icon

Ako sa zlepšiť vo varení?

Včera o 06:09

Ahojte. Prosím vás o pomoc. Mám pocit že varím nechutné jedla. Varím klasiku cestoviny,ryža mäso, atď.. Polievky málokedy
Príde mi že to vyzerá zle a chuť není bohvieaka.
Piecť už vôbec nič mi nevyjde. Prídem si už nechopna... Varím aj podľa receptov a stále niečo po*serem ...

zmrzlinka2021
Včera o 06:11

@anonym_autor

Nie každý má na toto nadanie.

Vo všeobecnosti vari drvivá väčšina ľudí, ale vynikajúcich kuchárov a kuchariek nie je veľa.

anonym_9b7175
Včera o 06:16

Pozri videá kuchyňa lidla. Niektoré recepty sú veľmi zaujímavé, dobre chutia a ak sú pekne naaranzovane
Suroviny sú bežne k dostatiu, žiadne, ze 4 chlpy z rite opice a červenú plutvu z delfína

0silvia0
Včera o 06:19

@anonym_autor obdivujem tvoju sebakritiku a chapem tvoje zufalstvo, ale skus hladat videorecepty alebo recepty s podrobnym popisom aj s presnymi ingredianciami. Napriklad tento, robim presne podla neho, vsetko je podrobne popisane a vzdy sa podari:
https://varecha.pravda.sk/recepty/carovne-lasag...

autor
Včera o 06:20
@0silvia0

@anonym_autor obdivujem tvoju sebakritiku a chapem tvoje zufalstvo, ale skus hladat videorecepty alebo recepty s podrobnym popisom aj s presnymi ingredianciami. Napriklad tento, robim presne podla neho, vsetko je podrobne popisane a vzdy sa podari:
https://varecha.pravda.sk/recepty/carovne-lasag...

@0silvia0 ja neviem mám muža a menšiu dcéru ale teda tie jedla vyzerajú ako keby ich niekto už jedol 😩

0silvia0
Včera o 06:25
@anonym_autor

@0silvia0 ja neviem mám muža a menšiu dcéru ale teda tie jedla vyzerajú ako keby ich niekto už jedol 😩

@anonym_autor tak vyzor je jedna vec, to az tak nevadi, a vzdy sa da vsetko dochutit. Mamu, svokru nechces poziadat o pomoc? Manzelovi varenie nejde lepsie?

anonym_17cd99
Včera o 06:26

@anonym_autor skusat skusat skusat

autor
Včera o 06:27
@0silvia0

@anonym_autor tak vyzor je jedna vec, to az tak nevadi, a vzdy sa da vsetko dochutit. Mamu, svokru nechces poziadat o pomoc? Manzelovi varenie nejde lepsie?

@0silvia0 muz vie spraviť ryžu a opiect mäso kuracie. Svokra vari minimum a rodičov mám ďaleko ale obaja varia dobre, dokonca aj brat 😭

maca1984
Včera o 06:30

To chce len tréning. Všetci sme nejak začínali.

moonlight1210
Včera o 06:31

@anonym_autor kazdy sporak inak vari a kazda truba inak pecie.
Mam ich za sebou viacero, mozem potvrdit.
Pri kazdom musis najst ten spravny bod, kde to robi to, co ma.

Potom len skusat, kym zlozky jedla nemaju spravnu konzistenciu. Trebars ryzu mas prilis tvrdu, alebo rozvarenu. Tak experimentujes s postupom (kedy varit odokryte, kedy uz ubrat teplotu, kedy zakryt pokrievkou,…), s mnozstvom vody, ake koreniny pridas, atd.

Potom sa hras so solou. Kolko jej dat, aby jedlo bolo akurat. (A kedy. Su jedla, kde nejde sol hned od zaciatku.)

Potom sa hras s korenim. Tu mnozstvo ludi pohori, lebo nevedia skladat z jednotlivych zloziek korenin v prestavivosti chute. A toto odlisuje skveleho kuchara od bezneho.
Ja sa napriklad spolieham na naucene kombinacie. A snazim sa objavit nove (z receptov). Ale musim si pri nich zapamatat pomery a zlozenie (pamatam si len vyslednu chut).
Sama tiez taku predstavivost nemam, zeby som si vymyslela svoju kombinaciu. Malokedy tak urobim.
Tak sa riadim naucenymi kombinaciami. Lebo viem, ze nic neskazim.

