icon

Prečo majú ľudia druhé dieťa?

14. apr 2021

Ahojte, ste tu také ktoré boli vždy nastavené že 2 detičky no po pôrode a po md si povedali, že stačí?
Že toto 2krat zazivat,stojí mi to za to?
Odhliadnuc od dieťaťa -aby nebolo samé....prečo majú ľudia ešte aj druhé dieťa? (Myslím plánované rodičovstvo.)

littlebubble
14. apr 2021

@0silvia0 Ty máš taký ideálny vzťah so sestrou 🙂 myslím tak, že ste v kontakte.Veľmi sa mi to páči.Ja si ešte nemám čo povedať so svojou.Celý život čakám kedy to príde.Možno keď budem mať 40.Ten vekový rozdiel je veľmi cítiť.keby to bolo opačne, že ja by som bola mladšia a ona staršia tak by to bolo lepšie 😂.

elisebah91
14. apr 2021

Preco mame aj druhe? Lebo sme chceli aby mala starsia partacku. Mame rozdiel 2,6roka a veru nic lepsie sme nemohli urobit....taka radost ked ich vidime sa stiakat, pucit, lubit, hadat, tancovat...mame aj tri sesternice v podobnom veku ale s nimi nie sme kazdy den nonstop a tu tieto dve nase su stale v kontakte..naozaj, je to pre nich to naj..ja mam velmi dobry vztah so starsou sestrou, tiez rozdiel medzi nami 2,2roka. Pomozeme si aj s detmi aj sa pozalujeme...inak styria ale mladsi este nemaju rodiny tak to je este inde, ale ked sa vsetci styria stretneme je to bomba...

0silvia0
14. apr 2021

@littlebubble no mam este druhu sestru, o 11 rokov mladsiu. S nou ten vztah nie je taky intenzivny, ale mame sa radi, len nemame potrebu takeho casteho kontaktu, okrem toho ma male deti, ja uz velke, takze tie spolocne zdielanice nie su take intenzivne ako s tou vekovo primeranou sestrou.

littlebubble
14. apr 2021

@0silvia0 Aha, že ste už všetky dospelé 🙂.No moja sestra sa ešte len blíži k 18 pomaličky.Ale ajtak.Ja sa porozprávam aj s maldšou generáciou, ale s ňou to jednoducho nejde.Ona je ako 12 ročné dieťa.Vyplazuje jazyk atď...Ja som v jej veku už chcela pôsobiť ako žena takže aj keby sme boli rovesníčky tak každá by bola na inej vlne, ale to som vedela už dávno, že jej to dospievanie bude trvať dlho ona bola vždy taký cecok nesamostatný.

jana_eyre_2
14. apr 2021

Ja mám tri deti a každé z nich je jedinečné, každé z nich prinieslo do môjho života nový rozmer.. nemenila by som to nikdy a chcela by som aj štvrté, ale som spokojná s tým, že mám tri zdravé deti.. tak ako je jedinečné to.prve, tak je jedinečné každé ďalšie ktoré sa narodí..

martinka13
14. apr 2021

Vždy som myslela na to, aby nebol sam. To bol jeden z hlavných, ak nie hlavný dôvod mat viac detí (teda 2).

katarinamars
14. apr 2021

Ako ja si myslim ze to zalezi len a len od teba..resp.od vas ako partnerov..ja som vzdy tuzila mat vela deti..minimalne 3... mam 2 a staci...po 2 som tuzila hoci prvy bol narocny.....druha dcerka bola splnenim sna....ale viem ze dalsie by sme uz nedali...

