Prečo sa rozhodnúť mať iba jedno dieťa?
Caute caute. Preco ste sa rozhodli mat iba 1 dieta? V com vidite pozitiva oproti surodencom?
My byvame daleko od rodiny. Nepomaha a ani nepomahal mi nikdy nikto okrem manzela. Sme dvaja a rozmyslame, uvazujeme a pocitame, ci sa do toh dat alebo nie. Odvasdial pocuvame, ze 1 dieta nie je dieta, ale zas vidim kamosky, ktore maju 2, ze su na okraji psychickeho zrutenia sa.
My sme inak stastna rodinka. Taka spokojna, kludna. Konecne sme volnejsi, slobodnejsi, kedze maly ma 4 roky. Ale sem tam ma obleje pocit potreby dalsieho dietatka.
Prosim, komentar typu, uz tu je vela tem takych, atd. Nepiste. Chcem aktualne odpovede a nie 3 rocne.
Dakujeeeeem
Môj muž má 2 surodencov. On je najmladší. Ale tie ich vzťahy no nie sú ktovie ake super. Raz ročne si pošlú pohľadnicu (Vianoce), raz za čas si zavolajú/napíšu. A raz za čas si aj pomôžu, ked je to potrebné. Ale ináč... Žiadne rodinné stretávky niekolko krát do roka ani nič podobné nemajú.
A inak, dieta sa mi v dospelosti ked tu my uz nebudeme, nemusi s nikym natahovat o majetky a este si pokazit rodinne vztahy 🤭.
My bývame tiez ďaleko od rodiny.Dcéra bola (aj stále je 😁🙈) tvrdohlavé dieta a dávala mi to stále pocitit.Dokonca som bola s nou rok sama(mala vtedy 2) lebo manžel bol na misii a to bola teda ponorka.Chodila somnou do práce (doMŠ) proste 24/7 spolu.Vtedy som si povedala,ze mat pri nej ďalšie asi by ma kleplo.Videla som to aj v MŠ ako matky ktore mali po sebe deti boli radšej keď to jedno chodilo do školky (česť výnimkam;nikoho nechcem uraziť)Ja som vždy chcela mat 2deti len nie s malym rozdielom.Keď už bola väčšia začala som túžiť po bábätku.To sa nám podarilo pred 1,5r.takze máme medzi deťmi 10r
Teraz som si vsimla tvoju otazku o lutosti... hmmmm
Mne je luto zien prave s viac detmi 😆. Lebo je to naozaj velka obeta ,klobuk dolu.Takze len tolko k tomu
Sice u nas zohrava velku rolu aj to, ze dalsie tehotenstvo mi neodporuca ani moj gynekolog (kedze by bolo urcite vysoko rizikove), druhe dieta by sme nechceli, ani ak by to malo byt to najkrajsie tehotenstvo na svete 😁.
Nasa tuzba mat dieta je plne naplnena a uprimne, dalsie dieta by nas jednoducho uz velmi obmedzovalo. Ja som uz rada, ze nam uz skoncilo babatkovske obdobie a syn je stale vacsim partakom do zivota. 👍
Nie nikdy som pocit ľútosti nemala. To že sú súrodenci neznamená automaticky, že deti budú spolu dobre vychádzať.
Rozhodni sa samozrejme za seba, ale podla mna je surodenectvo idealizovanie...realita je uplne ina...realna skusenost moja- mam jedinacika vedomym rozhodnutim- v 4rokoch chytil salmonelu, tyzden som ho nosila na rukach a 2dni bol kazdu polhodinu na wc! Kebyze mam druhe dieta, ktore mam odstrcit? Tychto situacii podobnych bolo viac este aj neskor...dieta do cca 6-7rokov ta potrebuje, nikto ma nepresvedci o opaku, najma pri chorobach...ja nechcem robit tu volbu komu sa mam venovat, za cenu vizie o "krasnom surodeneckom" vztahu, ktory som nikdy ani nezazila ani nevidela v okoli...plus syn surodenca nechce...za mna vybavene
Ja mám síce dve, ale sestra má jedno. A jej rozhodnutie je skrz to, aby malo dieťa všetko - čiže financie a tiež, že je nateraz naplnená materstvom pri jednom. Ja túžim po treťom občas ale ten pocit, že tie 2 strašie sú už samostatnejšie, môžem ich nechať chvíľku aj samých doma ma drží vzad, že ďalšie nebude 🙂
som jedinacik, vzdy som hovorila, ze moj strop je 1 dieta.. 1 mam a nazor som nezmenila.. a teda moja (4,5r) na ihrisku sama nie je, ma tam kamosky a kamosov 🤷♀️😊
Ja si myslím, že je lepšie mať dve deti (ak to vek a zdrav.stav dovolí), lebo stávajú sa rôzné situácie - choroby, úrazy alebo aj, že jedno dieťa zostane bývať v zahraničí.
