icon

Rozhodnutie nemať druhé dieťa pre nedostatok financií

4. jan 2021

Ahojte zienky, bojujem vnútorne s jednou vecou a rada by som vedela či to niektorá prežila a ako to vyriešila...Máme jedno dieta a napriek tomu že túžim po druhom, hlava a penazenka mi hovori ze si ho nemôžeme dovolit. Už pri prvom to bolo o hubu, pre vysokú hypo na obyc byt v BA som sa musela vrátiť v roku dieťaťa do práce lebo proste jeden príjem nestačil...STATNE jasle tu stoja 360€ čo teraz síce pokryjeme z RP ale desi ma co bude so školkou keď štátne sú plné a súkromné sú strašne drahé, babky v BA nemáme...a proste ako pocitam tak počítam, druhé dieťa si neviem predstaviť ako by sme utiahli...zasa sa vrátiť ani nie po roku do prace, platiť aj jasle aj škôlku,
nehovorim náklady keď deti rastú...proste strašne ma to vnútorné trápi lebo túžba tam je, manžel sa nevyjadruje vôbec lebo samozrejme citi vinu že sa nevie postarat... pritom ma VS ale tabulkovy plat, ale proste je to sialene pritom nemáme vysoké nároky, nerozhadzujeme...ako ste sa rozhodli vy? Ďakujem za každú skúsenosť

bafka
4. jan 2021

Žijem v BA, s veľkou hypo na krku a túžime po druhom dieťati. Veci mám po svagrininych chlapcoch alebo kupujem z bazáru. Veľmi málo kúpim niečo nové malému, veď z toho rýchlo vyrastie, zničí. Manžel tabuľkový plat, moja práca bola tiež len o tabuľkovom plate. muž zarábal 3,5 roka keď som otehotnela, ja 2 roky, predtým sme boli na VŠ. Nikdy mi nenapadlo mať jedno dieťa len kvôli financiám a tiež, ísť do práce skôr a dieťa dať do jasiel. Keď sa človek uskromni, financie sú. Napr my dvaja dokopy neminieme viac ako 10€ na oba telefóny, samozrejme, nemáme net v mobile, čo každý si pomyslí, že ako môžeme žiť. Ale na čo. Ja na MD, wifi máme doma, muž v práci, tam má net...na čo zbytočne platiť dáta do mobilu. A na čo paušál, keď bohate nám stačí služba- platíme koľko minieme. Nestravujeme sa v reštikach, ale áno, aj si doprajeme a občas kúpime jedlo v reštike, menu, lebo zas 15€ na jednu porciu nedám. Tak isto ako nedám 40€ ani 20€ za bundu malému, keď z bazára mám v top stave za 5€. Počas MD som si na seba skoro nič nekúpila, lebo však som doma, na čo. A keď tak, parádne kúsky v sekaci, max 2€/ks. Malému kúpim aj nové hračky, aj z bazára, však je mu to jedno. A nemusí mať všetky hračky, ktoré sú teraz in. Beztak ho to omrzí rýchlo, alebo keď bude mať toho veľa, nebude vedieť s čím sa skôr hrať. Ale má toho ozaj dosť 🙈 A nie, necítim sa, že sa musím uskromňovať a že toto nie je život. Len máme možno iné priority ako väčšina. Radšej upečiem zákusok a koláče, ako kupovať z obchodu. A mám na celý plech a nie 4ks za 10€ 🤷‍♀️ ale áno, keď máme sviatok, aj to si doprajeme, ísť do kaviarne na zákusok. Neminame zbytočne, ale nežijeme na pokraji chudoby. Aj si doprajeme, aj šetríme, kde sa dá. A ako rátam a zamýšľam sa, aj keby máme mať dievča (prvý je chlapec) , a kupovať veľa oblečenia odznova, lebo len pár kúskov bude sedieť, stále mi to vychádza lacnejšie ako pri prvom. A stále nechápem, ako môže niekto povedať, že na druh dieťa nie sú financie. Pokiaľ nie je slobodná mamička a muž má prácu. A tabuľkové platy nie sú zas až tak zlé, ako napr plat robotníka