0silvia0
14. apr 2021

@littlebubble no to je asi taka povaha, mozno ked dospeje sa to casom napravi.... ono sa to da zhrnut asi tak, ze clovek ked ma surodenca ma aspon sancu zazit surodenecky vztah a jedinacik tuto sancu jednoducho nema. Samozrejme surodenec nezarucuje dobry vztah, tu zalezi na viacerych okolnostiach.

derdia
14. apr 2021

Ahoj tak ono to zalezi od toho akej povahy je clovek, ake ma hodnoty, ako ho rodicovstvo naplna.. Ja napr. Mam dve deti. Jedno 13 rocne a jedno 3 rocne... A napr. nevladzem.. Som mlada, chodim do roboty len na polovicny, a aj tka nevladzem.. Nedokazem byt mamou aku by si mozno zasluzili... Stale usmiatu plnu energie... Proste ja keby mam mat este jedno dieta tak to nedam psychicky a ani fyzicky... Jasne ze svoje deti milujem... Ale nevladzem... Proste nedokazem im dat to co da mozno rodena mama, kotra ma aj 4 deti aj 10 deti a dokaze sa o ne starat energicky robit im program, hrat sa s nimi a tak.
Ja som rada, ze zijem...a po prave som rada ze uz mam dve deti a nemusim mat dalsie... BOZE ODPUST😒😒😒Ale dieta je taka makacka ze dovi dopo....

katkaseiner
14. apr 2021

@derdia suhlasim, tiez to tak nejak citim, este mozno ak by to financie dovolovali a nemusim ist po polroku do prace... ja viem, nemusim, ale pri oboch som isla pretoze som nechcela zivorit z jedneho platu ktory nie je vobec nadstandardny..

derdia
14. apr 2021

@katkaseiner no ja si este myslim, ze keby mam aspon jeden jediny den kedy nemusim byt v strehu a davat pozor, a nemusim nic riesit a a mozem len tak jeden den ostat lezat v postlei a cumiet do blba, citat alebo proste nic nerobit tak by sa mi zilo omnoho lahsie... Dietatu sa musi clovek vebovat, stale mu davat svoj cas, robit program, davat pozor... Ja obduvujem zeny ktore toto dokazu viac ako dva krat...ked ja nemam pre seba ani stipku casu... Ani stipku.

0silvia0
14. apr 2021

@derdia toto vsetko raz pride... jedneho dna budes moct lezat v posteli cely den, neboj, vsetko ma svoj cas a raz si poriadne pooddychujes sama so sebou, ale zasa budes mat mozno ine starosti. S rodicmi, starymi rodicmi atd. Zivot je taky... roky po niecom tuzis a ked to pride, budes mozno lutovat, ze si si viac nevychutnala to, co bolo.

derdia
14. apr 2021

Este jedna vec, je rozdiel obrovsky ak mas pomoc, starkych, manzela, tiet, ujov... Proste ak nie si na dieta sama... Ja som nemala pomoc ani pri prvej ani pri druhej... No mala taku, ze zaviezdli do skolky a hotovo... Ale nik ich nevzal, ze by ich chcel... Nik mi ich nekocikal, nik mi nepovedal daj deti, a rob co chces...
Ja som mala prvu hned po strednej a druhu po 10 rokoch...staram sa zatial cely zivot. Jasne ze by som za ne dala zivot. Aj za manzela. Bez mihnutia oka. Ale je to pre mna riadna fuska... Pretoze kazdy ma chce, kazdy svojim sposobom potrebuje, kazdy si chce somna uchmatnut a ja som rada, ze zijem... Vecer padam mrtva do postele z vycitkami, ze starsia by rada somnou pozerala film a rada bola do rana hore🤦‍♀️a ja nie som schopna sa jej venovat... Uz len preto by som tretie nemala lebo by som potrebovala dalsi zivot aby som sa on postarala...

derdia
14. apr 2021

@0silvia0 no to verim...ale to nie je ze by som nechcela ale ja fakt nevladzem... Nevladzem byt dokonala na vsetky smery... Rodina, mama, praca, manzelka, nevesta, dcera...vsade sa nieco vyzaduje...

littlebubble
14. apr 2021

@0silvia0 Áno.Súhlasím.Nie vždy to bolo a je super, ale najmladší ma naučil základné veci o starostlivosti a aj to, že aj keď súrodenca človek nechcel tak nakoniec ho má najradšej.Vďaka nemu viem, že by som radšej chcela syna 😂.Samozrejme je to jedno aj keby to bola dcéra.

