icon

Po mojom pôrode sa zmenilo správanie našej rodiny

blcska
25. nov 2013

Ahojte mamičky,

nechcem tu rozpisovať celý príbeh, aby sa tu náhodou niekto z rodiny nenašiel. V skratke: pred pôrodom sme mali s celou rodinou, či mojou alebo z manželovej strany perfektné vzťahy. Chceli sme sa presťahovať do iného mesta, to ešte v čase, keď som nebola tehu, no kvôli práce som predsalen ostala. Keď som otehotnela, všetci mi hovorili, že nám tu bude lepšie, lebo budú na blízku, aby pomohli. No a tu je ten zádrhel. Po pôrode nastal obrat o 180 stupňov. Až na moju mamu, ktorá zo začiatku chodila, aj otec mi nákupy nosil, bývali sme ešte v starom byte a s kočíkom sa po schodom nedalo dostať dolu, tak otec mi pomáhal a chodil so mnou na prechádzky. Sťahovali sme sa do nového, keď mala malá mesiac. Tam tiež nám pomohla akurát moja mama, čo bola s malou a švagriná. A chalani, ktorí nosili nábytok. Ale svokra - nič. Dá sa povedať, že svokra mi nepomohla sama od seba ani raz. Akurát tak radami, o ktoré nikto nestál. Ako sme sa presťahovali, aj naši prestali chodiť. Chodia len na vinšovačky. Všetko sa zmenilo. Svokra, keď je tu, pýta sa na malú - ako spí, keď je chorá, čo a ako, zase samé rady - pýta sa a hovorí to mužovi, ja som vzduch. Lebo asi on je na materskej, on k nej vstáva, moja úloha bola ju len asi porodiť. Keď sme u nej, tam schody, tam horiaci kozub, tam sviečky horiace na DOSAH ruky malej, tam kvetina na dosah, tam horúce nápoje na dosah a ona si sadne, vyloží nohy, popíja vínečko, čajík a pozerá telku a - starajte sa. A ešte nechápavo pozerá, na čo okolo nej behám ako splašená. Nevie o malej vôbec nič, kedy je chorá, že chodíme na taký a taký krúžok, rozplýva sa nad jedným slovíčkom, pričom ich malá vie ďalších 10, skrátka, nezaujíma sa. Za to jej neterkina dcérka, o nej vie všetko. Návšteva je najskôr u nej a keď ostane čas, tak u nás, samozrejme večer, keď už malú treba kúpať. A pritom pred pôrodom som ju brala ako mamu. Je mi z toho smutno. Keď vidím, že u susedy si mama so svokrou striedajú kľučky, aby mohli kočíkovať, keď vidím na prechádzke toľkých starých rodičov s deťmi, mám pocit, akoby som bývala 200km od rodiny. Teraz ľutujem, že sme sa neodsťahovali. Človek by sa pripravil na to, že ostane na všetko sám. Ale s týmto sa neviem vyrovnať. Nikdy by ma nenapadlo, že sa rodina kk tomu takto postaví. Plánujeme druhé, no bojím sa. Viem, že nemôžem od nikoho nič čakať. Nie som typ, ktorý by sa doprosoval. Vzťahy sú na bode mrazu. A neviem sa s tým vyrovnať.

ejmi25
25. nov 2013

Akože mňa to tiez s...majú sa jej v rodine narodiť dvojicky a ide sa usrat lebo svagrina sa jej .,,,,a môj jemu to je fuk

matkamirko
25. nov 2013

Aj mna obcas trapi, ze som na vsetko v podstate sama-manzel, svokor v praci, zvysok podobne....s malym chodim von iba sama, upratujem, varim sama(popri malom)... ale v podstate nemam komu co vycitat, ved rodinu-dieta, som chcela ja a manzel, tak preco by som mala niekomu vycitat, ze nekocikuje, nebeha malemu za zadkom. Ja sama neviem, ako to bude, ked raz budem babka ja, pretoze urcite v tom case budem este pracovat- a samozrejme aj tie povinnosti okolo, v dome mi zostanu. A je mozne, ze si cas na vnucata najdem, ale urcite nie na ukor toho, ze nebudem mat ziadny cas na oddych. Je uz trosku ina doba ako kedysi, ked stari rodicia zostali automaticky(alebo boli) doma, a starali sa o vnucata, kym boli rodicia v praci. 🙂

linda20111
25. nov 2013

@ustrachana a ked si potrebovala ist k doktorovi tak nikto ti maleho nestrazil? alebo ked si potrebovala ist vybavit nejake veci do banky, poistovne, na postu alebo na urad tak si maleho nosila stale so sebou na pol dna???? tomu sa mi nechce verit!!! neobuvaj sa do nej, nie vsade sa da dostat s malym dietatom a nie vzdy je to vhodne brat ho so sebou ako by si to nechapala tak mi pripadas...

