icon

Príchod dieťaťa - praktické tipy, ako si uľahčiť život

elzena2
29. máj 2018

Aké konkrétne triky pomáhajú zvládnuť prvé mesiace? Či už s prvorodeným alebo keď príde súrodenec.
Klasika, ktorú tu píšu každej vystresovanej matke s výčitkami svedomia je, nebáť sa požiadať rodinu o pomoc a nájsť si čas pre seba.
Mňa zaujímajú skôr drobnosti, ktoré možno sú na úkor niečoho iného, ale krátkodobo pomôžu. Prípadne niečo stoja. Rady v duchu "Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé riešenia". Potom už je na každej z nás, aby si vybrala, čo sa jej hodí, čo je ochotná urobiť a čo má možnosť si zaplatiť, aby sa psychicky nezrútila.

Zatiaľ mám na zozname tieto:

- uspávanie v šatke
- dopredu (posledný mesiac pred pôrodom) si nakúpiť trvanlivé potraviny (cestoviny, ryžu, pretlak, kukuricu v konzerve...) + zásoby drogérie (toaletný papier, prášok na pranie, mydlo...)
- zavariť/zamraziť si hotové jedlá
- využívať online nákup všetkého, čo sa dá
- vyzistiť možnosti donášky jedla (školská jedáleň, vývarovňa, reštauračné menu)
- zaplatiť niekoho na upratovanie
- zaplatiť niekoho na opatrovanie staršieho súrodenca/škôlka
- zaplatiť niekoho na venčenie psa
- vyspať sa cez deň, keď spí dieťa
- súrodenecký kočík

Pridajte ďalšie, aby som sa mala čím inšpirovať pri druhom dieťati.

simsalabim
30. máj 2018

@ink ten clanok je super! realisticky vykreslil situaciu, ktora u nastala po narodeni 1. dcery + u nas este reflux a 4x denne Vojtovka do toho. Ale pri 2. dcere som ani nevedela, ze ju mam! Spala, papala, neplakala....To som si to vyslovene uzivala 🙂

lianka123
30. máj 2018

@ink ja som si celu matersku pripadala ako totalna neschopacka; az po case a stretavania sa s inymi som pochopila pojem narocne dieta. Ja som inak kocikovala asi 10krat denne a niekedy aj o pol noci doma na terase a tiez doma v obyvke. Nehovoriac o stovkach najazdenych kilometrov len aby dieta zaspalo. Tiez sme mali silnu koliku. Do pismena 5minutova sprcha bolo wellness a kolkokrat som si tam porevala od unavy. Dnes uz maly spi ukazkovo 11hodin v noci ale stale ma dokaze cez den riadne znicit kedze jeho tuzba po spoznavani sveta je bezhranicna, cize ani 3min neobsedi. Nie som fanusikom tv tak radsej sa striedame aby mal o program postarane.

ink
30. máj 2018

@lianka123 oooooooch, úúplne ti rozumiem! My sme na 3. poschodí bez výťahu a kočíkáreň je na 1. poschodí, schody z 1. poschodia na prízemie sú šikmé síce s betónovými šikminkami, avšak! šikminky (sama som teraz vyprodukovala tento názov :D) pasujú len na staré kočíky ala 6Ote roky, lebo teda môj kočík som teda mala možnosť tadiaľ zvážať len naklonený na jedno koleso, a teda to som s novorodencom neriskovala. Čiže som nakojila, spratala veci do prebalovačky, malého si dala do nosiča, lavírovala som z kočíkárne na prízemie po týchto hotentotských schodoch, aby som si uvedomila, že som hore zabudla dečku. Kočík som nemohla nechať na prízemí pred domom, lebo je to prístupová cesta pre autá, ktoré mieria do vnútorných garáží.... A keď som teda upachtená v ogrcanom tričku (však chápeš, po kojení, v manduce?) vyšla víťazoslávne kočíkovať, malého buď chytili zas koliky, alebo sa chcel po 20 metroch zasa kojiť.
A naspäť zasa lavírovanie s kočíkom po šikmých schodoch do kočíkárne a pešo s uviazaným novorodencom a pakšamentami a nákupnými taškami hore na 3. poschodie. Samozrejme, že sa niekedy stávalo, že dieťa mi zaspalo až po 2 hodinách kočíkovania kedy mi už išiel prasknúť močový mechúr, ale hneď ako som podstúpila túto schodovú peripetiu, tak sa mi zobudil.

