icon

Skúsenosti s bývaním u rodičov po narodení dieťaťa

11. jún 2025

O mesiac sa nam narodi prvé bábo. Zatial bývame u rodičov. Na nové bývanie nemáme a zvazujeme podnájom. Alebo - ostat s rodičmi v dome dočasne pokym sa nepostavime na vlastne nohy. Bude to prve vnúča celkovo v rodine. Zazili ste podobnu situaciu?

Strana
z2
gerrwie_girl
15. jún 2025
@galadriel90

@autorka rozumní ludia si najprv zabezpečia vlastne bývanie, a až potom sa pustia do robenia deti. Ste nezodpovední, nie tak voči sebe ale hlavne voči dietatu, ktoré bude potrebovat kľud, bezpečie zázemia a stabilný domov. Ten tam mat nikdy nebudete, nikdy tam gazdiná nebudeš, vždy bude niekto nad tebou. Ale vzhľadom na vašu nezodpovednosť, nič iné by vám ani osud dat nemohol... Sorry, ald užite si to

@galadriel90 omg to su ale kecy

jar_ka
15. jún 2025

No riešiť to mesiac pred pôrodom je dosť neskoro. Ja osobne by som nebola ani u našich ani u svokry, tá hneď ako sme došli domov volala manželovi, že príde nám pomôcť s dieťaťom, že ho nám okúpe atď. Našťastie s manželom sme na jednej vlne a hneď ju zrušil. Keď malo dieťa 4m volala, či dávame slabú polievku, lebo to už nestačí iba kojiť ako môže už žužlat kôrku z chleba. Nie, za mňa tieto veci treba mať vyriešené pred dieťaťom ,keby sme bývali u rodičov, tak už sa nestretávame.

foxyfox
15. jún 2025

Máme v rodine takú a chlap je spokojný doma s mamou ale žene to už ide po roku hore krkom poriadne, svokra sa do všetkého mieša, ale dieťa ani na chvíľu nezabaví, to skôr svokor...ale ona je taký typ že vás vysaje už keď sa vám prihovorí v obchode, takže závisí aká je tá vaša 🙂 ja by som do toho nešla, radšej podnájom, ja by som počkala s dieťaťom kým si nezabezpečím bývanie, ale na to už je neskoro. Obdivujem tú ženu, pokorne drží, znáša, ale tak bola to jej voľba.

galadriel90
15. jún 2025
@gerrwie_girl

@galadriel90 omg to su ale kecy

@gerrwie_girl aké kecy? Podľa vás sú samostatnosť, zodpovednosť a sebestačnosť kecy? Vy ešte bývate s maminkou? A čo ak otehotnela autorka neplánovane, dieta sa nenarodi ďalší deň po styku, ved si mohli za 9 mesiacov vyriešiť život a bývanie...

malamimi6
15. jún 2025

Aj u nás to bolo tak. Po pár mesiacoch som povedala, že ak neodídeme do "vlastného" tak ma jebne. Po 11 mesiacoch sme šli do mestského nájomného bytu. Po 5 rokoch v tom byte sme kúpili dom.
Manžel situáciu hodnotí tak, že už by s rodičmi nebýval

gerrwie_girl
15. jún 2025
@galadriel90

@gerrwie_girl aké kecy? Podľa vás sú samostatnosť, zodpovednosť a sebestačnosť kecy? Vy ešte bývate s maminkou? A čo ak otehotnela autorka neplánovane, dieta sa nenarodi ďalší deň po styku, ved si mohli za 9 mesiacov vyriešiť život a bývanie...