ejmi25
25. nov 2013

Podľa mňa vždy sa čas nájde je to o nechcené akože raz za pol roka nebol čas ísť na päť minút voziť 😀

matkamirko
25. nov 2013

@linda20111 ja som tiez priklad toho, ze maly so mnou chodi naozaj vsade, aj na pol dna, od malicka-niekedy to naozaj nejde 😉

blcska
autor
25. nov 2013

Čo mi chýba? Aby to bolo tak, ako pred pôrodom. Keby ju neberiem ako svoju druhú mamu a mali by sme naštrbené vzťahy, tak som šťastná ako blcha, že ju nevidím. Pomoc som potrebovala hlavne po pôrode. Teraz to zvládam. Teraz tu nejde o mňa, ale o malú. Presne ako píše napr. ejmi25, keby neprídeme my, starí rodičia ju nevidia aj rok. Moja mama aspoň zavolá. Skoro každý deň, každý druhý - pýta sa na malú. Ona ale robí od rána do večera a celý deň je na nohách. Chápem, že je unavená. Svokra je doma. A tá ani nezavolá. sťve ma, že neterinu malú berie ako svoju vnučku, chodí tam, vie o nej všetko a o svojej vlastnej vnučke nevie nič, pokiaľ jej muž nepovie. Keď bola malá malé bábo, keď prišla rodina na návštevu, bolo aj takí, čo sa urazili už len za to, že som si dovolila ich slušne poprosiť, aby si umyli ruky, keď idú k malej. Tak radšej neprídu vôbec. Svokra príde aj nascipaná. Veď dieťa si musí budovať imunitu. Keď bola malinká, nútila ju sedieť, sotva mala 4 mesiace. Chodítko, ešte nemala ani 6 mesiacov. Mali sme miernu svalovú hypotňoniu, zaostávala trošku za inými deťmi, aj to bola moja vina, lebo sa jej nevenujem. Nedávam ju nasilu chodiť, keď nechcem chodítko. Odkedy chodí, ani si ju nevšimne. Keď som sa vydala, hovorila som, že mám najlepšiu svokru na svete. Nechápem tú zmenu. Neviem, čo som komu urobila. Vidím a počujem, že v mojom okolí to funguje inak zo strany starých rodičov. Je tam viac záujmu. Nie o mňa, o muža, ale o vnučku. A materiálnou pomocou si vzťahy asi nevybudujú.

ustrachana
25. nov 2013

@linda20111 si predstav, ze brala a comu ty veris alebo nie mi je uplne jedno, nie som typ, ktory si myslel, ze kef porodi bude mu kazdy skakat okolo zadku a nebudem tu s tebou i tom diskutovat nie si zakladatelka temy ani to nepovazujem za podstatne.dalsia vec - ak od nich ocakava viac pomoci tak otvorim usta a poviem to, nebudem obhajovat svokru tym, ze je urazliva a podobne, problemy sa riesia komunikaciou nie pisanim na verejne forum.a ty co s nimi zijes ked tu do mna skaces? Urcite by ta druha strana ( ich rodina) opisala problem inak, kazda strana ma 2 mince tak klidek a nohy v teple moja.

ustrachana
25. nov 2013

@matkamirko som rada, ze aj ty mas tu neuveritelnu skusenost brat dieta so sebou lebo prave som zistila, ze je to neuveritelna vec 😀

linda20111
25. nov 2013

@ustrachana jasne, uz si to predstavujem v stredu idem ku zubarovi a ked budem sediet v kresle a bude mi vrtat zub, budem mat maleho so sebou na rukach... a v piatok na sud tiez pojdem s malym na rukach aj ho tam prebalim aj nakrmim zoberiem si so sebou rychlovarnu a urobim mu tam mlieko, ked bude pojednavanie trvat aspon 2hodiny :D :D :D si ma dobre pobavila s tym...

ustrachana
25. nov 2013

Vies co tvoj zabavny komentar je hodny len jednej odpovede a to asi.....napisem to slusne: "urcite" si ho nosim so sebou aj ku gynekologovi , vyleziem na kozu a pozera mi.......asi take 2 priklady si uviedla 😀

kaktusik007
25. nov 2013

@linda20111
@ustrachana baby... ja som svojho starsieho syna ked mal nieco pred rokom fakt mala u zubara.... A to som bola v 9tom mesiaci.... Hold, ked musis, tak proste musis!!!!!