Ja osobne 2 deti nechcem.Necítim to tak zatiaľ.Necítim túžbu ani po jednom momentálne.Bola som spokojná aj sama aj so súrodencami.Je to hlavne o rodičoch.Ak rodičia dávajú dostatok pozornosti a oni nerobia rozdiel medzi deťmi tak ani tie deti sa tak potom nevnímajú.Ak by som mala mať 2 tak po sebe alebo dvojičky 😂.

0silvia0
14. apr 2021

@derdia mozno by stacilo nesnazit sa byt dokonala... mne tiez nikto nekocikoval deti ani nestrazil, dokonca som ich mala za sebou s 2rocnym vekovym rozdielom a muza na tyzdnovkach. Pamatam si, ze to bolo narocne, lietala som ako handra, ale dala som to. Teraz su velki, maju 17 a 19 rokov, teraz si uzivam klud sama pre seba, ale zasa nabehli nejake zdravotne problemy, rodicia uz obcas potrebuju pomoc, takze ono clovek ma co riesit cely zivot, len udalosti a okolnosti sa menia...

derdia
14. apr 2021

@0silvia0 ja neviem... Momentalne som asi velmi unavena🤦‍♀️a nedokazem racionalne uvazovat...

ktochytavzite
14. apr 2021

@littlebubble preco?pytal sa preco mat jedno dieta?Ked sa niekto oyta oreco mat dve a viacej ja dam otazku a oreco mat len jedno?Co na tom nechapes?
pre mna divna otazka oreco mat dve deti aky to ma zmysel asi ma ked niekto ma viacej nie?Alebo ved vela ludi neolanuje ani sa nezamysla nad absurdnostou tkejto otazky

leskovael
14. apr 2021

Tak ako chce mať niekto 1 dieťa, tak chce mať iná deti 2,3 a viac a ďalšia nechce mať žiadne. Ani jedno rozhodnutie nieje zlé... Názory ako deti treba prijať, su dar a ked v nich vidíš lasku šťastie atď sú pekné, ale neviem... Ja toto všetko vidím v mojom dieťati a aj tak nemám potrebu mať ďalšie. No na druhú stranu to beriem tak, že som pomerne mladá, možno ešte časom budem chcieť ďalšie dieťa, ja som napr veľmi spokojná že mám toľko času venovať sa jednemu a zdieľať s nim všetko, vyhovuje mi to a nikdy by som nemala ďalšie prioritne preto, aby mal súrodenca.. Každému vyhovuje niečo iné a aj o tom to asi je..

trinneo
14. apr 2021

Mame jedno, je skvela hoci v období vzdoru,takze ja som kazdy den na prášky z toho... ale poviem za seba vzdy som chcela 2 deti (ano mam brata,takze som z 2 deti) a hoci su chvile,ze si hovorím ze toto zažívať už nechcem,tak mam strasny vnutorny pocit,ze jednoducho chcem to este raz všetko zažívať...mozno hlúpe,ale neviem to inak vysvetliť...citim vnutornu dieru,ze nieco mi v zivote este chyba,aby bol ten moj zivot kompletný a naplnený... A ano chcem, aby moje dieťa malo súrodenca,tak dufam,ze to bude dopriate...

