Peniaze navyše od manžela počas rodičovskej. Ako to robíte?
Caute kocky, mam problem, muz mi nechce davat peniaze. Ja z rodicovskej dovolenky miniem peniaze na maleho oblecenie, poplatim si seky a nic mi neostane. Muz sa tvari, ze mi to ma stacit, a mne je trapne stale zobrat o nejake drobne. Chcem len vediet ako je to u vas, a ako ste sa dohodli s vasimi manzelmi, partnermi vy🙂 Dakujem za odpovede, velmi mi to pomoze🙂
Nerozumiem preco by sme mali mat peniaze kazdy svoje.Spou ste sa rozhodli mat spolocny zivot tak spolu rieste aj financie .
@nikitta313 v podstate si za to mozes sama..ja by som nechodila s takym primitivom,alebo mozno taky nebol ked ste noli slobodni clovek to predsa inak vnima.. keby sa zmenil po svadbe tak by som usla co najrychlejsie..takze utekaj od neho co najdalej...su normalne veci aj moj mi povie ze ak sme v minuse tak ze uz si to nemozeme dovolit aatd. Ale nie ze ma kritizuje v kuse za vodu ci svetlo a pod. Choreeee! Uprimne je mi vsetkych takychto zien luto... Mam znamu kt. je tom podobne...:-/
Nepochopiteľné správanie. S manželom sme spolu dosť dlho chodili, pred sobášom. Často sme chodili po Slovensku, aj mimo SR. Nikdy odomňa nepýtal peniaze na benzín, či stravu. Ubytovanie sme neriešili, brali sme stále stan, spacie vaky a bolo. Študovala som a aj keď som mu chcela nejaké peniaze dať, nezobral ich. Teraz neriešime čo kto kedy platí. Ak mám peniaze ja, má ich aj on. Ak ich má on, mám aj ja. Už neexistuje MÁM, ale MÁME. Síce on funguje zo svojej výplaty, ja z rodičáku, ale veľké veci kupuje on, aj nákupy robí on a o fakt vyšších investíciach sa vždy poradíme a nejak tie peniažky "poplatáme". Keby som na čokoľvek peniaze potrebovala, dal by mi ich. Nie na splátky, proste dal. Máš to ťažké. A kontrolovať elektrinu, vodu??? To je už čo? ☹
Ja celkom dobre nechápem, kde muži tohoto razenia berú vzory správania sa v rodine. Museli to niekde odpozerať - žeby od svojich rodičov? Alebo to je trend dnešných mladých mužov? Ja si toto vôbec neviem predstaviť - u nás je všetko naše, žiadne polovice, žiadne 2 účty, žiadne vydeľovanie a kontroly kto čo kúpil a prečo to kúpil. Môj manžel je ešte z generácie, v ktorej automaticky muž prebral starostlivosť o rodinu a verí svojej manželke a nemá potrebu ju kontrolovať. Ja by som z takéhoto chlapa bola na nervy a asi by som s ním vlastne ani nebola... 😒
to je strasne co tu niektore veci citam, vydelit muzovi 5 eur na malinovku, ako dietatu vreckove...strasne
ja mám štastie môj chlap svoju výplatu nerieši stále hovorí moja výplata patrí tebe a ked ideme do obchodu tak tiež nerieši koľko čo stojí on proste všetko v tomto smere necháva na mna .
@bellaregaca som na tom podobne :/ ani mne nic nedava malemu nekupil ani 1 vec okrem madraca, tiez neviem ako to povedat, tak aom mu napisala mail, ze ci si uvedomuje ze keby to zaviselo od neho nase dieta je dodnes hole. Nereagoval na to ...
Nechcem mudrovat,ale pokial muz odmieta finance prispievat na domacnost a dieta,odopiera pristup k spolocnemu uctu,atd...da sa to brat ako forma domaceho nasilie.Presne ide o ekonomicke nasilie....ale to je uz ina tema.
@bellaregaca tak mne moj sice nie manzel ale partner dava furt ked ma a za mesiac ked to spocitam je to o dost viac nez je vobec ta trapna materska. Verim ze ti je blbe pytat peniaze to by bolo aj mne. No mne to pride takto velmi zle u vas pretoze ty nemas ako zabezpecit si iny prijem tak by ti mal davat aj na tvoje potreby. Ved si zena! Ja som mozno typicka bratislavska ale uz davno som mojmu vysvetlila ze si taku nasiel tak treba prispievat ked som materskej
Lebo tie mihalnice nechty solarko atd stoji vela ;)))
@dollynkaa Uz som skusala vsetko, ale stale je to postarom: "zaaaaase chces..."
