icon

Riešenia pre spánkové problémy predčasne narodeného dieťaťa?

2. júl 2024

Ahojte. Možno blbý nadpis, ale úplne vystihuje situáciu. Mame doma čerstvé 4 mesacne predčastniatko. Milujeme ho, sme, samozrejme, za neho vďační. Je úžasný, napreduje, u lekárov zatiaľ všetko v poriadku. Avšak, spánok. Ten je hrozný. V noci spi ledva 6- 7 hodín nie v kuse. Cez deň doobeda hodka, poobede hodka a už nespí. Vstáva okolo 4- 5 ráno, spánok od cca 7-8, ptm od cca 11-12/12,3, ptm niekedy ešte jeden na par minút a už nezaspi. Večer uspavame aj 3- 4 hodiny. Nie a nie zaspať. Ani na rukách, ani v kočiari. Nakoniec nejako zaspí bud v posteli s nami, alebo v kočiari. Už som vyčerpaná, vyflusnuta. Ani chvíľku nemám kľud, lebo keď spi, nemôžem ani splachnut,hneď je hore. Nemôžem nič. Ani variť, lebo troska čímsi buchnem a hneď reve. Ja som hotova. Prosím Vás. Nejaká rada? Áno,je mi jasne, ze sú aj také deti,ale už padám na hubu a úprimne neviem ako dlho to vydržím. Včera zaspal o 11 večer od 4 poobedia. Spal do 4 rána 🤦‍♀️a už nezaspal. Až doobeda. 🤦‍♀️

timea301196
2. júl 2024

@gejb jasne že nie je…

Autorka moj syn bol taký istý tiež predcasniatko… L reflux. Veľmi pomohlo ked začal papať prikrmy… no ten spánok co ti poviem hrôza des do teraz ma 4,5 roka.. stále sa v noci budí…. Kolíky sú väčšinou vďaka refluxu

pribinak
2. júl 2024

Máš taký rituál, že okúpať napapat a dať spinkať? Každý deň?
Tu ti niekto dobre poradil, že vyvysit postieľku, proste podlož nohy postieľky, aby sa mu nevracali mlieko ak máš podozrenie na reflux

beky223
2. júl 2024

Neskúšala si biely šum? V tomto veku mi to na uspavanie veľmi pomáhalo... Plus ich tak potom nebudili ostatné zvuky

blonde_bella
2. júl 2024

Ja tu mám podobný zúfalý výkrik.
Ja som sa prepinalaa až som mala prvý migrénu v živote a myslela som si, že je to porážka.
Vtedy som spomalila , bordel všade, donáška... bohužiaľ....sú deti ktoré sú náročnejšie a tie ktoré sú menej....
Drž sa a neboj sa, všetko prejde....

deti95060810
2. júl 2024

ak nechce spinkať, tak si ľahnite spolu a len ležte... hraj sa s ním - len tak s ručkami a možno mu klipnú oči.
oddýchneš si aj ty.

eniko101
Autor odpoveď zmazal
gabu_lienka
2. júl 2024

Autorka sucitim a tebou, moje predcasniatko tiez katastrofalne spavalo, ako stvormesacny bol schopny vydrzat cely den nespat, reflux, koliky do pol roka. Potom sa to trochu upravilo, ale cez den zaspal jedine v posteli a spal jedine pri mne. Do 2.5 roka. Akonahle som mala snahu postavit sa z postele, v tom momente bolo po spanku. Mam aj druhe dieta, takze viem porovnat, co je na druhej strane normalny spanok babatka a toto co ty opisujes normalne nie je, ako sa ta tu snazia presvedcit (hlavne, ked ani neprecitaju vetu poriadne a su v uzase ze wau super spi 6-7hodin vkuse 🤣) Mal by spat rozhodne viac, nocny spanok 11-12 hodin, cez den 3-4 spanky (min 12 hodin spolu za 24 hodin).
Drzim palce, aby sa to u vas upravilo cim skor, zostava vam jedine vydrzat, alebo skusit este pozriet tipy od “lepsi spanok babatiek”.

janage
2. júl 2024

Koľkokrát sa v rámci tých 6,7 hodín v noci zobudí?
Pokiaľ na rukách cez deň sa upokojí a neplace, tak by som určitú dobu nosila a zároveň po troške zvykala na nosič.
Mne revalo dieťa nonstop den, noc, by som aj po rebríku liezla hore dole keby to pomohlo😉 neutíchajúci plač je nesmierne psychicky vyčerpávajúci a frustrujúci.
V noci sa zobudí napapať a zaspieva, či je hodinu zakaždým hore? Alebo zaspí vždy iba na 20min?