A nakoniec servirovanie urobi vela. Ale na to fakt staci pinterest a pozriet sa, cim vsetkym a ako sa jedlo da dozdobit, aby to vyzeralo na pohlad lakavo.

biba_18
Včera o 06:31

ak jedlo nechutí - treba skúšať… tu pridať sol, tu možno korenie či horčicu, tu niečo kyslé by chcelo… podľa jedla…
to inak ako cvikom neprídeš, pokiaľ nemáš talent…

0silvia0
Včera o 06:32
@anonym_autor

@0silvia0 muz vie spraviť ryžu a opiect mäso kuracie. Svokra vari minimum a rodičov mám ďaleko ale obaja varia dobre, dokonca aj brat 😭

@anonym_autor tak cez prazdniny vybehni za rodinou na kurz varenia, urcite ti radi pomozu.
A skusaj jednoduchsie recepty, vyprazene, zapecene zvladnes urcite, cestoviny. Pozri si vzdy viac receptov a vyber ten najlepsi.
Ja tiez pouzivam osvedcene recepty z internetu, vraciam sa k nim, take klasiky uz uvarim aj bez receptu, ale k mnohym receptom sa vraciam.

biba_18
Včera o 06:36

odkial si?

moonlight1210
Včera o 06:38

A este jedna vec vie jemne pomoct s lakavym vzhladom na tanieri (napriklad s vecerou, ak jete ako rodina spolu), a to je teple zlte svetlo nad stolom.
Opticky vytvori jednak utulnejsiu atmosferu, a jednak nasvieti jedlo uplne inou farbou. A hned vyzera pritazlivejsie.

S tymto sa jednak hraju na fotkach jedal fotografi. Jednak to vyuzivaju aj v obchodoch (napr. v boxoch s masom vyzera v regali cerstvejsie (ruzovejsie), nez ked ho vytiahnes do kosika).

Je to len taka drobnost na zaver.

dorizzz
Včera o 06:57

Kolko mas rokov?
Neboj, zlepsi sa to. Viacere sme tak zacinali. Univerzalne rady na to nie su, proste musis skusat, a nebat sa byliniek a korenia..najdolezitejsia je prax, mne tiez dlho trvalo kym som sa naucila schopne varit. Mam 40r.

autor
Včera o 07:25
@dorizzz

Kolko mas rokov?
Neboj, zlepsi sa to. Viacere sme tak zacinali. Univerzalne rady na to nie su, proste musis skusat, a nebat sa byliniek a korenia..najdolezitejsia je prax, mne tiez dlho trvalo kym som sa naucila schopne varit. Mam 40r.

@dorizzz 30 budem mať.. varím kura, kuracie mäso (omáčka smotana syr, kečup horčica občas spravím smotana šampióny), sekana, zapečené cestoviny s kur mäsom, cestoviny s mletým mäsom, tarhoňa a kúr mäso. To sú moje kucharske schopnosti 😞

juliet86
Včera o 07:54
@anonym_autor

@dorizzz 30 budem mať.. varím kura, kuracie mäso (omáčka smotana syr, kečup horčica občas spravím smotana šampióny), sekana, zapečené cestoviny s kur mäsom, cestoviny s mletým mäsom, tarhoňa a kúr mäso. To sú moje kucharske schopnosti 😞

@anonym_autor tak sa prihlas na kurz alebo su najdi znamu kamosku ktora rada a dobre vari a strav s nou par vikendov

anonym_593517
Včera o 08:25
@anonym_autor

@anonym_autor pri vareni je dolezite ochutnavat a dochucovat. Niekdy treba pridat sol, niekedy cukor, niekedy ocot. Taka paradajkova omacna na cestoviny si vzdy pyta trosku cukru, potom je prijemna. Smotanove omacky chcu aj trosicku cukru, aj trosku kysleho, citronovu stavu alebo jablcny ocot pridavaj po troske, premiesaj ochotnaj ak treba este pridaj. Pouzivaj zmesi korenin, nie koreniace zmesi so solou, ale zmesi korenin, daju sa rozne aj kupit v obchodoch ale vela vies objednat aj na internete, treba citat zlozenie. Do jedla uz len pridas za lyzicku, dve zmesi, sol podla vlastneho uvazenia a mas to vychutene. Bylinky tiez dokazu zazraky, aj susene aj cerstve, vypestuj si svoje.
Taka zemiakova kasa sa da spravit chutna. Treba spravne zemiaky (varny typ C) uvarit do mamka, scedit, do horucich pridat maslo, popucit, pridat vriace mlieko a vyslahat slahcom alebo metlou, nie ponornym mixerom. Varene zemiaky omastene maslom s petrzlenovou vnatou su o dost chutnejsie ako len nahadzane na tanier. Aj ryzu mozes spravit chutnu, ked nie si vo vareni zbehla kludne var sackovu, do vody pridaj sol, trochu kurkumy a mas paradnu ryzu ako prilohu.

veselo_neveselo
Včera o 10:47

@anonym_autor
Pozeraj lepsie recepty.
Ak je v recepte kecup ci taveny syr, tak ho rovno zavri a hladaj iny. Pozeraj take, co neslubuju chutne jedlo z jedneho hrnca za 15m na stole.

