Príchod dieťaťa - praktické tipy, ako si uľahčiť život
Aké konkrétne triky pomáhajú zvládnuť prvé mesiace? Či už s prvorodeným alebo keď príde súrodenec.
Klasika, ktorú tu píšu každej vystresovanej matke s výčitkami svedomia je, nebáť sa požiadať rodinu o pomoc a nájsť si čas pre seba.
Mňa zaujímajú skôr drobnosti, ktoré možno sú na úkor niečoho iného, ale krátkodobo pomôžu. Prípadne niečo stoja. Rady v duchu "Zúfalé situácie si vyžadujú zúfalé riešenia". Potom už je na každej z nás, aby si vybrala, čo sa jej hodí, čo je ochotná urobiť a čo má možnosť si zaplatiť, aby sa psychicky nezrútila.
Zatiaľ mám na zozname tieto:
- uspávanie v šatke
- dopredu (posledný mesiac pred pôrodom) si nakúpiť trvanlivé potraviny (cestoviny, ryžu, pretlak, kukuricu v konzerve...) + zásoby drogérie (toaletný papier, prášok na pranie, mydlo...)
- zavariť/zamraziť si hotové jedlá
- využívať online nákup všetkého, čo sa dá
- vyzistiť možnosti donášky jedla (školská jedáleň, vývarovňa, reštauračné menu)
- zaplatiť niekoho na upratovanie
- zaplatiť niekoho na opatrovanie staršieho súrodenca/škôlka
- zaplatiť niekoho na venčenie psa
- vyspať sa cez deň, keď spí dieťa
- súrodenecký kočík
Pridajte ďalšie, aby som sa mala čím inšpirovať pri druhom dieťati.
Nemala som žiadny zoznam, žiadnych ludi na upratovanie ani venčenie. Mala som velky rozbity dom lebo sme prerabali, zahradu 1200 štvorcov, dva psi a robotnikov ktorym trebalo variť. Frajer ma vysadil doma s malym a kuframi a išiel do roboty. Mam pocit že luďom načisto hrabe, veď materstvo je najprirodzenejšia vec na svete. Všetko som zvladla bez trvanlivychpotravin, bez pomoci a vobec to nebolo ťažke !
@dominika_sk aj slusne vyjadrovanie je jedna z najprirodzenejsich veci na svete a tiez s tym niektori maju problem...
@dominika_sk vies, mne trvanlive potraviny dost pomohli, kedze mala je februarova, dosli mrazy a muz necakane 16 hodin v praci.
@dominika_sk tak ty si super, skvele ze si to zvladla, my co nie sme az tak super hladame moznosti ako si pomoct.
Mam 2 deti, rozdiel medzi nimi je 2,5 roka. Teraz uz viem vela veci, ktore som predtym nevedela, to si proste clovek musi zazit.
Ked sa maly narodil, tak nejak som vsetko v pohode zvladala, v podstate nic z toho, co ty pises som nevyuzivala. Ale mam psa, a to bol taky pre mna najvacsi problem sklbit, lebo muz robil aj nocne, to vencenie. Takze ano, niekoho kto ti pomoze s vencenim si hladaj.
Ked sa narodila mala, neskutocne mi pomohla manduca, to bola naozaj velka pomoc - ju som tam supla a s malym sme boli pekne vonku. Doma som ju nepouzivala vobec.
