Peniaze navyše od manžela počas rodičovskej. Ako to robíte?
Caute kocky, mam problem, muz mi nechce davat peniaze. Ja z rodicovskej dovolenky miniem peniaze na maleho oblecenie, poplatim si seky a nic mi neostane. Muz sa tvari, ze mi to ma stacit, a mne je trapne stale zobrat o nejake drobne. Chcem len vediet ako je to u vas, a ako ste sa dohodli s vasimi manzelmi, partnermi vy🙂 Dakujem za odpovede, velmi mi to pomoze🙂
bozinku tieto temy o peniazoch, uplne mi je z tych chlapov na grc. Ked ten moj pride domov mu ruky nohy vybozkavam, ze mame spolocne vsetko, jeden ucet, NASE peniaze. Zeny vy ste si na vine tiez, nechapem co ste sa pred svadbou nebavili a nevyjasnili si taketo zalezitosti tak vam treba.
Muzova mama nema ucet ani platobnu kartu, len muz jej dava peniaze na poziadanie. Raz odisiel do zahranicia a zabudol jej dat grose, no ako sa citila ako chudera. Proste toto je trapne uplne trapne
Presne tak. Nech to znie akokolvek divne, treba si pred zalozenim rodiny vylozit karty na stol. A podla reakcie milacika sa rozhodnut ci s nim alebo s inym. Ak je zenska krava a potrebuje jeho prachy na vlasy make up a nechty, tak by mal byt aj muz upozorneny na to a tiez sa rozhodnut ci taku chce. Vybavene
@bellaregaca on pracuje, ty sa staráš o VAŠE dieťa... máš ísť na polovičný úväzok? hm... tak mu povedz že si zamestnaná na plný úväzok, každý deň ťaháš nadčas. Vystav mu faktúru 😀 Veď koľko by vás stála opatrovateľka, ktorá.... povedzme si na rovinu... nikdy nedá dieťaťu toľko čo rodič. A keď už je takýto múdry, tak aj upratuješ, varíš, žehlíš.... sexuješ s ním, tak v najhoršom aj za to mu vystav účet 🙂 ako fakt mám dosť z niektorých mužov, je to na zaplakanie. Môj nie je ideálny, to nie, veľmi málo mi pomáha s deťmi ☹ ale postará sa a peniaze sme od začiatku nášho vzťahu nikdy nejako neriešili. No neriešili... boli sme spolu, tak sme aj spolu míňali, nikdy to nebolo o tom že on je chlap tak platí on, to nie, išli sme tak na striedačku a tým že každý inak zarábame, tak keď sa jednému minulo, platil druhý. Máme každý svoj účet síce, ale všetko je spoločné a po svadbe už úplne
Nikdy v zivote ma manzel neponizil tym, ze by mi vydeloval peniaze. Nikdy sme neriesili ktore peniaze su koho, vzdy som zarabala menej ako on. Od prvej chvile co sme spolu zacali zit sme vzdy mali vsetko spolocne, spolocnu domacnost, spolocne peniaze, dnes spolocne deti 🙂 kto ako moze a vladze, tak sa stara. Velke vydavky si vzdy dohodneme.
Mrzi ma to, ked tu citam taketo temy ...
@katarinka289 ako som písala, ak to niekomu vyhovuje,je to OK, mne taký model nevyhovuje, možno preto, lebo sme ho mali v rodine (teta a ujo) a až pred rozvodom zistila,ako sa dá krásne zatajiť zvýšenie platu,odmeny, keď sa financuje z jeho účtu milenka 😖 😖 😖 😖 Nie že by to bolo nemožné zo spoločného účtu, ale pri dvoch je to bezproblémové. Ja tiež nepotrebujem povolenie na terasové sedenie, pretože bude naše, nie moje a nemám problém sa s partnerom dohodnúť, pokiaľ teda nechcem každý rok nové 😀 Ak chcem byť nezávislá, tak sa nevydávam, ak prijmem do svojho života muža, ktorého milujem, s ktorým chcem zostarnúť, chcem mať s ním spoločné bývanie, aj hospodárenie, nerozumiem, prečo by som mala byť nezávislá. Nie som predsa jeho majetkom. Nie som na zárobok môjho partnera odkázaná, dokážem sa uživiť sama, dokázala som to pred rokmi sama aj s dieťaťom, takto mi to maximálne vyhovuje, nijako ma to neobmedzuje. Toto je môj názor, pripúšťam, že iné ženy môžu mať názory rôzne, dôležité je, aby to v manželstve vyhovovalo obom, čo sa bohužiaľ u zakladateľky témy nedeje. 😒 😒 😒 😒 😒