Takže, keby niekto za mňa zatiaľ doma vyžehlil plienky, alebo utrel prach, dala by som mu aj môj diplom, občiansky a Janského plaketu (keby som nejakú mala) a nielen nejakých pár eur.

Keby som v tej situácii znova, tak túto možnosť veru využijem. Preto nikomu nezazlievam, že takúto pomoc využije. Naopak, zazlievam mamičkám, ktoré si idú k takýmto debatám pohladkať ego.

lianka123
30. máj 2018

@ink ako povedala moja ceska kolegyna: druhe bude holcicka a bude sedet a si cist 🙂 🙂 🙂

letfenixa
30. máj 2018

@lianka123 To je super!

maminecka2
30. máj 2018

@lianka123 Ja som si ju nakoniec "vydupala" napotřeti, aaaale, soudruzi z NDR nekde udelali chybu a ono je to este divokejsie ako ti dvaja indiani.... Moje nervy 😈

meandbaby
30. jún 2018

@nata18 no moje dieta vobec len nespalo a nesralo a pod.Plakala cely den a vobec to nebola prechadzka ruzovou zahradou.Kazde dieta je ine, takze to, co fungovalo tebe, neznamena, ze fungovalo nam.vsetkym

taga
30. jún 2018

@nata18 predstav si, že mám doma 15 mesačného a je to asi milionkrat jednoduchšie ako keď mal mesiac / dva / tri atď. Teraz sa sám premotka, zahrá, ja v pohode uvarím, základné upratovanie spolu, väčšie upratovanie kym stráži muž. Keď bol bábätko? Vrestal! Áno aj spinkal ale vtedy muselo byť uuuuuuplneeeeee ticho, vieš nie všetci máme mega dom a mega záhradu a keď konečne po hodine uspávania to dieťa uspis, ani tí nenápadne v dvojizbaku vo vedľajšej miestnosti začať trieskať hrncami. Keď ti vrieska v kočíku a v aute ako keby ho mordovali, tak ti ani nenapadne ísť s ním nakupovať a áno, skončíš zavretá doma. Ale sú ženy, ktoré toto nemôžu pochopiť lebo podľa nich bábätka len spia a jedia a seru a keď nie tak je to určite chyba matky! Vytacaju ma ženské ako ty, prepac

nata18
2. júl 2018

@taga
@meandbaby
dievcata a vy tu co masturbujete nad vyse mesiac starymi poznamkami? mozno to budete mat so starostlivostou jednoduchsie, ked sa budete venovat dolezitejsim veciam, ako mojim starym poznamkam na fore 😀😀 ale nechcem vam radit a nedajboze vas vytacat 😀

taga
2. júl 2018

@nata18 predstav si že som kocikovala spiace dieťa 😋 ak by ťa trápilo, prečo som radšej neumyvala podlahu namiesto písania na mk. A určite som nad tvojimi vylevmi nemasturbovala. To len aby si si nemyslela, ze keď pustas do vesmíru jednu kravinu za druhou tak už po mesiaci sú premlčané 😉

nata18
3. júl 2018

@taga esteze ty vypustas same perly a tak je to v poriadku, je to zachranene 😀 vobec ma ale netrapi, co by si mohla urobit namiesto vypisovania blbosti, ale vies co? pridem zas o mesiac, aby si sa mohla vyburit nad starymi prispevkami a vies co? mozno ti ta masturbacia aj pomoze, uvolnis trosku nervy aka si cela krasna a dokonala a dolezita ha ha ha ha

taga
3. júl 2018

@nata18 😂 ty vieš človeka celkom pobaviť 😂😂😂 ty načo sem chodis? Kvôli mne nemusíš, netráp sa 😘 a moje nervy sú tiež celkom fajn uvoľnené, vďaka za opýtanie. Tvoje sú ako na tom?

