kazde babatko place, nas tiez plakaval aj tri hodiny vkuse v ten isty cas kazdy vecer. Ale nikdy mu priatel nepovedal skaredo, ani mne a ani do nas nekopol ani nic. Striedali sme sa pri jeho placi, raz hojdal on raz ja. Toto nie je v poriadku a odporucam to cim skor riesit nez sa stane nejaka tragedia.

sima22290
5. júl 2022

Jednu jedinú radu ti dám, kým sa ty sama nedáš do pohody tak dieťa bude také aké je. Skús si zaobstarať nosič a kľudne s ním vybehnú von niekam sa prejsť vyvetrať hlavu. Dieťatko bude cítiť maminku a bude spokojné. Ty musíš nájsť vnútorný pokoj. Muž ti k tomu určite nepomáha, ale skús to odventilovať. V tomto pomôže podľa mňa jedine nosenie.

tinka9501
5. júl 2022

Moj syn bol tiez kontaktny a aj ked som nekojila prve mesiace spal iba na mne, pri mne. Ja si myslim, ze kazda zena musi zvazit, ci je rodina na druhe babatko pripravena. Ci je partner pripraveny, ci je prve dieta pripravene a ci je zena pripravena. Lebo treba ratat s takymi vecami, ze dieta bude narocne. A len preto, ze je druhe v poradi, neznamena, ze potrebuje menej kontaktu ako to prve. Ale na to musia byt dvaja

zuzikq91
5. júl 2022

Ak uz fyzicky, tak ROZCHOD OKAMZITE…jeho odmietanie svojho dietata je uz prva vec co by ma od tohoto netvora nutila zvazovat o odchode a v takom pripade ako opisujes by som uz nezvazovala, ale realizovala.
Mame narocne dieta, takze viem sa vzit do situacie, pocitov aj vaseho zivota… tiez sa nam vztah partnersky zmenil aj si poplacem koli synovi a uz aj koli vztahu ze to nieje take ake by malo, ale potom je dobre a neodmietam syna pokial ma fest nenasere , vsedy mu max poviem aby isiel do izby, ukludnim sa a idem dalej… postoj tvojho chlapa je nepripustny kedze ste to planovali OBAJA a je to VASE dieta.

luckalucka13
5. júl 2022

A nájsť mozno príčinu toho prečo bábätko stále plače? To by možno váš problém vyriešilo skôr si myslím.

ruzovakrava
5. júl 2022

Autorka tvoj muž je nie že bez citov ako píšeš ale on je labilný nervák. Keď je dobre tak je dobre a keď je zle tak za to môžeš ty a to bezbranné dieťa. To musí byť strašný pocit keď sa bojíš aby neublížil malému. Naozaj nemáš nikoho z rodiny, známych kto by ti ho na hodinku, dve občas vzal do kočíka? Alebo zaplatiť opatrovateľku aby si sa dala dokopy a vyšla niekam so staršou. Akože toto je len dočasné ja viem, máš to ťažké, ale to naozaj počítaš dobudúcna s takýmto človekom? Ako sa naňho môžeš spoľahnúť v ťažkých časoch? Nech zájde jednoznačne za odborníkom, lebo trpíte všetci štyria.

nurielka
5. júl 2022

Prepáč, ale bála by som sa už ľahnúť k takému mužovi do postele. Nech navštívi psychológa. Máme tiež 2 deti, a ta menšia je samozrejme naviazaná na mňa, manžel chodí so staršou na výlety, také kde sa nedá ísť veľmi s drobcom a ja som šťastná, že sa zabavia,aj keď mi dosť uniká pri starsej, v živote by nedvihol hlas či na deti alebo na mňa (možno keď sa handrkujeme), ale toto čo tvoj manžel robí..🤦 to je kôpka nervov, keď nechceš odísť ani ho nestahuj do výchovy mladšieho. Nech si ho polubi keď je v kľude, skús tak aby hľadal cestu k mladšiemu. Inak bol taký vždy, alebo to až pri mladšom?