My sme to veľmi dlho odkladali kvôli môjmu strachu a taktiež z dôvodu že už presne okolo 4.roka nastal ten väčší pocit slobody. Avšak čo čert nechcel ostala som tehotná a poviem pravdu aj som si poplakala ale teraz sme radi že bude mať syn sestru, dvom je vždy v živote ľahšie. Sama mám brata s ktorým nie som denne v kontakte ale ten pocit že je tu keď potrebujem niečo pomôcť poradiť je na nezaplatenie.
Vždy som chcela dve, a chces vedieť dôvod a rozdiel, vidím to úplne ma všetkom, dve deti sa navzájom prehrajú, keď ideme na výlet hecuju sa navzájom, v škole to isté proste sú na sebe závislí, a jedno dieťa čo mám kamošky tak dovolenka alebo výlet nič moc samé sa dieťa nudí atď. doma len na Pc lebo však co má samé robiť, keď su dve vymyslia si hocijakú kravinu a ešte lepšie aj tri deti podľa mňa 😃, neviem si predstaviť ani, že ja by som nemala súrodenca
Usli sme hrobarovi z lopaty len nahodou … nebyt zhody okolnosti nemuselo byt ani 1 dieta ani ja .. ja sice sestru mam ale za cely zivot sme si rozumeli tak 3 roky. Nekomunikujeme spolu ani sa nevyhladavame. Max sms k narodeninam. Nemame si co povedat🤷🏻♀️.
ja poviem z opačnej strany, mám dve a pre mňa osobne idealny stav, nikdy by som nechcela len jedno dieta, len ak by som inak nemohla
menujem vyhody mat dvoch:
oblecenie si dedili, hracky, zahraju sa, ano, fakt sa zahraju, zahrali sa cely zivot a stale sa hraju spolu futbal, tenis, basket, pingpong
maju spolocne temy, spolocne skoly, zaujmy, kruzky, pozru si spolu filmy
ked sme na vylete, papule sa im nezastavia, stale sa rozpravaju, stale maju o com - ja sama to nechapem
maju dlhe roky zhruba podobny skolsky vek - rychlo to odsypalo - zakladka, stredna -
staci ist za surodencom a ten matiku vysvetlil, alebo vyskusal slovicka z jazyka
program pre deti som nemusela spekulovat, obom zhruba vyhovovalo to iste
ja sama som z dvoch a mame to skoro v celej rodine po dve tri deti, jedinacika ani vlastne nepoznam z rodiny, cize mne je to velmi cudzie a priznam sa aj nesympaticke
vsetci clenovia sirokej rodiny mame dobre a zdrave vztahy, akoze su tam isto dake veci, ale ziadne patologie, nenavisti a podobne, s cim sa tu casto operuje, urcite to nie je ziadna vynimka, ale ako si clovek urobi, tak ma
ono je to dane aj povahou, aj genmi, charakterom, takisto vzdelanim - ja skratka nic take v nasej rodine nevidim a nemam, preto pre mna ako argument preco mat jedno /ze zle vztahy atd/ nefunguje
a nakoniec, ked tu my s muzom nebudeme, je pre mna viacmenej iste, ze si ostanu blizki aj v dospelosti, hocikam ich vietor zaveje
ja so svojim surodencom telefonujem kazdy den ci obden a nase rodiny sa stretavaju a budu sa stretavat navzdy, to som si ista
Aktualne lutujem kamarata 50tnik onkopacient jedináčik a obaja jeho rodičia vyzera,ze sa rozhodli odísť na druhý breh a obaja naraz. Chlap nevie kam skor skocit,koho skor ratovat,tí rodicia nebyvaju spolu,,ma aj narocnu pracu ,rodinu,zahradu...