A teda uplne top bolo, ked sa mi podarilo deti naucit spat naraz cez obed, to bozske ticho v byte a hlavne chvila kludu pre mna 😀
@elzena2 podla mna je najlepsie mat doma milujuceho manzela ktory spravi nakup, vecer navari na druhy den, pusti pracku a nasledne povesia pradlo a potom ho aj ozehli a tak dalej. Takto to u nas fungovalo kym som si ja sama nenasla rezim s dvoma malymi detmi mame 20 mesacny rozdiel. Casom som zacala zvladat vsetko sama okrem nakupov na ktore chodi este zatial manzel no akonahle bude mladsi papat normalne jedlo tak nakupy preberem opat ja (v ramci zachovania zdraveho rozumu a psychohygieny). Dokonca som sa naucila chodit aj obidvoma von co starsi nepocuva a nevie chodit ani za rucicku ale tam mame zdravotny problem takze len na oplotene ihrisko hnet pri dome ☺. A ano mam dievca co mi chodi pomahat k detom 2x do tyzdna ale to kvoli starsemiu lebo potrebujeme aby sme sa mu mohli co najviac venovat. Rady ako zamrazit si hotove jedlo som nepraktizovala ani pri prvom abi pri druhom. Trvanlive potraviny sme doma mavali bezne aj bez toho ze sme mali deti 😀. A co sa tyka donasky super vec pokial muz chodi na tyzdnovky inak podla mna zbytocnost ☺
ja teda neviem, ale narodenie dietata je nejaka choroba? neda sa chodit s tym do obchodu, do mesta, do restauracie, na vylet? .. a teda co ides robit cely den? lebo mne sa zda, ze male babo len spi, je, sere a spi a prave to je to najlahsie obdobie, ked este tolko toho nevyzaduje, kusok sa mu povenovat a zas buva, staci, ze to v autosedacke do obchodu prevezies a vybavene, kocik a sup na prechadzku, vybavene zas spi, upratujes ked spi, varis ked spi, lebo ono naozaj male babo vacsinu dna spi .. tak potom kua co ty ides robit, ked upratovat ti ide upratovacka, varit vyvarovna a nakupujes online? vy sa fakt zatvarate na rok doma a nikam nechodite?
@nata18 Presne ako pise
@beky1813 , nie vsetky male deti len spia a spia. Ja mam 1,5 rocnu dceru, co spi menej nez jej 4,5 rocny brat ;) A aj ked bola novorodenec, dlhsie spala len vtedy, ked som s nou jazdila v kociku /nie ze som ho odparkovala na balkon a cau/, takze ja som hodiny a hodiny travila vonku na prechadzke a len som si mohla vlasy sklbat, co mi vsetko treba doma porobit.. ale ano, aspon som po ceste vzdy nakupila 😉🙄
Paci sa mi ako zmyslas.Jasne, ze kazda jedna to zvladne a vela zien zial po prichode z porodnice musi fungovat ako pred tym, lebo bud maju doma dalsie dieta, alebo ich manzel si nevie ani len natriet chleba s maslom a vyzaduje si mat doma sterilne ( mame take v rodine) a dalsi pripad je taky, ze zial vela rodin si veci typu opatrovatelka, upratovacka a donaska jedla nemozu dovolit. Viem, ze keby si tieto veci nemozem dovolit, fungujem bez toho v pohode a neriesim, ale preco to nevyuzit ked je moznost? Stale pocuvam svokru ake to mali zeny volakedy tazke a zvladali to, lebo nemali vymozenosti ako je automaticka pracka, plienky sa vyvarali lebo jednorazove neboli, ze v den ked ju prepustili z nemocnice este musela ist na rolu zbierat zemiaky, atd.... Ja si to uz veru neviem predstavit zit bez tychto vymozenosti ako je pracka a pod. Ja som si s manzelom zlahcila vsetko co sa da, od upratovania, varenia , opatrovania a s radostou budem chodit spinkat s malym ked sa narodi 🙂 Vobec neodsudzujem, nebud otrokom domacnosti pokial sa da a uzi si matersku s malym ako sa len da 🙂 Spokojna mamina = spokojne babo 🙂 A posielam velky obdiv vsetkym maminam, ktore to zvladaju bez tychto vymozenosti , ste super 🙂 👍
@elzena2 tiež som pri dvojickach nemala ziadny zoznam. Oni ale dost spali, tak som vsetko riesila vtedy. Spavali cca do 2 rokov. Potom som im pri vareni musela pustiť pesnicky v TV lebo moc by som nespravila. Prípadne ich postrážil manžel/svokrokvci. Ale stavali sme popri tom dom tak muza som videla len vecer 😕 takze som to vselijako lepila ad hoc ako prišlo. Ak spia da sa urobiť vela.