proximaa
5. júl 2022

On do teba kopol! Este nieco potrebujes? Akoze vidim, ze ta tu posielaju psychologovi a pockat na zlepsenie ale toto ja nechapem. Kopol do teba a este k tomu si mala dieta v naruci, rychlo prec od takeho. Alebo chces aby deti toto pri vyrastani videli, ze toto je normalny bezny vztah?

maryetta
5. júl 2022

Vsetko je len obdobie. Tiez som mala prve dieta narocne. Uplakane-koliky. Toto trvalo cca pol roka.
Preslo to a uzili sme si dalsie krasne mesiace.
Prislo druhe babo. Ona bola urevana vkuse. Ci bolo dobre ci zle. Toto trvalo rok. A potom z dna ma den to bolo vesele i ked tvrdohlave “dievcisko”.
Prislo tretie. A neviem ci narocne ale zvladam to uz uplne aj s inym pristupom.
Dieta chce hlavne klud. Chce spokojnu mamu. Vteey bude aj ono spokojne.

Toto co pises o partnerovi sa zle cita. Nech radsej vypadne a da vam “aspon na chvilu” pokoj. Nech si uprace hlavu. Oddychne a ak je vycerpany nech naberie kusok zdraveho vzduchu do tej hlavy aby vedel ako sa ma spravat.
A ty ak tiez potrebujes pomoc. Od takeho psychopata asi tazko. Lebo to skor ublizi ako realne pomoze.
Neboj sa poziadat mamu sestru kamosku. Hockoho aspon na par hodin.

euka210
5. júl 2022

Tu by bol dobry psycholog...tie situacie ked je agresivny bud potlaca mozno neistotu, strach a bezmocnost...alebo nieco z vlastnej rodiny co zazival a mu to pripomina. Ja som na rev tiez citlivo a tazko reagovala, tiez som vedela mat uz nervy potom na maleho. Snazis sa a mas pocit, ze dietatu nerozumies co chce.
Manzel nevie spracovat vlastnu frustraciu z toho a prenasa hnev na dieta a teba...tam by bol potrebny psycholog aby pochopil preco tak reaguje a co robit.
Ja uz ked som nevladala, tak som dala manzelovi na chvilu nech sa ja upokojim. Pri dalsich to bolo tak prirodzene, ze najmensieho som mala ja najviac na starosti a manzel starsich. U nas bol prave prvy najnarocnejsi, ale po roku uz bolo dobre ze sme premyslali nad druhym.

petkazamborska
5. júl 2022

ahojky viwm o com pises, my mame dve dievcata , 7 a 5 rocnu , druha sa nam narodila po 1,4 mesiacoch , takze su ako dvojicky , vela ludi sa nas pyta ci nie su dvojicky, a presne sme to mali takto ale u nas este horsie ze anni ta starsia nema vztah k manzelovi, ta druha bolo velmi zle babatko narocne , nespala, v kuse prilepena na mne , ked sa narodila pocas dna spala asi 15 minut, narodila sa v zime a zaspala len ked som ich obe zobrala v jednom hlbokom kociari na obrovsky kopec a k mame, no poviem ti tak tak ze ten 1,5 roka som myslela ze skolabujem a ked som si tie tvoje slova citala tak presne sme to prezili to iste, inak dnes sme s mamkou rozpravali ze som bola na operacii ked ta druha mala asi 1,8 mesiacov a ze som myslela ze od stastia asi vyskocim z koze ze som si mohla trocha celu noc vtedy pospat, ...je to unava , stres , a k tomu tie manzelove reakcie ti asi nepomahaju, ale neboj sa vydrz , nasa sa naucila skoro chodit ked mala asi 9 mesiacov , motoricky velmi vysoko aj teraz , a mozem ti povedat ze teraz je genialna , vsade sa s nou chvali nadherne kresli, rozprava dvoma jazykmi, je velmi mudra, a sikovne dieta , brutalne samostatna a ako sa pekne hraju sa ani neda povedat , takze jedno co ti mozem poradit skus to prejst stale si povedz ze este den za dnom , my sme takto prechdzali ale bude lepsie , .....teraz by som ich nevymenila za nic na svate , minule mi dokonca pomahali aj poskladat ikea skrine , su mi pomocnicky a ta mensia je genius , vsetko najde, porozmysla , na 5 rokov je brutalne vyspela a teraz sa s nou manzel aj cela rodina chvalia, ked bola babatko svokra stale mi prizvukovala ze sa podoba na moju mamku alebo ze vobec nie je ich fajta a mam vacsinou ludia hovoria ze sa podoba na ich rodinu :D
je to skratka tak ale neboj sa caka ta dobre obdobie , este len pride ....len vydrz ....velmi na teba budem mysliet a prajem vsetko NAJJJJ

