Šetrili ste sa pri druhom tehotenstve?
Ahojte . Chcem sa spytat či ste davali na nieco pozor keď ste zistili že ste tehotne a mali ste doma ešte jeden maly zazrak ktorý bol dosť živý 🙈. Mam 2 r. Synceka . Je veľmi zlaty ale dosť živý . Momentalne máva dni že dosť vystrája a máva obdobie vzdoru . Pri prebalovani a obliekaní je to najnáročnejšie . Vtedy s nim naozaj bojujem až má chrbat boli .. vzpiera sa neskutočne ! A poslednú dobu sa aj vela pyta na ruky . Preto sa chcem opytat či ste v začiatkoch viac žiadali partnera o pomoc alebo ste fungovali akoby nic . Keďže vsetci vieme že do 3 m je mikinko najzraniteľnejšie tak má napadlo či keď tak tak bojujeme takou silou so synom aby som bábätko v brusku neublizila 🙈 a poraďte ešte Sko v tehotenstve keď hormony už biju zvládať tie jeho obdobia vzdoru .🤦♀️
Môj prvý je väčší, ale šetrím sa koľko sa dá. Keď som cítila, že je to na mňa moc, proste som nechala robotu tak, oddýchla som si alebo som syna viedla k aktivite, kde mi bolo lepšie. Obedný spánok som si ľahla s ním ak mi bolo v ten deň zle. Ja som žiadala o pomoc aj muža keď bol doma, a prestala som nosiť na rukách... no dnes sme mali ťažký deň, malý mal záchvaty hnevu, aj ma kopal, tak už ležím... brucho bolí. Nestojí to za to riziko.
Syncek mal 9 mesiacov ked som zostala tehotna. Šetriť som sa veru nesetrila kedze manzel bol od rana do vecera v praci. Stale som maleho nosila na rukach a to bol teda valibuk. Naucil sa chodit len 3 tyzdne predtym ako som porodila takze dovtedy vsade na rukach. Ku koncu to bol dost zaberak,cela domacnost aj maly. Tehotenstvo bolo od zaciatku super,ziadne problemy, len z nicoho nic som porodila v 34tt.
Ak sa cítiť dobre a zdravotné všetko v poriadku robila som všetko ako pred tým aj keď už som hovorila že v brušku je bábo a cez je veľká a musí ísť peši a tak aby si zvykla že niekto k nám príde nový aby bola pripravená
Pri prnej dcére tehotrnstvo bez akýchkoľvek problémov . Chodila som do skoly kazdy den az do porodu. Druhé tehotenstvo keď mala dcéra 11m . Robila som všetko keďže mi opäť nič nebolo no v 25tt sa mi zacal rozbiehať porod takže do konca teh.prisny kludovy rezim.. ...
Pri treťom uz som malá dievčatá veľké, alé bola som po MA a tak som sa prirodzene viac šetrila, ale aj tak som spinila,kontrakcie opäť od 23tt atd ...
Takže hlavne počúvaj svoje telo . Aj ked tehotenstvo není choroba je to iný stav a treba byť vždy opatrný a nehrať sa na hrdinky .
Mne dvojrocne dieta pride uz dost samostatne, tretie dieta sa narodilo, ked malo druhe 2 roky a 3 mesiace, plienku nemalo uz davno, najest sa vedelo same, jasne, ze bolo treba dvihnut ho hore dole do vane, autosedacky, pomoct v zime pri obliekani, ale to neboli veci, co by ma zatazovali. Najhorsie bolo pre mna prezit tak do 18.tyzdna, co mi byvalo zle. Ale setrit sa urcite nedalo.
Nie aj ano...fungovala som normalne, starsi mal 1,5r, ale do 16t mi bolo zle, ked som nahodou negrcala rano, tak vecer to istil, takze toto ma obmedzovalo v riadnom fungovani. Maleho som normalne brala na ruky, ale ked sa dalo hlavne ku koncu tehu, tak ho braval manzel.
U nas to bolo asi takto a pri tretom este horsie. Pri tretom ked som bola unavena, tak som si proste lahla na gauc a ze mama spi a ony sa hrali, v pohode, pochopili to. Po porode tretieho sme sli na prvu prechadzku a ja ze "co sa tie decka po ulici tak šuchcú" a ony len boli zvyknute na moje tempo chodze ako tehotnej v 9 mes. Takze pohoda. Neni to choroba. Deti situaciu pochopia
Fuha no taka este nehrala aby som ja nieco robila napriek velkemu vycerpaniu napriklad a staremu nepovedala ze to bude robit on a hotovo. A to tehotna byt ani nemusim 😃.