blcska
autor
25. nov 2013

@ustrachana Maximálne trápny komentár....

ejmi25
25. nov 2013

Baby nevadte sa..niekto má šťastie že má starých rodičov čo d láskou a radosťou opatrenia niekto nie ja som s malou tiež všade. Ale keď je to súrne mám ju kam dať mojej mamičke je super

ustrachana
25. nov 2013

@kaktusik007 ja to uplne chapem,ja som mala maleho ako 3 mesacneho u gynekologa, bol vo vajicku a cakal 🙂 nemam ani vodicak vsade pekne peso alebo busom, na rychle presuny som mala podvozok z britaxu na nom vajicko a vsade sme chodili spolu

carrie4
25. nov 2013

@blcska ked čítam čo je tu popísané.nooo... je to vec názoru, každý to evidentne cíti po svojom... nechápem čo je zlé na tom ako to vnímaš ty... ved ak boli pred pôrodom vzťahy dobré až nadštandartné, tak predsa aj ja by som dufala, že sa to dieťatom ešte upevní... ved predsa neočakávaš, že príde svokra ráno o 6h a ty si budeš s kávičkou v ruke pozerať telku do 15h. ide o to, že je predsa super, že majú záujem o vnúča, že sa naň pýtajú, chcú s ním tráviť čas, tešit sa s každých uspechov... mne to príde osobne uplne prirodzené...u nás sa budoval vzťah dcéra a svokrovci postupne, ked bola mimino tak sa jej trošku báli, že bude plakat a tak... a dnes kedykolvek si ju zoberú, lebo s nou chcú byť... možno by bolo fajn si s nimi o tom pohovoriť, že ak chcú môžu ist malu kočíkovať kedy chcú... alebo sa len tak prísť pohrať s nou

ustrachana
25. nov 2013

@blcska trapne je v tvojom prispevku to ako sa stazujes, ze prides k svokre a ona si sadne a ty musis davat pozor na malu, prepac, ale hanbila by som sa napisat, ze prideme na navstevu navsteva sedi a ja musim behat.myslim, ze mozno keby pisala sem tvoja svokra problem by bol jasnejsi....pekny den

blcska
autor
25. nov 2013

@ustrachana Vieš, na čo služia fóra väčšinou? Keď sa chce niekto s niečím poradiť - či sa to týka stravy, zdravia, výchovy atď. Nikto tu netlácha o nezmysloch, o počasí a podobne. Lenže namiesto toho, aby sa tu človek dockal nejakej SLUŠNEJ odpovede, tak ho tu dobre pourážajú, potopia, čo je to za chudáka, že svoje problémy rieši takto? Je mi z toho zle. Jeden sa vyvyšuje nad druhým. Ja už fakt neviem, o čom toto fórum je. Najvyšší čas asi porozmýšľať buď na zmenou pravidiel alebo ho rovno zrušiť. Pretože už dávno stratil vďaka niektorým dokonalým matkám svoj zmysel. Poprosím admina, aby túto tému uzamkol. Fakt ľutujem, že som si dovolila sem vôbec niečo napísať. Už sa tak určite nikdy nestane.

linda20111
25. nov 2013

@blcska Neber to tak osobne, nejaka zena sa tu potrebuje hrat na dokonalu a sebestacnu, pritom kazdy vie ze prakticky sa to neda zvladat vsetko s malym dietatom sama! Su take situacie... Da sa iba v tom pripade ze neriesi bezne veci ako som uz spomenula vyssie. A podla mna je normalne ze raz za cas by ti mohol niekto pomoct s dietatom, pretoze aj ty si len clovek- ako ja a kazda jedna mamicka a nestihame vsetko naraz + treba si aj oddychnut. Teraz ked mam dieta tak budem ako opica nebudem chodit ani ku kadernicke, ani kozmeticke, ani nechty si nedam urobit, ani nekupim nic na seba len tak pre radost, nepojdem ani do solarka, ani do sauny, ani si zaplavat ako predtym, lebo som matka a mam dieta hej? Takto to beru niektore tu..

