Samota na materskej
Zeny ako to zvladate same doma s detmi? Ja mam pocit, ze to nedam, uz sa rozpravam sama so sebou 😀 Mala este nema ani rok, ale ja som doma uz skoro 3 roky, koli pandemii som pracovala az do materskej z domu. Nechcem ist este do prace, chcem sa venovat malej, ale psychicky ma to ubija, citim ze aj mentalne nejako upadam. Predtym som bola stale v kolektive, praca v korporate, stretnutia s kamosmi po praci, vikendove akcie. Nerozumiem, preco je materstvo take osamele, ved tolko zien je doma s detmi. Vsetci doma upratuju alebo co robia?😀 mam kamosky, ale vidime sa tak raz tyzdenne. Mne to nestaci. Myslela som, ze sa spoznam s inymi matkami ale aj na kruzkoch kam s malou chodim sa kazda len pobali a ide si svoje. Je to smutne
Podľa mna nie je nič lepšie ako byt na materskej :D každá to mame inak a možno to tu už niekto spomenul ale su rôzne kluby pre deti kde vieš spoznať aj nové mamicky taktiež svoje dieta socializovať, chodit na baby plávanie a rôzne iné aktivity 🙂 je toho až až čo sa dá robiť na materskej ale chápem že žena čo naozaj doslova sedí doma na materskej tak ju to ubíja 🤷🏻♀️
Malý má 10 mesiacov a od februára idem do prace a neskutočne sa teším. Nemám ani výčitky voči nemu.
Materstvo nemusi byt vobec osamele. Zalezi, ako si to nastavis, technicky, ale hlavne v hlave. Mas svoje povodne kamaratky, ak ste s muzom tak velmi spolocensky nastaveni, mate urcite dost kamaratov, mate sa s kym stretat, koho navstevovat, poobedne navstevy sa daju pekne prisposobit spanku rocneho dietatka. V tom by som nevidela najmensi problem. Alebo pozvite kamosov ku vam. S kamaratkami sa stretas raz tyzdenne, ved to je skvele, zvysok si mozete zavolat, napisat, posielat "fotky ranajok" a co ja viem coho, ak potrebujes nonstop kontakt. Ak nemate koho pozvat ku vam, a ty si osamela, asi tie kamaratstva neboli prave, len povrchne.
Inak to s rocnym babatkom ozaj musis kazdy den niekde byt? Babybalance, hernicky, taka onaka aktivita. Mne velmi vyhovuju aj dni len tak, doma, venovat sa detom, ucit ich, rozvijat, 12m dieta nasava ako spongia, kazdy den sa uci nieco nove, uci sa svoje prve slova, mne by bolo luto oberat sa o ten carovny cas dennodenne. Mas fajn aktivity, skus oslovit nejaku mamicku, ved hadam uz len par slov prehodite, pridi na Babybalance o 10min skor ako bezne a budes mat viac priestoru. Musim ale povedat, ze taketo mamickovanie vzdy islo a ide mimo mna, ja chcem a udrzujem kontakt so svojimi "starymi" kamaratkami, nepotrebujem si vyrabat povrchne znamosti, aby som sa necitila sama.
A super tip s tymi konickami. Len ked ziadne si nikdy nemala, tazko sa nadvazuje, skus porozmyslat, co by ta bavilo a pustit sa do toho.. Si z BA, su rozne aj vecerne kurzy, na ktorych mozes spoznat zaujimavych ludi. Ale vlastne pises, ze konicky nehladas, chyba ti hlavne socialny kontakt.
Len taky tip na zaver - venuj sa dcerke, rozvijaj ju, ty osobne, nie cez kurzy, vrati sa ti to milionkrat. Vydrz aspon par mesiacov, kamaratky mas, stretavas sa s nimi, nehladaj nasilu dalsie a dalsie, skor by som sa zamyslela, preco potrebujes dennodenne stretavky, co si tym nahradzas, aky mate vztah s partnerom? Nepotrebujes unik?