Co presne ti nejde?
Omacky na cestoviny? Nastuduj si zaklad, je masova, biela (besamelova), ci cervena (tomatova)? Kazda z nich ma vlastny postup, zakladne korenie, a potom uz menis chute pridanim dalsich zloziek.

Maso je najtazsie, aspon pre mna. Nasi odmala robili maso prilis dlho, takze kuracie bolo vzdy ako podosva. To bude aj tvoj problem. Kuracine naozaj trva len chvilku na panvici. To ti ale musi niekto ukazat, inak podla mna neprekonas ten pocit, ze je nedorobene a nebezpecne.
A to znesie akekolvek korenie.
Skus popozerat rozne typy kari, to su nenarocne jedla na pripravu, s kuracim vyborne, explozia chuti a rozsiris si repertoar.

Do zapecenych jedal potrebujes pridat farbu, inak vzdy budu vyzerat akoby boli predzute. Toto inak plati o vela jedlach, ak je vsetko len biele a sede na tanieri, tak to nevyzera vabne. Pridaj hrasok, cervenu a zelenu papriku, cuketu, mrkvu, niektore koreniny, cerstve byliny...rozjasni to jedlo.

Potom uz len skusat a skusat.

anonym_966226
Včera o 11:08

@anonym_autor ja som si dlho pripadala rovnako lebo ma to absolutne nebavilo.. a ani ma nebavi varit tak z povinnosti preto sa s muzom aj striedame..
Ale co mne pomohlo je na zaciatku sa drzat receptu ist podla navodu niekedy aj malickosti zavazia.. na zaciatok skusat jednoduchsie veci a stale dokola.. lebo pri kazdom pokuse zistis co si mohla spravit inak
Preto tie mamine babkine veci tak chutia lebo ona to uz robila 100x..

betulinka1
Včera o 11:23

@anonym_autor najdi si videa na YT a var podla toho. Hladaj nieco jednoduche na zaciatok. Sice som mala jedenásť, ked som začínala ale vela veci končilo v kosi. Moj prvy kolac som piekla, nasi neboli doma a bol cely cierny. So sestrou sme sa nasmiali, ona bola moj ochutnávac. Skusala som iba ked sme boli same, co bolo casto. Vtedy este nebol internet. Teraz sa velmi casto inšpirujem videami na YT, ked hladam modernejšiu kuchynu. Rychle a chutne. Napriklad IT kuchyna je super, morske plody som sa naucila cez YT, moj muz tiez. Za mna super pomôcka.

autor
Včera o 12:17

Ďakujem dievčatá ,❤️❤️

0silvia0
Včera o 12:43
@anonym_autor

Ďakujem dievčatá ,❤️❤️

@anonym_autor pozeram, ze mas velmi klasicku kuchynu, podla toho ake jedla varis, malo zeleniny. Pridam ti dva jednoduche recepty, podla ktorych obcas varim, na ozivenie tej vasej klasiky:

https://www.billa.sk/recepty/opekane-ryzove-rez...

https://www.mimibazar.sk/recept/34470/vyborne-c...

Plus tento jednoduchy kolac nemozes pokazit:
https://varecha.pravda.sk/recepty/hrncekovy-ovo...

autor
Včera o 13:02
@0silvia0

@anonym_autor pozeram, ze mas velmi klasicku kuchynu, podla toho ake jedla varis, malo zeleniny. Pridam ti dva jednoduche recepty, podla ktorych obcas varim, na ozivenie tej vasej klasiky:

https://www.billa.sk/recepty/opekane-ryzove-rez...

https://www.mimibazar.sk/recept/34470/vyborne-c...

Plus tento jednoduchy kolac nemozes pokazit:
https://varecha.pravda.sk/recepty/hrncekovy-ovo...

@0silvia0 jeej ty si úžasná.

dorizzz
Včera o 13:08
@anonym_autor

@anonym_autor neboj sa skusat aj nieco nove, na nete mas milion videoreceptov, mne to na facebooku neustale vyhadzuje take. A byvaju dost podrobne, s presnymi mnozstvami korenin a podobne.
Ked si z toho smutna, treba sa ucit… ktore maso je ake, na co je vhodne, skoc kludne aj do kniznice tam urcite najdes aj slovensku kucharku.