icon

Peniaze navyše od manžela počas rodičovskej. Ako to robíte?

bellaregaca
26. apr 2015

Caute kocky, mam problem, muz mi nechce davat peniaze. Ja z rodicovskej dovolenky miniem peniaze na maleho oblecenie, poplatim si seky a nic mi neostane. Muz sa tvari, ze mi to ma stacit, a mne je trapne stale zobrat o nejake drobne. Chcem len vediet ako je to u vas, a ako ste sa dohodli s vasimi manzelmi, partnermi vy🙂 Dakujem za odpovede, velmi mi to pomoze🙂

0silvia0
6. aug 2015

@rutie múdry a veľkorysý muž 🙂

dai
6. aug 2015

@0silvia0 tak... zial je to realita - aj takyto chlapi su, a nie je ich malo...
@sorciera24 fakt ta to prekvapuje? ono zase realitu treba vnimat - najviac konflitkov v manzelstve vznika kvoli peniazom ( ich nedostatku ci prebytku )
@rutie ako som uz pisala vyssie - v normalnom funkcnom vztahu sa peniazmi nemeria nic - spolocne to dokazu dvaja dat ked im to funguje - je jedno kolko kto zaraba ( ten dalsi rozmer u ludi podla mna absolutne nemusi prichadzat cez pracu, kludne moze prichadzat cez dobrovolnictvo, hobby etc. ... )
cize vratim sa k zaciatku toho co som chcela napisat - spolocny ucet negarantuje nikomu stastne manzelstvo, to len snaha oboch ludi nachadzajucich sa v nom

sorciera24
6. aug 2015

@dai nie, vobec ma to neprekvapuje....v podstate, ked tak pozeram okolo seba.....je takychto debkov asi fakt vela......ja som pisala, ze sa and tym zamyslam a nechapem to......nastastie takeho primitiva, co zmysla sposobom, ze moja zena je "len" ucitelka a co nie ej aktivnejsia a nedonasa viac prachov domov...doma nemam...chvalabohu....(nic viac)

rutie
6. aug 2015

@dai Ano, ale fakt je naozaj taky, ze obvykle a vacsinou si praca v odvetviach, ktore su dobre financne ohodnotene vyzaduje urcity typ osobnosti a urcite vlastnosti. Orientaciu na vykon, logicke myslenie, tah na branu, asertivitu. Su to dobre vlastnosti, ale je skoda, keby sa brali navzajom len ludia s takymito vlastnostami ich deti dedili rovnake vlastnosti a boli k podobnemu spravaniu vedene. Pomahajuce profesie nie su tradicne ohodnotene a aj financny uspech v umeni je podmieneny opat tym tahom na branu. Ja si myslim, ze aj jemne umelecke duse, neprakticki intelektuali alebo chronicki obetavi pomahaci obohacuju nas svet aj vztahy. Preto je skoda ak sa prospech cloveka menia iba ekonomickym prinosom a podla pristupu vyssie spominanych kolegov by sa taketo bytosti mali brat len medzi sebou a mat co najmenej deti, ved viac ich pri svojom pristupe neuzivia a to je dobre, lebo naco su svetu taki luzri, co nevedia zarobit peniaze. Len kto by nam potom ucil deti, utieral zadky v domove dochodcov, pisal basne a skladal vaznu hudbu?

ivana.natasha
6. aug 2015

@bellaregaca tak u nás takéto neexistuje, všetky peniaze sú spoločné. Už pred svadbou to tak bolo a počas materskej a rodičáku som mala neobmedzený prístup k peniazom, teraz zarábam menej ako pred narodením dcéry a ani raz som si nemusela pýtať peniaze, aj keď veľké veci ako nákup spotrebičov, nábytku vždy riešime spolu. Partnerovi by si mala vysvetliť na čo vlastne tie peniaze slúžia čo dostávaš od štátu. Sú určené na starostlivosť o dieťa, nie na zabezpečenie existencie matky a dieťaťa. Ak bude tvoja situácia stále pretrvávať obráť sa na súd ohľadom výživného na svoje dieťa a kľudne aj na seba. Otec dieťaťa má zabezpečiť svojmu dieťaťu taký istý štandard ako má on sám. Ja by som nemohla takto žiť.

