icon

Prečo ste sa rozhodli mať iba dve deti?

alica2202
9. aug 2019

Zaujimaju ma dovody, ktore vas viedli k tomu, ze pri dietati cislo 2 ste si povedali stacilo (aj ked pochadzate napr. zo styroch surodencov, teda viete, co je to velka rodina, ale vy ste sa rozhodli pre mensiu 🙂 ja aj manzel pochadzame z troch surodencov. Kym on by chcel deti 3, pretoze trom je super, mne stacia dve. Moje dovody:
- prve tehotenstvo som mala bezproblemove, porod rychly, do dvoch hodin bol maly na svete. Aj toto druhe tehotenstvo zatial prebieha bez komplikacii, ale cely cas pocitujem taky vnutorny nepokoj, ci vsetko dobre dopadne, ci bude male zdrave a pod.
- hoci uz mam jeden porod za sebou a dalsi ma caka, pamatam si zivo bolesti, kontrakcie, sitie a vsetko s tym suvisiace. Absolvovat to vsetko tretikrat? Dakujem, neprosim. Neznasam nemocnice.
- mam strach o zdravie dietata. Prvorodeny nema ziadne zdravotne problemy (klop klop), modlim sa, aby aj druhe dieta bolo na tom rovnako. Ak ano, tretikrat osud pokusat nechcem.
- kedze som zena, tak musi byt aj malicherny dovod :D a tym su poporodne kila, ktorych sa mi ani tri roky po porode nepodarilo zbavit. Hoci sa snazim o seba starat, myslim si, ze vyzeram horsie ako pred porodom (celulitida, rozsirene zilky na nohach, krcove zily). Tym, ze neplanujem dalsie tehotenstvo, tak cim budu deti starsie, starostlivost o ne jednoduchsia, tym budem mat ja cas venovat sa viac sebe 🙂
- a myslim ze financne dovody sa tu tiez hodia. Mame hypoteku, rada by som ju mala z krku skor ako v 55-ke. Plus, nasi si nikdy nemohli dovolit dovolenku v zahranici, takze v tomto smere som nevyburena a chcem veela cestovat. Samozrejme s detmi 🙂

A co vase dovody?

siska53
10. aug 2019

@vespertine zvláštne, ze v Bratislave sa citis izolovana a zas ako ucitelka mas lepsiu pracovnu dobu, ako my.. takze okrem.nejakej tej porady ci rodicka budes skor doma a nemusis riesit opatrovatelov..ale z financneho hladiska chapem, ze tretie skor nie..

vespertine
10. aug 2019

@siska53 Na RD sa cítim izolovaná. Už som doma piaty rok. Vkuse sama. Hej, občas na ihrisku si s niekym pokecam. Pracujem na osemrocnom gymnáziu, učila som maturantov, mala som semináre ráno, poobede, konzultácie, porady, rodička často aj do 20.00. Muž pracuje na doobedne a poobedne smeny, keď ma poobednú chodí domov o 22.30. Čiže ak ja budem mat poradu alebo rodicko (co je tak raz za mesiac bud jedno alebo druhé), a on bude mať poobednú, tak deti visia. Preto budem musieť niekoho zohnať skrátka. Občasne.

siska53
10. aug 2019

@vespertine aha, tak to je ine.. to mas narocnejsie..
Ja som si našťastie RD uzila, mala som.tu vonku kopec ihriskovych kamosiek a ked sme boli doma, som aj bola rada sama len s detmi. A tym, ze rodinu mame tu, tak som mala socialneho kontaktu az az... S mojou mamou, s partnervou mamou i s partnerom a tak..
Ak to mas inak, chapem,ze je to ubijajuce, bola som dva mesiace PN a len som cakala na moznost komunikkvat s niekym.

zuzinapipina
Moderátor
10. aug 2019

@alica2202 ak to tak citis, tak sa tým aj riad. Ak tvoje vnútro nesúhlasí s tretim babom, uz len pocas tehotenstva budes taka nervózna, ze si naozaj nieco privodis. Porozpravaj sa so svojim muzom o tom uprimne a pokial sa nato vnutorne necitis, ani do toho nechoď. A nepocuvaj niektore, ze hovoria, ze to su smiesne pocity. Nie su. Kazada sme ina a kazda berieme vsetko inak. Riad sa svojim vnútrom a budes stastna💜

maryetta
10. aug 2019

@janinah mame dve deti. A ja sa naopak desim ze by to malo byt konecne cislo ☹
My sme 3surodenci. Manzel jedinacik.
A ja dufam ze este aspon jedno. Mozno aj dve deticky k nam pribudnu.

