Príchod dieťaťa - praktické tipy, ako si uľahčiť život
Aké konkrétne triky pomáhajú zvládnuť prvé mesiace? Či už s prvorodeným alebo keď príde súrodenec.
Klasika, ktorú tu píšu každej vystresovanej matke s výčitkami svedomia je, nebáť sa požiadať rodinu o pomoc a nájsť si čas pre seba.
Mňa zaujímajú skôr drobnosti, ktoré možno sú na úkor niečoho iného, ale krátkodobo pomôžu. Prípadne niečo stoja. Rady v duchu "Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé riešenia". Potom už je na každej z nás, aby si vybrala, čo sa jej hodí, čo je ochotná urobiť a čo má možnosť si zaplatiť, aby sa psychicky nezrútila.
Zatiaľ mám na zozname tieto:
- uspávanie v šatke
- dopredu (posledný mesiac pred pôrodom) si nakúpiť trvanlivé potraviny (cestoviny, ryžu, pretlak, kukuricu v konzerve...) + zásoby drogérie (toaletný papier, prášok na pranie, mydlo...)
- zavariť/zamraziť si hotové jedlá
- využívať online nákup všetkého, čo sa dá
- vyzistiť možnosti donášky jedla (školská jedáleň, vývarovňa, reštauračné menu)
- zaplatiť niekoho na upratovanie
- zaplatiť niekoho na opatrovanie staršieho súrodenca/škôlka
- zaplatiť niekoho na venčenie psa
- vyspať sa cez deň, keď spí dieťa
- súrodenecký kočík
Pridajte ďalšie, aby som sa mala čím inšpirovať pri druhom dieťati.
@elzena2 ja som cvicila aj pred prvym, trosku mi to pomohlo, mala som len 4 stehy. Ale dve zasadne chyby som urobila- domotala som dychanie a tlacenie (uz pri nacvicovani som to nepochopila a na kurze s 15timi dalsimi si to nikto nevsimol). Cize pred druhym som si dala individuslne sedenie s PA vysvetlila mi presne to co som potrebovala vediet- ako cvicit, dychat, tlacit. A to uz bolo ine, ked som vedela co mam robit. Druha chyba bol vyber porodnice. V pohode mi siel porod, ale donutili ma lezat a napichli oxytocin, mala sa nestihla dorotovat a narodila sa tvarickou nahor (pozerala sa na hviezdy). Nezaobislo sa to bez tlacenia na brucho atd. Dalsie dieta som dost zvazovala ci chcem porodit alebo adoptovat. Druhy nehovorim ze bol uplne idealny, nejake drobnosti by sa este dali vylepsit, ale taky by som dala aj kazdy tyzden. Trosku som si pospala a hned fungovala. Preto pisem, nie len cvicit a nahat cm, ale aj spravne vediet dychat a tlacit. Niektore vedia intuitivne, ja som potrebovala riadne vysvetlenie i nacvicovanie.
@elzena2 čo konkretne je neslušne?
@lianka123 to všetko znie síce fajn a rozumne, ale žiaľ 90% mamičiek na to nemá €, aby si zaplatili na materskej upratovačku, kuchárku , opatrovateľky a pod ...
Okrem toho, ja osobne radšej navarim rodine čerstvé domáce jedlo, ako objednávať kadejaké zbrndy, veď nestojím tri hodiny denne pri sporáku :/ a ani dve... A pokiaľ človek poriadok udržiava, tak to tiež nezaberie toľko času. Veď s tými deťmi nemusíš byť 24 hodín denne a behať im za zadkom ako animatorka.
A sorry ale nedá mi, to si rovno zaplaťte pre manžela aj spoločníčku, lebo veď budete unavené a vyčerpané, minimálne počas šestonedelia 🙊😕
@dominika_sk ale ved to musis vidiet, niektore tie komentare...🙄 ked chces konkretne, tak tu vyssie "taku bandu neschopnych zien, co si este jedna druhej navzajom pritakavaju, ake su uzasne a ako vsetko vedia uzasne zariadit, nikde inde clovek nenajde"
@malykonik to nic, si prvorodicka, chapeme. Napis radsej pol roka po porode realne skusenosti, nech to niekomu pomoze.
Aj my vsetky mame radsej cerstve domace jedlo. Ale...ved uvidis, ako bude zrazu cas vzacny.
A to, kolko ma kto eur mi je jedno, nikto neradi kazdej, aby si zaplatila upratovacku. V tejto diskusii mali byt spomenute tipy - aj take zadarmo (zamrazit si), aj za prachy (vencenie psa), aj tie "casto odsudzovane" (daj cumel a bude ticho). Ja ani toho psa nemam, ale tiez som to sem dala, ked som o tom pocula, mozno niekoho inspiruje.