luteam
2. júl 2024

Ahoj ak mas peniazky ja by som skusila spankove poradenstvo niekto to hatuje ale nam to velmi pomohlo lebo podla mna ti naozaj malo spinka. Drzim ti palce viem ake je to narocne

pukina
2. júl 2024

Nie to nie je normalny spanok ako sa ta tu niektore snazia presvedcit. Vecerne uspavanie s placom je preto, lebo je babo uz pretazene, preunavene, preto sa potom aj casto budi. musite si najst sposob akym ho budes vediet uspat aj na ten poobedny spanok, sledovat si jeho znamky unavy. Vecerne dlhe plakanie moze byt aj witching hour alebo bolesti bruska, skuste po kupani jemnu masaz bruska okolo pupka v smere hodinovych ruciciek, pocvicit nozickami, ci nema zastavene vetry. Mali sme to dost podobne, syn nechcel spavat ani v postielke, zlomilo sa to az okolo 8. mesiaca. Bude mat 2 roky a stale nespi celu noc..🙂 spankove poradenstvo ani nezvazuj, tam ti daju vsetky rady ktore som ti sem napisala alebo ta nechaju dieta vyplakat. ked si prestudujes dostupne clanky, dozvies sa presne to iste, co by ti aj radili. hop alebo trop. musis len skusat par dni nejaky sposob zaspavania, ktory bude babatku nakoniec vyhovovat.

pohodacka03
2. júl 2024

Skusit inu satku alebo nosic. Mala som pozicany nosic a maly plakal v nom a zlostil sa. Kupila som iny a bolo lepsie(spal v nom asi 30 min co bol uspech). Spal na mne, ale v zvislej polohe a pri uspavani som sa hojdala v kolenach. Vyskusala by som aj hacku alebo spankove poradentvo, lebo podla mna spinka malicko. U nas pomohlo, ked som vylucila ja mlieko zo stravy(asi ma alergiu/intoleranciu na mlieko alebo laktozu). Drzim palce kazdopadne

karolinkaaaa005
2. júl 2024

Ahoj unas podobne , mala bude mať 7m , cca od 4m ,my toto robila cez deň ona síce spala po viackrát ale Max 20-30 min a celý deň takto dookola , teraz od pol roka spi 3krat do dňa po hodinke ale len keď ju dokolisem ... Inak keď je hore tak nonstop snou aj keď spí musím dávať pozor lebo ona je schopná aj po 10min vstať .....v noci spi od 20:30 akurát ešte kolisem a spi do 8 ráno , medzi tým trikrát na mlieko ale spi ďalej , ešte že v noci ju netreba kolísať ....uspavam v kočíku iba a večer preložím na posteľ kumne

misana84
2. júl 2024

Kojis? Či Um? Nechce tým plačom niečo povedať? Keď kojis dostáva dosť mlieka? Nie je hladné? Nemá koliku?

banalu
2. júl 2024

Moja nespala inak ako v nosici na fitlopte.
Refluxove dieta. Ju to proste uz po 3och mesiacoch bolelo ako jej tam mlieko lietalo hore dole po pazeraku.
Veeeelmi pomohlo dat AR mlieko, bola ako vymenena. No, kym sme s malou dusickou uz vynervovani a nevyspati neskusili ARko bol to mordor. Hodiny revala, nedala sa utisit, nic nezaberalo. Striedali sme si ju kazdych 15 minut aby jednemu z toho nepreplo. Skusali sme klasicke rady, nabicyklovali tour de france jej nohami...
A po kazdom nocnom kojeni som ju este pol hodinu nosila na rukach vo zvyslej polohe. Potom spala dobre ze nie postojacky oblozena vankusmi, az vtedy stichla.. Kym som zaspala, uz bolo dalsie kolo kojenia a tak dookola.
Doktorka tvrdila, ze je to normalne... 😖 po pol roku, som si vydupala gastro. Reflux potvrdeny. Ma 2,5 r. a reflux stale ma, nezmozol ani po roku, ako vsetci tvrdili 🤷‍♀️

beata_k
2. júl 2024

Autorka, mas preunavene dieta a zarabas si na seriozny problem + predcasniatko. Jeho nervova sustava musi mliet z posledneho. Moje jedno bolo mimoriadne vnimave na mna. Ak som ja neba v 150% klude, tak dieta mi revalo. Vycitilo kazdu moju nervozitu, frustraciu. A je tomu tak dodnes. Je hypersenzitivny. Skus si o takych babatkach precitat.

