icon

Pes a bábätko doma, mám sa báť, alebo nie?

kohutovci
6. nov 2011

Ahojte,
Otvaram tuto temu, pretoze urcite niesom jedina co riesi alebo riesila podobny problem.. za vsetky rady a typy budem velmi vdacna 🙂
Benko nas prerasteny 6 kilovy york 🙂 je s nami uz druhy rok a o nejake tri mesiaciky k nam pribudne novy clen rodiny.. to, ze som tehu vycitil hned.. najprv naplno prejavil svoje herecke schopnosti a vyzadoval si vestkeru pozornost a teraz sa z neho stava moj ba az otravny ochranca.. chodi by za mnou este aj na zachod 😠
Mam obavy ako to bude ked sa narodi dietatko.. ci ho k nemu pustit, nepustit.. moc ho odhanat nechcem, aby potom nebol na babo zly.. ale aj sa bojim nechat ho volne sa pohybovat.. ci babo nahodou neprisadne.. a tak v hlave polemizujem nad roznymi scenarmi.. Ked som sa narodila ja.. nasi mali slovenskeho cuvaca.. vraj sa odomna nepohol.. lezal vzdy pri kociku a ked som sa len pomrvila utekal k mame a tahal ju za zasteru 🙂 to by bolo fajn.. len urcite je ine mat psika v byte ako vonku na dvore..
Ako to bolo u vas?

briketa
6. nov 2011

Zvladli sme to od najstarsieho po najmladsieho s dvoma Jack Russellmi. V prvom aj poslednom rade musi Tvoj pes mat nad slnko jasne, ze Ty si vodca svorky cislo jedna a aj Tvoje dieta musi byt v psej hierarchii zaradene nad nim. Vtedy bude vsetko v poriadku. Je uplne jedno aky je pes velky, akej je rasy, alebo oriesok.
Spravanie Ti naznaci ako Ta Tvoj pes vnima. Ty ako vodca svorky by si mala vzdy do dveri chodit prva, ked mu davas jedlo musi v klude cakat, nie pobehovat a vrtiet sa, nebodat stekat. Ked idete von, on ma v klude cakat kym mu das obojok a voditko (po slovensky vodzku), skratka on musi v klude cakat na Tvoje rozhodnutia, nie Ty plnit jeho.. Na prechadzke pes ma ist popri Tebe, pripadne za Tebou a voditko nema byt napnute. Ty vedies jeho, nie naopak.
Ked sa deti narodili, davala som trosku slin na granulu jedla, aby psom bolo jasne, ze dieta je nad nimi (vodca svorky v prirode je prvy, az potom jedia ostastni co ostane)
Pes musi byt kazdy den fyzicky unaveny z vybehu, aby bol v rovnovahe, lebo prave vysoka hladina energie u hyperaktivnych psov (Jack Russel je skvely priklad) casto vedie k frustracii, ci agresivite.
Psy boli normalne s detmi, ale naozaj mali uplne jasno, ze ja som "vodca svorky"

lucik85
6. nov 2011

ahoj ,my mame 40 kiloveho labradora maznaka rodiny,byva s nami v dome .ja som sa ani trochu neobavala lebo je to pes ktory deti zboznuje..ked sme prisli s porodnice cely den nespal len pozeral do postielky co sme to priniesli ...potom postupne sme mu malickeho dali ponuchat ,sem tam ho oblizol 🙂 teraz ma maly 16 mesiacov a su skveli kamarati ,maly po nom lezie ,nahanaju sa ,hraju sa s loptickou , je to uzastne ich pozorovat ..samozrejme davame pozor ,predsa ma 40 kilo a sem tam sa stane ze ho nechtiac postrci a maly spadne ..ale ja si neviem vynachvalit spoluzitie dietata a psa ,myslim ze dietatu to iba prospieva