icon

Po narodení deti nikam nemôžem ísť, pribrala som a je mi do plaču

petra372016
12. máj 2022

Ahojte. Baby popravde som už úplne v keli. Neviem čo si o Tom myslieť. Čo robiť. Som mladá baba. Mám dve detičky. Staršia tá má 6 mladší chlapec má 1. Keď sa mi narodila mala ešte sa to dalo zniesť. Chodila som na strednú. Čiže bola z spolužiakmi a tak. No teraz nemám nikoho. Ako som doma kamarátov nemám žiadnych. Nakoľko bývam z mamou a jej názor je, že matka už kamarátov nemá mať. Má byť doma a starať sa o rodinu. Od rána do večera nikde nemôžem ísť. Maximálne do obchodu. Alebo pre dcéru do škôlky. Inak doma len robím. Okolo domu alebo deti. Nič iné. Nakoľko mám mamku po havárii starám sa aj o ňu. Však teraz už menej lebo už je vporiadku a funguje sama. No ale k veci. Od pôrodu prvej dcérky som tučna. No normálne som fungovala. Chodila bez problémov. No teraz len priberám a priberám. Stále by som spala. Vôbec mi nechutí jesť. Vkuse mi je do plaču. Len film začne a ja revem. Cítim sama na sebe že to ide so mnou dolu vodou. A neviem si dať rady. Čo urobiť aby sa to zmenilo. Neznášam svoje telo. Samu seba. Všetko čo sa týka mňa. Prosím je tu niekto kto niečo také zažil? Kto neodsudzuje a vedel by sa normálne porozprávať. Ja viem som zrelá na psichiatriu.

Strana
z3
irusa
12. máj 2022

Depresia ???

anjelicek26
12. máj 2022

A mozno mas len stitnu zlazu odpalenu, to sa po tehotenstve a detoch stava celkom bezne...vysvetluje to placlivost, prehnanu unavu, takmer aj depresivne stavy, ked je ta stitka dlhodobo neliecena. Chod prosim na preventivku k obvodnemu, pytaj sa za endokrinologom. Starat sa o dve male deti a mamu po havarii je hodne prace a toho "volna" medzi tym urcite pomenej... skus si ho ale aj tak najst... aj keby len raz v tyzdni vecer, ked ulozis deti (alebo muz ulozi deti) vecer na plavaren aquaerobic alebo akykolvek iny kurz zabehnut, uz to ti psychiku potiahne hore.

ivangeline
12. máj 2022

Zacni chodit von. Najdi kamosky. Cas pre seba. Stacia 2h tyzdenne a budes sa citit lepsie. ;) Potrebujes byt aj sama. Aj s niekym inym a nielen doma.

diamond007
12. máj 2022

@petra372016 nájdi si v okolí kamošku, choď na ihrisko sa spoznať s maminkami, možno si s niektorou sadnes. Riešením není plakať a ľutovať sa, ale zobrať život do vlastných rúk. Kde nás muža? Žiješ s ním? Podporuje ťa aby si mala kamošky?
Jasne, odkedy sú deti tak okruh kamarátov sa zuzi, hľadaj nejakú maminu s dieťaťom ❤️🙏

martinkatinka
12. máj 2022

Manzel, ci partner ti nie je oporou? Zver sa mu, ze ako sa ciris, zajdi si na vysetrenia. Zacni sportovat, to sa da aj s detmi 😉 ale v prvom rade doktor, ked hovoris, ze jest ti nechuti a priberas

rora
12. máj 2022

Toxická matka nech si sedí doma medzi 4 stenami, ty sa nenechaj deptat, za to ze ona nema program, nemusi zakazovat chodit tebe nikam. Ako bolo spomenuté, skusila by som endokrinologicku ambulanciu, ci nahodou nerobi stitna zlaza problemy, mne to zacalo v 3 tehotenstve, takisto som kvoli tomu velmi pribrala, uvidim ako sa to bude vyvijat po porode, ale urcite neplanujem zaliezt do domu lebo mam teraz 30 kil navrch.... S takymi detmi sa daju robit rozne aktivity, napr byciklovanie, 6 rocná uz vie ist aj sama a 1 rocneho das do sedacky na bycikli.... my sme takto stravili cas od mája az po september kazdy rok.... treba si vo svojom okolí nájst nejake aktivity, hlavne v prírode, aj pre deti to bude prínosom