@bellaregaca tty kokos tak neviem.mna by porazilo.ved co dovtedy kym pojdes robit a nepojdes predsa kvoli tomu utekat z materskej do prace no nie
@bellaregaca treba povedat, zasa potrebujem pre nase dieta 😠 vsak nech ostane on na RD a ty chod do prace 😉
@dollynkaa UZ AJ TAKE BOLO: " A NEPOJDES ID SEPTEMBRA NA POLOVICNY UVAZOK...?" Nie nepojdem, doteraz som robila karieru, teraz sa chcem venovat malemu syncekovi, tak bol ticho, no ale neviem, co to naozaj nerobim, lebo ma trafi slak zo "zobronenia", ta ja mam vysoku skolu, roky praxe moj muz je robotnik, a citim sa ako ta najposlednesia...
@bellaregaca je mi luto, ako sa vyjadrim o otcovi tvojho dietata ale to je kus sebeckeho dementa 😠 vsak sa staras o jeho potomka. Mal by ti splnit, co ti na ociach vidi 😠
@bellaregaca U nás podobne celé roky, môj muž je lakomý, má to zdedené, u nich v rodine to má otec aj sestry. Ja nie som našťastie na RD. Ale neznášam si od neho pýtať. A môj muž ešte robí aj to, že veľmi rád nechá za seba platiť. Jednoducho sa vyhne plateniu. Nevšímam si jeho blbé poznámky, mám presný prehľad kde čo ide a keď ma naštve riadne sa s ním povadím. Resp. jemu nekupujem nič.
@lilimoni Dakujem za povzdbudenie "Mal by ti splnit, co ti na ociach vidi", jeho otec jeho matke tak robil, ze vsetko co jej na ociach videl, vsetko co si piskla, mala, no ja neviem, kde to odkukal ako sa "spravat" k zene...
@bellaregaca mozno by mu mal otec dohovorit 😉
@lilimoni No coment...otec mu nepovie ani slovo...ani matka...nikdy...
@bellaregaca no neviem ako ti poradit. Ja som ziva sopka, ja by som mu vedela vykricat do oci od srdca ako sa sprava. Nie kazdy to ale dokaze. Kazdopadne by mu mal niekto otvorit oci 😒
@bellaregaca No môj to napr. o sebe ani netuší. On to nevie, má to v sebe. Trvalo mi to strašne dlho kým som na to prišla. Nie sú jeho rodičia na prachy? A keď si mu to povedala, čo Ti na to povedal?
No necitala som vsetko,ale ak ti nechce davat peniaze tak si spravte dni kedy pobehate nakupy a zacvaka to on...Ked nechce platit ani vtedy tak tam ti uz diskusie nepomozu bohuzial...
@bellaregaca noo haluz.a este ty by si zarobila viac nie.no mozno setri na niaku luxus dovcu ;) musis ho niak spracovat ;) jasne nechod na materskej si mozno len raz preco si to neuzit
@bellaregaca a vie pán manžel, koľko čo stojí? Objasni mu, čo je to rodičovský príspevok. Je to PRÍSPEVOK, nie suma, z ktorej má matka ťahať výdavky svoje a SPOLOČNÉHO dieťaťa.
Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na zabezpečenie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku alebo do šesť rokov veku, ak má dieťa dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Čiže je to stále príspevok, nie plná suma na zabezpečenie riadnej starostlivosti. A normálny muž sa má o svoju manželku postarať v čase, kedy ona nepracuje a stará sa o spoločné dieťa, je to jej plnohodnotná práca.
Tvoj chlap to má v hlave zle usporiadané, píš si, čo mínaš na dieťa, čo treba kupovať a argumentuj. Kedysi boli ženy doma, starali sa o deti, domácnosť a manžel zabezpečoval svoju rodinu. Dnešní mnohí chlapi, podľa tém na MK, sú vypočítaví blbci, ktorí manželku berú za nejakého darmožráča, ktorého treba živiť a nie za svoju zákonitú manželku, ktorú treba chrániť a zabezpečiť počas jej rodičovskej "dovolenky"
@bellaregaca no ja by som na tvojom mieste do tej práce išla, ale na plný úväzok. Manželíkovi by som oznámila, koľko stoja jasle, alebo opatrovateľka, koľko bude stáť pani, ktorá nám bude chodiť upratovať a žehliť, lebo ja keď prídem z práce, tak sa budem chcieť venovať synčekovi. Tieto výdavky pôjdu na polovicu a nech ráta s tým, že variť nebudem tiež, maximálne v sobotu, ak on bude variť v nedeľu, čiže reštika. On totiž nechce vidieť, že to, že si ty doma s dieťaťom, neznamená, že máš leháro. A trvala by som na spoločnom účte s prístupom k nemu pre oboch, alebo teda budeme deliť všetko na polovicu, tak ako som spomenula v prvých vetách môjho príspevku. Som zvedavá, ktorá alternatíva sa mu bude lepšie pozdávať. Ty sa nesmieš dať zahnať do kúta a rezignovať so slovami - uvidíme, čo ukáže čas....Preto sa cítiš ako najposlednejšia, lebo si sa sama do tejto role pasovala. Neviem, ako ste to mali s financiami nadstavené od začiatku manželstva, ale vy ste sa nikdy nerozprávali o tom, ako to bude, ak zostaneš na MD? Nehnevaj sa, ale ja to nechápem, manžel je predsa pre teba najbližším človekom, máš právny nárok na polovicu jeho príjmu, on tiež nevie, či sa niekedy karta neobráti - úraz, ID.....zdieľate spoločný stôl, spoločnú posteľ a peniaze sú len jeho?! Ešte by som to pochopila, keby si 3/4 výplaty otrieskala za dva dni po butikoch, ale to by si tu zrejeme nepísala. Sadnúť, rozhovor a nedať sa! Držím palce.