ustrachana
25. nov 2013

@blcska ale ked si precitam prvu vetu: nechcem tu rozpisovat cely pribeh aby sa tu niekto z rodiny nenasiel.....vies, podla tej vety uz mam pocit, ze ta zmena nenastala len tak z nicoho nic, mozno sa tam nieco stalo, to vies len ty sama.mozno si sa po narodeni malej na nu viac upla a mozno prave v tom case pomoc bola nukana len si ju odmietala, mozno nie umyselne, ale proste tak nejako si to mohla ta druha strana vysvetlit.mali by ste sa o tom porozpravat, tym, ze sa budes trapit nic nedosiahnes.mojho maleho svokra ani nevidela, nic mu nekupuju ani k sviatkom a naucila som sa s tym zit, snaha na riesenie z mojej strany bola, nechceli tak bohuzial.prajem Ti aby sa situacia zmenila podla Tvojich predstav, ale treba o tom hovorit s tymi koho sa to tyka aby ste si to vysvetlili 🙂

blcska
autor
25. nov 2013

@ustrachana Zvláštne, že u mojej mamy to funguje. Keď tam prídem, mama sa teší, že malú vidí, hrá sa s ňou, venuje sa jej a ja mám čas si aspoň kávu vypiť. Trápne je to, keď sa jednoducho bojíš ísť aj na WC, aby si za tú chvíľku malá neublížila. Lebo ju nenapadne ani horiacu sviečku sfúknuť, aby sa malá nepopálila, dobre že kuchynské nože jej nepoukladá po nos. Nechápem, na čo tam mám vôbec chodiť. Chodila som tam kvôli malej, aby poznala svojich starých rodičov. Ale u niektorých je televízny program zaujímavejší, ako to, aby sa chvíľku pohrala so svojou vlastnou vnučkou. Ale ako som sa dočítala, nie je to jej povinnosť. Fajn, na čo tam potom chodiť? Je rozdiel návšteva a návšteva. Ale od nej, ako od babky, ktorá nemá 80 rokov, čakám trošku viac. Minimálne na tú chvíľku, keď si odbehnem do kuchyne alebo na toaletu. To je snáď pochopiteľné.

jankatt1
25. nov 2013

Ja som tiež na malého sama...každý deň. Stíham všetko, upratať, nakúpiť, navariť, venovať sa mu... bola som zvyknutá od začiatku. Ja to beriem skor tak, že je to moje dieťa, ja sa oň starám, ja pri ňom budem vždy... Tvoja mama a svokra sú babky, oni majú tiež právo na oddych a svoj život. Ty si mama svojho dieťaťa, tak sa oň staraj ... nič v zlom, ale čakáš, že sa oň a o Teba budú biť...sú matky, ktoré majú ročné dieťa a narodia sa im dvojičky a nemá im kto pomocť, zvládajú to. Nechcela som sa ťa nijako dotknúť... no pre mna je úplne normálna vec, že všetko si robím sama, max. s pomocou manžela, keď príde z práce a nerobím z toho tragédiu, že v pondelok mi ho nebola kočíkovať svokra a v stredu mama .. buď sebestačná! A výrok tzpu: Chceme mať druhé, no bojím sa. - Počet detí by mal byť úmerný záujmu a starostlivosti Tvojej rodiny? Ešte raz opakujem, Ty si matka, Ty si to všetko musíš zorganizovať a stíhať...oni nie sú povinný starať sa o Tvoje deti.

blcska
autor
25. nov 2013

@jankatt1 Podstata je niekde inde, prečitaj si to celé ešte raz. Ja tiež stíham všetko a tiež som celé dni sama.

jankatt1
25. nov 2013

@blcska ... si veľmi ješitná! Svet sa netočí len okolo Teba a Tvojho dieťata... nie si sebestačná! A niekoho "skúšať", že mu nič nepoviem a či sa sám opýta..nehnevaj sa, ale to sa robí v školke, toto nerobí jedna dospelá žena. Každý má dosť svojich problémov, a aj keby nie... nie je to ich povinnosť ti pomáhať a bzť ti neustále nablízku.

blcska
autor
25. nov 2013

A rozhodne nečakám, že sa druhým dieťaťom niečo zmení...

blcska
autor
25. nov 2013

@jankatt1 Nie som sebestačná??? Máš niekde kameru, ktorou ma sleduješ? Od prvého dňa od pôrodu som sama, muž si nevzal ani dovolenku. Musela som stíhať varenie, upratovanie, pranie, žehlenie, nákupy...tri týždne po pôrode som kolenačky drhla dlážku a umývala okná po maľovke na novom byte, rpetože sme sa sťahovali. Nepodarilo sa mi možno aj vďaka tomu ropzbehnúť laktáciu a ja som ješitná a čakám, že mi bude furt niekto lietať okolo zadku??? Ani jeden jediný krát sa tak nestalo! Nikdy mi nikto nebol kočíkovať malú - chodím s ňou sama každý Boží deň, akurát sem tam cez víkend manžel. Tu nejde o mňa, ale o ich nezáujem - opakujem nezáujem z ich strany o malú. Možno je to subjektívne, ale takto to vnímam a takto to je. Tak ma tu prestaňte obviňovať, akoby som neustále potrebovala pomoc, aby som vôbec zvládla jedno dieťa!!!