A s tou spolocnickou mas uplne mimo logiku, nie? Ved ked zena (alebo aj muz, ako to tu niekto radil) nemusi varit a upratovat atd, tak ma viac energie a casu na partnersky zivot.
Ja som sa na materskú tešila, na to, že budem mat čas normálne bez zhonu uvariť, upratať si, viac sa venovať staršej dcére. U nás sa chodi po pôrode domov hneď na druhy deň, keďže bol víkend manžel bol doma, navaril, skočil na väčší nákup a potom to už bolo na mne. Dieťa do sedačky, do auta, spraviť nákup, lepšie ako čakať na muža, kým nakúpi v preplnených obchodoch a príde o 6-7 domov, navarit, poupratovať, prechádzky, venovanie sa staršiemu dieťaťu, odvoz na krúžky, vikendy voľne, čas tráviť s rodinou, na všetko kopec času.
Všetko vymenované - upratovačka, kuchárka a pod. by sa mi oveľa viac hodilo, keď som sa vrátila do prace - práca na 3 smeny, upratať, navarit, jedno dieťa krúžky, druhé dieťa krúžky a všetko bolo treba vtesnať do tých pár hodín, keď clovek nie je v robote, ale zvládli sme, stačí mat manžela, ktorý aspoň sem tam pohne doma prstom.
Neviem si predstaviť byt doma s novorodencom a nerobiť nič - nenavarit, neupratať, nenakupiť - snažím sa predstaviť, čo žena robí s takým malým dieťaťom od povedzme rana 7 hodín do večera 7 hodín - sedí pri ňom a pozerá ako spí, alebo mu drzi hračku pred tvárou a vykecava ... myslím si, že za 12 hodín denne je dosť času hodiť veci do pračky, navarit obed a udržať byt/dom upratany (nemyslím šurovat dlážky každý deň, utierať prach 5x za deň či umyť celu kúpeľnu po použití WC), zobrať dieťa vonku, zabaviť ho, okúpať, nakŕmiť, skočiť ku kamoske na kávu .... aaach, kde sú tie časy ...
ja osobne si myslim, ze pri prvom dietati to.zena vnima tazko najma kvoli tej obrovskej zmene a strachu ktory dovtedy si nevedela ani predstavit, nevyspatosti a hormonom.. pri druhom uz tieto veci nebudes vnimat tak, ze budes potrebovat tolko veci z tvojho zoznamu.. aj normalne navaris, aj upraranie nechas na vecer ked pride muz z roboty, aj starsie dieta zabavis aj sama..
za mna je najvacsia pomoc nosic/satka a ulitka.. pri druhom a tretom dietati to vobec nebolo take strasne ako som si predstavovala este len tehotna s druhou.. (vtedy som si dokonca zavolala domov svokru, aby som to zvladala.. po par dnoch som nechapala, coho som sa tak bala a poslala ju domov.. pri tretom som proste prisla domov z nemocky a fungovala ako predtym, len s jednym dietatom navyse)
myslim, ze sme kazda ina a netreba sa navzajom odsudzovat a posudzovat, niektora zvlada menej, niektora viac 🙂
ja som mnohymi mojimi kamoskami vnimana ako SUPERMATKA,
mam tri deti- 7, 5 a 2 roky. dvaja skolkari (len na pol dna). cize im kazdym den varim a staram sa o nich. najhorsie je pranie 😂
okrem toho pracujem 6 hodin denne, home office za kralovsky plat (na svk pomery).
trenujem 2xtyzdenne 2 hodiny pole dance a 1x tyzdenne mam lekcie anglictiny
takto, resp. velmi podobne som zacala fungovat ked mal druhorodeny 6 tyzdnov. cize som to zvladla s dvoma aj s troma detmi.
nevyuzivam ziadnu pomoc rodiny. zastavam nazor, ze su to moje deti, ja sa mam postarat.
ALE
toto vsetko zvladam, lebo mam uzasneho muza.
mam muza, ktory pride z prace a uprace ten vybuch v kuchyni po mojom vareni a po krmeni divej zveri 🙂
mam muza, ktory sa o vsetky deti postara, kym ja trenujem, ci ucim sa.
mam muza, ktory chape, ze milujem a potrebujem pracovat a nechava mi na to priestor.
mam muza, ktoremu mozem verit, ktory sa dokaze plnohodnotne postarat o deti, o domacnost, ktory navari, ktory nosi domov vyplatu, ktory dopraje lasku, cas i peniaze, mne aj detom.