dorotik
10. aug 2019

@janinah Je rozkosne, ze si myslite, ze vy a vase deti ste hodnotnejsi ludia ako "ti ostatni". 🙂

tykat
10. aug 2019

@alica2202 ...biologicke hodiny, vnutorne nastavenie na 2-3...prve v 27...potom v 31 som potratila, druhe v 33...potom sme tomu nechali "volny priebeh" do cca 38 (HAK som nikdy nebrala, ako ochranu mame inu, nespolahlivu, metodu)...vnutorne sme boli nastaveni asi viac na 2 deti (kazdy mame 1 surodenca) ale brali by sme aj 3 ...pred 40 som uz jasne vedela ze len dve...teraz nam taha na 50.

evkatom
10. aug 2019

@elementissa hm... poviem to expresívne... Zdrojov by bolo, skôr sa množí ľudská nenažranosť. Koľko vyhodeného jedla, koľko zbytočnej ťažby...kultivované pomenovanie situácie: nie množenie, ale konzumizmus je veľký problém ľudstva.

ptmt1011
Autor odpoveď zmazal
kassandra25
Autor odpoveď zmazal
janulka1802
10. aug 2019

@kassandra25 že narušení majú 3 deti? Že niečo také dokážeš vôbec napísať!!!

ave17
10. aug 2019

Iba dve?? Ja mam dve, a teda mam toho až až, občas mi to už prerastá cez hlavu, muž cele dni v práci, s deckami je asi 10minut denne, takže ja by som tretie nedala a ani nechcem,

candii
10. aug 2019

Mám 2 deti, moje dôvody sú;
- finančné
- psychické
- kapacitné
Ďalšie si neprosím, mám toľko detí, koľko som schopná uživiť a postarať sa o ne aj do budúcna im niečo dať, nejako zabezpečiť.

mimibb
10. aug 2019

My sme tiež obaja s mužom z troch detí, chcela som 2, cca rok po druhom pôrode som cítila, že nám ešte niekto chyba, že nie sme všetci... Tak mame aj tretie 🙂 a neľutujem, že nemáme "len" dve, pretože prvá dcéra je dosť svojská, také chalanisko, druhá je zas princeznicka, nevedeli sa spolu hrať, prisla tretia a je takým mostíkom medzi nimi 🙂

candii
10. aug 2019

@kassandra25 ja by som to zase takto netvrdila, že všetci rodičia 3 deti, závidia tým čo majú deti menej, to že napr. vy to nezvládate, neznamená, že teraz všetci to nezvládajú. Každý má inú situáciu a nikdy by som si nedovolila o niekom tvrdiť že je chorý alebo nezodpovedný lebo ma viac detí, aj v tejto dobe sú stále rodiny, ktoré si viac detí môžu dovoliť a má im kto pomôcť. A sú šťastní že majú 3 a viac zdravých detí. Zase odtiaľ - potiaľ 😉

jana_eyre_2
10. aug 2019

@kassandra25 tak a teraz som citala asi vsetko.. "tri deti mavaju naruseni".. taketo nieco dokaze len zakomplexovany clovek napisat sorry..

spageta85
10. aug 2019

Manžela to prejde neboj nič dve deti sú dve deti ...skús toto napísať tak o rok 😁😁

taga
10. aug 2019

@alica2202 inak ja nechápem, prečo vôbec premýšľam a diskutujes na tému prečo nie tretie dieťa, keď sa ti ešte ani to druhé nenarodilo. Teraz za tým nič zle nehladaj, ale nepreskakuj čo má v zivotr prísť, veď sustred sa na toto tehotenstvo, uvidíš, aký bude pôrod, ako sa budeš potom cítiť, aké bude bábo, ako sa všetci zzijete spolu a o dva roky premyslaj či áno či nie tretie..

