icon

Psychické vyčerpanie matky počas tehotenstva a výchovy

liliblacky
4. dec 2024

Ahojte, asi sa len potrebujem vyrozprávať… Mám doma 2 ročnú dcérku a som zase tehotná (6mesiac)… A dnes som to s dcérou nezvládla… resp. od kedy som tehotná, tak mám pocit, že ju nezvladam :/ od mala som sa snažila k nej pristupovať pokojne, nebila som ju nikdy, nekricala, vysvetľovala atd atd… ale už to nezvladam… neviem, či jej nedokážem určiť hranice alebo čo :/ (ako mám nejaké problémy v tehu, nemôžem sa namáhať, takze malej fyzicky už nezvladam, keď niekde lezie ju držať a pod)… Už posledné dni má vyčerpáva nekonečne uspavanie, ktoré trvá aj 2-3 hodiny, stále držíme rovnaký rituál ale vymýšľa, raz je smädná, raz hladná, raz chce cikat (a ja nikdy neviem, či je to pravda, či vymýšľa… lebo raz sa reálne aj vycika, raz nie)… zaspáva pomaly o 22hej a ja som KO… no a dnesny poobedny spánok… boli sme doobeda von, vyzuvala si topánky stále vonku, kopala do psa no stále čosi, tak sme išli dnu, kúsok sa hrala, dala som jej jesť a vypýtala sa spat. Vyšli sme hore, čítala som jej rozprávku a potom, že chce cikat. Tak sme išli na wc ale už mi odtiaľ ušla a keď som sa ju snažila dostať do postele, tak má dosť silno kopla do brucha :/ no dostala som zlost a dala som ju do postele a vtedy začalo “peklo”.. skákala, narokom má kopala, bila.. odišla som od nej.. (mame zabrany, tak nemá kam ísť)… plakala aby som sa vrátila, ja že dobre ale že si ľahneme.. prišla som a začala si dávať dole plienku, asi 5x som jej ju obliekala a nakoniec si ju dala dole, reku ja už nemám na teba nervy, oblečiem jej ju keď zaspi a keď videla, že som na to nezareagovala, tak sa mi narokom vycikala do postele :/ toto bolo úplne že náročky, ešte má zavolala, že aha mama.. ciko… okricala som ju, dala som jej plienku naspäť a ona zase krik, skákanie atd, tak som odišla zase od nej preč, nechala ju vyrevat.. prídem po chvíľke a keď má videla že idem, zase si čupla a čurala do postele.. take som dostala nervy, že som ju prvý krát vycapala po zadku :/ .. ale nepomohlo, smiala sa mi, robila zle… musela som už od nej odísť, lebo kebyže ju chytím v tých nervoch tak neviem.. mala som aj nervy z toho, že ako má kopla do brucha, tak som maleho necítila a predtým sa hýbal, tak aj to má stresovalo… nechala som ju tam, nech už tam robí čo chce, že sa musím ukľudniť… potom po asi 10 minútach (furt revala) som za ňou prišla a už tak kľudne jej vravím, nech si príde lahnut.. tak si ľahla, chytila mi ruku, povedala mama prepáč a zaspala 🙏🙏 baby ja som už zufala z nej.. všetko hádže, rozhadzuje, vysvetľujem, opakujem.. nič nefunguje :/ ja viem, že je ešte mala ale tak na nejaké “tresty” by snáď reagoval mala.. :/

blaazi
4. dec 2024

@liliblacky moja dvojrocna dcerka robi podobne veci, ked tuzi po pozornosti a citi neistotu. Vies, mozno aj tvoja dcerka podvedome riesi, co pocuje o surodencovi, ze sa narodi babatko, aj Ty si isto ina...mozno preziva napatie a prejavuje to takto neprijemne. Skusila by som sa viac s nou rozpravat o tom, co sa deje a co ju caka, ake to bude, uistit ju, ze ju budes stale lubit atd. ale to je prevencia, nie vo chvily, kedy je uz spravanie za hranicou unosnosti.

kiki68
4. dec 2024

Ja chodim v zasade z izby ked mam dost, lebo nas tiez vie provokovat. Ako kazdemu niekedy rupnu nervy. Dieta malo zjavne show. Nabuduce odid het na chvilku. Ja mojmu zvyknem povedat, ze idem do prace a nech sa doma teda hra sam. To vie, ze je koniec spasom a mama ma akurat tak dost

lucik194
4. dec 2024

preco este spava poobede? nam deti v tom case prestali spat a vecer to bolo uplne super, o 19:30 pozreli vecernicek a o 20::00 spiace v postielke.