kubkovamama
4. jan 2021

Pockala by som pokiaľ nemate zdrav.problemy alebo vas netlaci vek-a ak je tuzba po druhom dietatku velmi silna, nezastaví ta tak ci tak nic. 😉 Po prvom budes mat veci..no na druhej strane BA region je tazky orech na financovanie detskych skolok,skol,opatrovanie a ist po roku do práce by si bola asi nestastna, ze zas s detmi nie si.Vekovy rozdiel neries,medzi mojim prvym a dcerou je 8r.Tiez som pracovala popri rodicaku,synovi bohvie ci to prospelo,skor nie ako ano,ale bez pomoci mojich rodicov by som to nedala.Robila som dlho,aj vikendy a viac casu stravil s nimi ako so mnou.Ak by ste aj nieco nasetrili,bola by si pokojnejsia pri druhom

heleninamama
4. jan 2021

@november1111 Mám 3 (a veľa ľudí okolo mňa má tri, dokonca štyri deti) a nikto si na hlavu nebúcha, keď vidia, že si žijeme slušne. Maximálne ma poľutujú takí, čo už deti vychovali a vedia, o čom je to. A že to nie je vždy len super, megaúžasné vychovať človeka... (zdôrazňujem to vychovať, nie porodiť). Ale pri prvom aj druhom sme hlavne zvažovali, aby sme mali zabezpečené všetko potrebné. Nie, či stihnem reťaziť materskú, či bude ideálny dvojročný vekový rozdiel, čo mi dá štát, čím nám prispeje rodina a pod.
Ale žiaľ poznám aj rodiny, pre ktoré by boli už aj dve deti nad ich možnosti a majú tiež 3,4 a to je smutné.

makova333
4. jan 2021

@bafka toto vsetko plati do urciteho veku a urcitych okolnosti. Na 9-10 rocne dieta bundu z bazaru za 5 e ako novu urcite nekupis, skola zhltne tiez slusnu palku penazi, o potravinovych dietach ani nehovorim.

paskolinka
4. jan 2021

ono ked to tu tak citam... zavisi, koho sa pytas, lebo mali sme susedov, ktori nechcu viac deti, lebo vraj tomu jednemu chcu dat to, co oni ako deti nemali. a tak ma najznackovejsie oblecenie, dovolenky, najlepsi bicykel, na narodeniny na dvore obrovsky nafukovaci hrad... ale nema surodenca. jeho rodicov keby si sa opytala, tak povedia, ze dalsie dieta si nemozu dovolit.

november1111
Odpoveď bola odstránená
heleninamama
4. jan 2021

@november1111 V žiadnej skupine nie som, na to nemám čas, maximálne občas niečo popíšem. Ale logiku to má. Taká zaužívaná klasika sú štyria: otec, mama a dve deti - pri stole 4 stoličky, 4 miesta v aute... S troma deťmi je to už zložitejšie a všetko treba väčšie.

ukulela
4. jan 2021

@heleninamama prepac, musim zareagovat hned - ad zapadakov - to mas taky bludny kruh. pride polovica vychodu do BA a vsetci ich zenu prec, ze nech mydlia domov .... takze nie, nemozu vsetci byvat v centre, niekto obyva aj ten zapadakov. pretoze mesta skratka nepojmu vsetkych obyvatelov ... opat by len rastli ceny nehnutelnosti, zahustovala sa doprava atd. a okrem toho, aj na tom traktore, co zaorava hnoj, musi niekto jazdit. aj tie kravy podojit. ti ludia nemaju mat deti, alebo co? ano, su nestudovani, mnohi s jednoduchym myslenim, ale to neznamena, ze nevychovaju dobre deti. sesternica s muzom su gazdovia. fakt len gazdovia, maju 5 deti, najstarsie uz studuju na vysokej. detom do urcitej doby staci aj obycajna zakladna skola a potom gympel. mnohe uz mozu na strednej brigadovat a aj tak robia. je fajn, ked rodic dokaze dieta podporit a investovat do jeho vzdelania. ale vzhladom na vysku platov si to moze dovolit kolko - mensia polovica? ani to nie .... takze nezatracuj. nie kazde dieta ma na to byt Einsteinom. (a to moze mat rodicov s 5 titulmi) . a aj profesor mohol zacat kydanim hnoja spod kravy.