@lenulienka86 presne tak, ako si napísala, pred založením rodiny treba vyložiť karty na stôl. A musím ťa poopraviť, mama nemíňala otcove peniaze, ale peniaze spoločné, na ktoré mala ako manželka nárok. Ak totiž ostane žena s deťmi napr. 5 rokov doma, muž zatiaľ môže postupovať po kariérnom rebríčku, ale žena po MD si hľadá s malými deťmi prácu ťažšie, veľmi často zoberie prácu menej platenú, aby stíhala vyberať deti zo škôlky, školy, voziť ich na krúžky, lebo manžel robí karíéru, často si robí VŠ, čiže má ja vyšší plat. Rozumný muž si toto všetko uvedomuje, že keby sa žena nestarala o deti a domácnosť, tak to musí niekomu cvakať. Tiež si uvedomuje to, že žena raz bude mať nižší dôchodok, pretože mala nižší plat. Pri spoločnom hospodárení je to jedno, ak muž žije zo svojho príjmu, často aj tri, štyri krát vyššieho, ako má manželka a ešte má tendenciu ju vydeľovať peniazmi 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝 😝
@bellaregaca ja si myslim ze take zmyslanie ako ma tvoj muz, nie je normalne, pride mi to uplne chore. ked raz tvorite rodinu, tak by sa tam nemalo diskutovat a tvojich a jeho peniazoch. peniaze by mali byt spolocne a ty by si ako jeho zena mala mat pristup k uctom rovnako ako on. my mame sice ucty obaja ale obaja mame pristup aj k uctu toho druheho a ani mi nenapadlo nikdy ze by mi manzel nedal peniaze na nieco. ked nieco potrebujem na deti, a ja mam 3, tak zahlasim ze potrebujeme a ide sa na nakup. ideme spolocne a ked kupim 3 pary topanok tak vyplati 3 a ked kupim 6, vyplati 6. ja momentalne nemam prijem, resp. dostavame prispevok na deti, zijeme v AT, ale tie peniaze chodia na muzov ucet. ked je na mojom menej penazi, tak mi peniaze na ucet posle. ked sa bude dat, pojdem robit, to momentalne este nemozem, ale nie preto, ze inac ma manzel neuzivy. proste kvoli sebe a mojmu pocitu.
tvoj muz chodi do prace, za co je plateny. a ty robis domace prace, tak potom mu ich vyuctuj a nech ti za ne plati. ved aj tie treba robit a predpokladam ze ti s nimi nepomaha, vsak?
drzim palce aby ste si to vedeli vydiskutovat, inac to bude bieda a do takych podmienok by som ja neuvazovala o dalsom dietati vobec.
@bellaregaca este reagujem na tvoj prispevok, kde pises, ze ty mas vzdelanie VS a manzel je robotnik. nie je mozne ze tvoj muz ma istym sposobom kvoli nizszemu vzdelaniu komplexy a teraz sa takymto sposobom na tebe vrsi? nebol by to prvy ani posledny pripad.
mne to prislo cudne ked sme sa sli brat, ze farar sa nas spytal na uroven vzdelania a podotkol ze buduci manzelia by si mali byt blizky aj vo vzdelani, teda urovni. cudovala som sa ale neriesila som, nakolko my sme obaja s muzom tiez ukoncili VS, len ked tak nad tym uvazujes, naozaj sa moze jeden citit menejcennym a potom z toho moze vzniknut v dobe nudze toto co mas doma ty.
naozaj ako to radia, skus mu naservirovat ze sa chces vratit do prace ale co vsetko bude treba tym padom platit, co kolko bude stat a ze to pojde napoly a rozhodne to bude viac ako to co dava teraz. ci sa mu to bude pozdavat. nesmies sa dat zatlacit do kuta.
my sa tiez poradime o vydavkoch ale naozaj by to nemalo byt o tom, ze sa kupi len to co jeden uzna za vhodne a druhy kedze nezaraba nema mat narok ani na nazor.
my máme od začiatku nášho spolužitia spoločné financie, s ktorými bačujem ja, lebo to skrátka viem. muž je našťastie natoľko "nad vecou", že si nepotrebuje nič dokazovať, vidí, že keď mám peniaze na starosť ja, tak je všetko naporiadku, poplatené účty, plná chladnička a ešte aj vždy niečo ušetrím, z čoho je napr spoločná dovolenka či niečo do domácnosti...pred materskou som zarábala asi o tretinu viac, dnes je samozrejme živiteľom on. no na našom spôsobe hospodárenia sa nič nezmenilo. možno si niekto povie, že je to nejaké nevhodné, keď si muž "musí" pýtať "svoje" peniaze od ženy, ale nám to tak klape - a myslím, že je muž aj celkom happy, že nemusí strážiť šeky, splátky, dátumy atď, keďže je to tým pádom všetko na mne 😎 Ja si to zase vážim ako maximálny prejav dôvery a oddanosti spoločnému životu a nezneužívam spoločné peniaze na kraviny, o všetkom sa radíme. Myslím, že je celkom jedno ako si toto dvaja ľudia medzi sebou vyriešia, dôležité je, aby im to klapalo a domácnosť fungovala. ja by som ale úprimne povedané s niekým, kto si skrblí svoje korunky niekam bokom žiť nechcela..