ked Ti aj poobede zaspi, nenechaj ju uz spat viac ako 1.5 hod. detto ak nezaspi poobede za 30 min nedaj ju spať. vecer nebudes mat problém.

to, ze si jej nacapala, stalo sa. neries..... ona skusa kolko moze, ak zacne toto robit zobrat ju z postele, nedat spat, ak by opäť ocurala postel, pekne krasne bude vymieňať periny, zatiahnuť do práce, nenechať hrat, zobrat hracky,.....
nechcem Ta strasit ake ona bude skúšať viac a viac

karamelka1234
4. dec 2024

@liliblacky Ja mam doma niečo podobné...a to nie som tehotná a dáva mi tak zabrať že som už na dne a normálne sa musím vyplakat... ale dúfam že to je obdobie iba a čoskoro prejde.. 🙏

domak2
4. dec 2024

Pri dcere mi fungovalo rátať do troch a trest, ide za dvere napríklad. Ocny kontakt, chytit ruky silno, povedať dôrazne nie. Byt zasadova. Keď nechce zaspať, vrátiť do postele aj 100x a nechať nech zaspí sama. Pri synovi? Došli mi aj posledné nervy a nefunguje na neho nič 🤣

maris5
4. dec 2024

To, ze sa x krat pyta na wc, pitie, jedlo chce len oddialit spanok. Takze najest, napit vycikat a do postele. Uz nemozes ist, lebo si uz vsetko urobila a nepustit.

Nas sa tak zamerne vycural do autosedacky na dovolenke. Tak sedel v tom mokrom, chodil po meste mokry, lebo sme nahradne oblecko nemali a musel stale kracat, lebo mokre, smradlave dieta na ruky nezoberies. Tak sa vytrestal sam a viac krat to neurobil.

liliblacky
autor
4. dec 2024

@maminkadeticiek no, budem musieť byt asi prísnejšia… to tehotenstvo mi dosť dáva zabrať v tomto, že viem, že ju nemôžem chytit a aj násilím kdesi odniesť ale že musí spolupracovať a potom sa mi to zjavne vymyká z rúk :/

liliblacky
autor
4. dec 2024

@katy084 aj nad tým som premýšľala, že oslovím nejakeho psychológa aby mi poradil ako na ňu.. viem, že na každé dieťa čosi iné bude platit, s ňou sa dá aj dohovoriť ale keď chytí takýto “stav” tak to je na porazenie… a ak ideš na ňu silou/tlakom tak sa cuka ešte viac…

liliblacky
autor
4. dec 2024

@vakatko ďakujem, pozriem 🙂 tiež súhlasím s tým, že dieťa sa má vychovávať takto ale asi nám zložka disciplína pokulhava 😀

liliblacky
autor
4. dec 2024

@blaazi ďakujem, takto som sa na to nepozerala.. môže byt, lebo už má obmedzenia že “nemôžeš na ruky lebo babo”, mama nejde teraz von lebo babo, neskáč na mamku lebo babo a posledné dni som mala nejaké problémy, chodila som po lekároch / pohotovosti a bola s babkou a potom sa má odmietala pustit a stále sa chcela len obimat a len maminka všetko tak možno niečo na tej neistote bude… musím asi už nejakú knižku na tuto tému nájsť nech jej to začnem vysvetľovať

liliblacky
autor
4. dec 2024

@lucik194 veď to.. že viem, že bude skusat, že to musím niekde zaraziť… skúšala som tak, že nezaspi, išli sme z postele preč ale bolo vidieť, že ten spánok ešte potrebuje, už bola ku večeru totálne “labilná”, na druhý deň detto, revala za všetko, v noci zle spávala atd… posledné dni mala pekne, zaspala okolo 12-13tej, spala hodinku, večer išla spat (aj keď vymyslala), ale dnešok bol total hardcore 🙈

liliblacky
autor
4. dec 2024

@karamelka1234 tak len že držím palce a súcitim s Tebou… na jednej strane som aj rada za jej povahu, že sa “nedá” ale sa aj bojím čo to bude 😀

liliblacky
autor
4. dec 2024

@domak2 ani nevrav 😀😀 ja len dúfam, že syn bude kúsok inej povahy lebo ich fakt zavriem do ohrady, nasypem chrumky a ujdem 😀😀🤪 .. skúšala som aj to “nie” ale nereagovala, asi musím byt viac zásadová, lebo tiež nie je Ok že 90% situácii zvládam s predychavim a potom mi v niektorých rupnu nervy, tiež ju to musí miasť

mejzik
4. dec 2024

@hederamonstera satani? hm silne slovo vies co aspon znamena slovo satan?

