icon

Prečo niektoré ženy majú tak veľa detí?

5. sep 2022

Prosím Vás neberte to ako urážku, ale vždy ma zaujímalo prečo matky, ktoré nedokážu uživiť ani jedno dieťa, majú ďalšie? Ja sama mám len jedno a chcem mu dopriať všetko čo je v mojich silách, zarábam viac než je priemer a vôbec si neviem predstaviť zvládnuť uživiť aj ďalšie.

Takisto nechápem matky, ktoré sú si vedomé, že všetky ich deti budú mať nejaké postihnutie a aj napriek tomu sa rozhodnú množiť.. a neskôr ich každý obdivuje.. mne to príde skôr sebecké.. samozrejme hovorím o vážnejších postihnutiach, pri ktorých nie je možné žiť plnohodnotný život.

viky173
6. sep 2022

@elizabet173 no a este aj to! 😀

shee11
6. sep 2022

nečítala som odpovede, ale mozme sa pýtať aj tak, ze prečo niektoré ženy majú iba jedno dieta, nedopraju mu súrodenca, pričom je to ten najväčší dar, napriek tomu, ze si to môžu finančne dovoliť, radšej svojmu jedinacikovi daju vsetko na zlatom podnose. Ja som za to, aby sme si každý hľadeli svojho a skor hľadali možnosti ako pomôcť, nie pohorsovat sa na niekom, v koho topánkach sme nechodili

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simona92101
6. sep 2022

@elizabet173 mam na to rovnaky nazor..mam jednu jedinu sestru,starsiu,ale nikdy mi nebola oporou,kamaratkou,vzdy ma od seba odhanala,za vsetky svoje neuspechy vinila mna.ani po rokoch ked sme dospele a kazda mame svoju rodinu,sa nic nezmenilo.mna to mrzi,a o to viac ze rodicia stale namna tlacia aby som sa jej prisposobovala,udrziavala kontakt..cize nie,nemusi byt surodenec tym naj darom..

tiika
6. sep 2022

Uživiť? Vieš, nie všetko je o peniazoch a tiež si myslím, že ani pre dieťa samotné nie je dobre splniť mu všetko, čo mu na očiach clovek vidí. Niektoré rodiny radšej žijú skromne, majú to, čo je naozaj dôležité i keď nie všetko a sú šťastné.

K tej druhej otázke.. to vidím tak, že tak veľmi túžia po vlastnom zdravom bábätku, že sú ochotní tieto veci riskovať.

Ži a nechaj žiť. Každý kráčame vlastnou cestou. Mame právo robiť vlastne rozhodnutia a chyby. Niekto sa z nich poučí niekto nie. Každý sme iný a mali sme inú výchovu. Aj mne je ľúto chorých alebo zanedbavanych detičiek. No taký je život, je nespravodlivý. To je realita. Ty môžeš niekomu pomôcť alebo poradiť, ak ta o to požiada, či pomoc ponúknuť. No rozčuľovať sa NEMÁ ZMYSEL. Ak to cim skôr pochopíme, skôr môžeme viesť spokojnejší život.

puticka7
6. sep 2022

Povedala by som, ze vsetko je to o prioritach ake clovek ma. To iste sa mozme oytat aj teba, ze ak mate vsetky moznosti ako mat dalsie a dopriat aj jemu krasny zivot, kde mu nebude nic chybat... Je to kazdeho vec a nikomu podla mna nenalezi sa v tom nejak takto sprtat

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
shee11
6. sep 2022

@elizabet173 No ved o tom bol moj prispevok, ze kazdy to vnima inak. Zbytocne to rozoberat.

bambulka814
6. sep 2022

@viky173 áno, viem o tom, tento rok zmenila Čína politiku z jedného na dve deti. Je to zaujímavý sociálny experiment, platný už dlho, dôsledky uvidíme v čase. V zásade ale platí, že rozvinuté krajiny a inteligentní ľudia by mali mať deti viac, je to na prospech spoločnosti. To, čo sa do nich vloží (nielen finančne) sa x násobne vráti.

zeleny_dinosaurus
6. sep 2022

Sranda, ja som si doteraz myslela, ze najvacsi dar aky moze matka dietatu dat je dojcenie...teraz ze surodenec, neviem si vybrat, ci tych najvacsich darov je viac? 😅

bambulka814
6. sep 2022

A ešte posledná vec, my všetky matky, aj na tomto fóre, dostaneme "vysvedčenie" z našej výchovy, až keď deti prídu do dospelosti. Vtedy bude namieste hodnotiť, čo bolo lepšie, či mať jedno, či viac, či bolo lepšie dať im všetko, či nie. Čo bolo v tom celom vlastne to dôležité. Vtedy sa to celé vyjasní a možno nás isté veci aj prekvapia.

Dovtedy by som bola veľmi opatrná v hodnotení iných rodín a ich životných postojoch. Môže sa nám to vrátiť aj s úrokmi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
bambulka814
6. sep 2022

@elizabet173 neviem, či je dojčenie najväčší dar pre dieťa, každopádne, je to dar pre mňa, lebo mi neskutočne uľahčuje život 🙂. Úplne som mohla vyhodiť z hlavy starosť o kŕmenie najmenšej dcérky, lebo je to také šikovné a prirodzené, že až. Stále k dispozícii, nemusím pre to robiť nič, stále dobrá teplota, zdravé zloženie, viem nakŕmiť aj mimo domu, dieťa mi rastie a prispieva pod rukami. Mňa to veľmi odbremenuje. A to som nikdy nepatrila k pro-dojciacim radikálkam✌️😀. Keby to nešlo, vyťahujem UM.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ahhola
6. sep 2022