@galadriel90 ona vyslovene pise ze sú nezodpovedni ze si robili dieťa ked nemaju nic poriesene. A na to som reagovala.

lucia243
15. jún 2025

Vlastná skúsenosť... V auguste bude 11 rokov čo bývame so svokrovcami (manžel jedináčik). Pre ženu je rozdiel bývať s vlastnými rodičmi alebo so svokrovcami. Mama je stále len mama. Ale v každej domácnosti sa niečo nájde s tým treba počítať. Aj my keby sme vrátili čas, tak jednoznačne tu neostaneme bývať. U nás má každý svoje poschodie, každý aj vlastnú kuchyňu akurát vchod máme jeden. Áno je to obrovská pomoc či finančná alebo čo sa týka detí. No ale stále sú to 2 generácie v jednom dome. U nás dokonca ešte 3 generácie. Každý chce robiť po svojom. A rodičia budú len starší, mrzutejsi, budú chcieť mať svoj kľud. Neviem koľko detí by ste chceli mať. My máme 3 tak si vieš predstaviť, že u nás bolo a je vždy veselo. Dokopy nás je doma 8 ľudí. Má to proste svoje výhody aj nevýhody.

lucia243
Autor odpoveď zmazal
marca12
15. jún 2025

Zalezi,ake ste povahy. Aki su rodicia,ci su normalni alebo prehnane sa staraju do vsetkeho. Vo vasej situacii by som zatial ostala u rodicov,ak im to nevadi a pokial sa viete zniest. Setrit co najviac a potom sa osamostatnit. Ak pojdes do podnajmu tam uz neusetris nic. Podnajmy su drahe a setrit s jedneho platu pojde velmi pomaly. Cize zatial by som ostala u rodicov,vazila si strechu nad hlavou a ked to nepojde,tak ist do podnajmu.

naniki
15. jún 2025

tak každá rada je na h....o,lebo je to jedna veľká neznáma,kde ,s kým a ako budeš spolunažívať - je to ako zdieľanie v byte/izbe - nevieš na koho natrafíš.Najpodstatnejším faktom sú IBA financie.AK ich máte - treba si urobiť strategický plán,ak ich nemáte musíte riešiť tak,ako sa vám dá,či by ste mali vlastnú obývačku,alebo iba špajz....Neviem si predstaviť reálne ako ušetrí,keď žena je na materskej/rodičáku,na dieťa treba spústu peňazí,všetko išlo hore - i nájmy,nehovoriac o tom,že mladá rodina s dieťaťom si veľmi ťažko nájde podnájom - z dôvodu právnej ochrany.A ak by aj šetrili - pri spolubývaní v dome - koľko našetria ročne ? 6 000 ?8 000 ? Čo to je dnes ?Minimálne 10 rokov príkoria,zvažovania,kde utratím euro - zabité najkrajšie roky...a čo za 80 000 eur ? Kde je zariadenie bytu ???Chápem,že žena môže ísť robiť už i po roku - budú 2 príjmy,ale aj tak....treba nahodiť do klakulačky a výsledok je zrejmý....

galadriel90
15. jún 2025
@naniki

tak každá rada je na h....o,lebo je to jedna veľká neznáma,kde ,s kým a ako budeš spolunažívať - je to ako zdieľanie v byte/izbe - nevieš na koho natrafíš.Najpodstatnejším faktom sú IBA financie.AK ich máte - treba si urobiť strategický plán,ak ich nemáte musíte riešiť tak,ako sa vám dá,či by ste mali vlastnú obývačku,alebo iba špajz....Neviem si predstaviť reálne ako ušetrí,keď žena je na materskej/rodičáku,na dieťa treba spústu peňazí,všetko išlo hore - i nájmy,nehovoriac o tom,že mladá rodina s dieťaťom si veľmi ťažko nájde podnájom - z dôvodu právnej ochrany.A ak by aj šetrili - pri spolubývaní v dome - koľko našetria ročne ? 6 000 ?8 000 ? Čo to je dnes ?Minimálne 10 rokov príkoria,zvažovania,kde utratím euro - zabité najkrajšie roky...a čo za 80 000 eur ? Kde je zariadenie bytu ???Chápem,že žena môže ísť robiť už i po roku - budú 2 príjmy,ale aj tak....treba nahodiť do klakulačky a výsledok je zrejmý....