heleninamama
4. jan 2021

@bafka Nechápeš? Stačí obrovská hypo na dom na 35 rokov (ešte nedávno dávali 100%) a ľudia to brali bez akýkoľvek úspor a rozumu. K tomu nejaký spotrebák na zariadenie alebo leasing. Do domu navyše stále niečo treba. Ešte zarátaj poplatky za energie, wifi, mobily, stravu, drogériu, k tomu jedno dieťa a náklady naň... A žiješ od výplaty k výplate. Ak aj niečo naškrábeš navyše, ide sa na výlet a dovolenku - treba predsa ukázať, že na to máme 😂.
Zopár takých poznám a tam by bolo veru druhé dieťa likvidačné.

heleninamama
4. jan 2021

@ukulela Medzi Bratislavou a zapadákovom nič nie je? Ja žijem v centre Žiliny a hlavný problém z dedinami v okolí je práve doprava. Bývaš síce 20 - 30 km od krajského mesta, ale denne riešiš zápchy, nedostatočné spoje, úzke rozbité cesty. Na Martin ísť ráno a poobede autom je zážitok, na Čadcu často radšej cez Terchovú, smerom z Rajca stojíš v kolóne... Väčšina znamych, ktorí dochádzajú sú z toho nešťastní a absolvuj to denne s deťmi.
A tých sebestačných gazdovstiev, ako ma Tvoja sesternica, máme koľko? To je navyše iný životný štýl, bežne dnes ľudia na dedine nechovajú ani sliepku.
Mnohé menšie dediny nemajú ani tú ZŠ, (alebo má mizernú úroveň), chýba zdravotné stredisko, poriadny obchod - to je zapadákov. Preto odtiaľ mladí odchádzajú do mesta. Navyše často je to mesto aj dosť vzdialené.

nevludna
4. jan 2021

@november1111 to co si posplietala 😄

november1111
Odpoveď bola odstránená
autor
4. jan 2021

Zienky ďakujem za každy názor, za každú skúsenosť...problemom je aj cas, manzel ma 42, proste sme sa hladali dlhsie, takze nejak odkladat druhe tiez nie je uplne dobry napad...ja len proste zvažujem pre a proti, rozum hovori ze viac nedame, srdce pisti po druhom...teraz ked som v praci to zvladame, som sa proste musela vrátiť do prace, aj si ešte po večeroch privyrabam na dohodu...ale myslim na budúcnosť, nie iba materskú, ked zas bude iba RD, ved ta hypo zhltne jeden cely plat a skolky tu sú strašne drahé 400-500€ a ako citam vydavky budu vyssie a vyssie...obaja máme vyštudovane, ale pracujeme v štátnej správe, neviem či mám poslat muza na kamión alebo čo....nemame vysoky standard, ale chcem mať na zmrzlinu, ísť na turistiku, na narodeniny na kavu a kolacik...stačí že som si dala opravit zuby teraz a hned to clovek pociti, nedajboze sa pokazi auto a bude treba nove...

tramtada31
4. jan 2021

@mogaa tiež som si myslela, že je jedno, či máš jedno alebo dve deti. Ale nie je. Deti sa mi narodili v rovnakom ročnom obdobi, ale rôzne pohlavia a syn o kilo a 5 cm vacsi. V necelom roku oblečie take tricko ako jeho sestra v 2 rokoch(chlapci majú širší hrudník). Nohu má macatu, širokú, ona úzku pätu, nízky priehlavok, nikdy nebudu nosiť po sebe topánky a výškovo vidim, že keď bude mat dcéra 4 roky, syn ju prerastie, čiže som prestala kupovat unisex veci, lebo na dcere visia a aj tak ju zachvilu dorastie. Ano, kocik a jedalensku stoličku som mala po staršej, ale všetko ostatne bolo treba kupovat. Obaja sú jedáci. Kupujem im kvalitne maso, tovary a dcéra zje určite potraviny aspoň za 150 eur/mesačne, syn určite nebude zaostávať. Čo sa týka stráženia. Dceru si niekedy zoberú na strazenie starki, ale je to pre nich unavujuce. Dve deti mi povedali, že mi nevezmu, lebo by to už nezvládli, čo vidim, že už by to bolo na nich moc - už aj dcere dedko pusta stále mobil alebo pocitac, lebo vtedy sedi pri ňom, môže ju stiskat, ale nemusi za nou behať a má kvázi pokoj. Aj pracka ti ide častejšie, aj v chladnicke je menej miesta, lebo ju máš plnú potravinami pre dve deti, nie jedno. Takze určite sa jedno dieťa pri druhom nestratí.
Autorka, podľa mna rok-dva počkaj. So skolkami síce bude situácia horsia, keď zavedu povinný predškolské ročník, ale možno sa Vám podari nasporiť niečo:

dzejn80
4. jan 2021

ahoj, nerozmyslali ste, ze by muz hladal lepsie platenu pracu? lebo ak pises tabulkovy plat, predpokladam nejaku statnu spravu ... neskusil by sukromny sektor.

heleninamama
4. jan 2021

@anonym Tak hľadajte cesty, ak to zvládnuť. Každý mesiac si niečo odložte. Keď otehotnieš, nekupuj kraviny = deti sú najlepší biznis, použi rozum a skúsenosti. Ja som kopec vecí pri malom decku nevyužila vobec alebo minimálne (kolotoč nad posteľ, hniezdo, zavinovačky, hojdacie kresielko...) A nemusíš byť doma tri roky (aj keď ma tu za tento kacírsky názor zabijú), doležité je mať sa kam počas RD vrátiť. Také dvojročné dieťa už v pohode zvládne jasle a nebude ani citovo otupené.
Výdavky s vekom dieťaťa porastú, to je jasné, uskromníte sa, ale ja by som radila hľadať si aj príjem pomimo. Hlavne muž. Starý určite nie je. Alebo Ty, ak si v tomto smere schopnejšia - a potom nech sa muž stará viac o deti a rieši lekárov, OČR.

bafka
4. jan 2021

@makova333 moje dieťa malo um za 15€ 400g, vydržalo cca 2 dní, dokedy nejedol prikrmy. Alergia na BKM a žiadne preplácané poisťovňou mu nesedelo. Zdravotné problémy kadejaké do 1roku. Takže prešli sme si aj týmto a žralo to veľa peňazí. A neviem, ale otvorím bazár a vidím aj bundy v super stave a lacné. A napr značky lupilu, Tesco, pepco, majú lacné veci, výpredaje. Všetko je o tom, nastavení priorít a keď sa dieťa chce, tak sa chce a nevyhovára sa.

nevludna
4. jan 2021

Staci ist prec zo statnej spravy, nehovor mi, ze si neviete s VS najst pracu v sukromnom sektore🙄 tak sa este nejako dovzdelajte

makova333
4. jan 2021

@bafka pre mna nie je pepco, tesco oblecenie, ktore kupujem. Nie preto, ze by som bola ujeta na znacky, ale preto, ze väcsie dieta uz nerastie ako mimino a potrebujem, aby to oblecenie aj co to vydrzalo a nevyzeralo po prvom prani ako po troch detoch. Radsej kupim kvalitnejsiu vec napriklad v lindex, primigi alebo sergent major a vydrzi mu to pekne dlshie a este ponosi "na fesaka" aj synovec. Pre mna su pepco, tesco, kik, lupilu, takko a spol proste ekonomicky nevyhodne. Schvalne som si pozrela bazar. Bolo tam v nasej velkosti a okrese 9 ks bund, z toho väcsina mala nejaku vadu (najcastejsie paranie, zatrhnutie a pod.). Zatial mas asi jedno dietatko, a asi malicke, takze naozaj nevies posudit, ake to je mat dve deti skolovinne z financneho hladiska. Jasne, z toho emocionalneho je to super. Len to obcas chce trosku nacasovat.

makova333
4. jan 2021

autorka: co ma manzel vystudovane, ze je zatial v statnej sprave? Tebe by som odporucala v tej statnej zostat. Je to pre zenu poväcsine vyhodnejsie s ohladom na pracovnu dobu, ocr atd. ako sukromna sfera.

hipuska
4. jan 2021

No veď ale vyšla RD ti uhradí náklady za škôlku. Koľko máte ešte úver? Koľko máte rokov ? Dieťa mozes mať aj neskôr. Ešte je možnosť sa presťahovať z BA, hľadať prácu bližšie k rodičom. Do lacnejšieho mesta. My napr.byvame na malej dedine, škôlka nás vyjde 9 eur plus strava. Slováci majú takú hlúpu vlastnosť, že keď už kúpia nehnuteľnost, zostanú tam sedieť na zadku pomaly do smrti.

klarka56
4. jan 2021

@makova333 nám sa sergent major veci sprali a vybledli po 2 mesiacoch. A to som myslela, že som zainvestovala do relatívne kvalitného oblečenia. Tiež mám školáka. Oproti tomu F&F veci super. To ale len tak na okraj.