No ja by som napriklad nikdy nekupila nieco na co moj muz povie ze to je blbost. Bud sa dohodneme obaja ze nieco kupim alebo to nekupim. Drobnosti nemyslim, to ma na haku, v podstate ani nevie kolko mame na ucte 😅
On plati ucty a velke nakupy. Ja platim svoj telefon, male nakupy a nieco pre mna a dieta (zvycajne nejaku drogeriu a vždy si kuknem nejaké akcie v obchodoch, dokupujem veci, co momentálne chybaju). Ak mi nestaci, tak si zoberem jeho kartu s tým, že mu to poviem, že idem kupit to a to. O nsa vacinou zatvári asi takto: https://i.imgur.com/iWKad22.jpg 😀 😀 😀 , ja sa zatvárim takto: http://newcastlecatstay.com/wp-content/uploads/...... no a problem je vyrieseny. Ale nebavil by ma chlap, ktory by mi vyratuval centy a diktoval, co mozem a nemozem kupit a s ktorym by som sa musela natahovat o vsetko.
@libka1 na veciach co si chceme kupit sa urcite dohodneme...
ale pride mo strasne ponizujuce pytat manzela peniaze...navoac..aby mi och vuclenoval? My mame vsetko co.mame spolocne 🙂 jasneee zmrzku sibkupim aj bez jeho vedomia ale drahsie veci sa.sohodneme..co je.nutne..co chceme..co potrebujeme
Mame dva ucty.Na moj chodia pridavky,vyzivne na syna a tak ,to setrime a zijeme z manzelovej vyplaty a uctu,ku ktoremu mam aj ja kaartu.Urcite to nechcem tak ako u nas doma moje/tvoje ☹ .Z manzelom mame toto vyriesene 🙂
@moni244 moni, páči sa mi tento prístup, že jeden účet, dve karty, výplata a rodičák chodí na tento účet, nákupy robíte spoločne, ale ako vieš, že účty idú z Tvojich peňazí, keď sú na spoločnom účte, myslíš to tak, že Ty chodíš na poštu, alebo, že si zadala trvalý príkaz? Rodičák je cca 200 EUR, strava pre 3 ľudí a všetky ostatné nevyhnutné platby v tom, to teda viete dobre šetriť. Pýtam sa preto, že ďalej si písala, že svoju výplatu mm necháva na dorábku domu. Čo z toho rodičovského platíš, ale teraz sa nevysmievam alebo neurážam, ale vážne sa pýtam, aby som mohla poradiť jednej osobe
@mijo53 my nedorabame dom, to autorka, to za prve a ked je nieco na jednom ucte, nepotrebujeme vediet, z koho financii co islo, za mesiac je to ista spolocna suma, s ktorej sa vsetko plati, nemusim chodit na postu zadavat prikazy, na to mam IB a nezijeme len z rodicaku, prepac, ale tvoj prispevok vyznieva uplne chaoticky a nezmyselne
@moni244 v takom zmysle ako to teraz píšeš to je v poriadku, ja tiež platím cez internet, lebo manžel to nevie, ale niečo iné je ak žena platí časť výdavkov zo svojho príjmu a chlap ďalšiu časť výdavkov zo svojho príjmu. Tak ako napísala fidka79, že platíš ty poväčšine z manželovej výplaty
Dokelu, ja ked tu citam niektore baby, som vdacna za radu mojej mamy tesne po svatbe. A to ja rady rodicov obvykle vypocujem a urobim si po svojom, ale tento krat som rada, ze som posluchla.