0silvia0
6. aug 2015

@rutie len škoda, že tí úspešní, zaneprázdnení a poväčšine za vodou (finančne) ľudia si v momentálnej záplave aktivít a budovaní kariéry nemajú čas uvedomiť si, že raz aj oni budú možno odkázaní na utretie zadku bežnou sanitárkou/sestrou 😒
Ja stále hovorím, že ľuďom chýba pokora k životu a úcta človeka ku človeku

dai
6. aug 2015

@sorciera24 tak ono kazdy ma ako si zariadi... podla mna signaly aka je zena ci chlap prichadzaju davno pred vstupom do manzelstva - je zle ak si zena ci muz myslia ze po vstupe do manzelstva sa zrazu nieco diametralen zmeni ( hlavne ked napr. chlap uz predtym sa prejavoval ako drzgros, mal problem zaplatit veceru ci kino etc. ... ) Ak je chlap takto nadstaveny tak to ani spolocny ucet nezachrani

rutie
6. aug 2015

@dai A este ma napadlo k tym perfektne zarabajucim ucitelkam v sukromnom sektore. Su mozno tri ci styri zakladne a stredne skoly v regione, ktore dokazu platit ucitela porovnatelne s IT-ckom (Brish International school a pod) potom zopar, ktore su ucitela schopne zaplatit aspon ferovo a slusne - cca 1200 EUR a zbytok su skoly statne, alebo platiace ako statne. Takze takych miest je okolo 100-ky, pre slovencinarku konkretne cca 2-3. Co ostatne ucitelky. A ano, aj ucitelky mozu ist pracovat do ineho odvetvia. Ale kto dopekla bude ucit nase deti, ked v skolstve ostatnu len ti najneschopnejsi, ktorych inde nechcu. Vies, ty si mozes zaplatit detom skolu s tymi najlepsimi ucitelmi, ale nasledky toho, ked vyrastie generacia deti oducena tymi najslabsimi ucitelmi si ponesu vsetci, aj ti dobre zarabajuci, aj tvoje deti. Ja si nesmierne vazim kazdu schopnu ucitelku, zdravotnu sestru, socialnu pracovnicku, knihovnicku ktora svoju pracu robi s plnym nasadenim aj napriek tomu, ze v biznis sfere by dostala troj nasobny plat. Som vdacna kazdemu dobre zarabajucemu manzelovi, ktory jej to umozni a zariadi, aby nemusela cez prazniny oberat jahody v anglicku, alebo po nociach prekladat alebo robit v Tesco pokladni.

dai
6. aug 2015

@rutie beriem ze tie vlastnosti su dolezite - mnohe ale su naucene - taki ITckar programator klasicky ma malokedy tah na branku, to skor sellik v akomkolvek odvetvi, asertivita a logicke myslenie je rovnako dolezite pre ucitela ako pre managera ( mozno dokonca dolezitejsia )... Ja nevidim vlastnosti cloveka tak vyhranene ako ty... Moj muz napr. je v dost tvrdom business prostredi aktivny a popritom sa aktivizuje v 3tom sektore na dobrovolnickej baze ( a ta praca ho bavi viac ako business ), ja som manazer ale na mojej praci ma najviac naplna prave interakcia s ludmi etc. , Basnicky pisem od mala takisto ako moj brat ktory riadi velku nadnarodnu firmu ( minuly mesiac sa mu podarilo vydat CD s rozpravkami a detto rozpravkovu knizku ) Obaja s muzom pravidelne uz niekolko rokov tancujeme a chodime do citatelskeho spolku etc. ... nechcem moc na nas to aplikovat ale tak nas najviac poznam🙂 a ani u nas toto nesedi... aj moja skusenost je ze je velmi malo ludi ktori su vyhraneni vlastnostami - skor urcite vlastnosti uplatnuju v urcitom prostredi ( moj sen je napr. stat sa kuratorkou - to som aj studovala... zial by som z toho platu nevyzila - nemyslim teraz s detmi, myslim nikdy🙂 nie som z ba, nikto mi tu nic nedal a z toho platu by mi nevyslo ani na podnajom a dopravu, takze zial v mojom pripade nad snami zvitazila realita - raz ked budem velka a bohata tak si ho dufam splnim🙂 )

