Prečo sa rozhodnúť mať iba jedno dieťa?
Caute caute. Preco ste sa rozhodli mat iba 1 dieta? V com vidite pozitiva oproti surodencom?
My byvame daleko od rodiny. Nepomaha a ani nepomahal mi nikdy nikto okrem manzela. Sme dvaja a rozmyslame, uvazujeme a pocitame, ci sa do toh dat alebo nie. Odvasdial pocuvame, ze 1 dieta nie je dieta, ale zas vidim kamosky, ktore maju 2, ze su na okraji psychickeho zrutenia sa.
My sme inak stastna rodinka. Taka spokojna, kludna. Konecne sme volnejsi, slobodnejsi, kedze maly ma 4 roky. Ale sem tam ma obleje pocit potreby dalsieho dietatka.
Prosim, komentar typu, uz tu je vela tem takych, atd. Nepiste. Chcem aktualne odpovede a nie 3 rocne.
Dakujeeeeem
Dcéra sa nečakane narodila trošku predčasne a toto, čo sme prežívali prvý polrok už nikdy nechcem zažiť ani keby mi sto doktorov povedalo, že sa to nezopakuje a všetko bude v poriadku . A taktiež máme radi svoj “klud”, aktivity a zvykli sme si na život v trojici 🙂 a je úplne perfektný. Ja som zároveň človek, ktorý sa potrebuje realizovať aj v práci a neviem si predstaviť, žeby som šla napr z materskej na materskú. Pre mňa je napr. úplne nepochopiteľné, keď sa žena nechá “dotlačiť” do dalsieho dietata, lebo prvé dieťa si pýta súrodenca - ten súrodenec ho nebude ani živiť, šatiť a ako vidím aj v mojom okoli nie je ani isté, že budú spolu vychádzať. A další, pre mna sebecky dôvod, keď počujem rodicov hovoriť mame deti, aby sa mal kto o nás ma starobu postarať. Mimo to moj manžel aj moja velmi dobra kamarátka, obaja sú jedinacikovia a sami povedali, že nikdy im súrodenec nechýbal a žiadneho nechceli. A vôbec nie su rozmaznaní, sebestrední ako niektorí zvyknú pisat o jedináčikov, su to skvelí ľudia.
@bessie12 z vlastných skúseností ti viem povedať ze zvykneš si 😆 a ano z mojej strany bolo to budenie v noci najväčšia hrôza. Ale prežila som. Prežili SME... všetci traja...
A ani po 5rokoch sa este neviem vyspať kvalitne ako pred tým. Ale druhý krát už nie, nehovoriac o tom ze už sú dve deti, 2x choroby, 2x vracačky, všetko dvojmo? Nie som masochista
@simona20201309 zvyknem si, pretože budem musieť a mozno ani nie. Možno to budem robiť skôr z donútenia 😅
@obleckodogymu rozdiel vyše roka a sú to chlapci
V rodine máme aj párik po dvoch rokoch a pekne spolu rástli a majú sa veľmi radi, vychádzajú super
Je to asi lotéria, ale keď si sadnú povahy, je to fakt skvelé, a jasné, treba ich vzťah podporovať vo všetkých oblastiach
Ja by som bola totalne nestastna keby mam len jedno dieta. Take smutne mi to prislo. Vzdy som chcela dve. Som z 3 suridencov,muz zo 4 a je to perfektne. Vzdy nas je vela na oslavach. Moje deti maju kopec brateancov a sesternic. Byvame blizko seba vsetci.
Z toho,co pises nie si vysporiadana s jednym dietatom. Mnohe,ktore tu pisu,chceli len jedno a ani nelutovali,ze nemaju dalsie. Z toho mi vyplyva,ze tvoja tuzba je mozno vacsia ako strach,ze nezvladnes dalsie.
Jasné, aj to je niečo, čo zohrá úlohu. Moja malá je predčasná a do jej 1r sme tiež denne 3x denne cvičili Vojtovku. Bolo to náročné, keď sa nad tým tak zamyslím, tak prvý rok života malej, som si absolútne neuzila. Bolo to čisto prežívanie a čakanie, či bude zdravá, či sa potvrdí alebo vyvráti DMO a podobne.
Proste 1 dieťa stačí. Samozrejme, keby sa nejakým zázrakom pošťastí druhé, tak ho s láskou príjmeme ale vedome druhé veru nie.
Hlavne sa odosobni od rečí iných, každého je tak prdlajs makový do toho, koľko detí máte 🙂
@janinah akoby sa vždy všetci 4 ci 5 súrodenci osamostatnili ....
