Pes žiarli na dieťa
Poradte prosím čo sa dá spraviť..... Muž ako slobodný si zadovážil psa momentálne má pes 4 a pol roka a náš syn 8 mesiacov. Žiarlil na malèho už odnarodenia, ale jak sa malý začina pohybovať a ho aj chytať tak pes vrčí. Malý ma aj svoj kútik na hranie a jak sa niekedy chytí hračky tak pes doletí postaví sa vedla malèho a vrčí. Uvažujeme aj nad tým dať psa preč ale ešte predtým chceme zistiť či je nejaká možnosť psa nejak socializovať. Je to bullterier.
@saga00 necitala som celu diskusiu, ale presiel vas pes nejakym vycvikom alebo nejakym procesom privykania si na dieta ? u nas v rodine ma kazdy psa, a kazdy pripravol psa na prichod dietata, ukazovali mu ho, nechali ovonat atd. aby bol medzi nimi nejaky vztah...a ked pocujem dat prec...pes nikdy nemoze za majitela, ked si s nim nedokaze dat rady, a dat prec je vzdy to najlahsie...ja mam psa uz 14 rokov, je to starcek uz a tiez ma svoje nalady, ale nikdy by ma nenapadlo dat psa prec...proste musis si vediet poradit aj so zvieratkami na urovni...
Vo vseobecnosti pes je minimalne na 10 rokov a treba si dobre uvedomit, ze pridu deti a situacia sa zmeni , zmeni sa aj vekom povaha a pristup psa, preto netreva v tomto uvazovat kratkozrako...
@inspiration2 tlieskam Tvojmu komentaru,konecne niekto,kto sa vyzna 🙂
Čo sa týka toho rozhorčenia nad tým mužom áno je to rozdiel lebo je rozhodne viac prípadov týrania detí rodičmi ako uhryznutí psom 👍 len by to chcelo trochu nadhľadu a uvedomiť si že nebezpečné je teoreticky všetko, preto nechápem ľudí čo svoje šťastie obmedzujú svojimi predsudkami
@inspiration2 pes sa domestikoval kvôli určitým praktickým výhodám pre obe strany. Ale nie preto, aby človek robil psovi spoločnosť. Pes pomáhal pri love a strážení a človek sa na oplátku o psa staral. Ja inklinujem k tomu pôvodnému prístupu a ten moderný, podľa ktorého má byť pes v byte (prípadne v moje posteli), nezdieľam. To neznamená, že psov nemám rada a že by som mala mať iba psa plyšového. Znieš tak trochu ako fanatik. Mám dvoch psov a áno - sú na dvore, voľne behajú a strážia. Keď sme vonku, venujeme sa im, mimo to ich beriem na prechádzky do lesa. Vôbec nevyzerajú, že by mali depresie 😀
@saga00 k tomuto mi napadli 2 zakladne veci:
skus sa opytat na niektorom z psickarskych for, tam dostanes skor prakticke rady, vyhnes sa niekolkym stranam verejnych hadok na temu pes v byte a v posteli a podobne ;)
ak byvas v nejakom tom meste, zvyknu skoro v kazdom posobit kynologicke kluby, tak si zabestelovat nejakeho dobreho vycvikara..
no a holt ucit psa co smie a nesmie, detto dieta, venovat mu cas a aspon raz tyzdenne poooriadne fyzicky unavit. a byt s manzelom zajedno v dovoleniach i v trestoch...
@alaguema takmer žiadne plemeno už nedisponuje pôvodnými vlastnosťami a pes nikdy nebol domestikovaný aby človek robil psovi spoločnosť ale naopak, prave preto sa napr bullterier používa na canisterapiu pretože má k tomu predispozície.
Prečo som fanatik? Keď si kúpiš rybičky dáš ich do pohára? Tiež im vytvoríš prirodzené prostredie. Neviem aké máš plemená ale ja som si zaobstarala také ktoré vyhovujú našim aktivitám a popritom s nimi zdielame každodenný život. Nikdy by som psa nenechala v zime vonku, ja neviem proste nežijem v stredoveku, ale ano súhlasím že ľuďom čo tam žili by moj pes v posteli pripadal ako u fanatického blázna 😂 doba sa zmenila, myseľ človeku otvorila, škoda že tu u nás sú ľudia ešte tak viditeľne pozadu
Ja som mala bulteriera a to bol čistý magor 😀 Jedného dňa utiekol a už sme ho nenašli. Asi sa nedokázal adaptovať, brali sme si ho ako polročného. Keď sa mal ísť páriť, zaútočil na bulteriérku, by ju roztrhol, úplný psychopat... Ale tak k ludom neviem ako...