Ale , sam od seba by mal zacat robit viac ked vie ze treba
Podľa tohto fóra to vyzerá tak, že sú tu same super ženy, čo zvládnu všetko, a to aj bez následkov. Ja som sa teda šetrila dosť, áno, chodila som už do práce, ale v podvedomí som mala stále, že bábätko v brušku potrebuje oddýchnutu a vyspatu mamu. Čiže možno nebolo všetko top upratané, dve staršie deti som nedvíhala, aj keď občas chceli a tiež nič ťažké. Ja si myslím, že šetrenie je na mieste, lebo človek nie je stroj. Telo si pamätá a môže nám to "vrátiť" nejakou chorobou alebo bolesťou aj s odstupom času niekoľkých rokov. Nehovoriac o možnosti potratu/predčasného pôrodu, ktorých stále stúpa.
@alexandraas treba zvolnit, ja som bola na tom presne takto isto,upratovanie som obmedzila vtedy na minimum a varila menej často,nákupy som si robila vždy behom kocikovania a keď starší syn spal ja som spala tiež,tých 9 mesiacov sa domácnosť nezruti ale tehotná žena plná hormónov a bez pomoci sa zrútit môže,aj keď môj mal tiež vtedy 2 roky a obdobie vzdoru ako ma autorka,snažila som sa rozčuľovať co najmenej a koľkokrát tie jeho scény som už ani neriešila a nechala ho nech sa upokojí sám. Ja som vtedy aj odplienkovavala práve takže bol to boj ale človek sa musí snažiť nájsť nejako pokoj aby bolo druhé tehu v pohode,tiež som nemohla spávať a mala nekludne nohy,uzivala som veľa magnézia vtedy.
Ja som otehotnela s druhým, keď mal starší 1,5 roka. Dozvedela som sa o tehotenstve až u gvnekologicky, keď som si šla pre antikoncepciu. Totiž testy , tehotenské, som mala spravene, asi 10 ks, ani jeden mi neukázal pozitivitu. Ešte som dojčila staršie, možno preto. Bola som už v 3. mesiaci. 😂 Vôbec som sa nešetrila, ja som tehotenstva mala ako normalny stav, je pravda že som vracala ale to z tbl, ktoré som si ako tehotná dávala. Dr. Nevedela prečo mi je stále zle, nie ráno, ale večer. Nakoniec zistila že žiadne tbl nepotrebujem, že železo v nich mi robí zle a pritom hladinu v krvi som mala optimálnu . Takze po vysadení, prestalo vracanie. Ešte v 9. Mesiaci som učila dieťa bicyklovať , bežala za ním. Bruško som mala extra veľké, dieťatko malo 4,5 kila pri narodení 🤪. Takze nie, nešetrila som sa nijako. Normály stav .
Som po IVF, bola som len v sobotu na vklad a nijako sa nešetrím. Fungujem normálne, to sa inak pri malom dieťati ani nedá. Akurát zo sprchy vyberá dcérku manžel, no inak za nim nechodím, aby ju vzal na ruky lebo to alebo ono. Inak manžel sa stará viac než dosť, sme plnohodnotní rodičia aj partneri. To píšem na margo prvého komentára.
Fungovala som vzdy rovnako. Teraz čakam 4.babo a 5mesiacov mi bolo zle. Ale že na totalku. Tak som bola rada ze vladzem vobec nieco.
Ale tiez najmensi-nedavno mal 3 aj ked chcel ist na ruky tak som si sadla a tak ho postiskala. Predsa uz ma cca 17kg a je to vaha.
Ale teraz už ako je dobre tak robim všetko. Minuleše s muzom aj nabytky a postele prenasali a to som uz 8.mesiac. Takze…
Ked niekedy musis tak musis.