karolinkaaaa005
2. júl 2024

@beata_k určite je preunavene len

deedol
2. júl 2024

ked je hore, place? ked sa zobudi, place/je unaveny, akoby chcel este spat, ale uz sa mu nedalo? podla mna ho nieco stve, mozno ten reflux, mozno nieco ine, cize by aj spal, ale sa mu neda. riesila by som s pediatrickou, moj bol nespavec, ale toto je podla mna extrem a nie norma, ako sa tu niektore baby tvaria. (moj spal cez den sice len 35 minut, ale 3-5x, podla toho, ako to vyslo a ci potiahol aspon 1 spanok dlhsie, ale v noci spal v kuse 4h a potom este dalsich aspon 5 prerusovane. za 24h spal teda minimalne 12h a uz to je podla tabuliek na hranici.)

luccija
2. júl 2024

Má veľke okno poobede...musí byť už unavený.Lahni si k nemu, chyt ho za ruku...nemá reflux ?nemusí zvracať, ale zaha ho pali a je nepokojný.Krstniatku to zistili na sono, lebo celé dni bol nepokojný.

luccija
2. júl 2024

Neuc ho na kočík loptu, nosič a iné veci, ale posteľ a pri tebe

dzejny656
2. júl 2024

Ahoj, za mňa toto nie je normálny spánok. My sme mali bohužiaľ doma toto isté, vyskúšali sme VŠETKO a nepomohlo nič. Zlepšilo sa to len časom, čím bola malá staršia tým to bolo so spánkom lepšie.
Ja aj preto už viac detí nechcem lebo som toto obdobie ledva prežila a viac to zažiť nechcem. Plne chápem tvoje zúfalstvo a jediná moja rada je že vydržať.

scila
2. júl 2024

Hneď som si spomenula ako sme o 23 v noci kočíkovali po ulici. Raz ja, raz muž. Zúfalstvo v očiach. Dcéra nie a nie zaspať. Noc čo noc.
Neporadím ale držím palce nech začne čo najrýchlejšie lepšie spať.Teraz keď dcéru ráno ťahám z postele a ona spí jak drevorubač tak sa mi ani veriť nechce, že to je to isté dieťa čo bolo v noci každú pol hodinu hore.

mmirka02
2. júl 2024

Na FB skupina lepší spánok bábätiek. Tam sa skúste poradiť

danieli
2. júl 2024

Ja som toto nespanie seba aj deti velmi zle znasala, na jednej strane som bola sama zo seba nestastna, ze nic absolutne nic nestiham doma, na druhej strane kolosalne unavena, fungovala som ako zombie a moja vlastna mamina nechapala, pretoze ako povedala, ona si so mnou rok doma uzila, ja som krasne spinkala a bola spokojne babatko, absolutne ta chapem, aj u nas boli predcasniatka, mesiac skor nastastie len, jedine co ma drzalo nad vodou bola predstava, ze nic netrva vecne a aj toto obdobie raz jednoducho skonci, sice sa rok dva zda nekonecny cas, ale pride den kedy sa vyspis, drzim palce a chapem ta tak velmi ako sa da

elenkaba
2. júl 2024

Aj ja si myslim, ze je preunavene, tak preto malo spi. Skusit uspavat v nosici, na prsniku , v kociku, mozno nieco zaberie, u nas zabralo lehatko babybjorn, v nom sa uhojda a zaspi. Aj nasa bola taka, ze velmi malo spala a strasne sa budila, ale nepotesim ta, postupne sa to este zhorsilo, a teraz ako 9mesacna spi katastrofalne. A podla mna spi zle a malo, mam este starsiu, tak ked s nou porovnavam, tak obrovsky rozdiel. A este pomaha sa ukludnit, momentalne som tak neskutocne vycerpana, ze robim doma iba nevyhnutne a uz len zijem z pocitu, ze rocnu odstavim.od kojenia a ked to bude taketo katastrofalne, tak zaplatim opatrovatelku, aby mi trochu pomahla. Ta unava je fakt priserna, ked porovnam so starsou, tak ovela lepsie a viac spala, ja navarene, napecene a stihala som aj zahradu aj cvicit, a teraz prezivam zo dna na den. Je pravda, ze deti su dve, tak aj starsej sa venovat, dnes som skoncila s totalnou triaskou a ibalginom z vycerpanosti a toho nespania

paulina291
2. júl 2024

My máme podobný problém, len to nie je také zlé. Napíšem čo funguje u nás, možno ťa inšpirujem:
- na uspávanie fitlopta
- nerobiť z veci také velké haló- dlho zaspaval, planovali sme pozerat film, nezaspaval, tak sme ho zobrali pri nas a zaspal pri filme
- zmena prostredia
- elektrické hojdátko
- uspávanie skôr (neverila by som, ale ked som ho uložila skôr, zaspal lepšie)
- rutina- vždy okupat, nakŕmiť a spinkať
Náš sa tiež budi o 4-5. Byva cca 1-2h hore a potom ešte na hodinku zaspí. Ten čas, čo je hore sa s mužom prestriedame pri ňom, nasledne ideme všetci ešte spať. Najprv som to robila tak, keď som o 4 vstávala, že som proste chodila o 20h spať.
Podla mňa ti nevie zaspať aj preto, lebo je už taký vyčerpaný. Skúsila by som ho ukladať skôr. My sme ho raz pokusne uložili skôr (o 18h) lebo sme šli s mužom na koncert a spal fantasticky.