lubkavargova1
6. aug 2015

ja tvrdim jedno a sakramentsky to vychadza v zivote: spolocna poste-spolocny domacnost-spolocne peniaze....ono hned sa ukaze chlapcatko aky ma charakter. Ci len chce zenu/manzelku/milenku/matracku a full konfort, ale prachy neda....

rutie
6. aug 2015

@dai Mam pocit, ze sa miname. Jasne dai, vsetko sa da robit pomimo. Ale aj na tak pomimo urovni. Doplnkovej. Rozpravky, dobrovolnicke aktivitky. Ale sorry, pri naozaj narocnej robote neurobis nieco naozaj poriadne. Prelomovy roman, naozaj krasna basnicka zbierka, ktoru citaju ludia aj o sto rokov, pomoc druhym, ktora urobi naozaj rozdiel. To je nieco, co potrebuje cloveka naplno. A stale zabudas na to, ze nemozu ucit ucitelky dobrovolnicky na par hodin v tyzdni, ani davata infuzky dobrovolne sestry. Jednoducho mame v nasej spolocnosti zamestnania, ktore si vyzaduju vysoku mieru schopnosti, vysoke nasadenie a su nizko financne ohodnotene. Je to blbo nastavene, ale je to tak. Ani na zapade nikde nezaraba ucitel tolko kolko burzovy makler, ale aspon nie je za chudaka. My by sme mali byt tym ludom vdacni, ze robia to co robia. Lebo ak to robia s robvnakym nasadenim, ako manazeri v praci, tak to znamena, ze spolocnosti mesacne daruju min. 1000 EUR mesacne. Nie ich tu ponizovat, ze to je ich chyba, ze maju mozu predsa pohnut zadkom a ist poriadne zarabat. A ze su prizivnici, ktorych zivia ich manzelia.

katy2
6. aug 2015

u nas to funguje od zaciatku manzelstva uplne bez problemov - jediny ucet - spolocny.... obaja mame k nemu kartu a obom chodi na mobil sms sprava o pohyboch na ucte.... nikdy sme nemali njmensi problem 🙂

nevesta1974
6. aug 2015

@bellaregaca ja zo svojho uctu platim starsim detom obedy, poistky, stavebko, mobily a ostatne podla potreby na domacnost. Manzel plati hypo, najom a svoj telefon. K jeho uctu su 2 karty, jednu ma pri sebe on a druhu ja a pouzijem ju vzdy ked potrebujem. Vacsie veci vzdy kupujeme so suhlasom toho druheho, inak on vzdy vie kolko som minula, lebo ma aktiv. sms notifikaciu, ale problem sme zatial nikdy nemali