@libka1 je to veľmi krátkozraké - on platí byt a ....ale jeho žena sa stará aj o jeho dieťa, aj o jeho byt grátis a on jej nedá ani cent.....a pritom vie, že ona momentálne má veľmi obmedzený príjem. 😝 😝 😝 😝 😝 😝 by som mu navrhla, nech ostane na MD on....nepáči sa mi takýto spôsob zmýšľania...
My mame ucty dva.Mam aj ten,co som mala ako slobodna,tam mi chodi materska Zaplatim si mobil,kupujem veci do domu,co sa mne paci,lebo mm povie"to nepotrebujeme,to je hlupost... atd".,obcas nieco v potravinach kupim,ked nieco chyba,inak robi mm velky nakup v sobotu.Objednavam detom oblecenie...z mm vyplaty odchadzaju z uctu vsetky platby ako elektr.,plyn,voda,uver...ked mm poviem,ze nieco chyba,necha mi 10-20€, i ked to vacsinou tiez ofrfle.Teraz som na materskej,no popri rodicovskej som pri starsej chodila pracovat do Rakuska,takze mi nikdy nechybalo.Ja som bola vzdy dost samostatna a kedze musim mat to,co si zaumienim,musim si tiez zarobit...
@katarinka289 ak vám to obidvom vyhovuje, je to OK,mne osobne vyhovuje model spoločný účet, dve karty, dôverujeme si, tak si nekúpim každý týždeň kabelku za 150, aby na konci mesiaca chýbalo, o kúpe väčších vecí sa dohodnúť.
@timea7 ja som bola vzdy zvyknuta byt nezavisla a kedze svojho mm poznam...co nie je nevyhnutne,to netreba kupovat...tak mi to takto vyhovuje.On sa zasa stara o vecoli okolo domu.Vlastne je to spolocne,ved investujeme do spolocnych veci do spolocneho domu,no s tym rozdielom,ze nepotrebujem povolenie,ked chcem nove terasove sedenie 🙂

@bellaregaca
@nikitta313 velmi,velmi smutne ako sa chovajú niektorý manželia :/ asi by som skúsila šokovú terapiu,ak je kam,vziat dieta a bez slova odist nech sa manzel rozpráva doma zo zrkadlom,dalsí krok by bol ze by som prala,žehlila,varila len pre mna a deti a jeho tiež vydelovala - chces mat opraté? zaplať,chceš mat navarené? Zaplať! Si otec dieťaťa? Staraj sa vsetko rozdeliť na polovicu. Ak to nezaberie,potom uz je lepsie žit bez takeho chlapa.
Ja som zacala chodit do prace na dve- tri hodinky moj mal za úlohu len si ľahnúť na gauč a dozrieť na dcerku aj to frflal,ze načo musim chodit do prace,ze on sa o nas postará tak som to spravila tak,ze ok zostala som doma a sumu,ktorú by som zarobila som si prevodom z jeho účtu stiahla na moj a este som si vypýtala normalnu sumu na domácnost... Ked prišiel výpis z banky tak sa spytal? Ty si brala z úctu nejake peniaze? A ja,že jasné moju vyplatu ktorú by som dostala,keby som isla do prace 🙂 sklopil uši a zrazu zlatko ak chces ist do prace dcerka moze zostat pri mne a zrazu nieje ani problem sa o nu postarat jeden den v týždni v čase obeda 🙂
Páni tvorstva si málokedy uvedomujú kolko stojí denno denné staranie sa o domácnost o deti a ze zena dieta 9 mesiacov nosí v brušku - potom sa cely zivot o neho stará a co za to?? Reči od chlapa,že nezarába a neprispieva na domácnost???vdaka za takeho chlapa.