mamatroch
2. júl 2024

Moja prostredna bola rovnaka... V troch mesiacoch aj 7 hod v kuse nespala, potom bola uplakana, ked zaspala, tak len na rukach a ledva som ju prelozila do postielky, do par min bola hore, do toho doma starsie ani nie dvojrocne dieta, ledva som na nohach stala... Nas potom zachranila ulitka, do ktorej som ju zacala balit, potom zacala spavat dlhsie a castejsie. I ked stale sa to nedalo porovnat so starsou, ale uz aj polhodinovy ci hodinovy spanok bol pre mna ako zazrak. A potom prislo to "carovne" obdobie, ked sa zacala budit rano o stvrtej 🤦 Nastastie v 9 mesiacoch uz spavala iba 1 denny spanok a obe dcery spali cez obed naraz a ja mala cez obed chvilu na vydychnutie a nabratie sil.
Musim vsak povedat, ze ona doteraz (ma 11 rokov), spi malicko, kolkokrat este 23⁰⁰ nespi a pride za mnou. A doteraz spi rada zakrutena v perine ☺️
Ked som cakala tretie babo, ulitka bola prva vec, co som kupila... Ten spaval v ulitke do 10 mesiacov a podla mnata dost pomohla k tomu, ze spaval dobre... Tiez sa ale doteraz cely zamota do periny a tiez je nespavy typek. Ma 5 rokov a zaspava cca. 22:00-22:30 (v posteli je o deviatej, ale vacsinou este vylezie a sklada si potichu lego alebo "cita" knihy, vstava 6:30... V skolke si zdriemne hodinku).
Skratka su deti, co spia menej ako hovoria tabulky, ale tak ako u nasej, myslim ze aj u vas je uz babo pretazene po tolkych hodinach bez spanku. Neskusali ste zavinovacku (nie klasicku perinku, ale taku tu elasticku, kde su rucky pred hrudnickom zabalene)?

lily246
3. júl 2024

Odporúčam tiež biely šum, naše deti zobudil každý hoci aj najtichší zvuk a toto nám veľmi pomohlo, je toho plný YouTube. Najstaršie veľmi zle spalo, trvalo to dlho, oddychuj kedy môžeš a ber železo. Držím palce.

autor
3. júl 2024

Baby, zavinovali sme. Dokonca som kúpila starú komunistickú perinku na viazanie, aj ulitku, aj vak, aj klasické periny. Nič. Rovnako biely šum, vysávač, uspavanky, zvuk mora, zvuk vtákov. Nič. Včera asi pochopil, že sa sťažujem 😂tak spal od 21:00-01:30, dala som mu mlieko UM, spal do 05:00, mlieko, spal do 5:50. Mlieko, prebalit, pocvicit, o pol 8 spi. 🙏 uvidíme aký bude dnes deň

wiwi28
3. júl 2024

Náš syn prespal 3h v kuse až keď mal vyše roka. Dovtedy to boli 45min cykly presne na čas. Myslím, že Ti spí výborne ešte k tomu na predčasniatko. Mala som inak to isté - nemohla som doma ani nohou pohnúť aby sa syn nezobudil. O nejakom varní, upratovaní, osobnom voľne som mohla snívať. Buď som ho mala v šatke (aj keď sa mu to nie veľmi páčilo) ak som potrebovala variť alebo časom som zohnala automatické hojdacie kreslo a tam trávil čas. Videl na mňa, malo to taký mód, že kresielko hralo a hojdalo (trval tuším 7,5minuty) a to mal nesmierne rád. Takže vyše roka som žila v 7,5min úsekoch. Sprcha 7,5m, umyť vlasy 7,5m, wc 7,5m.... Všetko nakoniec prešlo, dnes ma 4,5roka a krásne spí vo svojej izbe, zbožňuje obedný spánok (aj dve hodiny si vie oddychnuť). Ale a ten prvý rok nerada spomínam.

kosicanka2018
3. júl 2024

Skus lepsi spanok babatiek na fb. Podla mna ma dlhe BO. 3-4 hodiny bdeleho okna na take male mimco je dost vela. Nas ma 11m a ma taketo BO. 4 mesacne by malo po dvoch hodinkach zaspavat. kazdopadne skus, tam by ti mali poradit. Vela zien si to chvali.