Moje dcery obe maju dve deti s malym vekovym rozdielom a nijake psychicke rucanie nepozorujem,samozrejme viac deti je viac prace aj obety,ale aj viac šťastia,ide len o uhol pohladu.
V susedstve mlada zena jedinacik,tak neskutocne naviazana na rodicov,ze sa akosi nestihla zalubit a uz vobec nie osamostatnit,timrodicia ju jednoducho nepustili žit vlastny zivot.
Ja v jedinačkovstve nevidim nic pozitivne,ale je mi uplne jedno kto ma kolko deti,tu mi je trochu aj usmevne ako si dokazujete svoju jedinackovsku pravdu,ze to staci.
Chcela som 3, mám jedno a som za to vďačná. Boli podobne blbé otázky, kedy druhé. Vždy som dotyčným odporučila nech majú aj 10.
Ja mám dve deti,nejako tak vždy som chcela, manžel takisto. Kvôli môjmu veku sme mali oboch drobcov krátko po sebe,lebo ja som už po 40 tke rodiť nechcela. Pre mňa to bola "posledná hranica"za ktorú by som už nesla. Nejako som to neriešila,keď sme sa brali,tak sme si povedali,že budeme šťastní,keď aspoň jedno sa podarí...čiže keby sa dcéra "nepodarila"doslova na prvý pokus,tak ostávame aj my len pri jednom.
@janinah Ako keby surodenec riesil vsetky problemy sveta 😅. Ja mam surodenca, ma ho aj manzel a mame z toho akurat tak prd makovy...Nemame s nimi o nic lepsie vztahy, ako s dobrymi kamaratmi, ktorych by sme mali, aj bez surodencov. Ja ako rodic sa snazim zabezpecit financne tak, aby som nikdy nebola na obtiaz v starobe a chorobe svojmu dietatu a inak by sme nespravili ani ak by sme mali 2-3 deti.
Ziadnu pravdu si tu nikto nedokazuje, mne je skor usmevne, ze je take tazke uverit tomu, ze nie kazdy tuzi mat viacej deti a naozaj v tom vidi ovela viacej pozitiv.
Ja som chcela dve. Ale po pôrode prišla choroba a ostala som neplodná. Dlho sme napriek tomu skúšali, veď koľko párov nemohli mať dieťa a predsa sa podarilo. Nám sa nepodarilo, a už sa ani nepodarí. Mala som obdobie keď som rozmýšľala o adopcii, to nechcel muž, takže som sa tej myšlienky vzdala. Dcéra má 10 rokov a už dlhšie to vnímam tak, že to takto malo byť a aj som nakoniec rada že je jednináčik. Ja zo sestrami a muž s bratmi máme vzťahy o ničom. Nestretávame sa, nemáme si čo povedať. Aspoň sa nedožijem toho, že by moje deti mali takéto vzťahy medzi sebou a dcéra bude na tom finančne lepšie ako som bola ja s 2 sestrami. Jednému človek vie dopriať a našetriť viac peňazí ako 3 deťom.
Kúpili sme psa a moja potreba starať sa ešte o niekoho je naplnená. Samozrejme nemám ho ako náhradu za dieťa. Ale tým že som už aj trošku staršia (39) ma tá túžba dieťaťa č.2 úplne prešla.
Ja som jedináčik a nikdy mi súrodenec nechýbal. Mala som veľa kamarátov, bola.som rada aj sama. Naši boli aj sú dosť aktívni, nenudila som sa😊
Môj muž je z viacerých súrodencov, majú dobré vzťahy a keď boli takže časy v rodine, pochopila som že v zlom ťa skutočne reálne podrží len rodina. Nie kamaráti. Vtedy som začala vidieť že ozaj je to trošku iné keď tam súrodenci sú, vs. keď ja budem na zdravotné problémy mojich rodičov raz úplne sama.