amiaja
12. máj 2022

@petra372016 osamostatnit sa, nebyvat s matkou
A zit si svoj zivot. Zdravo sa stravovat, chodit na prechadzky, najst si kamaratky..
A muz co? Nech postrazi deti a ty si chod zabehat alebo zacvicit

sissy27
12. máj 2022

@petra372016 v prvom rade - kde je otec detí, keď ťa mama ešte komanduje? Prečo nežiješ s ním ako rodina?
Si mladá baba, možno sú za tým zdravotné problémy ako bolo spomenuté vyššie (štítna žľaza, depresia), ale kým obeháš vyšetrenia, tak sprav niečo sama pre seba - kontroluj si jedálniček tak, aby bol pestrý a vyvážený, neprežierať sa ale ani nehladovať. Každý deň von a nie len sedieť na ihrisku a pozerať na deti, ale aktívne sa hýbať, dlhé prechádzky, bicykel (staršia na vlastnom, malý v sedačke), prihlás sa napr na baby plávanie s malým, s malou zober loptu a hrajte sa aktívne, badminton, tancujte, čokoľvek proste skúšajte. Nemusíš podávať výkony ako na olympiáde, dôležité je hýbať sa.
Kamarátky si určite nájdi - už to asi nebudú z radov bezdetných spolužiačok, ale mamičiek s deťmi je dosť, tak smelo do toho.
No a pomaly začni rozmýšľať nad tým, kam sa časom zaradíš do práce. Neviem či si už stihla medzi deťmi pracovať alebo ešte nie, ale aj keď sa ti zostávajúce dva roky RD zdajú dlhá doba, tak to ubehne raz-dva a potom sa ti ťažko bude len tak zo dňa na deň riešiť čo ďalej. Rozmysli si, akým smerom by si sa chcela uberať a možno si za tie dva roky ešte vieš porobiť nejaké kurzy, doplniť vzdelanie - a to bude okrem iného aj ďalšia príležitosť nadviazať nejaké sociálne kontakty.

mamkalentedkova
12. máj 2022

V prvom rade..ísť von sa dá aj s deťmi ..netreba ich za každú cenu niekomu zavesiť na nos a ísť si užívať.S deťmi sa dá aj športovať..bicykel,menšiemu cuklosedacku väčšie už asi vie aj samé..ďalej ,áno ako radia..osamostatniť sa od mamy ..ak už zvláda veci sama ..ty máš svoj život a nie si povinná pri nej sedieť .Zmena vždy začína od seba samej .Vyhľadať pomoc tiež nienje hanba .V prvom rade si musia uvedomiť ,že jediný človek,ktorý vie veci zmeniť je osoba v zrkadle .Vôd do lesa ,hyb sa ,zacvičnsi..rob niečo čo si vždy chcela skúsiť ..neexistujú žiadne limity .Jediný limit je nastavenie mysle 😉. Skús moznon aj na nete nájsť kamošku,čo má deti v rovnakom veku .spoločne starosti vás zblízka,deti budú mať kamarátov 😉Len nevesaj hlavu .Všetko bude dobre .len to musíš sama chcieť

sissy27
12. máj 2022

@petra372016 a ešte jedna vec - ísť môžeš kam len chceš, nie si strom vrastený do zeme 😉 ani nie si povinná sedieť mame pri sukni - mimochodom, ona by si tiež mala nájsť nejaké kamarátky alebo partnera a začať žiť.

petra372016
autor
12. máj 2022

@martinkatinka jeho to nezaujíma. Práve naopak snaží sa čo najviac byť preč aby čo najmenej mi pomáhal.