ktochytavzite
14. apr 2021

a oreco ty chces mat len jedno dieta?Preco ked ta to jedno dieta tak vyceroava vlastne to dieta mas?Nebolo by ti lepsie samej bez tej starosti a zodpobednosti za niekoho ineho?Nad tym si sa nezamyslala,ci mas len dieta aby si splnila poslanie zeny mat dieta?Ja nechaoem tej otazke tvojej co je ti na tom zvlastne.Ved ked si neschopna sa postsrat o viacej deti ,nemas na to povahu ani odvahu tak okej ale naco sa oytas na to ked niekto ma viacej deti?
Odpoviem ti asi aj preto ze si na to trufaju,ze to dokazu zbladnut ze na to maju povahu kt mozno ty nemas;)

panelacikova
14. apr 2021

@0silvia0 to je pekné, ja to mám tak trošku ako
@littlebubble že s jednou si nejak extra nerozumieme, sme úplne iné povahy, s tou druhou ešte horšie..... druhú som odstrihla zo svojho života aj s jej rodinou. mala som na to dôvody, podrazila ma.... takže mám 2 sestry, ale ani s jednou sa nekontaktujem prakticky. takže ja keby som bola jedináčik, bolo by mi to jedno. čo z toho, že nás bolo viac, keď si aj tak nemáme čo povedať? 🙂

panelacikova
14. apr 2021

@derdia absolútny súhlas....

panelacikova
14. apr 2021

@derdia nie je možné, že máš autoimunitné ochorenie, o ktorom ešte netušíš? :( mňa takto položila choroba. keby si ma poznala pred cca 10-15 rokmi, aká som bola...plná života, svet gombička... a potom, stále unavená, stále nejaké choroby, stále čosi zlé.... až mi prišli na x diagnóz a fakt som stále unavená. cítim to rovnako ako ty. mám dni, kedy sa nedokážem ani usmiať, lebo fakt nevládzem :( možno tvoj zdravotný stav nie je celkom OK. tiež som to spočiatku prisudzovala tomu, že som na všetko sama, domácnosť, náročné a grcajúce bábo, nákupy (áno, nákupy....hoci som vtedy ešte žila s ex....) proste všetko bolo na mojich pleciach. keď prišiel on z roboty, to akoby som mala deti dve :( a veľmi ma to vyčerpalo. myslela som, že z toho som taká skapatá. až neskôr sa ukázalo, že dlhodobo moja imunita bojuje s rôznymi ochoreniami... nepátrala si po príčine únavy?

katkaseiner
14. apr 2021

@derdia uplne ta chapem, moju dceru nemohol nikto, podotykam NIKTO uspavat len ja... proste raz som isla na stretavku, aj to ma pockala do 11tej kym som dosla... na zachod za mnou vlezu este aj teraz a to maju 8 a 5. Do vane uz ani neleziem, lebo zrazu len stoja nado mnou a cumia... fakt ani 5 minut kludu...
Pamatam sa ze kamoska sa ma pytala ked sa jej narodila dcera ze ci to tiez mame tak ze moj muz sa postara kazdu druhu noc o malu... no jasne... a koji ju vsak? takze tak

alexandra2010
14. apr 2021

som jedinacit. Bol to cely zivot strasny pocit byt sama v detskej izbe. Priatelia tu prazdnotu nevyplnili. Poznala som malo spokojnych jedinackov. Mam prvu dceru s down syndrom a chcela som adoptovat druhe dieta. Na zaciatku adopt. procesu som otehotnela s druhou dcerou (napriek antikonc. , osud zariadil, nechcela som druhe a dalsiu traumu)...mam uzasne dve deti(druha je zdrava), malo sa tak stat.

21oktober
14. apr 2021

ja zas nechápem , a to nemyslím nijak v zlom , že toto niekto rieši . Ja som toto nikdy neriešila, porodila som a starala sa . Celkov som neriešila nejaké materinské pudy alebo či mám alebo nemám silu sa starať, či sa na to cítim alebo nie. Detí mám viac, milujem ich veľmi ale teda materstvo nejak extra neprežívam , ani sa z neho neskladám . Možno pri prvom som bola troška úzkostlivejšia , pri ďalších vychovávam ďaleko menej upnutejšie. Kojiť som kojila dlho ale brala som to ako samozrejmosť a nie nejakú výnimočnosť , jednoducho mala som mlieko tak som kojila , ak by som nemala tak by som dala fľašu . Podľa mňa problém je v tom že sa dnes príliš analyzuje , rozoberá a zas analyzuje .