Ale tvoja téma ma nahlodáva 😀 keby sa nám podarilo poriešiť bývanie, ja by som to tretie asi aj chcela 😂 ale ja si myslím, že deti sú od Boha, boli nám požehnané a keby bolo ďalšie, bude to ďalší dar, keď nie, aj tak fajn..

maciatkolulu
10. aug 2019

@kassandra25 ty si riadne narusena😂😂😂😂😂. Ja mam tri a necítim sa byť nijako obmedzená a ani nič. Nie každý má problémové deti, až tak, že ich nezvládne vychovávať sám.... Niekto má deti normálne a zvláda to aj s väčším počtom a bez pomoci. Ja som napríklad ešte nemala žiadnu pomoc pri najmladším a som šesť rokov iba ja a nuž s nim, občas staršie. A sme normálna rodina a neľutujem jediný deň, že ich mám, skôr ma nahlodava stvrte😂😂😂

fiffinkaa
10. aug 2019

@maciatkolulu presne aj ja mam 3, to tretie je pre nas velkaaa radost a keby som mladsia este jednu dcerusku by som si priala.

maciatkolulu
10. aug 2019

@alica2202 počuj a to si v ktorom týždni keď koncom júla si rozoberal, tak akurát prácu... Lebo akože naozaj sa takto zamýšľať keď druhé je ešte na ceste a asi na úplnom zaciatku😉ale ok

jana_eyre_2
10. aug 2019

@maciatkolulu
@fiffinkaa ja mam zase tretieho najnarocnejsieho, pomoc nemam, ale nemyslim ze by som preto bola narusena, ani sa nestazujem a nezavidim ostatnym.. som stastna ze ich vsetkych mam a chcela by som aj 4te, jedine by som si chcela trocha viac oddychnut...

zvacsa sa snazia aspon nejako zaobalit zeny svoj obmedzeny nazor, ale toto tvrdenie ma fakt dostalo..

slnieckogirl
10. aug 2019

@kassandra25 prečo mám pocit, že ty lutujes aj tie 2 deti,čo máš .. a závidíš ženám so žiadnym dieťaťom alebo len jedným. Lebo toto normálneho človeka nenápadne 🤔 nie každý je neschopný vychovať si deti. A veľa rodičov je na nich samých a určite nezávidia menej početným rodinám. To čo je za sprostosť. Nevieš čo sú starosti . . Keby si mala tie 2 deti choré tak potom by si zbadala .. buď radšej rada že ste zdraví a nepíš takéto blbosti .. lebo karma 😉

bluka2
10. aug 2019

@dorotik tiež som si povedala, že čo, fuj

derdia
10. aug 2019

....no ja napr.mam 12 ročnú a dvojročnú...a mne to stačí...a aj manželovi...ja sa starám tak ako každá žena o chod domácnosti a o deti...milujem ich su môj život...veď to poznáte...ale napr.je to pre mňa aj náročné...my ženy musíme byť proste 100% vo všetkom😉😉😉a to niekedy nejde...a síl mám akurát pre tieto dve herečky....aj síl aj nervov😆napr.keby mám teraz dalsie,viem,že toto malé by som musela odsunúť na druhe miesto....poznám sa,ja by som to nezvládala bez nervov a únavu a stresov ani moji drahí by to potom nezvládli somnou...takže my sme spokojní....ďakujeme Bohu, za to čo mame...a také dieťa je aj zodpovednosť...pôjdu na školu, internáty, vreckové, pomôcky, oblečenie...za tých 23 eur čo štát pomáha s tým nepomôžu nič....a zase deťom nechcem dať všetko,lebo to nepotrebujú ale slušný zivot....a šťastný...a mať na nej čas...nebyť strhana,unavená,neupravená a nervózna....každý má mať toľko na koľko sa cíti...ja vravím,že dieťa nie je hračka a ani sranda...a starostlivosť nekončí nástupom do škôlky....

jana_eyre_2
10. aug 2019

niekedy ma tak dokaze sokovat co na MK dokazu zo seba dostat zenske, ze mi je z toho normalne zle.. a ked este vidim, kto to olajkuje, co som ho mala zaradeneho do kategorie "fajn", tak to ma potom hrozne sklame... vazne som sa sem nemala vracat, uz aj ten jeden den co to tu viac sledujem je vela..

kassandra25
Autor odpoveď zmazal
candii
10. aug 2019

@kassandra25 ale prečo? Veď je to jej voľba, ona má z rodiny radosť, radosť z deti.. nerobila si ich z povinnosti ale preto že ju evidentne rodičovstvo napĺňa.

alchemilkazltozelena
10. aug 2019

@candii super napisane a rovnako by som odpovedala aj ja k tejto teme 👏👍

kassandra25
Autor odpoveď zmazal