@bafka ale tiež si neviem predstaviť 2 mobily v domácnosti spolu za 10 eur. Internet v mobile ja napr. potrebujem (komunikujem pracovne cez whatsapp), ale aj bez neho... To sú asi simky, kde platíte vyslovene len to, čo prevoláte, či?

Pre autorku - nenechaj sa odradiť od druhého dieťaťa, ak po ňom túžite. Je to skvelé aj pre deti, keď majú súrodencov. Ale urobte si aspoň nejaký fin. plán na rok/dva dopredu, aby ste mali na nečakané výdavky. Robila som v štátnej správe x rokov, je to relatívna istota, ale tabuľkové platy nič extra, keď nie je človek v riaditeľskej pozícii.

makova333
4. jan 2021

@klarka56 zatial sa mi to nestalo zo sergent. Este som zabudla super je aj tchibo, co sa tyka kvality.

klarka56
4. jan 2021

@makova333 mne hej, dvoje nohavice, nie práve lacné :/ Ako tie veci sú krásne, materiál skvelý, príjemný, ale vybledli a trochu sa sprali, na 40 stupňov. Alebo že by syn pribral po sviatkoch?? 🙂
Tchibo je super.

extempore
4. jan 2021

Mne nejde do hlavy jedna vec- tá trojročná rodičovská dovolenka... každá, ktorá neostane s deckom tri roky doma je okolím označená za zlu matku alebo samu seba považuje za zlu matku. Pritom nikde v zahraničí to nemaju. Kamoska je Američanka a ked som jej povedala, že u nas su ženy tri roky doma na platenej dovolenke tak mi chytala čelo, že či nemam horúčku... ona robi na vysokej manažérskej pozicii v renomovanej firme a doma s bábätkom mohla byt 5 mesiacov! A to jej este mesiac dovolenky navyse doprial zamestnavateľ. Takze, milé dámy, čo tak prestať vyplakávať a začať makať? Ja nam dve deti s 3 ročným vekovým rozdielom - s prvým som bola doma 7 mesiacov, potom som šla do prace, robila som až do poslednej minuty. S druhym som bola doma 6 mesiacov. Peniaze sú jeden dôvod, druhym dôvodom je pracovná moralka. Čo akože očakáva žena, ktorá ide po x rokoch do prace? Že sa o nu budu zamestnavatelia trhať? Ked vie akurat utierať soplave nosy a pokakane zadky?

makova333
4. jan 2021

@extempore a kde si tie deti mala?

dee01
4. jan 2021

@extempore tak uplne v tomto nemáš pravdu, ano jedna vec, že v mnohých krajinách je tá dovolenka omnoho kratšia, ale majú na to nastavený aj systém, kdežto u nás je s tým ešte stále problém, kam dať polročné dieťa....a druhá vec tých 200+€ nie je žiadna výhra, takže ak sa niekto rozhodne byť doma aj za túto cenu, ok, neberiem im to....po dalšie nie je uplne jedno, kde pracuješ. áno, pokiaľ zarobíš slušne, povedzme tisícku a vyššie a si na takej pozícii ok, je to jasné, ale nejaká povedzme predavačka nebude utekať po pol roku do práce, lebo zarobí o niečo viac, čo v konečnom dôsledku minie na opatrovateľky, či jasle....