dai
6. aug 2015

@rutie nemyslim ze toto je diskusia o uciteloch... ani nemala byt ( ako som pisala , len som reagovala na tvoj priklad konkretny )
- to co popisujes v ucitelstve sa zial uz deje - viem kto uci z nasho rocnika - a ano, su to ti najslabsi☹ ja som napr. nemala v case dokoncenia mojej skoly pri sebe nikoho bohateho kto by ma podporoval...Poznam aj par velmi silnych ucitelov ( moj super kamarat bol vyhodnoteni aj ako naj ucitel roka napr. ) - vaecsina z nich uz v skolstve nie je - nie kvoli peniazom ( ten moj kamarat bol ochotny ucit po veceroch, robit dalsie prace len aby v ba prezil lebo ucit deti vnimal ako poslanie - sam z ucitelskej rodiny ) - odisiel kvoli ucitelskej komunite u nich na skole ktora nezniesla niekoho aktivneho, snaziaceho sa o zmenu☹
Skolstvo ako take je samozrejme silno podhodnotene, zial je podobne ako zdravotnictvo napojene na statny rozpocet - a vsetci vidime ako sa s peniazmi vsetkych a s vecami ktore su zadarmo zaobchadza... Mas pravdu - mam peniaze aby som pre svoje deti platila skoly - ale nie tolko aby mi tie peniaze nechybali inde ( napr. som mohla uz robit tu kuratorku keby neplatime sukromne skolstvo ) 😔

dai
6. aug 2015

@rutie dovolim si nesuhlasit s tym co si napisala - ze pri naozaj narocnej praci pomimo nic poriadne nespravis... ako aj ta narocna praca sa da odflaknut tak sa da odflaknut aj to pomimo, ked ale robis vsetko so srdcom tak vsetko zvladnes... moj brat ma minimum casu ale ta jeho knizka je krasna, kresby mu tam robili deti s rodiny - nasiel si nato cas, lebo to spravit chcel, bol to jeho sen, zrealizoval si ho... asi to nebude najpredavanejsia knizka na svete a mozno ani za 100 rokov ju okrem nasej rodiny nikto poznat nebude - moje deti ale napr. su nou nadsene a davaju jej prednost aj pred dobsinskym a aj pred harrym potterom starsia...
detto moj muz tie aktivity mimo robi naozaj z presvedcenia, robi ich na ukor vyssim zarobkom v praci, na ukor svojho spanku... a robi ich milionkrat lepsie ako ludia ktori to iste robia za peniaze ako pracu ( asi prave preto lebo u neho to vychadza z inych motivov, nie kvoli peniazom...)

k zdravotnictvu a skolstvu som sa ti vyjadrila vyssie este pred precitanim tvojho posledneho prispevku...

rutie
6. aug 2015

@dai Ja som v ziadnom pripade nechcela dehonestovat tie aktivity pomimo. Je uzasne ked robia ludia nieco zmysluplne a aj drobnosti sa rataju. Su velkym prinosom pre samotneho cloveka, pre jeho rodinu, okolie. Ale keby vsetci chceli v prvom rade dobre zarabat a pomimo si robit tie drobne pekne a dobre veci, jednoducho by vacsina tych naozaj prelomovych veci nikdy nevznikla. Kultove filmy, lekari bez hranic, dokoncani vacsina prelomovych vynalezovezov. Jednoducho su veci, ktore vyzaduju plneho cloveka, niekedy je aj rodina bohuzial navyse. Strasne vela skvelych veci, od vedeckych objavov po umeleckehe diela by tu neboli, keby sa ich autori rozhodli ist tym smerom, kde ich caka najvacsia financne zabezpecenie.
Mna tak ludsky zaujima o akej kuratorke hovoris - o socialnej kuratele, alebo o kuratorke umeleckych diel. Ja som bohuzial nenasla odvahu povedat svojim rodicom ze tuzim studovat literarnu vedu alebo specialnu pedagogiku. Investovali vela do mojej elitnej strednej skoly a zato by ma vydedili. A kedze mam sice mnozstvo schopnosti a nemala so problem najst si dobre platenu pracu, uplne mi chyba ta dravost a tah na branu, ktory je v biznise potrebny nato, aby si by si dosiahla nejaku zmenuenu, aby si bola decision makerom. Jednoducho sa nedokazem nadchnut pre nieco, coho konecnym cielom a vysledkom je cislo v kolonke koncorocneho financneho vykazu. Robila som pocas skoly v tretom sektore a viem kolko vnutorneho uspokojenia mi to prinieslo. Spatne mi je luto, ze som v sebe nenasla odvahu tam zostat aj po skole, len preto, ze som mala plne zuby intrakov a chcela som slusne byvat. Spatne si myslim, ze to chcelo chvilu cas, trochu vynaliezavosti a bola by som to dala. Pri mojich styroch detoch a povahe uz v biznise vela vody nenamutim a prace, po ktorych som tuzila su flexibilnejsie, teraz by to uz ta taky rozdiel nebol. Svojim detom budem vstepovat, ze maju ist za tym, kam sa citia povolane. V praci travime strasne vela casu na to, aby sme v nej zabijali nas potencial. To co si kupime za peniaze, ktore za to dostaneme, nam tu stratu tazko nenahradi. Najlepsie to ma ten, kto tuzi byt od malicka podnikatelom a uz v skolke uspesne meni zuvacky za lego a anglicaky - mame take v rodine 🙂