Rovnako ostávajú žiť s rodičmi aj života neschopní jedinci z viacpocetnych rodín.
My sme nerozmýšľali nad 2 ale stalo sa ze ked mala dcera 1 aj nieco som otehotnela neplánovane a dakujem za to ze sa tak stalo neplánovane.Nic lepsie sa nam nemohlo stat.Mam 3 deti ,z toho druheho tehu su dvojicky.Nic lepsie sa nam nemohlo stat.Kebyze ostanem pri prvom viem ze by sim od dcery očakávala maximum a bola by som na nu upjata.To obdobie plienok prejde rychlo teraz maju 8 a 6 a uplne su samostatne,vcera som mal cely den obline skolu,muz bol prec a deti sa uplne same vyhrali.Kebyze je jedna tak by stale otravoval ze sa nudi.
Ja som napríklad vždy chcela viac detí, ale nevydalo ohľadne zlého výberu otecka. Tak som sama na jedného a teda mám čo robiť.
Čo sa týka povery, že najlepšie, čo vieš dať dieťaťu, je súrodenec, napíšem len toľko, že môj syn má s bratrancami skvelé vzťahy (s oboma), zatiaľ čo oni dvaja sa neznášajú. Toto nie vždy vyjde (ani u mojej naj kamošky to neplatí).
Ja mám jedinú dcéru dospelú študentku. Je to skvelá osoba. Prijala by som aj druhé, manžel bol však kategoricky proti. Teraz si však užívam voľný čas a mám dvoch psíkov mopsinky. Tie mi dávajú tak moc lásky už roky. Stmelili celú rodinu. Keby som sa mala znovu rozhodnúť, znovu to bude takto. Mám 50 rokov, tak už dačo tuším o živote 😉
@kristiii to nie je povera 🙂
a ono v tej spravnej verzii ide o vychovu - to najlepsie, co vies pre vychovu dietata urobit, je dat mu surodenca 🙂
Ja to napíšeme čisto za seba a nechcem nikoho uraziť. Každý má právo mať toľko deti koľko chce. Ja by som rozhodne chcela dve deti, pretože si neviem predstaviť že ked raz tu nebudem tak tu ostane jedno dieťa bez rodiny. Chcela by som aby malo surodenca, aby aj v dospelosti sa malo na koho spoľahnúť. A keďže som z troch detí, to detstvo mi prišlo živšie. Také šťastnejšie. Cítila by som sa sama bez súrodencov.
@rozkvet1 chapem ale ty nemozes vediet ci by si sa citila osamela 😃 . Nas vela jedinacikov sa osamelo vobec necitilo lebo sme mali vela kamaratov. To je ako keby som ja napisala ze keby mam surodencov som stastna, alebo naopak : keby mam surodencov niesom stastna lebo nieje vsetko moje. Su to hluposti lebo vsak nemam a nemas odkial vediet ako by si sa citila ked nezijes ten zivot.Keby si jedinacik tak logicky nevies ake to je mat surodenca ,nevies o co prichadzas a ja zas neviem ake je ho mat
@petronelag ja ti poviem že sme 3súrodenci 2sú v zahraničí a nemyslim si žeby sa vrátili a ja bývam na opačnom konci Slovenska 😉 Takže zaruka viacej deti aby niekto ostal pri rodičoch moc nieje.