Okres KK 🫠 ak by mal niekto podobný problém 🙂
Ahoj. Ja som z BA. Momentálne sme u mamy v okolí BN, ale tiež to vnímam rovnako. Syn má navyše zlý spánkový režim a neviem ho upratať, alebo skôr režim ani nemá. A mám pocit že psychicky idem dolu 🤣 chýba mi normálny kontakt, porozprávať sa, o detských témach alebo o hocijakých. Budúci týždeň ideme do BA. Poďme s deťmi na prechádzku 😃 Môj syn má 18 mesiacov
tiez som z tych co chcu mat pokoj a nie nove matko-kamosky… chybaju mi ale skor kamosky zo zivota pred materstvom ktore su tiez matky ale tazko si nejak zmanazovat stretnutia s nimi aj s detmi…proste vzdy je niekto bud chory alebo nieco do toho vojde.. pricom ked sa stretneme nahodne niekde tak vzdy mi to dobre padne, pokec s niekym co zije to co ja …a nevieme sa rozlucit.. inak materska je celkom ok, tri roky mam uz uspesne za sebou, teraz mam nove babo tak zas to taham… neznasam len zimy, to obliekanie von a nuda doma… zas jari a leta milujem.. to sme vkuse von na biku... milujem to
Ano aj ja to tak mam. Som absolutne izolovana a kedze vsetky kamaratky co som mala nemaju deti alebo uz velke tak vobec nie je s kym🤷♀️Mam take obdobia, ze mam z toho depku potom zase som s tym ok lebo aspon sa poriadne venujem dcere ale do prace sa kvoli tomu nechystam🙂)
Ja ani neviem nejak nadviazat vztah s mamickami na ihrisku. Proste mne je blbe rozpravat len o detoch a zase o com sa bavit🙂))
Ked chodime na aktivity je to tak. Bud su tam zeny co sa uz poznaju a ostatne sa zbalia a idu domov.
Za mna je toto velmi zvlastne obdobie.
A mala je jedinacik takze snad sa s niekym skamarati v skolke.
U nas na ulici sa to mamickami len hemzi, vsade niekto takze clovek furt pokeca..mame obe deti bezrezimove a tym padom mozem byt vonku hocikedy, malo ludi na okolo je len pocas sviatkov
@queen_mary ja sa cítim rovnako a mám pre to celkom slušne výčitky .. ty nie? Ako sa tých pocitov viny že má nebaví skladať kocky a upratovať a variť nonstop dokolecka nebaví zbaviť ?
pises ze si z BA? z ktorej casti? materske centra presporkovo budatko klbko rafael margaretka bla bla najdi si v okoli a bud v nich aktivna. ak kojis pdidaj sa do kojacej skupiny ak nekojis nemusis to priznat a pridaj sa aj tak 🙂 fajn miesta su v BA Karolinka cafe kruzky napr Stonozka. mudre hranie playwisely tanecna Krpceky v centre mesta. Dula Alia robi fajn kvazi fyzio cvicenie. bellykick v petrzalke je fajn. ak si nenasla na kruzku zatial svoju krvnu skupinu tak len dalej hladaj. nevzdavaj sa. pripadne mozes nejaku zalozit. zimy este tieto hnusne hmlovite su najhiorsie
Ahoj a z ktorej časti Ba si? Ja z Lamača, ak chces môžeš prísť na návštevu ku nám ak ti nevadia väčšie deti🙂
Ja mam deti tri a kamošiek dosť ale presne ako píšeš 😂 v sviňa je rada že je rada. Keď sú starší v škôlke, rada by som s bábätkom von na železnú alebo do Rače zobrať kávu a ísť na prechádzku. Kľudne mi napiš. Nebude to pravidelne lebo deti sú aj choré doma zo škôlky ale doobedia mam často čas 😉
Cítila som sa úplne rovnako na začiatku. Keď mal malý cca 9 mesiacov začala som chodiť na ihriská a tam som našla dajaké spriaznené duše. Rovnako pri kočíkovani (prvé 2 mesiace, potom dieťa neznášal kočík) som spoznala mamičku a teraz sme spolu denne. Stačí ti jedna kamoška mamička ktorá býva ideálne blízko a už nebudeš sama. ☺️
Ja to vnímam úplne rovnako, odkedy mám prvé dieťa, čiže už 5 rokov 👀 mám viaceré kamarátky s deťmi, ale stretávame sa z môjho pohľadu fakt málo, tak neviem, či len mne sa to zdá také otupné a ostatné sú s tým úplne v pohode, alebo majú všetky toľko iných kamosiek, že to nestíhajú 😬😅 napriek tomu, že s deťmi vymýšľam veľa aktivít, všelikde chodíme, všeličo robíme, nesedime len doma, chýba mi k tomu všetkému dospelý človek, s ktorým by som to mohla zdieľať. Pred deťmi som si myslela, že som introvert, ale asi to tak úplne nie je 😅
Ahojte. Ja som z BA časť Lamač, rada sa stretnem a kľudne aj u nás na kávičke🙂
Neda sa ti nasadnut do auta a ist na vylet? Ja som chodila do obchodov, na autobus, vlak. Syn pozna vsetky mozne obchody a aj trasy ako sa k nim dostat. Napriklad vylet do IKEA, alebo obchod so stavebnym materialom minimalne 3 hodiny mas co robit. Ale musis mat tam s nim srandu, ked ho napriklad vozis na kancelarskej stolicke po Ikea, alebo ho tlacis v otocenom nakupnom voziku ze akoze on soferuje a robite raley medzi regalmi. Proste sa zabavas akoby si bola sama dieta, lebo toto je jedinny cas kedy budes moct. Za par rokov je to prec a budes pre dieta trapna mama.