liliblacky
autor
4. dec 2024

@maris5 no, dohodli sme sa s mužom, že ako prvé začneme riešiť tento spánok. Všetko pekne urobiť pred posteľou a potom dosť. Max 1x na wc lebo zvykne po mlieku reálne cikat a viac dosť a nech si reveeeeeeee… verím, že jej dôjde že to myslime vazne a po pár dňoch prestane

hederamonstera
4. dec 2024

@mejzik neprezivaj to tak

aandrea9
4. dec 2024

@liliblacky asi si sa mala neovladnuť už omnoho skôr. Reve a reve a my povolíme. Kopať do psa a potom do matky...

victoriab
4. dec 2024

@danyelia pane boze za tvoj prvy komentar ti udelujem metal, gratulujem 🤯

sisska96
4. dec 2024

Kokos ja by som ju tak prefackala a hodila so studenej sprchy.... co to je za správanie, jak besná

sisska96
4. dec 2024

@danyelia súhlasím

victoriab
4. dec 2024

„Fyzické tresty nejsou účinné. Pokud by byly, proč je nepoužíváme i na dospělých, na vězních...? Proč jenom na dětech?“ řekl Ptáček.

Téměř každá třetí žena už zažila nějakou formu domácího násilí, zdůrazňuje klinický psycholog Radek Ptáček v rozhovoru pro Lidovky.cz. „Jako společnost jsme překvapení, odkud se to vlastně bere. Ale minimálně každé třetí dítě je fyzicky trestané. Rodiče mu vštípí, že tohle je vzorec chování, který funguje. Takže když ho pak zlobí jeho přítelkyně, prostě jí dá facku,“ vysvětluje.

victoriab
4. dec 2024

Pridam este jeden, tento clovek cely cas bojoval, aby sa zakaz fyzickych trestov na detoch dostal i do zskona. Darmo, ti cesi su ozaj na mile pred nami.
„Rodič by měl být osoba, která poskytuje nejsilnější pocit bezpečí. Zároveň je to člověk, od kterého vlastně nemůžete uniknout. Když vás uhodí, v tu chvíli vám ten elementární pocit bezpečí narušuje. Za něco, co třeba často nechápete, vás vystaví fyzické bolesti. A vy to nemůžete vrátit a nemůžete ani utéct. Musíte zašlapat sami sebe a zároveň se třeba bojíte, že to příště přijde znovu,“ popisuje v podcastu MUDr.ování psycholog Radek Ptáček z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Fyzické tresty podle něj na děti mají mnohem závažnější dopad, než si řada rodičů uvědomuje. I občasné bití může stát za psychickými problémy, rozvojem úzkostí či depresí. V neposlední řadě potom narušuje vztah mezi rodičem a jeho potomkem a do budoucna způsobuje tendenci k násilí v blízkých vztazích. V dnešní době to dokládá již celá řada výzkumů.

liliblacky
autor
4. dec 2024

@victoriab ja súhlasím, že fyzické tresty nie sú OK a preto má aj mrzí, že mi rupli nervy.. :/ a aj vidím, že nemajú efekt.. mna naši nebili (možno 3-4x aj to som už bola väčšia) a ja si asi všetky bitky pamätám ako veľkú krivdu.. a aj tak nepomohlo, lebo som bola povaha ako dcéra je, že ešte naschval som urobila zle… môjho muža doslova mlátili, či mama, či otec, za všetko, aj varechami, palicami atd a vidím na ňom, že má problém, že sa boji autorít, že k rodičom nemá uprimny vzťah a aj pri malej by všetko hneď najradšej riešil bitkou… :/ dnes som mu samozrejme povedala, že mi rupli nervy a mala dostala a on to zobral ako take povolenie a večer jej dal (úplne slabučku na plienku na zadok aj on), no často som počula, že dostaneš na zadok ak… a touto cestou ísť nechcem určite.. za mna je to zlýhanie dospelého aj keď plne chápem, že niekedy tie deti dajú totálne zabrať a tiež sme len ľudia..