mam muza, ktory ma necha cez vikend spat do jedenastej a z postele ma vyzenie az sladka vona palaciniek, ktore mna robi ❤️
a priznavam, mam aj upratovacku 😂 lebo neznasam upratovat kupelne a to, co jej zaplatim za upratovanie su pre mna "drobne" a usetreny cas mozem investovat do mojich deti.
cize podla mna, strasne, strasne vela zalezi aj od toho, akeho ma zena partnera a aky typ cloveka je ona sama. ja som taka, ze stale musim nieco robit, spavam 5-6 hodin denne a na chvilu sa nezastavim.
ale su zeny, ktore take nie su, su pohodove, flegmaticke a ja uplne chapem, ze sa snazia si ulahcit veci ako sa da 🙂
materska je o tom, aby sme si ju vychutnali a urobili z nej tu slubovanu dovolenku 🙂 .
ak si to chce niektora ulahcit, smelo do toho, vsak sa stale hovori:
spokojna mama= spokojne dieta 🙂
@lianka123 moje dieťa sa budilo najprv každú hodinu, potom každé 2 hodiny až do 2 rokov, a “dala” som to. Ale je pravda, že v tom čase som nebola na Koňovi, ktorý mnohym ženám zabere denne hodiny voľného času. Keď je dieťa hore, to neznamená, že musím pri ňom sedieť a hučať do neho, ženy si dieťa prestimuluju a potom sa čudujú - dieťa je hore, kecam s ním, keď varím, môže sa pozerať na mna z hojdačky, zoberiem do nosiča, prebehnem prach, dám do kočíka, zbehnem na mini nákup....keby som nemala 2 deti a nevedela, ako to funguje, tak sa tu z tých niektorých príspevkov asi od strachu po... - hlavne hneď z toho prvého zakladatelkinho, ktorý vyznieva, ako by sa išla odsťahovať mimo civilizacie, bez muža, rodiny, kamarátov a jediný, kto sa k nej dostane sú vymenované služby, pokým ona nemôže opustiť dom, pohnúť sa od dieťaťa a je pripútaná na lôžku
@sisaka Mne sa dieta budilo rano o 4.45, co za bezdetnych cias bola pre mna este hlboka noc a jednoducho som sa s tym nevedela stotoznit a fungovat. V noci sa zobudil x-krat, kojenie trvalo velmi dlho, uspavanie nekonecne
Takze to nebolo tak o tom, ze niet kedy robit domace prace, varenie, ale kde na to brat energiu. Plus som riesila svoj zdravotny stav.
@lianka123 Moja mama (momentálne 60nička) zvládalo toho niekoľko násobne viac ako ja, nejdem ani rozpisovať, čo všetko musela zmaknut pri dieťati, ja (40nička) som toho zvládala podstatne menej, asi preto, že som mnohé veci nemusela robiť vďaka výdobytkom modernej doby a tiež som chcela mat aj nejaké osobne voľno. Dnešná mladá generácia, o 15-20 rokov mladšia odo mna si už nevie poradiť absolútne s ničím, chce len vegetiť, oddychovať a najlepšie nepohnut prstom, cumiet do telefonu, iPadu, bedne, pre nich je už záťaž aj ráno vstať, navarit a upratať 70 m2 a už vôbec nie spojiť tieto činnosti so starostlivosťou o dieťa.
Máš pravdu, asi som neempatická keď nechápem ako niekto za minimálne 12 hodín nie je schopný v domácnosti absolútne nič urobiť a potrebuje si zabezpečiť full service, lebo sa mu narodilo dieťa, hodiny nepustia a rozprávky o tom, ako sa to nedá, treba nechať pre manželov, či ženy, ktoré si to ešte nevyskúšali. Samozrejme sa tu bavíme o zdravých matkách a zdravých deťoch.
@nata18 Tak Ti blahozelam.
Aj moj druhorodeny len spal- presne 4 dni po navrate z porodnice... Som nechapala, namiesto oddychu po porode som vysurovala cely byt ale potom to prislo...
Inak ani prvy (ten mal max. 30-minutovky, aj to len s cickom v puse), ani najmladsia nespali. A do toho velmi narocne rizikove tehotenstva. Bolo to velmi tazke a dakujem Bohu ze uz ma najmladsia dva roky a uz sa ako-tak da. Ja by som veeelmi ocenila babku aspon v dosahu 100km, no zial.
Ja by som teda nekricala hop, aby nahodou niekoho dalsie dieta "nedobehlo"...
@nata18 nejak mi uniká zmysel toho, prečo píšeš. Chceš niečo poradiť? Alebo sa chceš len pochváliť, že tebe to ide.
Deti sú rôzne a aj mamičky.