je mi jasne, ze nie kazde babo spi cely den, ved ja ani nehovorim o celodennom spanku, ale urcite je to jednoduchsie s malym nehybnym babom, ako s rocnym, dvojrocnym, co na sekundu spustis z oci a mas prestavany cely byt .. a teda nech je ako chce, nehovorime o automatickej pracke .. ale upratovacka? mrazenie jedla? online nakupy? donaska jedla, lebo nedokazem uvarit? .. a teda co cely den zena robi? jajaaaaj
@nata18 musim ta aj vyviest z omylu. Moja starsia spala 4x denne 30min a ostatny cas prevrestala a pregrcala (reflux, denne 2 pracky ogrcanych veci). S nou to bol riadny zaberak, von som sla len na tych 30min co spala.....Uvarene a zamrazene bola moja zachrana, inak som jedla len chlieb so syrom... Zato druha dcera - ani som nevedela, ze ju mam.
Zakladatelke - ulahci si to planovanim dopredu, ked sa da. Radsej byt pripravena. Tvoj zoxnam sa mi zda rozumny, sama uvidis, mozno nic nebude treba.
@elzena2
@elzena2 ahoj
1/ opatrovatelka
2/ manzel
3/ babicky
4/ upratovacka
zostatnicovala som po narodeni maleho plus som sa zamestnala. tiez sme dozariadovali. dieta sme mali silno nespave, takze boli dni ze som bola na prasky.
donaska jedla samozrejme, dodnes nevarim
ano, ulahci si to ako sa da. je to zaberak.
tie ostatne keci neber vazne. su mamy, co podla mna riesia iba deti a vareie a tak vyzera ich domacnost a aj oni same a nehovoriac o manzelstvach.
Závisí aj od bábätka,niektoré sú nenáročné, neplačú veľa....iné majú koliky,vyžadujú nosenie na rukách,veľa pozornosti atď
Ako vieš dopredu,či bude Tvoje dieťatko také alebo onaké????....
Na materstvo alebo na výchovu dieťaťa neexistuje rcpt ani žiaden návod
Každá mama si musí nájsť svoj režim,zaviesť svoje pravidlá,tak aby stíhala vsetko napr staršie dieťa
+ domácnosť atď
Preto žasnem nad Tvojou otázkou 😂
@elzena2
ja zasnem nad odpovedami.. mate pravdu, zabudli ste na opatrovatelku predtym 😀 vidim, ze uz je doplnena .. takze opatrovatelka, upratovacka, donaska jedla, on line nakup .. mate nejaku aj pre chlapa? ved viete, ked ste unavene z toho, ako sa na dieta pozerate, tak aby vas mohla zastupit .. koncim debatu v tejto teme, taku bandu neschopnych zien, co si este jedna druhej navzajom pritakavaju, ake su uzasne a ako vsetko vedia uzasne zariadit, nikde inde clovek nenajde
@malykonik nemam navod na perfektny zivot. Podla mna vela veci spolu suvisi.
K full servisu- kupujes si veci na ktore mas. Aj servis. Tie reci typu "nie, ja by som nechcela aby sa mi niekto dotykal veci" su iba vyhovorky. Kazdy ma rad poriadok a hlavne ked ho robit nemusi. Preto chodime do hotelov na dovolenky.
Tiez- ak si celu noc nespala si rada, ze niekto iny to jedlo pre dieta pripravi, popripade zoberie na hodku dve von.
Zivot stoji peniaze. Dobry job vyzaduje vzdelanie. Nenechas skolu v 5tom rocniku kedze dieta je prirodzena vec. Aby si sa mohla ucit potrebujes cas na ucenie.
Je tu milion diskusii- muz ma podvadza. Tak asi ano- ak zena riesi iba deti, je financne zavisla a cele dni v teplakoch a domacnost jej pada na hlavu lebo "vsetko zvlada sama" tak nech si to potom aj "robi sama."

Vsetko zalezi od vekoveho rozdielu. V podstate som urobila co ty, nakupila polotovary, maso do mrazaku, urobila zasoby trvanlivych veci, kozmetiky, vyuzivala som tesco donasku. A kupila som susicku. Na strazenie ani upratovanie som nikoho nemala, pomahal muz