derdia
5. júl 2022

@chillibubble boze moj kolko krat su to muky, rovnajuce sa zufalstvu... Zena nema uz silu a nie je nikoho, kto by ju zastupil...strasne...ja mam 14 a 4 rocnu ale niekedy som tak unavena, ze jedine co chcemje spat.. A ked si predstavim,ze by som vtedy pocula nejake dieta plakat tak by som uz fakt umrela...

ahaknaj
5. júl 2022

Ty si potrebuješ uvedomiť že on nemá právo kopnúť do teba ani triasť s bábätkom...žiješ s psychopatom. Dospelý, psychicky zdravý jedinec nebude napádať svojich blízkych. A ty už tiež nie si v poriadku keď toto ospravedlňuješ. Akékoľvek násilie, psychické aj fyzické, nepatrí do vzťahu.

liv1
5. júl 2022

Velmi ma to mrzi, v akej situacii sa nachadzas. Ja by som ti poradila toto. S dcerkou sa vela rozpravaj. Bud na nu mila, hovor jej casto ako velmi ju lubis (nenasilne, proste tak v peknej chvili), hovor jej, ako vela casu ate spolu stravili, ze ake to bolo ked bola malinka, ze ste boli tiez takto stale spolu. Skuste spolu travit viac casu podla moznosti. Mne sa takto tiez isla dcera maximalne naviazat na muza a luto mi to bolo, ze ja vypiplem a smotanu si zlize on a trochu som aj ziarlila😊. Ale on je skvely otec aj v tazkych chvilach. Urcite by som nasla co by sa dalo vylepsit, ale. Zacala som sa jej aj ja viac venovat, nebolo to len ja a maly. A potom sa to zas napravilo a bolo take vyrovnane.
Vyzera to akoby tvoj muz k tebe ochladol a tie najhorsie pudy vyrazili von. Nepotesim ta, toto sa najskor nikdy nezmeni ☹. Ak urobil raz, dva krat, ak natriasal dietatom od nervov, moze mu raz od nervov ublizit, mozno aj muz ma nejaky psychicky problem. Co ho ale absolutne neospravedlnuje, je dospely, keby si to uvedomoval a chcel s tym nieco robit, bolo by to ine. Ale on nechce. Musis sa vzchopit. Vydat posledne sily, aby si zachranila seba, dieta/deti. Nieco zmen. Absolutne zmen spravanie k nemu, prestan mu vycitat, pretvaruj sa ak bude treba a bud mila. Chod k psychologovi co najskor a porad sa ako dalej. Mate doma domace nasilie. Tvoj muz ta tyra, fyzicky a psychicky. To si musis uvedomit. Ty nie si tomu na vine, aj keby sa neviem ako snazil to hodit na teba. Z akeho si mesta? Kludne mi napis do spravy, ak by si bola blizko, pridem ti pomoct, alebo sa budes mat s kym porozpravat. Drzim ti velmi velmi palce, som presvedcena ze to zvladnes! ✊