icon

Prečo ženy dobrovoľne znášajú rodičovské bremeno?

5. júl 2024

Donosit, porodit dieta a starat sa on od prveho nadychu az po dospelost, byt zan plne zodpovedny, zabezpecovat komplet vsetko co potrebuje, je samo o sebe narocne. Ten kto nevie do coho ide, ten velmi rychlo precitne a padne na hubu, ak ovsem nema okolo seba personal/babky/tetky/pestunky.. Ja ako matka jedneho (navzdy jedneho!) toddlera, si dovolim tvrdit ze uz tri roky som poriadne nespala, vyzeram ako zebrak, s muzom manzelstvo zazilo vela kriz, domacnost nieje v takom stave na aky som predtym bola zvyknuta, no proste zivot na ruby.
Ani keby mi dali milion €, dalsie dieta mat nebudem. Lubim ho samozrejme, ale zistila som ze je to az prilis velka obeta (hlavne u zeny) nato, aby som sa ulutostila nas nim a dopriala mu vecneho kamosa- surodenca....
Zeny kde beriete odvahu ist do druheho? Alebo odkial mate guraz, na zaklade coho sa rozhodnete, ze este x rokov sre dobrovolne ochotne predlzit svoje utrpenie (ano neklamme si prosim, je to fyz/psycho zahul ako delo), a idete do druheho, alebo nebodaj tretieho dietata?
Viete, ja som nikdy nebola ziadna pipina, ziadne party, ziadne sminky, bola som utiahnuty slabo priemerny spolocensky clovek, vela som studovala ale aj pocestovala po svete. Ale dieta ma dalo totalne na kolena.. Bez ohladu na lasku, a teraz ma fakt neukrizujte tuna, keby viem co ma caka a ako stratim seba, druhy raz ostavam slobodna dievka 😁

aliaray1
Autor odpoveď zmazal
vorkola
5. júl 2024

Ano aj tak to bolo,ako pises.ked ti nema kto pomoct,Skoda ze nemas aspon nejaku priatelku,co by ste si vypomahali.Ja uz som mala 2 deti ked sme zili v meste, tak som sa zoznamila,v cinziaku s jednou mamickou, a napr,ja som varovala a ona isla nakupit, alebo opacne.Takto sme si jedna aj druha oddychli,a pri nakupoch aspon trochu zrelaxovali.Ked prisla moja mama na navstevu,ona varovala a ja hajde do obchodov.Jej ako vnucata to bolo pre nu vzacnost,..sice vystrajali ale jej to tie 2 hodiny nevadilo,teda aspon son nevidela,ze by nejak lamentovala,lebo inak by mi to povedala

marianarem
5. júl 2024

Ja to mam v mnohom podobne, tiez mam len jedno a je to pre mna tazky zaberak, aj ked je uzasne a zlate. Ja by som si teda znova vybrala mat ho, ale do druheho by som uz dobrovolne tiez nesla.
Na druhej strane, naozaj si nemyslim, ze tie, co to tak nemali, trpia spomienkovym optimizmom. Niekto sa pre materstvo jednoducho narodil a je to prenho radost a nabija ho to. Kazda zena je ina. Ja som napriklad matematicka, ucim na VS a robim aj vedu. Za svoj zivot som sa stretla s kopou ludi, ktori matematiku neznasali, nikdy im nesla, odtrpeli si ju a nikdy z nej nic pozitivne nemali. Ja som od zakladky po prichode domov studovala ucebnice z kniznice, casto aj vysokoskolske, pocitala som priklady, vymyslala dokazy. Proste ma to bavi a rano vstanem a tesim sa, ze to idem robit. S materskou som to takto nemala, hoci maly je fakt poklad. Tu si proste priznavam, ze som ucitel a vedec a nie typ viacnasobnej matky. Davam do toho, co len viem, ani nie som podla mna zla mama, ale mam to, ako to mam. Ale viem, ze niektore zeny to, co ja pri matematike, zazivaju pri materstve. A to je aj dobre, ze je nas na svete tolko roznych typov.

renab
5. júl 2024

Ja uz mam deti velke, ale z mojej skusenosti a z pozorovania okolia mam pocit, ze mladsie zeny zvladaju deti lahsie a s mensim stresom a tiez kedysi zvladali zeny deti tiez s mensimi problemami.
Ja som mala prve dve deti s dvojrocnym odstupom kratko po dvadsiatke a bolo to ovela jednoduchsie ako jedno dieta po tridsiatke. Pri prvych dvoch som na tehotenstvo zdaleka nebola tak pripravena ako pri tretom a islo to nejako same. Pri tretom bolo vsetko prichystane, nastudovane. Od tehu cez porod az po neviem kolky rok dietata. A myslim, ze prave tento prilis zodpovedny a vedecky pristup spolu s vyssim vekom urobil svoje a uz som v kazdom placi hladala problem, riesila kazdu plienku, kazdy pohyb dietata, kazdy prikrm a pod. A vysledok je taky, ze okrem vystresovanej matky, ktorou som bola, kym som sama nepochopila, ze moj stres je zbytocny, som nevychovala nic zdravsie, nic genialnejsie, nic lepsie v porovnani s prvymi dvomi detmi.
Takze moja rada je, ze prilis vela informacii je na skodu. Kazda zena ma prirodzeny instinkt a dokaze sa postarat o dieta aj bez toho, aby musela vsetko studovat. Takze zmiernit naroky na seba a na dieta a hned je zivot krajsi.