littlebubble
14. apr 2021

@ktochytavzite Lenže ona sa to nepýtala ironicky.Je iné mať jedno a iné mať dve.
2 a viac detí znamená mať väčšiu nehnuteľnosť, viac starostí, menej financií, menej možností ako deťom pomôcť k budúcemu vlastnému bývaniu...atď

Jedno dieťa: ostane viac financií, dieťa môže zdediť nehnuteľnosť, menej starostí...atď

S jedným je všetko jednoduchšie.To, že niekto nechce mať viac detí neznamená, že taký človek nechcel pocítiť čo je to byť rodičom.Vie čo je to starostlivosť, vie čo to všetko obnáša tak si ako žena kladie otázku, prečo toto zažiť viackrát keď asi zistila, že jej pocit je už naplnený a stačí jej jedno dieťa.

Možno sa len chcela uistiť, že to čo cíti je v poriadku.

Nedá sa porovnávať bezdetný život a život keď už človek dieťa má a rozmýšľa nad druhým.
Život bez dieťaťa je úplný iný a aj tehotenstvo žena inak prežíva ak je ešte bezdetná.

Ja si neviem predstaviť mať viac ako jedno v budúcnosti.Neviem si však úplne predstaviť nemať žiadne aj keď sa do toho nehrniem.Toto sú 2 rôzne a neporovnateľné situácie.

hama007
14. apr 2021

Niekedy dávno, keď som bola pubertiačka som si hovorila, že chcem mať 3 deti. Lebo som najmladšia a mám 2 starších súrodencov (6 a 7 rokov rozdiel).
Teraz mám už tesne pred 30tkou a 1 dieťa. Len občas ma prepadne túžba mať ešte malé bábätko v náručí. Trochu sa pomaznať, vypiplať ho a sledovať ako rastie. Potom zase prídu okamihy totálnej paniky ako by sme to zvládli. Totižto snažíme sa o bábo 3/4 roka. A ja si ešte stále nie som istá či je to, to čo do života chcem. Asi aj pre to moje váhanie sa mi nedarí otehotnieť.
Cítim hlboko v srdci, že sa niečo musí stať, zmeniť, niekam sa posunúť.
Mám partnera, ktorý sa nechce odsťahovať od svojej mamy. Nie je to zlá žena. No bývame tu aj s jeho babkou. V pomerne malom jednopodlažnom dome. Toto ma od 2. dieťaťa tiež odrádza. Neposúvame sa, nenapredujeme. Zakrsli sme na 1 mieste. Ako ma to štve....
Ja som max. za 2 deti. S mojimi súrodencami máme normálny vzťah. Majú už svoje rodiny. S bratom sa nejako extra nenavstevujeme. Moja dcéra dokázala prerevat hodiny keď sme boli niekde na návšteve, tak som to vzdala. Proste som z návštevy nič nemala. Do toho corona. Nič moc. So sestrou vychádzam lepšie, ale aby sme sa jedna druhej dovernejsie zverovali, tak to nie.
Otec ma doma držal ako v zlatej klietke. Musela som si vydupkať keď som chcela ísť von. Kdeže by sa okolo mňa točil nejaký chlapec. To som vedela, že nepôjdem 2 týždne von. V podstate som vyrastala ako jedináčik s reťazou veľmi nakrátko. Brat sa odsťahoval ako 23 ročný. Ja v puberte. Sestra vtedy otehotnela. Riešila iné veci.
Podotýkam, že som sa mojím rodičom "šmykla". Čiže som bola neplanovaná. Bolo na nich cítiť tú únavu a apatiu voči mojim "detským" problémom.

orieska325
14. apr 2021

Čo Ťa na starostlivosti oň najviac vyčerpáva?