Keď sme chceli prvé dieťa, už nad tým sme rozmýšľali veľmi dlho. Aby sme boli zabezpečení, mali peniaze, aby sme si tým.boli istí, aby sme boli nachystani na všetky obmedzenia čo prídu. Podarilo sa nám ihneď a jediné čo by som zmenila je, že by som asi mala dieťa ešte o pár rokov skôr 😊
Druhé sme plánovali časom, ale keby sa nepodarí tak to úplne v pohode prežijem. Nechcela som rozdiel viac než 3 roky, lebo skutočne mať už trochu samostatne dieťa a vrátiť sa k plienkam, prikrmom, kolikam chce dosť trpezlivosti...
Nakoniec to osud zariadil inak a čoskoro máme aj druhé dieťatko, s rozdielom menej než 2 roky. Viem, že to bude náročné, nemáme nikoho na varovanie/pomoc, sme len my dvaja teda väčšinu dňa ja sama... ale na druhú stranu si veľa veci okolo bábätka ešte pamätám, mám odloženú výbavu, kočík a všetko.
Sfukneme to pekne naraz a potom budú deti rast, verím že sa už aj zahrajú a nás to bude stáť už trochu menej energie (súdim podľa okolia, kde presne takýto rozdiel majú)...aká bude realita to uvidíme.
@janinah to sa moze stať aj pri 3 deťoch, že nebudú stíhať doopatrovat rodičov stačí, že dvaja budú bývať tisícky, stovky km, alebo zomrú skôr.Mat viac detí nie je záruka, že budú po ruke, že budú dobré vzťahy ...ak to niekomu vyjde, že ich deti majú v dospelosti, detstve dobré vzťahy je šťastný človek
Ja som sa rozhodla pre jedno, lebo som mala v tehotenstve problémy aj sa dcéra narodila skôr a menesia.Do takých 8-9 r som si vôbec nevedela predstaviť mať druhé choroby, atď neviem vystačili sme si samé.Potom prišlo zaváhanie či nie ešte jedno, ale dobre som sa rozhodla.Ale vždy som vedela, že ak dve tak s veľkým vekovým rozdielom.
Sama som jedináčik a mne súrodenec nechýbal mala som veľa kamarátok ľudí okolo seba.Ale deti mám rada, necítila som sa doma zle, materstvo má napĺňalo a bavilo, ale stačilo mi jedno.
Tazko ti poradit, musis sa ty rozhodnut... ja mam taku kamosku, ktora ako jedina ostala pri jednom dietati a hovori, ze co ak to druhe bude take iste narocne. Hovorim jej, ze pravdepodobne nebude a ona ze CO AK bude. To je tazko, lebo ona s tym bude zit. Ja ti len poviem, ze som sa rozhodla pre viac deti, lebo surodenrcky vztah je najdlhsie trvajuci vztah, mozu "spolu" prezit kludne aj 70 rokov. A jednoducho ked tu uz ja nebudem, budu mat aspon jeden druheho. Urcite si prejdu roznymi fazami... ale snad prevazne dobre bude. Preto robim vsetko pre to, aby mali dobry vztah, neziarlili, nerivalizovali, poznali sa ako vlastnu dlan (nechodia do skolky, az do povinnej predskolskej, aj to len doobeda. Aby boli co najviac spolu). Zatial nam to funguje uzasne. Ale mozno tym, ze mam len jedneho chalana a tri baby. Je malo rivality.
Jedno dieta-ziadne dieta hovoria ti, co maju deti viac, aj ja to tvrdim 😆 ALE uuuuuplne si pamatam ako som zomierala aj z toho jedneho dietata, takze tuto “pranostiku” nikdy nehovorim rodicom s 1 dietatom, lebo to plati iba pre tych, ktori maju viac deti a zrazu strazia len jedno, tak ano, je to taky pocit, ze zrazu aka pohoda😁
Ja som mala obrovske stastie, ze moje deti sa naozaj zboznuju, ani sa mi nechce starsieho dat do skolky aby mladsi ostal sam😀 ale viem si predstavit, ze to moze sposobit aj peklo. Ja mam maly vekovy rozdiel, nebudem klamat, ze som na prasky (niekedy doslova) ale teda skor by som brala 0 deti ako jedinacika😊
Ale kazdy nech ma deti kolko chce🙂 kazdy mame ine potreby a chtice🙂
Len primitívny vypatlany hlupak vypustí z úst že 1 dieťa žiadne dieťa.