@naniki najrozumnejsi spôsob dnes je takyto - napíšem to radšej v bodoch a chronologickej postupnosti:
1. Riadne doštudovať, najlepšie vš z ktorej je šanca na vyšší plat, ale keď sa nedá vš, tak treba byť fakt dobrý a šikovný v nejakom remesle/odbore. Proste makať na sebe.
2. 1-3roky spoločný podnájom s frajerom (zaklad je dobrý výber, aby človek potom neľutoval stratené roky s nesprávny človekom. ano, verte mi, da sa aj dnes nájsť normálny a schopny muž), aby človek zistil, ze ci si vôbec v praxi rozumejú a ci by domacnost fungovala
2. Počas podnájmu co najviac pracovať a co najviac zarobiť a odložiť. Áno aj žiť, občas nejaký vylet ale skôr viac šetriaci režim.. Aspon na ten zaklad hypoteky našetriť zcasti
3. Svadba (hocijaka, kostol/urad/hocco)
4. Zobrať hypo na spoločné bývanie, ktoré kúpite v režime BSM
5. Splácanie hypo a práca, pomaličky si domácnosť zveľaďovať podľa moznosti
6. Ked budete cítiť ten správny moment a budete mat dostatočnú fin rezervu na obdobie výpadku príjmu ženy, založiť rodinu (ak zdravie dá samozrejme). Dovtedy je milión možnosti na ochranu pred otehotnenim, lebo existuje tzv. plánované rodičovstvo..
7. Prežiť MD
8. Žiť ďalej, normálne, štandardne....
9. Nikto nikoho neutravuje, nikto u nikoho nebýva na prístavku, nikto sa necíti obmedzovany, nikto sa nikomu nespoveda, nikto vám nekuka na ruky cez plece. Nikto sa nehada so súrodencami o majetok, nikto nikoho neopratruje.
Je to tak jednoduché...

memma
15. jún 2025

My sme bývali u svokry 13 rokov. Ale my sme mali 2 poschodia zvlášť aj vchody a ona prizemie. Celý sme ho komplet prerobili, aj záhradu aj oplotenie My sme sa veľmi nebavii, takže chodila k nám iba sporadicky, ja k nej vobec. Neplietla sa nám do ničoho. Odišli sme potom do nového, ale my sme nemali dobre vzťahy hlavne pretoze ja som tam nechcela ist byvat a to sa jej nepáčilo. Ona vtedy ovdovela a aj manžel ju nechcel nechať samu. Ale nikdy som sa tam necítila doma, my sme potom postavili nový dom, ona odišla do mesta do bytu. Teraz je spokojna, chodí po obchodoch a to predtým tvrdila ze ona v meste nemá čo robiť, ze potrebuje zahradu a dom

bebko1995
15. jún 2025
@dagas

To čo tu píšete za komentáre? Pre boha niekomu trvá aj 10 rokov kým otehotnie. To majú teraz všetci čakať kým postavia domy,vyplatia hypotéky a až potom majú mať deti? Je rozdiel keď sa niekto nasáčkuje rodičom do dvojizbáku a nevie čo ďalej, nemá ani na suchý chleba.Ale prečo by chvíľu nemohli bývať u rodičov a ušetriť tak minimalne 500 euro mesačne za nájom...

@dagas uplne suhlasim! My s manzelom riesime iba stavebny pozemok uz 5 rokov, zatial sme v byte u rodicov kde platime energie a zvysne peniaze si odkladame. Sme sice sami a rodicia nam v tomto velmi pomohli. S muzom mame uz obaja 30 rokov, aj tak to trvalo nejaky cas kym otehotniem, kto vie kolko ta stavba bude trvat..keby takto rozmyslame, tak by sme riskovali ze deti mat nikdy nebudeme.. a to fakt robime od 20tich vsetko preto aby sme sa osamostatnili, zial v dnesnej dobe mat vlastne byvanie je dost narocne, kvoli nepomeru platov a ceny nehnutelnosti, najma tu v BA kraji.
A samozrejme ze ja ratam s tym, ze ked raz rodicia budu stari a odkazani na pomoc, tak tu zase budeme my pre nich a pomozeme s cim bude treba.. Vsak od toho je rodina predsa..