@alexandraas no tak úprimne ťa ľutujem, ten syndróm nepokojných nôh som mala od polovice druhého trimestra a trval ešte asi 2 týždne po pôrode. Nie, nevyspíš sa, jediné, čo zabralo, bolo chodiť celé noci. Myslela som, ze to nedám. Ku koncu to prichádzalo už v podvečer. A pri cisárskom, spinálnom, to prepuklo takmer do šialenstva. Ale som tu, aj pokladík, sme zdravé, tak vedz, že súcitím, posielam veľa energie a držím prsty, nech to máš čím skôr za sebou. Detičky za to stoja ❤️
Ano, niektore veci som zmenila (ale ja som mala mensie dieta). Prebalovala som po stojacky (aby ma nahodou nekopol do brucha). Ak chcel na ruky, snazila som sa, aspon na zaciatku aspon po sediacky. Nedrzala som ho uz nad umyvadlom, ale mal stolcek, chodil len za ruku do sprchoveho kutu, kde sa kupal v malej vodicke. Inak bolo vsetko po starom. Nemal mi velmi kto pomoct. Manzel stale v praci. Mamina tiez, svokrovci daleko. Ale poviem ti, ze este tyzden pred porodom som za nim behala po vonku a rodila som na termin a cele tehu dobre dopadlo. Je prabda, ze som do 8.tt stale krvacala (bez zjavneho dovodu, babo bolo v poriadku, takze neviem preco), ale lekar sa vyjadril, ze ked je zdravy plodik, tak prezije vsetko (dvihanie, behanie) ... A tak sa aj stalo🙏.
Chapem, ze mas obavy, ale neboj sa, urcite bude vsetko v poriadku.
Ahoj, mam 4deti, manzela od rana do vecera v praci, je s nami doma len cez vikendy. Deti 10, 8, 5 a 10mesiacov. Setrenie sa som zazila len v prvom tehotenstve ale vdaka Bohu vsetky tehotenstva prebiehali v poriadku, aj ked mi trochu tvrdlo brucho posledne 3mesiace, oddychovala som ak sa dalo, niekedy som si sadla az ked boli vsetky deti v posteliach.. aj tak rada spominam na moje tehotenstva, pre mna bolo nadherne vynosit babetka..❤️
ja som mala dvojročnú a teda lietala som okolo nej aj s bruchom. Hovorila mi aj gynekologička, že sa mám šetriť, že bábätko je nízko v brušku....ale to sa nedalo, chrbát ma bolieval, tak som posledné mesiace chodila pravidelne na tapeovanie, že mi takou špeciálnou páskou - tape akoby zdvihli brucho vyššie, bola to úľava pre chrbát, veľmi mi to pomohlo....ale zase na druhú stranu druhý pôrod bol super, veľmi rýchly a malý bol aj kľudné babätko, ukážkové....
Keďže som v prvom tehotenstve takmer porodila v 26.tt, lebo som dvíhala ťažké veci, pri druhom dieťati som to prvé nikdy nedvíhala na ruky. Postav si ho na stoličku, keď ho chceš vystískať alebo obliecť. Keď sa Ti hodí o zem, tak ho prekroč a choď ďalej. Však on sa zdvihne😄Ale fakt to nestojí za to.
V prvom trimestri su pre babo nebezpecne skor toxiny, horucka, choroby, pripadne moze mat vrodene vady veduce k potratu. Tvoje boje a manipulacia s dvojrocnym a babu nijako neublizia (ak nemas nejaky speci rizikovy faktor). Ked tak mozu ublizit tebe v zmysle nejakej natiahnutej slachy alebo diastazy.
Neziadala by som o viac pomoci pausalne, skor vtedy, ked citis, ze si prilis vycerpana, alebo ti nejaky ukon nerobi dobre. Ale to plati aj mimo tehotenstva.
Ďakujem žienky 🙂 zatiaľ vsetko ok nemám žiadne väčšie problemy len cítim možno väčšiu únavu . Nepotrebujem sa šetriť kým to nebude nevyhnutne . Skor som len chcela vediet že ste to v pohode dali . Že to telo zvládne 🙂 a nemusim stresovať keď budem s tým mojim dieťaťom posilňovať 🤣 klobúk dole pred vami ❤️ Dufam že aj my to zvládneme bez problemov až do konca 🙂
@panda21 a teraz pride rodenie na poli a kopanie zemiakov hned po porode 💪💪💪

Pokiaľ je tehotenstvo bezproblémové tak bežne činnosti sú úplne v poriadku. A na začiatku obzvlášť mám 3 pôrod za sebou. Ku koncu je to horšie tam som sa len zobudila a už som nevládala