@h2 pretože kto ma potom tie deti? Jedine osadnicky a o tom sa na fb blokuje. Štatistický ma kazda žena dieťa,dve.Tak kto ma tých veľa detí? Keď ich ma arana 10,musi ďalších 6 nemať ani jedno. Aj keď s takouto štatistikou sa dá asi pekne čarovať. Napr. V populacnom ročníku 2021 sa narodilo 60 000 deti. Z ktorých ročníkov matiek sa ráta tých 1,7...

h2
6. sep 2022

@ahhola Ja poznám veľmi veľa žien, ktoré nemajú žiadne dieťa a ani už mať nebudú. Konkrétne v mojom blízkom okolí, mám 4 kamošky "staré dievky". A mnohé ďalšie také poznám. A aj ženy, čo majú mužov, ale deti nemajú, nemôžu mať. Jedna kamoška má 2 adoptované rómske dievčatká, druhá bola x-krát na umelom oplodnení, ani raz sa jej embryo neudržalo... Bezdetných žien je kopa.

zmrzlinka2021
6. sep 2022

@elizabet173 Ja tomu rozumiem, len autorka tejto temy pise, ze ma viac ako priemerny plat, tiez jej partner zaraba a stačí jedno - toto je častokrat vecou nastavenia si zivotnej urovne, nie toho, ze realne si to dieta nemozu dovolit. A tiež osobne "dať dieťaťu všetko" ja vnímam ako kompenzáciu niečoho, možno niečoho citového. Ja som takto nikdy neuvažovala a nemyslím si, že je dobré dať všetko, aj keď môžem. Človek potrebuje v živote aj strádať, aj pocítiť nedostatok, aj určitú mieru frustrácie

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lalala94
6. sep 2022

@viky173 ty si to krásne zhrnula. Keď som videla na prvej strane tie komentáre o tom, že je sebecké nedať dieťaťu súrodenca, tak mi hneď napadlo, čo si tie ženy myslia o ženách, ktoré deti vôbec nechcú? To musí byť podľa nich vrchol egoizmu a sebectva. 😀 Nech si každý žije ako chce a nestará sa o počet detí v iných rodinách. Tiež odsudzujem ľudí, ktorí si krížom-krážom narobia kopu detí a pritom na ne reálne nemajú prostriedky, ale ak niekto na to má, nech sa páči.

zuzana212722
6. sep 2022

Mne osobne je totálne u riti čo si kto robí..pre mňa za mňa nech majú ľudia aj desať detí absolútne ma to nezaujíma ci majú čo jesť kde bývať a čo s nimi bude nereagujem ani na ich výkriky na fb ze potrebujú peniaze jedlo oblečenie...neriešim životy iných ale len seba a svojej rodiny..každý si je strojcom svojho šťastia..

lenkaaninka
6. sep 2022

Vieš čo...ja mam 4 deti ktoré milujem o ktoré sa starám ktoré som chcela . Nejakých cca 10 r som pracovala teraz mam 1r drobca. A áno nemôžem im dat vždy čo chcú no dávam im čo potrebuju. Vedia si vážiť peniaze staršie chodia na brigádu kúpia si čo chcú aj niekedy drahšie ako by potrebovali. Učím ich zodpovednosti k peniazom. Opicia láska dám svojmu dieťaťu všetko po čom mu srdiečko pišti je síce pekne no nie podľa mňa správne.

omama40
Autor odpoveď zmazal
lukavluke
Odpoveď bola odstránená
acrobaleno
6. sep 2022

Koľko je to veľa detí? Pre niekoho sú priveľa aj dve.
1/ "to najlepšie čo môže dať rodič dieťaťu je súrodenec" totálna kr*avina
2/ "dať všetko dieťaťu" čo je na tom zlé? Prečo aj keď má niekto viac peňazí musí mať viac detí? Kto to posudzuje? Kto súdi, či si sebecká? Kde je napísané, že musíš mať viac detí ako jedno?
3/ aj tu na MK sú mamy s viac početnými rodinami 4+, ale tu ide o to, že o tie deti je postarané, sú čisté, najedené, oblečené a duševne, fyzicky a psychicky sa rozvíjajú.

omama40
Autor odpoveď zmazal
zeleny_dinosaurus
6. sep 2022

@elizabet173 ved presne toto 🥰 bol to sarkazmus

elizabet173
6. sep 2022

@zeleny_dinosaurus to mi bolo jasné, preto som dodala to, čo som dodala

babydesire
7. sep 2022

Dobre,takze pridam aj ja:
- poznam babu ktora od malicka bola "divna" (verejnosti neni znama ziadna diagnoza) nasla si "divneho" vzali sa a maju dcerku - predcasne narodena po niekolkych potratoch, porod kvoli zdr.problemov jej matky bol vyvolany, dievca je a bude uz vzdy , no, po rodicoch,, no a maju syna, historia sa s vyv.porod opakovala, chlapec toez nieje v poriadku...ona je na invalidnom, pomaha jej hlavne mama,ktora uz nevladze..pochopim,ze kazdy ma pravo mat dietayko,byt stadtny ale dve ? Ani ten vztah nefunguje

babydesire
7. sep 2022

Dalej...mam svagrinu ktora ma 7deti, dlhy, chlap aktualne nanu kasle (cakame kedy sa zas daju dokopy a zas tak nejak nechtiac ,ako vzdy tvrdia po 12tt
ostane vtom),,, teraz zhana chlapa,ktory ju bude zivit,skor ako jej exekutori zabavia dom a stat vezme deti (tie neplnolete) ...ale ovela pravdepodobnejsie je,ze sa natrepe k svojej mame, znicia jej uz i tak slabe zdravie, zadlzi aj byt ale sak dobra sestra a mamina sa o jej deti isto postaraju tak ako vzdy