rutie
6. aug 2015

Pisem ako hotentot.

dai
6. aug 2015

@rutie 🙂 tak to s tym menenim lega za anglicaky poznam - ale to su naozaj tvrdy sellici...
pisala som o kuratorke historickych diel - mala som krasnu ponuku ist robit na bratislavsky hrad, pan co so mnou robil pohovor bol uplne nadseny historik - ako ja🙂 a bol nadseny aj mnou a ja nim - a potom ten plat☹ ja som uz byvala v podnajme v 1 izbe s mojim terajsim muzom - z toho platu som nevedela zaplatit ani tu moju ciastku najmu a elektricenku☹ Inak ja tiez nie som rodeny karierista - kariera sa mi viac menej stala ( aj ked sutazim rada a rada aj vyhravam, ale to z dialky nema nic spolocny s tym drive for results - toto je u mna naucene ) - ja robim vaecsinou people manazera a zistila som ze mna tato praca s ludmi tiez velmi naplna - pomahat im sa rozvijat, hladat ich talenty etc. - ja vnimam toto ako gro mojej prace, tie vysledky sa deju automaticky ked su ludia v pohode...Robim to popri 2om detom a niekedy je to o hubu ale da sa... s 3mi si to uz ale velmi predstavit neviem...
moj muz posobi v 3tom sektore cely zivot ako ho ja poznam ( zoznamili sme sa na VS ) - robi to do velkej miere zadarmo, castokrat sa tomu venuje viac ako vlastnej praci - ano, casto sa o tom rozpravame - ten 3ti sektor ide na ukor jeho vlastnej prace ktorou si zaraba a niekedy aj na ukor rodiny ( casto su to aktivity cez vikend, cestovanie do zahranicia, do noci analyzy etc. ) - viem ale ako ho to velmi naplna, bavi - nikdy by som mu to nezakazala - a viem aj ze robi , ako som uz pisala, lepsiu pracu a viac ako ludia zato plateni ktori sa tym zivia☹