ukulela
3. júl 2018

@dominika_sk vies, ale nie kazda zena napr skace po porode ako srna. ja som vdacna, ze sa mi svokra sama iniciativne ponukla a varila mi a svokor nosil jedlo .... mala som zdravotne tazkosti a par komplikacii, kazdu pomoc som uvitala. materstvo je prirodzena ves, ale ked sa k tomu pridruzi nejaka zdravotna komplikacia napriklad, alebo mas daleko do mesta/obchodu, tak to ti sakra nabura denny rezim.
ja si zrejme navarim a zamrazim dake overene jedla teraz pri druhom, aby som v pripade krizy vytiahla chlapovi/starsiemu malemu z mraznicky ...
za mna je toto spravny cas (ak este nie su kupene) riesit susicku, umyvacku a pripadne aj roboticky vysavac 🙂 zacala som varit v parnom hrnci - vsetko v jednom, nemusim stat pri hrncoch a kontrolovat maso/zemiaky/prilohu ... nahadzem, zapnem a par sa. taktiez proste bude par tyzdnov nudzovy rezim - nestihnem upiect - nic sa nestane, kupte si daky sutemin v cukrarni atd ....
ak su prachy, je jasne, ze pomoze platena sila (raz za cas upratat/ak treba ozehlit), aj ja som na vyske chodila raz za tyzden povysavat a poumyvat kupelu a kuchynu k jednemu pravnikovi 🙂 ale paci sa mi aj myslienka poprosit napr susedove deti s pomocou s vencenim psa, mozno si radi prilepsia eurickom. okrem toho ak jzena dojci, co ma robit, ked to na psa pride?
takze nepohorsujme sa na babami, ktore pomoc potrebuju, ktore si ju vedia zabezpecit/ci zaplatit, ani nad tymi, co vsetko zvladnu same. tie posledne mozu byt za to vdacne.

biela_sova
3. júl 2018

Ahoj, tiez riesime tuto situaciu, nakolko sa nam o par mesiacov narodi prve bejby. Zatial manzel podnikol dolezity krok este pred narodenim maleho, ze kupil roboticky vysavac, aby som sa s bruskom nenatahovala. Este chcel dokupit aj roboticky mokry mop, alebo ako sa to vola. tym padom mas o dlazku postarane. Sterilizator na flase a stromcek na ich odkvapkavanie. Z bazosu sme zapaltili spolu za vsetko 13eur. Ja som si kupila ohrievac na flase, plus 10flias na krmenie, keby som nemohla kojit dlhoodbo. flasky s uz sunarom budem mat prirpavene na stolceku pri postielke, Lucku vodu tiez, ked sa maly zobudi,uz len zapnem ohrievac a podavam 🙂 Kamoska nam predala Cocoonbaby hniezdo pre deti. To je nakladnejsia vec, okolo 150eur oroginal, ale vo Francuzsku na tejto platformicke maju polozene nedonosene babatka v nemocniciach, do komercie sa to uviedlo az neskor. Proti prelezaninam, splostenej hlavicke, babo tam rychlo zaspi. Ina kamoska nam radi hracku s bielym sumom, ze tiez to posobi zazracne. To este zvazujeme, ci kupit, je to tiez nakladnejsie. Dalsia objednavala megabaliky plienok kurierom. Teraz nam prislo 45kg granul pre macky, nech mame do zasoby. Prasky sensitive pre deti, vlhcene utierky na baze vody, plienky bavlnene a vybavicku do 2rokov sme si tiez vopred zaobstarali, aby nas to nestresovalo neskor. Mame pristup, ze co sa da podedit, nebra ime sa, par modnych vychytavok sme si kupili sami. A najlepsie nankoniec, v inych statoch zeny nie su az tak velmi otrokom zehlenia, ked dobre vyklepes pradlo/alebo mas susicku, netreba zehlit z hladiska estetiky. Co sa tyka "dezinfekcie" teplom, ja radsej do kazdehonprania pridavam sanitol na oblecenie, v Rakusku existuje tiez nejaky pripravok na dezinfekciu plienok, len sa nepamatam na meno. Zasoby pracich prostriedkov, to potom nemusis tahat v kociku. Prat budeme vela prve mesiace. Piste baby mamicky aj ine vase vychytavky,nech sa inspirujeme. Kamos este radi nahrievacie vreckusko z DM na masaz bruska proti kolikam a v najhorsom pripade rektalnu rurku, malemu sa ulavi instantne a spite viac 🙂