janka_mamka
25. nov 2013

@blcska suuhlasím 🙂) aj tak nikto nepíše k veci len o tom ako su niektoré matky "dokonale " a chcela by som ich vidiet doma v akcii :_))))))) haha 🙂) mne je napr jasne že ti ide o jej záujem a nie o to aby prebalovala namiesto teba a čo každá predsa potrebuje na pár minút off a vypit v kľude kávu a babka sa s vnučatkom pohrá. známa m á taky istý problém ako ty, ale už to nerieši, jednoducho niektoré sú také, len kopu rečí a najštastnejsie ked vnúča spí, možno ked dietatko vyrastie a bude sa dat s nim porozprávat prejst, skús jej povedat že mala ( alebo malý ,prepác neviem ) potrebuje babku a tot vše, držim pesti a nezuufaj tieto fóora sú už ozaj o inom ... ☹

dazdovka
25. nov 2013

@blcska ja to u svokry robim tak, ze okamzite ako prideme k nim (maju maximalne "baby-unfriendly" zariadeny dom) pozorne sledujem dieta, kam ide, co ho zaujima, co chce chytat, vytahovat a vsetko nebezpecne vykladam na vyssie miesto, tak aby tam krpec nedociahol. Uz som aj povytahovala svokre na kredenc cistiace pripravky zo spodnych kuchynskych skriniek, sklenene misticky, je mi to jedno ked ide o moje dieta, nech si to svokra tu chvilu strpi mat tieto nebezpecne veci vylozene na linke a nie v dosahu mojho dietata.

Ak chcem ist na zachod, razne poviem svokre, ze teraz idem na wc a dorazne poziadam, aby sledovala dieta, aby nieco na seba nestrhlo, nerozbilo, upozornim ju na zopar nebezpecnych moznosti a idem. Dorazne, vazne dam najavo, nech ma mimoriadne blby pocit a vycitky, keby sa nieco stalo. Oni maju uplne ine zmyslanie, vo veciach, ktore ja nepovazujem za podstatne sa dokaze vrtat hodiny a snazi sa ovplyvnit moju vychovu, ale ja uz tak robim jednym uchom dnu, druhym von, v inych veciach zase nedokaze predvidat to, co si myslim, ze sa ovplyvnit da a vyvarovat sa neprijemnych situacii... Su to predsa len ludia inej generacie, s trochu inou kulturou.

Zo zaciatku som si tiez vselico pripustala (aka je svokra nepozorna, alebo prehnane upnuta na nieco), ale prestala som byt vztahovacna, lebo ved 100% spolahnut sa mozem len na seba a ocakavat od nich nieco, co si ja predstavujem, ako by mali robit, tak to fakt ze z veeeelkou rezervou.

Drzim ti palce 🙂

janka_mamka
25. nov 2013

@linda20111 to ani čurat už nechod 🙂)) lebo iné mamky ževraj nechodia to oni su take dokonale :_)

ninien27
25. nov 2013

My byvame so svokrovcami v jednom dome a mala ma 2 roky a nepozna ich a ja by som svokre malu nedala ani keby som isla len na wc to si ju vezmem radsej so sebou. Aj na operacii som bola a o malu sa mi starala suseda 😀 😀 😀 nakupy vsetko si riesim s malou,sadnem do auta a od nikoho nic necakam a hotovo. manzel byva teraz pred vianocami dlho v praci a pride unaveny tak som na vsetko sama a nestazujem sa aspon si robim vsetko podla seba. a mas pravdu ked sa o malu ona nezaujima naco tam chodit? skus tam neistnevolat im ci sa po case budu sami zaujimat alebo im to povedat rovno co by si od nich cakala a vydiskutovat si to ked ste to mali take dobre predtym

ustrachana
25. nov 2013

@blcska myslim,ze je tu taka diskusia o nezaujme starych rodicov, skus tam, mozno baby budu mat skusenosti kedy nastal zlom v lepsie aj ked ja osobne si myslim, ze prinutit ich k zaujmu sa neda jedine, ze im malu nasilu das, ale ako si pisala zase tam nie je zodpovednost ☹ ale kazdopadne si myslim, ze da sa s tym zit, uzivaj si svoju rodinu a uvidis, ze aj tieto " problemy" ta prestanu trapit.mas zdravu dceru myslim, ze je dovod k spokojnosti a stastiu 🙂