timea7
6. aug 2015

@dai som učiteľka ale nereagujem preto, lebo by som cítila poníženie pre môj plat, to nech cíti náš štát, dokážem si okrem toho zarobiť peniaze iným spôsobom. Nerobím to však preto, lebo by môj partner mal pocit, že by som mala byť aktívnejšia a viac zarábať, ani preto, aby som sama sebe alebo iným dokázala, že nie som menej ako oni, že aj ja dokážem zarobiť peniaze. Robím to preto, lebo táto práca je vlastne mojím koníčkom, dokázala by som sa uživiť aj ňou, ale tej práce v škôlke sa nedokážem vzdať, tie decká by mi chýbali. Začala som sa ňou zaoberať už keď som roky poznala môjho partnera, keby mi dal niekedy nejakým spôsobom najavo, že by som mala biť aktívnejšia, aby som priniesla viac peňazí, poslala by som ho do čerta Vážim si ho naopak práve preto že má k peniazom triezvy vzťah. Ja sa dokážem uživiť aj sama zvládla som to sama aj s dieťaťom na súkromnej VŠ v zahraničí, nepotrebujem vedľa seba sponzora, ale som nesmierne šťastná, že som ako matka malého dieťaťa mala 8 týždňov dovolenky, že som mala pracovnú dobu, ktorá mi umožňovala venovať sa dieťaťu tak, ako som chcela, to sa totiž nedá zaplatiť ničím. Písala si, že tvoja mama tri roky živila otca a ich vzťahu to nepridalo, žiadnemu vzťahu to nepridá, ale pevný vzťah to ustojí. Môj otec robil obchodného zástupcu zahraničnej firmy a mama pracovala najprv ako robotníčka, neskôr predavačka. Nikdy v živote jej nedal pocítiť, že by bola niečo menej, alebo že by prinášala do rodiny málo peňazí a že by mala byť aktívnejšia. Vážil si, že sa stará o ich deti a jeho rodičov, bola pre neho všetkým na svete. Keď sme vyrástli, tak sa situácia otočila, mama začala podnikať, za pochodu zvládla účtovníctvo a kopu ďalších vecí, začalo sa jej veľmi dariť a keď išiel otec do dôchodku, jej príjem bol oveľa vyšší ako jeho. Nikdy toto neriešili, jeden pre druhého mal oveľa vyššiu cenu, ako cenu tých peňazí, ktoré prinesie domov. Ja osobne si vážim každého smetiara, každú upratovačku, lebo sú potrební, možno oveľa šikovnejší, ako si myslíme, len nemali možnosť študovať, tak ako ju nemala moja mama - bola zo šiestich detí, otec jedináčik mal iné možnosti.

timea7
6. aug 2015

@dai inak som sa nesmierne pobavila na učiteľkách zarábajúcich viac ako IT.čkár, bude ich si desať v celej SR a to so ešte asi veľký optimista, poznám totiž aj platy v súkromných školách, nemyslím teraz VŠ, tie rýchlokurzy geniality.

dai
6. aug 2015

@timea7 tak vztah mojich rodicov je momentalne viac ako funkcny - su spolu zachvilu 40 rokov...
Konkretne na nasej skole maju ucitelky pkat 2500 euro plus - a to ich mame viac ako 10🙂 a mozes mi verit ze vela itickarov taky plat nema ...

timea7
6. aug 2015

@dai no veľa ich nebude....

zuzka105
6. aug 2015

@bellaregaca poziadat o vyzivne na dieta! Myslim to uplne vazne. Bud mu trkne ze je pako alebo fakt pako je, a sud mu vysvetli co je to vyzivovacia povinnost a narok dietata na zivotny standard rodicov.
A na otazku ako to je u nas, odpovedam, ze peniaze mame spolocne a co mame na ucte viem lepsie ako manzel.

rutie
6. aug 2015

@dai @timea Take skoly su realne na Slovensku asi styri, vsetky v BA. Odhadujem max. 100 ucitelov to moze mat. Mozno o nejakej neviem. Ale o moc viac ich nebude. Potom tu je odhadujem 10-20 skol (malych). kde ucitelia zarabaju podla mna taky na SK pre ucitela ferovy plat 1000 - 1300 EUR. To je tak na ITckara v statnes prave 🙂

O VS nepisem, tam sa da prist k velmi slusnym peniazom, nie vzdy to vsak na rozdiel od tych prikladov vyssie, kopiruje prinos ucitela studentom.

timea7
6. aug 2015

@rutie bola by som ale rada, keby si to brala globálne, nevypichovala jednotlivcov, aj minister má iný plat, ako učiteľka slovenčiny v Hornej Dolnej a obaja pracujú v školstve....nič to u mňa nemení na skutočnosti, že sú platy v školstve biedne a tiež nič na tom, že peniaze, respektíve ich dostatok vo vzťahu neznamenajú automaticky šťastný vzťah.