ukulela
3. júl 2018

@biela_sova k bielemu sumu - ja som pustala z webu uspavac.cz, alebo ako .... a boli tam rozne biele sumy v slucke, k tomu sprcha, dazd, ... alebo som stiahla zvuky do mp3prehravaca a dala ku postielke male repraciky a pustala to. chvilu zaerali veleryby, chvilu koshi zvonkohra v dazdi a tak 🙂 ta hracka mi pride draha, toto moje primitivne riesenie - mp3prehravac a male repraciky mi uplne stacili. (baby davaju aj mobil a pustaju z netu, no ja som nechcela tak blizko babatka ... ) okrem toho tiez to striedanie zvukov - vybrala som si, aky prave zaberal, maleho to vzdy po case omrzelo 🙂 tak sme nasli dalsi ...
zehlenie - ja som zehlila plienky a malemu veci, dospelacke ozaj nezehlim, len "pohrebne a svadobne kosele" - aj to len ked treba ....
... jo, a striedala som - jeden den som prala, druhy zehlila. nech to nemam kazdy den .. latkovala som ciastocne, na noc mal papierovu, lebo pekne a dlho spal, tak mu lepsie vydrzala ...

biela_sova
3. júl 2018

@ukulela Mas super nazory, sledujem ich v roznych temach a suuuhlasim 🙂 Aj ja si myslim, ze je to prehnana suma, moze sa tulit k unej gracke za menej eurx a sum pojde z repracikov 🙂 To hniezdo dostaneme zadarmo, ale asi by som ho nekupovala. A co sa tyka rste vymozenosti, tak asi kvoli svalovemu tonusu by sme chodili s babom plavat do detskej plavarne, na kurzy toho baby plavania

ukulela
3. júl 2018

@biela_sova baby plavanie sme chodili aj my, maleho to dobre rozopohybovalo, bol lenivejsi .. ale tak po 3-4 mesiacoch prestal spolupracovat, nechcel sa potapat, tak sme prestali, lebo platit za pol hodku v pidibazene s instruktorkou tolko, co zaplatim za dve hodky na plavarni za dvoch dospelych, kde sa aj tato vyplava bolo nerentabilne 🙂 takze baby plavanie odporucam, neskor uvidis, ci to bude babo bavit (kamoska musela napr prestat chodit, lebo jej maly mal z chlorovej vody problem, ale to bolo jedine dieta siroko-daleko, rodicia alergici, takze tak ... oni potom hladali slanu vodu a tam problem nebol. )

laura_222
3. júl 2018

@elzena2 ja mam zatial len jedno babo, dcerku a tiez je z narocnych deti.. vsetko co pises som vyuzila a este aj take hupacie kresielko mama roo vedela tam byt an pol hodinu casti tam aj spala na jej pomery neskutocne dlho- 1 hodinu. V nosici a satke byt nechcela vobec

laura_222
3. júl 2018

@nata18 ty mas uz deti, ze takto mudrujes?