jaskolka
12. máj 2022

Nepíšeš, či si vydatá, či máš partnera, alebo si slobodná matka s dvoma deťmi.
Toto je tiež podstatne. Lebo ak máš partnera, určite by som sa odsťahovala od matky. Ak si na ňu odkazana (bývanie, financie) tak bohužiaľ, asi neodídes len tak ľahko, ale to neznamená, že máš sedieť ako prikovana doma, lebo mama tak chce. Si dospelá? Si. Tak proste sa tak aj správaj. Neverím, že nemáš ani jednu kamošku, či susedu nejakú, aby ste šli na kávu, na prechádzku do mesta a podobne.
A ze mama bude sa hnevať? No a? Odhryzne ti z nosa, alebo co? Normálne hej poviem, mama nehnevaj sa, mam aj určitý svoj život, idem von na kávu aj s deťmi, pa.

nevenka
12. máj 2022

@anjelicek26 ano, stitna zlaza ma napadla ako prva, mam s tym bohate skusenosti.

meluela
12. máj 2022

@petra372016 Mas pravo mat kamaratov a chodit tam, kam chces. Matka prenasa svoje problemy na teba. Zajst za psychiatrom nie je vobec zly napad, antidepresiva by ti mohli pomoct dostat sa z tejto situacie, mala by si viac energie na potrebne zmeny a osamostatnenie sa. Terapie u psychologa ak by sa ti podarilo najst takeho co robi cez positovnu by tie boli fajn na zmenu perspektivy a povzbudenie. Taktiez preventivna prehliadka u obvodneho lekara vratane zistenia stavu stitnej zlazy. Postaraj sa o seba ako najlepsie vies, aby si vedela byt oporou pre svoje dietatko. Partnera urcite bude tiez do buducna dobre zapojit do starostlivosti, nie je to len tvoje dieta, potrebujes aj cas sama pre seba a neskor nabehnut na fungovanie v praci.

kvetinka75
12. máj 2022

a čo robí partner/manžel vonku? aký má dôvod. Má rodinu, tak má pomáhať a von ísť keď je o deti postarané. nepoviem že sem-tam niekam vybehnúť ale on je asi stále preč že? Toto treba stopnúť. Ak uteká od rodiny, ktorá potrebuje pomoc, musíš zasiahnuť. Povedz mu že postráži deti a ty pôjdeš von. Keď sa len niekam prejsť. Sama bez detí. Pomôže ti to. Alebo si nájdi niekoho v okolí a chodievajte športovať - beh, rýchla chôdza. Nestojí to nič, ty budeš mať pohyb, vyvetráš sa. A on nech je s deťmi.

petra372016
autor
12. máj 2022

@sissy27
@anjelicek26 neviem. Áno uznávam pri tehotenstve z dcérou som mala z štítnou problémi. Musela som brat lieky. Tak je to dosť možné. Ale po pôrode som bola na kontrole a bolo všetko ok.

petra372016
autor
12. máj 2022

@ivangeline som z dediny. Tu sú len malé deti. A tak 16-17 ročný. V mojom veku tu taký nie sú.

anjelicek26
12. máj 2022

@petra372016 ono to, ze to bolo tesne po porode v poriadku neznamena, ze je to v poriadku aj teraz. Ochorenia stitnej zlazy nemiznu, urcite zajdi zasa k endokrinologovi na kontrolu.

kittykat22
12. máj 2022

Moja, kazda zena ktora by bola roky doma zatvorena s detmi, bez socialneho zivota niekde na dedine by plakala. Nemozes takto zit. Ved to je strasne. Mama urcite pravdu nema a tym, ze mas deti sa z tebe nestava stroj ktory sa ide znicit pre rodinu. Mala by si mat socialne vyzitie, kamaratky, chodit vonku ako s kamoskami co maju male deti tak nechat niekedy deti mamke a ist vonku sama. Masaz, kadernicka, kozmeticka. To, ze si mama z tebe o nic menej zenu nerobi. Urcite by sa ti psychicky polepsilo. Mala by si sa s mamou porozpravat, ze si smutna a ze chces zmenu. Nie je mozne, aby si takto zila izolovana bez ludi - to nejde.
Ked ti deti odrastu tak budes robit co? Sediet doma baculata a pestovat muskaty? Tak to by neslo ...