morusha
5. júl 2024

A chceš sa len ľutovať alebo s tým túžiš aj niečo urobiť? Ak áno, začni napríklad s takou "obyčajnou" vďačnosťou ...

mandzula
5. júl 2024

@autor ja ta uplne chapem, a preto som sa na milion percent rozhodla, ze druhe ani za svet.
Moj muz skonstatoval, ze vychova dietata je najtazsia vec na svete. Sme rozne, jedna si materstvo uziva, ina odtrpi, neporovnavaj sa, mas pravo na svoje pocity. Neries, co bolo kedysi, podstatne pre teba je to, co je dnes.

reanda
5. júl 2024

@galganka lebo mas iny pristup a ine myslenie.. vtedy neboli domace spotrebice, co ti teraz ulahcia pracu, ale ani neboli take naroky ako teraz, na cistotu, stravu a podobne.. takze tie domace prace sa robili menej casto.. a ludia ozaj robili veci viac v klude a s vacsim sustredenim sa na jednu vec, neboli v takom prese, ako dnes.. v tomto ma autorka pravdu 🙂 aj v tom, ze sa zilo viac komunitne, nebola vtedy kazda zena na vsetko sama

autor
5. júl 2024

@galganka ty si asi povolanim matka a vrhas s radostou, lebo vies ze nic ine v zivote by si nedala. Teba presne postihol spomienkovy optimizmus a/alebo mas/mala si sakra pomoc za zadkom s 3 detmi. Este raz. Mam pravo na negativne myslienky, mam pravo netancovat od stastia v tejto zivotnej faze, a ak tvoj zivot je duha a kvietky, neznamena to ze aj vsetky ostatnematky to tak musia mat. Niekomu staci x rokovgrciek a plienok a kolik, a niekto ma od zivota aj hlbsie ocakavanie. Kazdy to preziva inak nielen vramci vnutornej psychiky, ale aj vramci vonkajsich vplyvov. Ja ti fandim ze si do spolocnosti dokazala priviest az troch buducich danovych poplatnikov, a ja skromne prispievam len s tym mojim jednym. Ale zena.. Trochu porozumenia.. Zeny, trochu empatie a hlavne UPRIMNOSTI by to tu chcelo... To

galganka
5. júl 2024

Ja len pevne verím, že autorka už zaľahla, lebo ak je ešte hore a číta to tu, tak ani zajtra nebude vyspatá. 🫣

dskjhfdlkdjhl
5. júl 2024

@marianarem Ja Ta len trosku doplnim, da sa aj matematika, aj deti, resp. viac ako jedno dieta. A oboje moze jednu zenu naplnat skoro sucasne😉

mandzula
5. júl 2024

@dskjhfdlkdjhl a ja zas doplnim, ze to ide aj tak, ze ani deti, ani ta matika.🙂

sante81
5. júl 2024

Som rozvedená a 2 deti, zodpovednosť výchova zostala na mne. Keby som vedela že takto to osud zariadi, nikdy by som 2 dieťa nechcela. Je to veľmi ťažké

dskjhfdlkdjhl
5. júl 2024

Autorka je nielen utyrana, ale je este aj agresivne drza😝

dskjhfdlkdjhl
5. júl 2024

@mandzula O tom nepochybujem😀

galganka
5. júl 2024

Hej, vrhám, napríklad dnes večer to boli kocky. Hrali sme Catan. To sa s deťmi vo väčšom počte dá. A ozaj sa ti nebudem ospravedlňovať, že som ťa virtuálne nepotľapkala po hlavičke, aké to máš mega ťažké, aké je to utrpenie a bla bla bla. Kľudne sa zakopávaj ďalej, ja sa tu nepotrebujem online ľutovať. Nikto to nemá nonstop ružové, to tu ani jedna netvrdila, nevieš, čo má kto za sebou, ale s prístupom ako ty, by som sa sama zamkla niekde v rohu špajze a nevyliezala.

vorkola
5. júl 2024

@dskjhfdlkdjhl No oproti nas byvala rodina ,co mali 11 deti ,vedla 7 ,a 2 hi v ulici 5, dalsi 5,a to hovorim v ulici na dedine. my sme boli len 3 ja,lebo moj otec pracoval v Ostrave, aby zarobil na stavbu domu.,takze nechodil csto domov

dskjhfdlkdjhl
5. júl 2024

@vorkola toto ale nebolo bezne v tych casoch.

galganka
5. júl 2024

A k tomu tvojmu prvoriadkovému pokusu o urazenie. Hej, viem, že nič lepšie ako naše tri deti v živote nedám. Ani práca do ktorej chodím nebude nikdy lepšia a presnejšia. 🤷🏼‍♀️

reanda
5. júl 2024

@mandzula 😀

luccija
5. júl 2024

vrhas s radostou, lebo vies ze nic ine v zivote by si nedala.