Mali sme po svadbe, obaja sme zarabali zhruba rovnako a ovela viac ako sme zvykli mesacne minut. Obaja sme boli roky zvyknuti na nezavislost a slobodu v nakladani penazi. Rohodovali sme sa, co s nasimi peniazmi po svatbe. Mne prislo najjednoduchsie nechat veci po starom, ale mama povedala: "Nepristup na oddelene ucty. Teraz to je jedno, ale ked pridu deti a budes ekonomicky zavisla, dostanes sa do podriadenej pozicie ak budec musiet na vsetko pytat peniaze. Cim skor sa naucite hospodarit spolocne, tym lepsie." A mala svatu pravdu. Mojho manzela velmi zaskocila situacia, ked vypadol moj prijem, pocet clenov rodiny sa strojnasobil a zacali sme stavat dom. Chvilu sa snazil vsetko kontrolovat a robit rozpocty, ale ked videl, ze hospodarim tak, ze stale dokazeme setrit a odsuvat peniaze na stavbu domu, prestal riesit, ci kupujeme taku sunku, a taky prasok na pranie a ci deti ozaj musia mat ortopedicke topanky. Samozrejme vacsie nakupy vzdy riesime vzajomnou dohodou. Kebyze nemame spolocny ucet, neviem kam by toto dospelo.
Najlepsi model je podla mna taky, kde peniaze idu na spolocny ucet, kazdy ma k nemu pristup, idealne je, ak si mozu mesacne na osobitne ucty poslat vreckove - rovnaku sumu kazdemu, aby mali z coho kupovat jeden druhemu darceky, alebo si setrit na splenie tajnych snov, ci doprijat trosku luxusu.
Ja uprimne nerozumiem, o com je manzelstvo, kde sa delia peniaze na moje a tvoje. Ved aj podla zakona su v manzelstve spolocne. Kto toto nie je schopny akceptovat, nemal by sa zenit a vydavat. Manzelstvo vzniklo ako ochrana deti a zeny (dnes partnera, ktory prebera rolu, v minulosti urcenu zene). Muzi, ktory toto nie su ochotni akceptovat, si len vyberaju hrozienka z kolaca. Prijmaju co poskytuje zena - porodenie deti, ich vychovu, starostlivost o domacnost a neposkytuju na oplatku ochranu, istotu a hmotne zabezpecenie. Robia z nej istym otrokynu. Toto nie je o rovnocennom vztahu.
Ja by som kazdej kocke, ktora sa rozhodne zakladat rodinu, aby si s dotycnym ujasnila fungovanie rodinnych financii. Priority, plany do buducna, sposob zdielania. Jednoduchsie je to, ak maju na zaciatku vztahu obaja podobny prijem, zena potom nie je za zlatokopku. Paru, typu on vyborne zarabajuci, ona nezamestnana alebo studentka poradit neviem. Tam istym sposom aj chapem pociatocne zabrany muza, vyzdielat automaticky cely svoj prijem. Ale zas ist do manzelstva s niekym, ku komu nemam doveru - tiez trochu cudne...
@rutie velmi pekne napisane, uplny suhlas, presne si vystihla podstatu
@rutie to isté platí ak je dôvera, aj keď jeden je nezamestnaný, jeden účet , to je jedno na čie meno to bude, druhý je disponent, dve karty, prístup cez internet obidvoch na ten istý účet. Účet pre dvoch majiteľov nie je dobrý, nakoľko všade musia podpisovať obidvaja, ale jeden účet majiteľa a druhý disponent je OK
To je jedno akou formou je to zariadene, kludne to mozu byt aj peniazky v hrnceku na policke, podstatne je, ze obaja maju pristup ku spolocnym peniazom. A jasne, to je o dovere. Len sa trochu snazim vzit do situacie, ked ja uz niekolko rokov zarabam a hospodarim, zijem samostatne a beriem si partnera, ktory dosial zil u rodicov a nezarabal, alebo len brigadoval a s penazi si platil zabavu a konicky. Ale ja by som si asi takeho nebrala, lebo ma pritahuju starsi a psychicky zreli muzi.
Ja dostavam 200 eur + natankuje mi auto, vsetky ucty plati on, aj hypo...
ja mam platit len poistenie + moj mobil
Ale ja dokazem minut vsetky peniaze sveta, nejako mi nevadi, 350 eur mi musi stacit na stravu a oblecenie pre mna a dceru - on je v zahranici, a my doma...
ked mam extra vydavky tak samozrejme mi da

Ja som nastastie nasla takeho, co videl doma mamu hospodarit s otcovymi peniazmi, kedze svokor zaraba cca 2xtolko co svokra. Cize videl normalny vzor rodiny, kde to taha muz. Dufam ze mu nedrbne 🙂 a u nas to bolo tiez take samozrejme ze mama nezarobila n8kdy tolko co otec a teda nielen pocas md ale cely zivot mina otcove peniaze. A aj svoje samozrejme. Je povinnostou muza zabezpecit rodinu financne. Ja som sice zarabala rovnako dobre ako manzel ale aj tak som pozerala ci je schopny zarobit dost na cely uver a aby este nieco aj ostalo.