kvetinka75
12. máj 2022

@petra372016 no nechce sa mi veriť, že v celej dedine nie je žena v tvojom veku. Koľko máš rokov? A čo vedľajšie dediny?

petra372016
autor
12. máj 2022

@mamkalentedkova takto. Z mamou bývam za to že som v dome ktorý mi nechal otec. Keby som mala bývať v byte tak sa nedoplatíme. Takto zaplatím len vodu elektriku a to je všetko. Žiadne peniaze za nájom alebo také. A ani pôžičky na kúpu bytu. Preto tu chcem ostať. A čo sa týka chodenia von. Som z dediny. Tu sú len malé deti. Alebo taký 15-16 ročný. Keď idem z deťmi na ihrisko a hrajú sa. Keď moje deti prídu k ich zoberú sa odídu a idú na druhé ihrisko. Nikdy nechápem prečo ale je to tak. Nie som romka. Aby ste si nemyslela že to tak je. Som normálna ako aj iné. Ale proste to tak je. Aj tu priamo na koníku som písala že hľadám nejakú mamku čo by popísala a aj von z deťmi išla. Napísala mi jedna jediná baba. A keď som jej napísala že nie som priamo z mesta len z blízkej dediny už neodpísala. Tak že 0 bodov. Môžem sa snažiť. Proste aj keby som chcela nejaké kamošky nikdy mi to nevyjde.

1gramofon
12. máj 2022

Isto smer lekár. A k tvojej mamke - takto by sa k tebe spravat nemala. Si dospelá žena, matka dvoch detí, nie si male decko aby ti diktovala co môžeš. Aj keď bývaš s nou, nie je jediná dospelá v domácnosti. A neviem až aká je tam u vás atmosféra, či kvôli nej manžel nechce byť doma... Začni postupne robiť veci podľa seba. Ak máte v dedine ihrisko chod tam, aby sa socializovali deti a aby sa učili správať mimo dvora. Aj keď sa tvoja matka bude hnevať nenechaj sa utlacat lebo to budeš na tom stále zle, stále nervózna, nespokojná...

petra372016
autor
12. máj 2022

@jaskolka no... Presne tak. Kôli financiám bývam z mamou. Som dospelá. Naposledy som mala kamošku na strednej. To je 6 rokov dozadu. Keď som bola vonku. Vkuse som mala doma hádky. Že sa o malú nestarám. Nadávky a také. A preto som sa na to vykašľala. Ostala som doma. A naozaj nemám žiadnu kamošku. Nikoho. Brat ten je v zahraničí. Sestra má rodinu. Čiže tá keď jej niečo poviem ani nepočúva. Susedu tu mám. A áno skúšala som aby sme boli kamošky. Keď bola mamka v nemocnici pár krát som ju zavolala. No keď prišla len stále žiadala odomňa aby som jej kupovala veci. A keď sme sa bavili odišla a po pár hodinách to už vedela celá dedina. A prekrútili to celé. Tak že sa s ňou nebavím.

mamutka
12. máj 2022

@petra372016 ty máš žiaľ toxicku matku, myslím ze hlavne vďaka nej si si do života nasla chlapa, ktorý ti nie je žiadnou oporou. Píšeš, že dom nechal otec tebe. Vedela by si ho predať a matku nejak vyplatiť? Každá by, ste si mohli kúpiť za to malý bytík v meste? Ty potrebuješ žiť sama s deťmi, nie pri matke. Toho somára co ta oplodnuje a ďalej sa nestará by si do toho bytu nemala naozaj ťahať. Hlavne si nerobte tretie dieťa. Matka ta dusi, chlap je na prd, ty keď sa osamostatnis, začneš aj žiť. Zdravotné problémy snáď vyriesis, si mladunka, nenechaj sa udupavat do zeme