naniki
15. jún 2025
@galadriel90

@naniki najrozumnejsi spôsob dnes je takyto - napíšem to radšej v bodoch a chronologickej postupnosti:
1. Riadne doštudovať, najlepšie vš z ktorej je šanca na vyšší plat, ale keď sa nedá vš, tak treba byť fakt dobrý a šikovný v nejakom remesle/odbore. Proste makať na sebe.
2. 1-3roky spoločný podnájom s frajerom (zaklad je dobrý výber, aby človek potom neľutoval stratené roky s nesprávny človekom. ano, verte mi, da sa aj dnes nájsť normálny a schopny muž), aby človek zistil, ze ci si vôbec v praxi rozumejú a ci by domacnost fungovala
2. Počas podnájmu co najviac pracovať a co najviac zarobiť a odložiť. Áno aj žiť, občas nejaký vylet ale skôr viac šetriaci režim.. Aspon na ten zaklad hypoteky našetriť zcasti
3. Svadba (hocijaka, kostol/urad/hocco)
4. Zobrať hypo na spoločné bývanie, ktoré kúpite v režime BSM
5. Splácanie hypo a práca, pomaličky si domácnosť zveľaďovať podľa moznosti
6. Ked budete cítiť ten správny moment a budete mat dostatočnú fin rezervu na obdobie výpadku príjmu ženy, založiť rodinu (ak zdravie dá samozrejme). Dovtedy je milión možnosti na ochranu pred otehotnenim, lebo existuje tzv. plánované rodičovstvo..
7. Prežiť MD
8. Žiť ďalej, normálne, štandardne....
9. Nikto nikoho neutravuje, nikto u nikoho nebýva na prístavku, nikto sa necíti obmedzovany, nikto sa nikomu nespoveda, nikto vám nekuka na ruky cez plece. Nikto sa nehada so súrodencami o majetok, nikto nikoho neopratruje.
Je to tak jednoduché...

@galadriel90 výborný lexikon,mali by to vyučovať na strednej škole ! Moje myšlienky ! A pristavím sa ešte pri tých opulentných svadbách !!! Poznám z okolia,nemá našetrené ani euro,ale šaty za...,na prezliekanie z...živá hudba,koč s koňmi,vyslužky,výzdoba,catering a podobné chobotiny - áno - je to každého vec,len ide o priority,ono keď máš financie je iné,a keď si na nule alebo minime tak treba tak aj uvažovať....a nesúhlasím s mnohými - že deti by sa nerodili,ak by sa tak plánovalo - no oni sa bohužiaľ aj rodia - do nepripravených rodín a domácností,čoho následkom sú rozvody - a kto najčastejie trpí - no deti !Nekompaktibilný partneri či už po stránke ako hospodáriť, s inými prioritami,inými názormi a inými maniermi,ktoré sa prejavia iba vtedy,ak budú partneri spolu žiť,spolu hospodáriť a riešiť spoločné problémy !!!

bielasovicka
15. jún 2025

Bude to prvé vnúča.... A? To hovoríš, ako keby si mala to dieťa porodiť starým rodičom, a nie pre seba.