@inspiration2 Chceš tvrdiť, že prirodzené prostredie pre psa je byt? Niektoré prešľachtené plemená patria do interiéru, áno. Ale nie všetky, ako s obľubou paušalizujú ľudia názorovo podobní tebe. Čo také pastierske psy, ktoré sú celé dni vonku a pracujú a sú spokojné? Pre nich je prirodzené prostredie lúka a pasienky. Nechcem ísť ešte viac off topic, ale aj celé šľachtenie a vytváranie plemien, ktoré by neboli samé schopné prežiť, pokladám za ďalší z obrovských ľudských omylov.
Čo sa týka našich psov, tak majú obrovskú zateplenú búdu a celý dvor k dispozícii. Som pozadu, alebo ako zo stredoveku, lebo si neberiem psa do postele? Keby som v tom, čo píšeš, vnímala aspoň zrnko pravdy, tak sa ma to hádam aj dotkne, ale takto ma len utrdzuješ v názore, že tento svet je postavený na hlavu. Na uliciach nám zamŕzajú bezdomovci a niekto rieši, či pes, ktorý býva v búde na dvore, dostáva pravidelne najesť, majú ho radi a hrajú sa s ním, náhodou netrpí depresiou.
@mia265 O psoch teda moc nevieš....nebol psychopat, ver mi....proste mu "nevoňala" a nedonútila by si ho k páreniu :(
@tomta Máte pocit, že neviem, že sú potomkovia vlkov? Keby som to nevedela, ťažko by som robila svoju prácu....Pes musí byť socializovaný....ak nie je, je to chyba majiteľa! Ak niečo vyvedie, alebo niekoho pohryzie, tiež je to chyba majiteľa. Nikdy nie toho psa :(
@memek tak to je bombový obrázok :D :D :D
@inspiration2 ano, doba sa zmenila, dnes ma psa v cinzaku skoro kazdy..... pes, co kde kade olizne kadejake " ho..." na prechadzke, ide potom s clovekom do postele, uz den po odcervení kludne moze byt teda realne zacerveny a ludia sa potom cuduju, ze ake su dnes nove zdravotne problemy, alergie, ekzemy, astmy. a neviem co vsetko...
AJ my mame psa, aj macku... macka je cistotnejsia akoo pes, ale to je ina tema... napriek tomu ludia si myslia akosi , ze macka je to spinave zviera, co prenasa choroby.. Pritom pes ich moze mat 10x viacej a lahko sa prenesu na cloveka...
Psa mame radi, momentalne lezi v obyvacke na svojom pelechu , hoci je vonkajsi, ale pytal sa dnu, tak ho obcas pustame, zvlast ked silno mrzne.... aj ked ono tie teplotne rozdiely tiez nie su to prave orechove pre neho....
ALe do postele by som ho nepustila, ani keby si mi milion eur ponukla k tomu.. ZDravy rozum a zaklady hygieny mi to nedovolia.... sorry.... Pes je pes,clovek je clovek..
A co sa tyka vrcania na dieta.... parkrat by to pes spravil a isiel by z domu niekde, kde nebude ohrozovať male deti. Laska nelaska, v TV uz bolo vela utokov, kedy vlastny pes, milacik rodiny, roztrhal majitelove dieta.... skrat a hotovo. Staci raz a nestoji to za to riziko.