mamkalentedkova
12. máj 2022

@petra372016 ako ďaleko máš z dediny do.mesta ? Veď zivot na dedine nekončí ..asi by som skúsila v meste vyhľadať nejaké aktivity s deťmi .Ja bývam v Humennom ,čo je malinké mesto ,ale je tu Sonyta music club pre detičky už od útleho veku..keď vedia loziť ..tam sa stretáva kopu mamičiek aspoň raz do týždňa aj so svojimi detičkami .Ďalej baby plávanie ? Postavu tam nikto riešiť nebude ..to comorezivas ,prežíva veľa mamičiek ,keď sú dlho doma..mne tiež niekedy z toho harasi...stále sama ,s malou na krku..staršie deti mám už veľké .tiež mi ostali ešte nejaké kilá navyše po pôrode ,nie veľa ...ale sú tam a tiež mi vadia .Konečne som sa odhodlala a začala som s fitshakerom.vyzvu donolaviek.Cbicim ráno ,keď mi.mala spinká a cítim sa lepšie .Mám oveľa viac energie .Tiež sa prechádzam s kočíkom väčšinou sama,občas so staršími deťmi ..ale tak sluchátka do uší,pustím si obľúbenú muziku..alebompen tak oddychujem ,relaxujem ,premýšľam čo budem variť alebo len tak obzerám výklady .Bývam síce v meste ,to áno ,menej roboty ako na dedine ,tiež mi niekedy chýba mať sa s kým.porozpravat ..kamošky pracujú ,po práci utekajú za rodinami ,deťmi ..tiež sa niekedy cítim sama ...príde slabšia chvíľa ,ale snažím sa hľadať tie pozitívne veci.Tesit sa z.malej ..raz príde čas ,keď sa vrátim do práce a až potom to začne 🤣.
Ak si už dlho doma,možno by si mohla aj ty uvažovať nad nejakou prácou.Tak.prides na iné myšlienky,zmenia vzduch..budeš mať kolegov,kolegyne ,vzniknú nové priateľstvá ?

katrin69
12. máj 2022

@petra372016 Jeeeej, ja nie som sama v tom... 😅

petra372016
autor
12. máj 2022

@meluela no a to je problém nejvëčši. Keby nájdem psychológa mám doma peklo ešte väčšie. Lebo by som vkuse len počúvala výčitky. Že som chorá a tak. Aj môj názor je že o deti sa majú starať dvaja. No keď napríklad poviem manželovi že aby pre malú išiel aj z malím už je zle. Lebo ako som mohla dať malého jemu. Proste vkuse je odomňa žiadané aby som sa o všetko starala ja. A manžel sedel na zadku. Lebo on chodí chudáčik do roboty. Ako keby deti boli len moje

aurina
12. máj 2022

ja nerozumiem, ako mozu mat niektore zeny ledva po 20tke dve deti a pravopis, akoby ani nemali zakladnu.

petra372016
autor
12. máj 2022

@kvetinka75 zle som sa vyjadrila.takto. myslela som v robote alebo napríklad chodí z letákmi. Keď ide z letákmi trvá mu to niekedy aj tri hod. V minulosti chodil z letákmi otec a rozniesli ich za hodinu. No manžel sa všade zastavuje aby čo najdlhšie bol v dedine. Aj napríklad keď ide pre malú. Do dediny išiel o 15 a domov z malou prišiel o 16.30 priamom mu išiel autobus aj o 15 aj o 16. Ale on išiel peso z malou aby išiel čo najdlhšie aby čo najmenej pomohol.

amiaja
12. máj 2022

@petra372016 no co ti na to povedat...
Zacala si uplne zle, nechala si si spravit deti strasne skoro, s muzom ktory je debil. Byvanie s matkou ktora ti nadava.
Chlap je radsej prec ako by sa mal postarat o rodinu.
Ja by som si kupila auto a s deckami co najviac behat po vyletoch a nebyt doma. Potom si najst pracu, a poriesit co dalej s muzom. Ale s mamu by som byvat neostala.
A treba pankovi povedat ze deti su aj jeho a postrazit ich 2 hodinky 2x do tyzdna zvladne. A ty chod volade si vyvetrat hlavu.

Strana
z3