Niektorá dojčí, niektorá dáva umelé mliečko. Ktorá je lepšia mama?
Niektorá látkuje, niektorá dáva pampersky. Ktorá je lepšia mama?
Niektorá kočíkuje, niektorá nosí dieťa v nosiči či v šatke. Ktorá je lepšia mama?
Niektorá stíha upratovať a starať sa o domácnosť. Niektorá radšej obetuje pár eur a zaplatí ich žene, ktorej sa zídu a rada jej pomôže s domácnosťou. Ktorá je lepšia mama?
Niektorá robí s dieťaťom znakovanie, niektorá vymýšľa montessori aktivity, niektorá chodí na baby plávanie. Ktorá je lepšia mama?
Vieš ktorá? Tá ktorá naučí dieťa ľudskosti, morálke, rešpektu, radosti zo života. Ale hlavne tá, ktorá dieťa miluje.
V tvojom komentári nebol ani náznak rešpektu voči ostatným matkám. Buď svoj komentár uprav, alebo zmaž. Lebo aj takto, nepriamo ukazuješ svojmu dieťaťu kto si, aká si, a čo je podľa teba správne. Áno, aj v kyberpriestore pod rúškom anonymity.
Mam pocit ze pre niekoho je narodenie dieťaťa ako koniec sveta, na ktorý sa treba komplexne pripraviť :D
@lenqua_12325 nie, nie koniec sveta, ale začiatok úplne iného života v novej roli, s novými prioritami, s novým harmonogramom..
@ink však práve, až vtedy začínajú tie najkrajšie chvíle, nemyslím ze treba také extra opatrenia. Polievku človek dokáže za 20 minút uvariť. Pokiaľ nekaká na zem netreba každý deň umývať. No keď ma niekto dosť peňazí, môže mať donášku jedla, opatrovateľku a aj upratovačku 🙂 kľudne aj osobného šoféra
@lenqua_12325 no prvé mesiace som vedela variť len keď mi malého postrážil manžel, čiže večer. A aj to tie najsuper truper rýchle recepty. A áno, niekedy boli len párky.
Polievka 20 minút sa u nás pár mesiacov veru nekonala. Umyla som jednu blbú mrkvu, začal plakať, poriešili sme koliky, prešla hodina vkuse na rukách, položila som ho do kresielka, aby som mrkvu očistila a nakrájala. Po očistení sa dieťa posralo. Ok, vydržíš tú chvíľu predsa v posratej plienke, nie? NIE! Hovienko začalo pekne presakovať, nálož hodná vlastnej súkromnej kanalizácie. Kresielko sa začalo farbiť krásnou hokaido-sračkovou nádielkou. Položiš stále neošúpanú mrkvu, ideš riešiť posraté dieťa, vyrajbeš plienku, umyješ dieťa, vyrajbeš kresielko. Ubehla ďalšia pol hodina... Začneš kojiť.... Kašleš na polievku, natrieš si chlieb s masllom..možno.. Lebo medzitým musíš hodiť do pračky plienky, a dať dole zo sušiaka tie, čo poschli zo včerajšieho dňa, a dať ich na kopu k tým nevyžehleným z dňa predchádzajúceho. Dieťa reve, má koliky.... Práve som ti opísala prvé 4 mesiace mojej materskej.
@ink skoro som sa pocikala :D :D :D to mi nerob
@lianka123 presne! kto nezažil, ten nevie. Preto som alergická na tieto hlášky,. ktoré tu predviedli niektoré baby. Už tak je to proste nápor na nervy a mení sa ti komplet celý život a to posledné čo vtedy žena potrebuje je rýpavé komentáre celého sveta.
A ja som vtedy schudla za 6 týždňov na predpôrodnú váhu a za ďalších 6 dala všetko naspäť, lebo k jedlu som sa častokrát dostala až po 22 pri žehlení plienok a to bol ten od rána natretý chlieb s maslom.. Na prd. Ale ide sa na to, challange accepted :D
a pre pobavenie, chytala som sa za brucho pri čítaní tohto článku..a navyše mi veľmi veľmi odľahlo.
https://www.nevychova.cz/blog/sestinedeli-v-tep...
Aj toto je cesta ako si zjednodusit stravovanie https://www.edieta.sk/sk/programy/dieta-mama

@sasesoe ok, ale nemyslis, ze to bolo aj tym, ze si bola druhorodicka? Ja som s epinom cvicila pred prvym porodom, teraz rozmyslam, ci to ma znovu zmysel. Prvy porod vsetko v pohode, ale nechcem sa roztahovat teraz viac, ako je nutne, kedze som sa po porode snazila pol roka zase vsetko postahovat (panvove dno atd.)