A stáva sa to opakovane? To vrčanie? Naši psi bývajú na dvore(neznamená to, že sa im nevenujeme či nelubime), ale jedného sme mali už pred narodením detí , a tez bol z detí dosť neistý... hlavne, ked sa začali pohybovať, spočiatku sa ich bál(možno aj váš vrčí preto, že sa skôr bojí ako hnevá), skúšali sme najprv hladkať psa, potom si vziať pomaly dieťa na kolená a hladkať na striedačku, neskôr nechávať aby dieťatko hladkalo pod dozorom psa. mali sme krížena brazílskej fily a madarskej vyžle, takže dosť velké psisko, bála som sa trochu, ale ako deti podrástli, tak si na nich zvykol celkom a nebál sa.. mala som však o výhodu viac, nebýval s nami, tak som ich nemusela strážiť dookola..
Manžrl bude zrejme u neho autorita, napomína ho dostatočne? Treba určiť hranice... ak neprestane, ak by zavrčal ešte párkrkát, určite by som psa dala preč.. s ťažkým srdcom , ale treba uprednosniť dieťa a nie psa... keby to bol bytový minipsík, tak dávam viac šance ale.. predsalen pri vačšnom psovi je nebezpečenstvo vačšie.. a časom až dieťatko podrastie, si vziať šteniatko, to si na deti zvykne omnoho ľahšie ako dospoelý pes
@katrin21 realne zacerveny pes je vtedy ak sa to prejavi v stolici ci ma ine priznaky....to so vsimnes..
Vo vseobecnosti sa tu mozeme natahovat kolko chceme, lebo kazdy ma k zvieratam iny pristup a laska k zvieratam je inde, inak mnozstvo informacii, ktore tu niektore ponukate su stresne mylne...hodnotim to z prednasok zo skoly... ale aj tak sa oni musia rozhodnut co s tym....
@jeennyv prosim ta... o zacerveni nieco viem uz a ked sa to uz prejavi v stolici, tak uz je toho v psovi veeeelmi vela, ak vyvracia , tak uz brutalne vela..... Realne som bola svedkom toho, ako pani na veterine doniesla v nadobke cervika, co jej civava vygrcala a ze to bola ani nie 2t dozadu kompletne odcervena a veterinar sa len zhrozil, ze preboha a toto vyvracala?? Ono totiz, ani tie vseobecne odcervov. tablety nezaberu na vsetko. napr. lamblie su pliaga, aj skrkavky nemusia po beznom zmiznut a ani sa dlho prejavit.. vyvinovy cyklus je rozny... a nemusi ich byt vidno, ani ked vyjdu z tela.. kto uz len na prechadzke studuje hovienko? vacsina ludi si ho po psovi ani nezdvihne :(, takze.....
Takze mylne predstavy a informacie.. hmm.. zalezi od uhla pohladu.. Ja mam zvieratka rada, ale proste s detmi to nebudem nikdy porovnavať, ani sa k nim ako k detom spravat, hoci ich pomojkame kolko len chcu a maju top starostlivost....
@alaguema ano to som písala-kupila som si plemena ktore zdielaju naše koníčky, ak máš pastierskeho psa a pracuješ s ním, je to celkom iný pohlad na vec samozrejme, ten pes má uplne inu psychicku záťaž a potrebuje nerušený odpočinok v teple - každé plemeno je telesne prisposobene prežiť v krajine kde bolo vyšľachtené. Tomu má prispôsobenú aj srsť a telesné proporcie-ešte raz, ak si si kupila psa na to načo bol vyšľachtený, je to iná vec, ale pes nieje soška do záhrady, rovnako ako dieťa nieje kariéra a varenie nieje celoslovenská súťaž byť dokonalou ženou 🙂 thats all
ano tento svet je naopak-ked budem chcieť trpaslika do zahrady tak si kupim trpaslika do zahrady a nebudem k tomu zneužívať živú bytosť so špecifickými potrebami.
Ak sa ti zdá pes prešlachtený môžeš si zo ZOO kúpiť vlka, stojí cca 3000 €
@inspiration2 a ked sa mi nepáči modrý kon, tak za manželom nech vyhodia celý počítaač 😀 😀 😀 😀 skrátka "superženy", čo im vadí, s tým von oknom
@katrin21 prosím pouč ma akú chorobu môžem od môjho psa dostať 😀 toto ma fakt zaujíma 😀
@inspiration2 napr. skrkavky, lamblie = giardie... nepoznas? vygoogli si.. ked si taka velka chovatelka,mala by si to ovladat predsa, nie?
