Rozhodnutie nemať druhé dieťa pre nedostatok financií
Ahojte zienky, bojujem vnútorne s jednou vecou a rada by som vedela či to niektorá prežila a ako to vyriešila...Máme jedno dieta a napriek tomu že túžim po druhom, hlava a penazenka mi hovori ze si ho nemôžeme dovolit. Už pri prvom to bolo o hubu, pre vysokú hypo na obyc byt v BA som sa musela vrátiť v roku dieťaťa do práce lebo proste jeden príjem nestačil...STATNE jasle tu stoja 360€ čo teraz síce pokryjeme z RP ale desi ma co bude so školkou keď štátne sú plné a súkromné sú strašne drahé, babky v BA nemáme...a proste ako pocitam tak počítam, druhé dieťa si neviem predstaviť ako by sme utiahli...zasa sa vrátiť ani nie po roku do prace, platiť aj jasle aj škôlku,
nehovorim náklady keď deti rastú...proste strašne ma to vnútorné trápi lebo túžba tam je, manžel sa nevyjadruje vôbec lebo samozrejme citi vinu že sa nevie postarat... pritom ma VS ale tabulkovy plat, ale proste je to sialene pritom nemáme vysoké nároky, nerozhadzujeme...ako ste sa rozhodli vy? Ďakujem za každú skúsenosť
Sú tu rôzne názory, pridám aj môj... keď som čakala tretie dieťa, sesternica mi povedala, že oni druhé nechcú, lebo na to nemajú... tesne nás minul príspevok pri narodení za tretie dieta, lebo bol schválený od januára, ale narodila sa v decembri... teraz máme päť detí, a pri každom sme sa finančne posunuli smerom hore... pri druhom sme kupili Škodu, pri štvrtom sedemmiestne, lebo nám už Škoda nestačila... pri piatom som začala podnikať... nikdy nám nechýbalo... je to naozaj o prioritách... naši stari rodičia mali oveľa menej peňazí, vojnova doba bola horsia ako je teraz, aj napriek tomu mali veľa deti... a áno, aj kvôli tomu tu teraz sme... keď sú dve a viac deti, musia sa naučiť deliť , nežiť len pre seba...
ale to najdôležitejšie - tvoja túžba je dôležitá a môže byť ukazovateľom správneho načasovania... medzi druhým a tretím sme mali 8 ročnú pauzu a potom sme mali tri do troch rokov a každé bolo plánované... lebo prišla túžba 😉
@zuzikaslat krásne povedané.
@heleninamama presne moj nazor ja mam jedno a na viac sa teda necitim
@anjelicek26 Ale nemecké platy a rodinné prídavky na dieťa v DE sa nedá porovnať z SK tiež by som na Slovensku o druhom ani nerozmýšľala 😊
@mia781312 rovnako náklady sú tu trošku iné.. Na školu škôlku krúžky.. Asi neplatis 140€ za hodinu doucka v týždni a podobne skvosty..Platy má každý podľa toho ako pracuje. Je to tak všade. Toto je na zbytočnú debatu.
@heleninamama ano v co najkratsom obdobi, ale asi to je preto ked sa zacina rodit po 30tke
@benit prosim ta preco take drahe tenisky? To kvoli tou sportu? To je riadna palka
@heleninamama ziaden rodic ani nemysli na to, ze sa mu narodi postihute dietatko. Moj pohlad je taky ze STAT by mal preplacat tieto terapia aspon v 80% tak ako je to v niektorych krajinach. Toto by sa malo zmenit
@lapersefona ano, to ma na sport. On ma problem s nohami, tak musi mat kvalitne. Noha mu rastie nenormalne, takze sa aj casto menia. Ale ked ho to bavi a ma na to, tak to clovrk obetuje.
Ja bývam na strednom Slovensku v malej dedine, ako tu niekto poznamenal zapadákov🐓🐓🐓 ale za túto "našu krásku na Dunaji" by som to nemenila ani za svet......autorka: čo tak sa presťahovať?Babky máte z iných miest, vrátit sa k domovine, azda by sa vám potom žilo lepšie, máte tabuľkové platy, nemate špeci profesiu, ja by som pouvažovala aj nad týmto.....priznám sa som kalkulačka, všetko som si všetko premyslela a teraz som spokojná, hlavne som bola s malým doma celé 3 roky, naplno som si to použijem výraz uvedomovala deň čo deň (lebo by som klamala keby som napísala že som si to užívala boli dni,hmmm😂😂)....no jednoducho mám pocit že tie tri roky trvali ako večnosť, vôbec mi to nešlo pomaly, cielene som si uvedomovala že teraz je "ten najkrajší čas-a môj vytúžený synček je teraz bábätko 💕" a nemám pocit že som o niečo prišla, neutekala som do práce v polroku, nechcela som mať potom výčitky do konca života, áno, finančne to nebolo tip top ale zvládli sme to, teraz keď som nastúpila do práce sa citim prachato 😉😉😉
Práveže u nás nastal opak, boli sme dohodnutí na 2 deťoch no zrazu, asi mesiac dozadu, sme si s mužom povedali, "ejha veď my sme takto šťastní, vôbec necítime túžbu mať druhé" a uľavilo sa nám....možno aj vám by prispelo sa porozprávať, lebo takto ty to nemáš nastavené ako voľbu chcem /nechcem ale ako môžem/nemôžem a to ťa provokuje.
Mám 2 postrehy-to ako sa prejavuje že ti srdce pišti za druhým,úprimne to sa ti chce podstupovat pôrod, ťažké noci nevyspatosti či dlhé dni zúbky,vzdory?
Ak si odpovieš že áno, je možné že by sa vám žilo lepšie v inom meste,lacnejšie no splnili by ste si túžbu po 2 deťoch.To si neuvažovala?
Ako ste na tom s odstupom casu?sme na tom uplne rovnako,sli ste nakoniec do druheho babatka?
Ako ste na tom s odstupom casu?sme na tom uplne rovnako,sli ste nakoniec do druheho babatka?
@alzbetkacicka ahoj, ostali sme pri jednom

@dzejsik sukromky v BA (ak sa bavime o sukromnych materskych skola nie, detskych centrach) stoja cca 450 € + strava. A samozrejme rodicak mas do 3 rokoch, ked ti dieta do statnej v 3 rokoch nezoberu (takmer urcite nezoberu), tak si v keli.