denka259
3. júl 2018

Ahojte kocky, nám sa veľmi osvedčil cocoonababy, Myhummy - biely súm, paperova perinka, prebalovací pultik je u nás tiež veľmi využívaný ( obaja mame problém s krízami), určite by som si zamrazila pár druhov jedál, vaničku sme vymenili v prvé mesiace za tummytub (dieťatko ma menej miesta, cíti sa bezpečnejšie). Dosť sme využívali šatku na nosenie ale na bežne uspavanie by som ju nepoužívala. Pre nové mamičky určite odporúčam aj knižku tajemstvi klidneho ditete, veľmi dobre sa číta a je tam veľa rad a popísaných veci, ktoré si človek bežne neuvedomuje.

meandbaby
4. júl 2018

@nata18 tak nam nerad. Zjavne rada rypes do ludi, tvoje vyjadrovanie hovori za vsetko. Zjavne sme tu nie tak casto ako ty, ked reagujeme na stare prispevky, si si asi neuvedomila a zjavne tento prispevok este zije, ked nan reagujes.

meandbaby
4. júl 2018

@nata18 ale kludne ti dam priestor, ked ho potrebujes, aby si si dokazovala, aka super matka si, ked sa staras do toho, co sa tu clovek ma pytat a zasahujes autorke nevhodne do prispevku.

kuki13
4. júl 2018

Som tyzden doma po porode a mne velmi pomaha sluzba tesco domov, inak by som nemala ako ist nakupit. Donesu vsetko pred dvere od bytu, objednavam aj hotove jedla na zohriatie. Doporucujem.

yanni
4. júl 2018

@biela_sova Ty si rozhodnuta nekojit? Naco vsetko kupujes dopredu? Ani neviex´s, ci ti to bude vsetko treba. Sterilizator a stromcek, uplna blbost. 10 flias? A naco. Ked budes kojit,prve mesiace ti bebude trema ani jednu. Ked bebudes kojit, 10 ti tiez nebude treba. vybavicka do 2 rokov? Vie ake velke/tazke dieta sa ti narodi? To nitko nikdy nevie presne. Tiez nikdy nevies dopredu ako sa ti bude dieta v priebehu tych 2 rokov vyvijat/rast/priberat.

Vysavac, OK, mame aj my,ale normalnemu vysavacu s aj tak nevyhnes. Susicka super, nezehlim uz roky. Muzove kosele idu do cistiarne, pozehlim obcas nejake tie dcerine saty. Tot vsjo. Nezehlenie nie je nic nove pod slnkom.

Vela plienk "do zasoby" by som tiez nekupovala (aj ked latkove). Nevies co bude dietatu presne pasovat.

Pracie prostriedky. Hm, vies ci sa ti z tych zasobovych dieta nevyhadze? OK, mozes pouzit pre vas, ale mega zasoby su aj pre vas zbytocne.

Plavanie je OK.Ale dopredu aj tak nic nenaplanujes.

a a a .....

biela_sova
4. júl 2018

@yanni No ved jasne, davam Ti zapravdu. Nastastie sme dostali vela veci roznych velkosti, takze snad sa trafime 🙂Mame vela ulozneho priestoru, tak mozno to vyznelo megalomansky pre mamicky s mensimi uloznymi kapacitami. sterilizator: sme rodina posadnuta hygienou, takze keby som o jeho existencii vedela skor, kupujem ho skor...sterilizujem v nom uz aj teraz ine osobne veci, ako len babatkovske. 10eur zanho nebola velka utrata 🙂 Nie som rozhodnuta nekojit, len chcem mat oddelene flase na cistu vodu, cajik, pripadne umele mlieko/odsate mlieko, uvidim podla situacie. Medzi tymi flasami oli zahrnute aj ptie, z ktorych pije dieta same, s takym sosakom. Plienky sme kupili zatial len na prve tyzdne, snad sa nenarodi hned patkilovy. Praskov mame viac druhov, uvidime, aky bude vhodny, co nesadne, pouzijeme pre seba, ako hovoris. Som na rizikovom, takze ten vysavac je moj naj kamos. jasne, ze stary neostal v hanbe, ale aspon nemusim nosit opachu hore dole schodmi. Zober to aj tak, ze cakame prve, prve vnuca v rodine, tak kazdy dacim prispeje, zadovazi oblecko, no vratis svokru s tym naspat? Ak mas este pre nas ine rady, aj nematerialne, sem s nimi 🙂

triciachloebrody
24. júl 2018

@lucia4412 - popros mamu nech si skontroluje spomienky na automaticke pracky 🙂 ja som kupovala v 1975 a moja starsia sestra v 1970. Alebo ma 80 rokov ?