katy084
5. dec 2024

@liliblacky kľudne moja sestra pri synovcovi bola bezradná, ine správanie ako má tvoja dcérka, ale už to s nim nedávala...poradila jej, porozprávali sa chodia sem tam na kontrolu a je to lepšie...drzim palce

victoriab
5. dec 2024

@liliblacky tvoje dieťa má 2(!!!) Roky, nulové racio. Ty si dospely racionalny clovek. Ona je maly cloviecik, abaolutne nevyvinuty mozgovi, citovo. Ty si druhykrat tehotna, evidentne ti to prerasta cez hlavu a po narodeni dietata, ak to nevyriesis teraz, to bude este horsie. Si jej rodic, bezpecny pristav, ktory ma symbolizovat pochopenie, bezpecie a nehu. Nie nervy, krik, bitky. Tvoje dieta ma 2 roky, svojim spravanim sa ti snazi nieco ukazat, deti su nevinne stvorenia, naozaj nerozumiem, ako niekto moze nazvat deti satanom. Dieta vzniklo z vas dvoch, dedi vase vlastnosti, temeperament, je mixom vas. Nepytalo za na svet, vy ste sa pren rozhodli, predpokladam, dobrovolne. Dieta ti len zrkadli svojim spravanim, ukazuje ti, na com mas popracovat, ukazuje ti, aky mas vztah aj sama k sebe, ukazuje ti, kde mas rezervy a samo ti dava nevedomky podnety, aby si ich zacala riesir ty. Sledujem stranku na fb eli pre deti, pozri si aj nevychova alebo sa porad s nejakoi detskou psychologickou. Dieta je v poriadku, to ty ako rodic sa mas dovzdelat, popracovat na sebe, aby z neho bol "lepsi" cloviecik. Deti su len take, ake sme my. Ucia sa pzoorovanim nas, rodicov. Nasavaju nase spravanie, osvojuju si nase reakcie. Ale strieskat male dieta tak, ze ma cerveny zadok alebo ho nechat plakat do aleluja je za mna sialene a neverim valstnym ociam, kolke to schvaluju. Dieta nie je satan, dieta je cista dusa, ktora potrebuje voditko, usmernenie, ale tiez bezpodmienecne prijatie a lasku. Popracuj na tom, kym este nemas druhe dieta, lebo po narodeni sa tvoje starsie bude o tvoju pozornost usilovat 4x viac, hlucnejsie a castejsie. A urcite nedovol ani muzovi, aby ju capal po zadku. O rok ti pojde do skolky a budes chodit na koberec, ked sama zacne bit deti lsn preto, ze to bude riesenie konfliktov, ktore si osvojila od vas. Drzim palce.

lalala94
5. dec 2024

@victoriab tvoj celý príspevok by sa dal charakterizovať len ako bla bla bla a potom znova bla bla bla. Čo by si teda ty robila v jej situácii? Kopla psa, kopla ju tehotnú do brucha, 2x schválne ocikala posteľ. V absolútnom pokoji by si jej začala vysvetľovať, že toto sa nesmie a ešte by si ju potom objala, aby sa cítila bezpečne? Presne som čakala, kedy sem pribudne taký komentár ako tvoj, ktorý povie autorke, aká je zlá matka a odporučí jej tie isté IG/ FB stránky, kurzy, čo sa tu omieľajú ako mantra. Len nech sa pokojne nechá mlátiť svojim deckom a nech kope toho psa. Keď si ju neporieši ona, tak ju dohryzie ten pes, lebo ten má rešpektujúcu výchovu v paži.

victoriab
5. dec 2024

@lalala94 dieťa nič nerobí len tak, niečo tým vyjadruje. Ale vies co, ano, robme to tak, ze deti budeme trieskat hlava nehlava, odporucam temu, kde decko zbila remenom, tam je to ozaj vyzivne. Takze autorka, ked sa ti narodi druhr, zadovaz si velku varechu a remen, lebo tak sa vychovavju jedinci do zivota. Dobru radu som teraz dala?

3petka
5. dec 2024

@liliblacky akoze obdivujem ta. Ja by som vybuchla už pri prvom čurani fo postele. A taký by mala modrý zadok te by jej do smiechu veru nebolo.

lalala94
5. dec 2024

@victoriab nie, stale si nedala ziadnu relevantnu. Si len teoreticka.

victoriab
5. dec 2024

@lalala94 vysvetľovala. Netrieskala po zadku, ani nenechávala revať do aleluja. Čo si z toho má to dieťa odniesť?