luc141
15. jún 2025

Ja mozem popisat trochu skusenost mojich rodicov, resp co ja som videla pri vyrastani vo viacgeneracnom dome.
V prvom rade zalezi na povahe kazdeho, spolu s tym nakolko su spolocne priestory. Ja osobne by som napriek tomu, ze nasi nemaju vela zlych skusenoti do toho nesla, pokial nemusime. Resp. nie na dlho. Podla mna, teraz ak mate mat babo, sa vam zide byt doma s vasou mamou/svokrou. Nikde nie je napisane, ze ked teraz tam budete byvat par mesiacov alebo rokov, ze sa neodstahujete. Preratajte si to financne a ak sa vam viac oplati byvat nejaky cas spolu, preco nie. Cim viac usetrite, tym skor odidete. Predpokladam teda, ze si to viete na nejakej urovni predstavit aj aj rodicia, ked toto riesite.
U nas to bolo fajn, lebo stari rodicia uz mojim nechali vlastne volnu ruku. Nestarali sa co a ako, samozrejme neboli uplne vynechani, ale uz to nechali na nasich ked sa nieco prerabalo a pod. Ale velku ulohu zohravalo to, ze bol spolocny iba vchod a pivnica. Inak mali stari rodicia aj moji rodicia vlastnu kuchynu aj kupelnu, spajzu. Kazdy si varil sam. Rozdeleny dom na poschodia....keby ma byt spolocna kuchyna aj kupelna, neviem si to predstavit vobec. Otec, ktory byval vlastne so svokrovcami sam hovori, ze uz by do toho nesiel, ale zas to nie ne pre neho nieco hrozne a ze v zasade nemal ziadne velke konflikty alebo nejaky zly pocit, ze takto byvaju. Urcite je lepsie byvat samostatne, co myslim ze povie 90% ludi, aj ked maju dobre vztahy. Keby ale bola napr. babka ina povaha a vsetko by riesila a chodila si aj po ich poschodi ako a kedy chce, tak to by bol problem.
Malo to tu vyhodu, ze ja ked som bola dieta, bola babka uz na dochodku a mama mohla ist skor do prace, potom ma babka brala do skolky a pod.
Zalezi co na to obe strany, ako vychadzate...kazdopadne, ja keby teraz mam podobnu situaciu, tiez by som nejak uplne nechcela u rodicov ostavat, ale kratkodobo si to predstavit viem

florencee
Autor odpoveď zmazal
7komorova
15. jún 2025

Ahoj, my sme ostali s mojim ocinom v dome a najlepsie rozhodnutie. Pocas tehu sme skusili byvanie v najme v malickom byte - jedine na co sme mali €, ale sklamanie. Aj ked ocino nebol najlepsim otcom tak sa stava najlepsim dedom. Urcite je to fajn, ak su to tvoji rodicia. Napr mojim rodicom viem povedat co nie a co ano, narozdiel ku svokrovcom - mam respekt voci nim. Nas maly ma uz 4 mesiace a iba som rada ze byvame s ocinom. Partner nemoze byt stale doma s nami, tak tolko krat nam ocino pomoze. Ked mi treba daco urobit, jest spravit,… Da sa to aj s babom ale takto je to “jednoduchsie”. Neboj sa, vsetko bude dobre. Drzim palce.

sisska96
17. jún 2025
@dagas

To čo tu píšete za komentáre? Pre boha niekomu trvá aj 10 rokov kým otehotnie. To majú teraz všetci čakať kým postavia domy,vyplatia hypotéky a až potom majú mať deti? Je rozdiel keď sa niekto nasáčkuje rodičom do dvojizbáku a nevie čo ďalej, nemá ani na suchý chleba.Ale prečo by chvíľu nemohli bývať u rodičov a ušetriť tak minimalne 500 euro mesačne za nájom...

@dagas No aspoň by mohli vedieť bývať samostatne, nie v mamahoteli

nikolas977
17. jún 2025

Záleží na tom aké máš vzťahy s rodičmi. Keď si na začiatku stanovite hranice tak sa to dá. Ja napríklad mám skvelých rodičov a keby som im povedal nech nam neskáču do života a do dieťaťa že toto sa ma robiť tak a nie tak, tak to nebudú robiť.

prosimopomoc
17. jún 2025
@dagas

@dagas áno, majú čakať

dagas
17. jún 2025
@prosimopomoc

@dagas áno, majú čakať

@prosimopomoc vieš čo? Vďaka tomu že bývame u rodičov sa o chvíľu sťahujeme do svojeho domu,ktorý nás vyšiel o polovicu menej len pre to že sme sa nenaháňali platiť firme nech sa do pol roka sťahujeme . A teda radšej zoberem menšiu hypotéku a budem mať aj na výlety a dovolenky s deťmi ako platiť nájom alebo 800 euro mesačne hypotéku 😏

Strana
z2