Určite je lepšie mať jedno dieťa ako 2+ a byť na pokraji zrútenia. Ja osobne už posielam do teplých krajín matky 2+ deti ktoré sa začnú sťažovať a vyplakavat. Je dôležité vedieť odhadnúť svoje schopnosti, poznať seba samu a odhadnúť na čo mám.
Ja vidím obrovskú, naozaj obrovskú chybu ako si dnešný rodicia robia ,,aspon" 2 deti, lebo tak by to malo byt,.... lebo aby malo súrodenca,.... lebo každý hovorí ze musia byť aspoň 2.....
@simona20201309 napríklad ja by som nebola schopná sa postarať o 2 ci viac deti. Priznám si to. A to nie nielen finančne, ale aj celkovo. Nenávidím keď ma niekto v noci, alebo aj cez den (viem, ze budem padat na hubu ), zobudí zo spánku. Vtedy by som "vraždila". Mám rada svoj komfort a kľud.
Pre niekoho možno nepredstaviteľné. Takže u mňa to bude veľmi veľká obeta mať aspoň to jedno dieťa.
Ja mam jedno dieťa, a teda druhé neplánujeme. A nie je mi to vôbec ľúto. Chcem nech ma moje dieťa 100% mojej pozornosti keď niečo bude chcieť, aj v staršom veku. Nie raz vidím matky ako dávajú staršie na druhú koľaj kvôli menšiemu.
Viem, že dve deti by som ASI nedokázala vychovávať tak, ako chcem, lebo aj ja som len clovek a aj ja mam len jedny nervy, ktoré sa snažím ovládať, neviem aké by to bolo s dvomi deťmi.
Tie reči co matky zvyknú mať, že chuda dieťa, nemá partaka na život; nevadí, tieto tri roky prejdú a už sa spolu budú hrat; chudák, ostane sam do konca života... proste nie. Ja skôr ľutujem deti, ktoré sú pushovane na druhú koľaj kvôli súrodencovi.
S jedným je to lepšie, ľahšie, či už cestovanie, výlety, život... A aj ja mam čas na seba, muz ma čas na seba, mame čas na spoločný život.
Mám 1 dieťa, pretože je a vždy bolo tak náročné že ja aj muž máme dosť. Navyše sme sami. Kebyže mám ďalšie dieťa skončím na psychiatrii …
@miko_matata môžem sa spýtať aký máte rozdiel medzi deťmi? 😊sú rovnakého pohlavia? Pýtam sa len z toho dôvodu, že u nás to budú necelé 2 roky a najskôr chlapec, teraz dievča. Dlho som zápasila s tým, aké je správne načasovanie, navyse keď sme zistili aj že pohlavie bude iné, mám trochu obavy z toho či sa ozaj spolu budú vedieť zahrať. Čo ste napísali znie veľmi pekne a v mnohom by som našu rodinu za pár rokov rada videla taktiež😊
My sme tiež chceli len jedno dieťa ale túžba po dcére tlak okolia( všetky kamarátky mali dcéry )a vek išlo mi na 30 no bolo to tak silné a syn už bol veľký keď sa mala narodila mal 6,5 roka takže mi viac pomáhal atd..

Mne nikto nedal na výber, veľmi by som chcela dve, ale nemôžem. Mne je to napríklad ľúto, hoci môj muž je jedináčik a je s jedným absolútne ok. Ja som z troch detí, veľmi krátko po sebe a zas to detstvo bolo super - mojej mame tiež nemal kto pomôcť, stará mama ešte robila a sama mala ešte deti o ktoré sa bolo treba stará. A zvládla to.