Ale ak sa ti ziada kontakt s dospelakmi, tak to kludne spat do prace. Nie je dolezita kvantita casu ktory stravis s dietatom, ale kvalita.
@misiaknunu presnee 🙏
Vsak pokojne tu napis, ze hľadáš kamošku na kocikovanie. Ktora časť BA a niekto sa ti určite ozve 😁😊
Mne je zase lepsie samej, s dvomi je veľmi ťažko sa prispôsobovať inym kamoskam, dám to tak raz za 2 tt. s prvou bol na materskej aj muz, no ti poviem odvtedy starsiu poznajú po mene snad vsetky mamky z ihriska, dokonca v začiatkochked som bola uz opäť ja s oboma vonku sa ma pýtali, ze kde je tato 🤣👌
Tak sa zacni viac stretavat s ludmi .. doobeda som s malym sama viacmenej, mame taky svoj program alebo som s kamoskami u nas doma na kave .. poobede ked vezmeme starsieho zo skolky som s rodicmi, svokrovcami, niekedy pridu ku nam aj svagrovci atd .. potom chodime plavat a od 1,5mam v plane detske kutiky .. da sa zit sj spolocensky, to ze si na materskej neznamena, ze musis byt sama 😉 niekedy je toho na mna az vela tak si dame oddych .. napriklad aj teraz .. tyzden nechceme nikoho videt 🤣🤣🤣
Z ktorej casti Ba si? Skus si najst materske centrum a napr.dobrovolnicit na hernickach..ja som ziskala pocas materskej jednu kamosku, viac menej mi to staci, mozno este jedna by sa zisla :D bolo to trocha organicke a trocha som potrebovala prevziat iniciativu a potom to uz slo same 🙂 vyhoda je ze byva blizko mna. Ostatne kamaratstva sa snazim udrziavat, nieco ide, nieco nie, tak sa ucim rozlisovat, kde to ma zmysel. Chapem samotu a potrebu kontaktu, podla mna treba najst aktivity kde to neni cely cas o detoch, u mna napr mama joga a lesny klubik, kecame aj popri.
Tiež som mala nedostatok sociálneho kontaktu na materskej, ale syn bol taký náročný, že som nemala kedy si ho budovať. A od jeho roka som sa vrátila na čiastočný úväzok do práce, a bolo lepšie.
Ahoj, ja mám 4 deti, som na materskej už siedmy rok a môžem ti povedať, že za celé tie roky na materskej bolo pre mňa najťažšie to obdobie, keď som bola sama doma s jedným dieťaťom. nemáš sa s kým porozprávať, musíš stále zabávať dieťa a vôbec nemáš priestor venovať sa sebe a svojim záľubám (môj syn spal len keď som ho vozila v kočíku). plus sme sa presťahovali do iného mesta a nikoho som tam nespoznala, takže to bolo dosť zlé. teraz môj najstarší chodí do školy a ostatní traja sú doma (majú 4,5 roka, 3 roky a 9 mesiacov). Pekne sa spolu zahrajú, mám viac času na varenie (ale je pravda, že variť musím častejšie a viac 🙂 ), celkovo som viac v pohode. Je to možno aj tým, že veľa vecí už neriešim.ale rozhodne sa mám s kým cez deň porozprávať 🙂 teraz by som dala neviem čo za to, aby som sa cez deň nudila doma s jedným dieťaťom 🙂 držím ti palce, aby si to nejako zvládla. a ako tu písali aj iné mamičky, na jar bude lepšie, ľudí to bude prirodzene via ťahať von, zoznámiš sa s mamičkami, to je najlepší recept na pocity osamelosti a nudy. mne keď je ťažko, vravím si, že bude lepšie a to mi pomáha. lebo za tých sedem rokov som sa fakt naučila, že to naozaj lepšie bude.

Sranda, ja som s prvym dietatom mala 4 nove kamosky, jednu z porodnice, jednu tu z MK zo skupinky terminovky a dve dalsie tiez odtial- proste som tam dala otazku kto je z mojho sidliska 🙂 tak sme chodili von, na babyball sme sa este s jednou skamosili. No ale uz to opadlo, potom sme sa odstahovali, tu som zas mala nove susedy. Obcas som skocila so starymi kamoskami von s detmi, alebo vecer bez nich. Do toho navstevy nasich priatelov u nas. S dietatom je to hold uz trosku ine 🤷♀️ pri druhom som po pol roku ked som uz nekojila isla dokonca na vikend lyzovat s kamoskami. Ked som kojila, pri prvom aj pri druhom som sa nikam nepohla, to bolo hrozne hlavne pri prvom 9mesiacov, ale chodila som na take cvicenia co aj pred tehotenstvom, to som odbehla a dedko varoval hodku a pol. Boli to vzdy nervy 😁