elementissa
4. jan 2021

Najlepšie sa mudruje ženám, ktoré nikdy poriadne nepracovali, po babke zdedili veľký dom na dedine, z ktorej nikdy neodišli, majú mesačne výdavky na bývanie aj s jedlom tak 300€ a zvyšok môžu dávať na značkové oblečenie pre svoje detičky, hoci aj 5 by ich bolo. A muž to z jedného platu utiahne. Ja ti rozumiem. Tiež mame jedno dieťa, vysokú hypotéku, na náklady na bývanie ide mesačne 650€, plus jedlo ďalších 200... A to my nakupujeme ozaj veľmi striedmo. Moja mama sa hnevá, že nikdy nejeme 🤷🏼‍♀️ nuž.. Nakupujeme tak, aby sme prežili. Manžel robí v službách, nie všetci pracujú vo veľkých nadnárodných korporáciách a majú plat 1500€ ako si vychodniari o nás myslia. Nie, pracuje ako koooopa ďalších ludi, ktorých poznám za 650€... A ze je tých, ktorí robia za 600-700€ viac ako ti, ktorí robia za 1500.. By sa jeden divil. Ja ich poznám neúrekom... A to nie sú len obchod a služby, ale aj zdravotníci, ucitelia, všetky štátne správy s tabulkovymi platmi. Ale náklady na život sú tu také, akoby sme všetci zarábali minimálne 2000 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️ a súhlasím, že nežijeme dobu, kedy za každú cenu treba rodiť deti. Žijeme dobu, kedy z deti treba spraviť dobrých ľudí, ktorí pomôžu tejto zhumplovanej planéte. Radšej budem mat jedno dieťa a dam mu všetko - v rámci možností (nemyslím tým darčeky a dovolenky a hlúposti, ktoré si môžu dovoliť ľudia z dedín, kde síce zarábajú o tretinu menej, ale náklady sú tam možno 20% z toho, čo tu), ale dovolím mu, aby rozvíjalo svoj talent, lebo každý má nejaký talent. Nemám pole, nepotrebujem 5 deti, aby tam mal kto okopavat zemiaky. Radšej budem mat syna, ktorý bude astronaut alebo vynálezca alebo genetik alebo umelec....to je jedno. Nech si vyberie čím chce byť a my sme tu na to, aby sme ho podporili. Nie, aby sme mu povedali "prepáč synček, budeš robiť smetiara, lebo na dobrú školu nemáme... Vieš, tvoja sestra /brat sa tiež musia najesť a obliecť a bohužiaľ, nemáme viac peňazí. Každý nech ma toľko deti, koľko uživí a vychová. Pre niekoho uživiť znamená len dat jest nejaký odpad a niečo obliect. Pre iných rodičov je to zabezpečiť pre dieťa, aby mohlo rozvinúť naplno svoj potenciál. Každý to ma inak, každý nech uvažuje sám nad sebou, čo chce svojmu dieťaťu /deťom dat a koľko to všetko bude stáť a nech plánuje dopredu. Za mňa je vždy lepšie starať sa o to, čo máme ako rozmýšľať nad tým, čo by sme ešte chceli. Aj my by sme chceli 2 deti... Ale je dosť možné , ze to neutiahneme, takže to nechávame zatiaľ otvorené

basska_b
4. jan 2021

Keby si mala druhé, nemusíš dávať do tých predražených škôlok to prvé (ja som šla touto cestou). U mňa by asi vyhrala túžba po dieťati. Peniaze boli a budú... deti keďnemáš v pravý čas, čo budeš potom v 40ke rodit, keď si prilepšite? Ale tak ľahko sa mi vravi, keď nemáme takéto našťastie problémy. Hoci človek nikdy nevie. Môže to vyzerať s peniazmi dobre a všetko sa v.vie behom aj týždňa uplne zmeniť

klarka56
4. jan 2021

@extempore nie každá žena vie po materskej akurát utierať zasoplené nosy a pokadené riťky, to máš odkiaľ? Podľa seba súdim teba? A teda nie každá žena v zahraničí je s tým stotožnená. Tiež mám rodinu v USA, kde matka bola doma 8 týždňov a keď nechcela prísť o prácu, najala si nanny a išla, ale nerada. Žiadny extrém nie je dobrý. A tiež sa nedá porovnať plat na SR, náklady na bývanie a služby so zahraničím. Už len u susedov v Rakúsku sú diametrálne odlišné podmienky pre ženu na MD. A kto tu vyplakáva? Pôvodný príspevok bol o inom.
Žiadna žena nečaká, že po materskej si bude vyberať zamestnávateľa. Ale zase nerob z toho vedu, aj nový zamestnanec sa musí zaučiť do problematiky.