beton
25. júl 2018

@biela_sova namiesto toho všetkého, čo ste nakúpili by som si kúpila jeden kvalitný ergonomický nosič alebo šatku. Je veľmi pravdepodobné, že keď sa budeš o dieťatko starať osobným kontaktom, tak žiadnu z tých vecí nevyužiješ a nebudeš potrebovať. To sú vecičky, ktorými chcú ľudia z neviem akých dôvodov nahradiť mamu a je to drahé a je škoda takto prísť o kontakt s bábätkom aj pre mamu aj pre dieťatko. Veď najprv po tom bábätku tak veľmi túžime a keď príde, tak prečo ho chceme zrazu opatrovať a zabaviť všelijakými nákladnými vecami, keď ono len chce tak ako doteraz byť s mamou? ...toho vysávača sa to netýka :o))

biela_sova
25. júl 2018

@beton Dakujeme za radu, to som zabudla pripisat, no pre mna je to komplikovane, mam tazke problemy s chrbticou, kvoli ktorym nemozem nosit ani lahky ruksak, kvoli brusku som dlhodobo pn, nosicik mame tiez, ale bude ho nosit manzel/ noja mamina/ svokor na vychadzky. Takze tu su rady aj pre maminy, ktore maju zdravotne komplikacie. Ten vysavac je preto nenahraditelny uz teraz, uz viete tymto aj konkretny dovod. Takze este raz, buduce mamicky s komplikaciami chrbtice, za mna roboticky vysavac. Od zalozenia temy uplynuli dva tyzdne, medzitym som v 7,5 mesiaci, brusko relativne male, no bolesti chrbta su uz na kolapticke stavy, ale o dlazku je postarane. Takisto vidim, ze po porode bude dobre mat ten vyvyseny pult na prebalovanie a vsetko, co ulahci pohyb zdvihom dietatka. A samozrejme aj pomoc manzela je nenahraditelna, len ten na materskej s nami doma 24/7 nebude ;)
Beton, je este nieco, hoc aj z kozmetiky alebo aktivit, co nam poradis?

ukulela
25. júl 2018

@biela_sova ja som mala prebalovaciu podlozku cez postielku - usetri to miesto a mne sa to osvedcilo. ale ak mas miesto na origi prebalovaci stolik, aj to je riesenie. mne na chrbat pomohol napr kojaci vankus, ovela lepsie sa mi dojcilo s nim (da sa vypodkladat vankusmi, ale toto bolo pre mna elegantnejsie a lepsie riesenie. CITILA SOM VYRAZNY ROZDIEL, KED SOM KOJILA BEZ NEHO A SNIM) Sorry za caps lock, prepol sa mi a uz to nejdem prepisovat 🙂🙂🙂 ten vankus by mohol pomoct aj pri flaskovom krmeni, myslim.

yanni
25. júl 2018

Ja som nemala nikdy prebalovaci "pult". Len obycajnu komodu a na nej prebalovaciu odlozku. Takto vyvysene miesto je super ale len do urciteho veku/kg dietata. Lepsie mi bolo prebalovat na posteli.
Kojenie a polohy to je Veda sama o sebe. Mna bolel chrbat pri kojeni vzdy. Jedina poloha, ktora mi vyhovovala, sediet niekte uplne vzpriamene, popr. chrbat podlozeny vankusom, dieta na tvrdsom vankusi (napr. vankuse, ktore sa dodavaju s gaucom). Raz som skusala u svagrinej kojit s klasickym kojacim vankusom. Mne nevyhovoval. Ono asi treba vsetko vyskusat.