@saga00 takeho psa by som sa okamzite zbavila, necakala by som, kym sa nieco stane. Podla mna je na cvicenie teraz uz neskoro a hlavne, bol v rodine skor ako ten vas votrelec. Takto to vnimaju zvierata, ktore sa citia ako clenovia rodinnej svorky. Preto aj my cakame, kym nase deti trochu odrastu a az potom pride pes, aj to iba steniatko a dam si pozor aj na povahu plemena. Lebo aj domaci pes dokaze dieta napadnut, aj nam sa to stalo. Nastastie to bol pes u mojich rodicov, to sme nemuseli riesit radikalne. Dolezitejsie su moje deti, ziadny pes nie, hlavne ak na deti vrci, z toho nic dobre nebude
@katrin21 ved to som napisala, ze to ma aj ine priznaky, ale nemyslela som len tieto informacie, mne sa len nepacia niektore prejavy tuto...na jednej strane tu tristvrtina vyfnukuje v roznych temach, ako sa k nim spravaju, co sa deje atd...a na druhej strane take spravanie posuvaju dalej a je jedno ci k ostatnym ludom alebo zvieratam....a nikto tu napr. nehovori o opacnom garde, ked deti robia so psami vselico...ale vsetko je to o ludoch kto si co vychova a urobi to ma....
@katrin21 inak tie astmy a ekzemy a alergie su dokazateľne z toho že človek žije v sterilnom prostredí, info o tom je plný net
@katrin21 a ty psa preboha neodčervuješ???? lebo rovnako ako pes dostane škrkavky môže ich dostať aj tvoje dieta na verejnej toalete a nakaziť iné dieťa, ale to by si mala vedioet ked si taka čistotná!
@inspiration2
http://www.mladyvedec.sk/archiv/archiv-17-cisla...
prijemne citanie 🙂
ano, my psa odcervujeme. dokonca aj navyse od beznych odcervovacich pripravkov... ale pisem, ze aj tak nikdy nemas 100% , ze vsetko je v nom " ciste" anikdy by som sa nim nenechala olizovat, nebozkavala by som ho, ani niektori robia, ani by som ho nepustila do postele. sorry, ale nie.. A to mame cistokrvneho psa s PP, krasneho, dobreho, milujeme ju, je to fenka, ta najuzasnejsia na svete pre nas. A plemeno sme starostlivo vyberali 2 roky a utvrdili sa v tom, ze ine ako ju, nechceme a aj do buducnosti. Uzasny rodinny pes.... Welsh springerspaniel.
@inspiration2 presne som cakala hlasku o sterilnom prostredi, to je typicky otrepany argument chovatelov... Neboj, sterilne prostredie urcite nepropagujem.
@katrin21 ešte raz-tankuješ benzín? chodíš nakupovať? chytáš vozíky a bankomaty??? možno ťa táto správa bude šokovať ale taká žltačka čo môžeš takýmto systémom chytiť nieje červík v čreve! A parazity môžeš mať od človeka rovnako ako od psa, mimochodom pravidelne odčervený pes je čistejší ako mnoho ľudí. Neviem možno používaš chirurgické rukavice ked chodič po meste ale ja nie, takže pes ma určite neohrozuje tak ako ludia

@alaguema moj pes je súčasťou rodiny a spí s nami v posteli, nikdy si nemyslel že je viac ako dieťa a keď jej rozkazom ide dolu, žiadne hranice nikto nemusí určovať vychovanému psovi a to že si ty myslíš že pes do postele nepatrí je tvoj názor, moj je taký že patrí a že nepatrí na dvor, nechápem ako si niekto môže myslieť že spoločenské zviera je spokojné vonku v búde a ak má na to niekto takýto názor-je kopec iných zvierat ktoré človeka nepotrebujú-napríklad plyšový pes! Ja som so psom vyrástla tiež a je dokázané že takéto deti majú vyššÍ EQ 👍 okrem toho sú pokojnejší, menej trpia depresiami a vyrovnanejší, ťažko hodnotiť bez skúseností! Ten pes nikoho nikdy nepohrýzol a s iným dieťaťom je kamoš takže šanca že im ublíži je minimálna!
A otázka znela inak-či vie niekto pomôcť čo s tým 👍😁