Ty napíšeš galganke toto a ostatné ziadas o empatiu?A čo je na tom, že ju materstvo napĺňa, keď sa rozhodla mať 3 deti?Ona nemôže za to, že ty si frustrovaná z 1 a doteraz si nenapísala, že z čoho vlastne.Ma tvoje dieťa zdrabitbe problémy, chodíš po nemocniciach, nespí celé dni a noci, musíš pri ňom od roku pracovať, vychovávas ho sama?Asi ti chyba vďačnosť a pokora.

eeffka
5. júl 2024

Ak si takto nastavena s 1dietatom na materskej, tak az pojdes do prqce rovno si uviaz maslu. Normalne tolko ufnukanosti na kope som davno nevidela. Nemam problem tak si vyrobim.

galganka
5. júl 2024

Asi nebudeš až taká nevyspatá, keď o polnoci ešte vládzeš prskať online hejt a kúpať sa v samoľútosti.

vorkola
5. júl 2024

@galganka No ale,preco, by sa sama mala zavriet do spajze,co by jej to pomohlo? Ved tu na MK si mozeme napisat kadeco, pokial to nie je vulgarna tema.Mne jej je aj luto, ( teda autorky )ze zatial nema ziadnu vypomoc,

galganka
5. júl 2024

@vorkola ona nech si robí čo chce. Ja píšem, čo by som ja robila. 🤷🏼‍♀️

dskjhfdlkdjhl
5. júl 2024

Autorka ani nie je taka utyrana, ako leniva a drza.

vorkola
5. júl 2024

@dskjhfdlkdjhl Ako kde.Mozno o ulicu dalej ich bolo menej

amelia89
5. júl 2024

Ja som mala 2 deti ani nie 2 roky po sebe a ano bolo to velmi tazke v zaciatkoch naozaj. My byvame mimo starych rodicov,navyse manzel je cudzinec takze vsetko cez hypoteku,pediatrov,elektrikarov a STKcku som vybavovala ja (ak nahodou niekto vedel anglicky tak manzel ale to je minimum krat). A stale si obcas vzdychnem ze ako hej je to tazke ale tak mame 2 fakt male deti za sebou,sme na to sami. ale kazdym rokom sa to zlepsuje a fakt som stastna ze sme ich takto mali. a viem,a chapem ze kazda z nas to preziva a zvlada inak, a mame pravo sa citit ako potrebujeme len, úprimne, mas 3-rocne dieta, ved to uz je pohoda, mate len 1 - mozete sa striedat,vecer a cez vikend mat cas aj na seba a aj manzel zase na seba (tie spolocne chvile viem ze chybaju ale viem ze bez starych rodicov atd je to tazke) ale inak… ak mas zdrave dieta, tak myslim ze v tomto obdobi uz by si sa nemusela extra rucat. doma sa ti nikto nebije,nehada,nereve celu noc,nemusis ho
nosit na rukach ani prebalovat… proste normalny zivot s dietatom. ako… tvoj slobodny zivot je tvoj spomienkovy optimizmus, keby si dieta nemala tak po nom tuzis, keby sa ti narodilo chore tak tuzis zase po tej obycajnej bezstarostnosti atd… treba sa troska pozitivne naladit, dieta je super a vam staci jedno no parada, netreba to
moc asi analyzovat

haley7897
5. júl 2024

@galganka co ma to, ze niektoré to majú ťažšie, viac detí, alebo to zvládajú lepšie spoločné s autorkou. To nemá právo na vlastné pocity a musí ich obhájiť? Ze ta to baví voziť sa po niekom kto sa prišiel vyzalovat.

marianarem
5. júl 2024

@dskjhfdlkdjhl Jasne, moze byt aj to, poznam aj take zeny.

galganka
5. júl 2024

@haley7897 nemám nič proti normálnemu skonštatovaniu, že sa niekto v materstve nenašiel, nevidí srdiečka okolo miminiek, je občas unavený a pod. Každý to občas zažíva. Niekomu sa to serie občas viac, niekomu menej. Toto tuná, čo predvádza autorka je ale znôška krívd, nešťastia, nemôžem, nedá sa, vy všetci to máte ľahšie, ja ja ja... Najhoršia reakcia na takéhoto človeka je pristúpiť na jeho hru a mojenkať ho, nech sa ďalej kúpe v sebaľútosti. A že som autorku nasrala? Úprimne? Jej problém, ja nasratá nie som. 🤷🏼‍♀️