sorciera24
6. aug 2015

@rutie co, pokial viem, rpax je taka, ze sukromne skoly v BA (tie neratam) a zvysok SR...napr. v nasom (dost velkom stredoslovenskom regione)....mame sice skoly sukromne, ale nakolko nejakym zazrakom sukromne skoly nemusia ist podla tabulkovych platov...hadajte co?....nie ze by dali ucitelov vyssi palt (co sa ocakva a v BA to asi aj funguje)...u ans tieto skoly platia ucitelov pod tabulky...ano!....preto u ans nechce nik na sukromnych skolach a skolkach ucit, lebo obycajna ZS mestska ma normalny zakl. palt aspon....potom to tak aj vyzera, ze?
inak, spoluziacka uci na VS, ma PhD. je v 12tke a vraj na VS maju ine tabulky ako paltia ppre ZS a SS a ten plat je nizsi.... 😖 😅 no, co ti poviem....

rutie
6. aug 2015

@timea7 To som v ziadnom pripade robit nechcela, vyssie som to prave pouzila ako argument proti dai, ze aj v SK moze ucitel zarabat tych tolko ako IT-ckar. Ano asi 100 ucitelov na billingualnych sukromnych skolach ano, ale to z toho nerobi argument. Ale argumentovat tou stovkou tym x 1000 ucitelov, ktory navyse mozu byt v regionach alebo byt slovencinarmi 🙂 nie je fer.

Ja som len chcela na pravu mieru uviest fakty, ze tu minimalne mame British International school, English International School, Forrel a este nieco nemecke, co neviem ako sa vola, kedze mi nemcina nikdy poriadne do kortby nenaliezla.

rutie
6. aug 2015

@sorciera24 Ja to viem len podla skoly, kde chodia moje deti. Nie je sukromna, ani statna, ale prispievame na skolu aj preto, aby ucitelia boli aspon trochu normalne zaplateni. Riaditelovi to dava moznost, ziskat pre skolu tych lepsich ucitelov z regionu aj ked on sa snazi motivovat ich aj inymi vecami - vacsia volnost, podpora v ich osobnostnom a profesionalnom raste, redukcia ich administrativneho zatazenia, zaujimave skolenia, pracovne podmienky - technologie, dostatok materialu, pomocok, prijemna medziludska klima... Zatial to funguje u nas, ale neprestavam povazovat skolstvo za problem. Lebo hoci moje deti vyrastaju v podnetnom prostredi, kde sa velmi dba na moralne hodnoty aj samostatne myslenie a vyjadrenie, budu zit v spolocnosti, kde budu vacsinou zastupene deti oducene tymi ucitelmi, ktori idu na Pead. fakultu, lebo ich inam nevezmu a uz pocas skoly dufaju, ze aj nastupia ako junior product manager a ucit pojdu ak ich nezoberu ani ako junior product manager assistenta 🙂.

rutie
6. aug 2015

Dokelu, ked to po sebe citam, tak sa ospravedlnujem mojmu uzasnemu slovencinarovi, ktory bol tym najlepsim ucitelom na svete a ako spisovatel, autor rozhlasovych diel a dochodca uz vobec nebol odkazany na svoj mizerny ucitelsky plat a napriek tomu v nas s plnym nasadenim prebudzal lasku k literature a slovencine. Pan ucitel, prepacte, to nie je vasa chyba.... 🙂

timea7
6. aug 2015

@rutie to je v poriadku, každá sme asi mali aspoň jedného takého učiteľa, pre ktorého bola práca poslaním, tiež mám u mojej lekárky takú zdravotnú sestru, ktorej som sa pýtala, kde má skryté anjelské krídla a plat má úbohý....to tu nevyriešime.