Ja sestru mam a nikdy som po nej netuzila. Nikdy sme si nerozumeli, zlepšilo sa to až keď som odišla na vysokú. Čiže 1 dieťa úplne postačuje. A je mi jedno ci si niekto mysli, ze jedno dieťa je nič. Však nech majú aj 10 ak chcú🙂
@ivik4 vidím, že často obhajuješ, aké super je mať jedinacika.. neberiem, ale ako matka 2 deti s ročným rozdielom ti píšem, že niekedy dve malé deti sú lepšie ako byť celý deň animátorom jednému.. a to nemyslím v zlom.. prvé mesiace sú ťažké, ale ja som s dvoma deťmi väčšinu dňa sama a žiadna katastrofa sa nedeje.. pri prvej dcére sme riešili kopec veci, veľa sme zbytočne prežívali a nafukovali, snažili sme sa o nejakú dokonalosť.. pri dvoch deťoch sme sa prepli do módu neriešiť zbytočnosti a užívať si život.. vôbec ti nemusí byť ľúto matiek, ktoré majú viac ako jedno dieťa.. tie dve malé deti sa fakt dokážu prehrať a vedia byť partaci.. ja mam pocit, že pri jednom dieťaťi som bola pomaly profesionálny animátor, pri dvoch mam paradoxne viac času na seba.. ráno po zobudeni si spolu pozrú rozprávku, zatancujeme na Spievankovo a hodinu sa spolu hrajú.. ja si dám kávu, raňajky, stíham hygienu.. ono v nasej spoločnosti vládne nejaká divná predstava, že matka dvoch deti nevie, kde jej hlava stojí a je z nej troska.. my sme tri susedy v blízkom okoli, ktoré majú 2under2 a rozhodne nie sme zrútené, ani nás nemusí nikto ľutovať 🙂🙃
@ivik4 veď toto je diskusia, snad môžeme vzájomne na seba reagovať.. a s inými užívateľkymi vedieš diskusiu, ale chapem, že nezapadam do klubu šťastných jedno matiek.. pritom môj komentar vôbec nebol myslený v zlom, len nechápem tie reči, prečo by matky, ktoré majú viac ako jedno dieťa, mali byť lutované a matky jedináčikov velebené.. iba som ponúkla svoj pohľad na vec, aby sme neboli vykresľované ako zrútené chúďatká.. lebo žiadna životná katastrofa sa pri dvoch deťoch neodohráva, práve naopak 😇
@7lenka11 nie nepochopila si ma. Myslela som to tak, ze ja v tejto veci nepotrebujem chapat tvoj pohlad. Preto to cele necitam.Nepotrebujem chapat zivot ktory nikdy v zivote zit nechcem. To je cele, je to take zbytocne , pre mna nepodstatne .
A nie ja nevediem diskusiu na tuto temu nikdy lebo pre mna je pevna. Reagovala som vynimocne dnes ( tych tem tu bolo mnoho) na koment o tom, ze nieje mozne s istotou tvrdit ze by chybalo niekomu nieco, co by nikdy nepoznal. Ahoj
A ano viem ze nebol v zlom 😃
pre dieťa je súrodenec dar, áno, niekedy nemajú dobré vzťahy, ale väčšinou sme radi, že máme súrodencov. A nie je nad to, keď sa spolu zabavia a nemusí rodič stale robiť animátora. Mám tri deti a myslím, že ani jeden z nich by si neprial byť jedináčik.
@nelka93 to je krásne, ako si to vyvodila z jedného príkladu zlého vzťahu, že čiže jedno dieťa postačuje. Niekomu môže, áno, niekto je rád jedináčik, áno , to ano. Väčšinou je to ale lepšie so súrodencami. Moja mamina má troch súrodencov, dodnes uz ako dôchodcovia sa stretávajú, volajú si, pomáhajú si, majú jeden druhého a keď bolo treba sa postarať o rodičov, mohli sa striedať, bolo to náročné. Myslím, že sú radi, že sa majú, rovnako ako ja som rada, že mám brata rovnako ako moje tri deti by nechceli byť samé
@nelka93 fajné 😆🤗
@lauricka maximálne súhlasím, ja osobne nechápem, ako môže niekto argumentovať, že surodenca uplne v pohode nahradia kamaráti.. to si myslia väčšinou len ľudia, ktorí surodenca ozaj nikdy nemali.. kamarát, s ktorým sa dieťa/clovek vidí párkrát do týždňa, ti nikdy nenahradí súrodenecké puto a to, že si máš s kým sadnúť za stôl na Vianoce či narodeniny.. tak ako nemáš záruku dobrých surodeneckých vzťahov, tak nikdy nemáš záruku, že tvoje dieťa bude mať kopec kamarátov.. čo keď bude introvert? Čo keď bude mať problém začleniť sa do kolektívu? Čo keď sa nástupom na SŠ s VŠ prerušia priateľské väzby? Všetko má svoje pre a proti. Každý by mal mať toľko deti, na koľko sa cíti. Ale tváriť sa, že kamarát ti nahradí surodenca, je blbosť. A potvrdilo mi to viacero kamarátiek, ktoré vyrastali ako jedinacikovia. A najhorší argument, aký tu od mamičiek čítam je, že jedináčik sa nebude musieť deliť.. no možno doma sa o nič nebude musieť deliť, ale v každom kolektíve (škôlka, škola, internát..) bude musieť..

Ja už som to tu kedysi písala...My sme s mužom stáli pred dilemou - jedno dieťa alebo žiadne. Nakoniec sme sa teda rozhodli ísť do jedného. A keďže sme to mali takto naplánované a pod kontrolou, narodili sa nám dvojčatá. Jasné, že sme teraz radi, že sú dvaja, ale ak by bolo jedno, bolo by jedno, do druhého by sme nešli. Je to vaše rozhodnutie. Ak cítite, že pre vás je správna cesta mať jedno, majte jedno.