icon

Skúsenosti s materstvom: Prečo som sklamaná?

9. aug 2024

Ahojte, musim sa vyžalovať. Svoje dieťa veľmi ľúbim ale všetko je úplne inak ako som si predstavovala. Čítala som tu jednu temu kde mamicka písala ze sa cíti ako animatorka, slúžka, že všetko obetovala a materstvo jej viac vzalo ako dalo. Ja by som takto neuvažovala, síce som zivot naplno odovzdala dieťaťu a nemám pre seba žiaden voľný čas a vôbec by mi to nevadilo, ALE. Tešila som sa na kojenie, syn sa nechcel ani prisat, žiadne laktacne poradkyne,nič nepomohlo. Tešila som sa na starostlivosť, už vyše 4 roky je všetko od umývania vlasov cez strihanie nechtov po umyvanie zubov len rev a krik. Tešila som sa na spoločné aktivity, ako ho naučím odrážať sa, bicyklovať, kolobezkovat, nič ho nezaujíma maximálne odrazadlo na ktorom nemusí ani balancovat. Ani len vyskúšať! Vidím deti lietať na bicykloch a kolobežkach a som len smutná. Tešila som sa ze mu budem variť, od prvých príkrmov zjedol len kupované a dodnes nechce skoro nič jest. Tešila som sa ze bude velky skolkar, v škôlke len bije deti a pocikava sa v spánku. Tešila som sa ze si budeme kresliť, učiť sa básničky, pesničky, všetko odmieta. Tešila som sa ze budeme robiť spolu všetko, ako vidím aj tu alebo na facebooku u mamiciek ako im deti pomahaju, zabávajú sa pri tom spolu, aj ked len vyberajú prádlo z práčky. On sa ku mne nechce pridať v ničom. Cítim úplne zlyhanie a sklamanie a popravde už sa desím z kazdej dalsej veci co nas caka. Všetko som sa snažila robiť najlepšie ako som vedela a vždy dostanem bombu medzi oči a nič sa nedarí. Syna nekarham ani na neho nemám prehnane nároky keď niečo nechce tak ho nenutim a skúšam znova inokedy, neskôr, inou formou, ale vnútri som z toho nešťastná. Viem ze porovnávať deti sa nemá ale keď vidím ako sa kamarátky stále radujú z malých úspechov ich detí a ja neviem či sa viac bojím ze mi v pondelok učiteľka povie ze sa zas pocikal alebo zas niekomu ubližoval 😔 (zdravotný problém nemáme). O trucovitosti a pokusoch udrieť ma zakaždým keď sa mu niečo nepáči ani nehovorím. Rozmýšľam kde robím chyby ale neviem. Snažím sa ho odmala socializovat, viesť k pohybu, spravnym veciam, prejavujem lásku, hladkam, komunikujem, chválim, obdarujem drobnostou keď vidím snahu a ešte aj to sa mi vypomstilo- zaujíma ho len čo dostane. Chcela som vždy veľkú rodinu ale už druhé, tretie dieťa asi ani nechcem lebo sa cítim ze som na plnej čiare zlyhala. Mali ste to takto niektorá?

autor
9. aug 2024

@lenkakravcova ak som napísala ze zakaždým tak som to prehnala ale raz denne sa to stane. Jasne ze viac veci denne nie je podľa jeho prianí ale takmer denne za jednu vec vybuchne natoľko ze sa pokúsi udrieť alebo keď nečakám tak udrie. Včera v škôlke sa učiteľky sťažovali tak som počas dňa viackrát pripomenula co sa stalo a vysvetlila mu ze sa to nerobí, že je to škaredé, že ani jemu by sa to nepáčilo, že sa s nim nebudú chcieť deti hrať. Dnes neudrel nikoho. Ale pocikal sa v spánku. A zas ja keď tam ani nie som tak neviem ze ci je to úplne bez príčiny alebo ho deti vyprovokuju niečím a on neadekvátne reaguje. Keď sa spýtam co sa stalo tak opakuje ze ten a ten ho udrel a len veľmi ťažko prizná, že on to urobil prvý.

berenika39
9. aug 2024

@lenkakravcova Popravdě ani se mi nechce věřit, že to, co píšeš, myslíš vážně.

berenika39
9. aug 2024

Pokud ho vy trestáte bitím, pak je jasné, že bude dělat to samé.

candii
9. aug 2024

Čo sa týka pocikania v spánku, on za to nemôže .. keď tvrdo zaspí

autor
9. aug 2024

Akurát som to dnes s mužom rozoberala ze ci je správne mu dat na zadok, či on to nechápe tak, že mame sa nepáčilo ako som sa správal a dostal som, mne sa nepáči ako sa mama/kamarat správa, tak dostane tiež. Ale keďže to nie je naša jediná reakcia, tzn aj vysvetlovanie, pochopenie jeho emócií skúšame, tak pozná aj iné riešenie situácie.

martinmmartin
9. aug 2024

Fyzicke tresty deti v cssr - furt to iste

https://www.youtube.com/watch?v=7jzxVKGF0VU
autor
9. aug 2024

@candii no áno to mu nedávam za vinu, ani nejak nepripomínam, viem ze to nevie ovládať. Párkrát som sa na to spýtala tak mi povedal ze on nechcel takým smutným hlasom. Učiteľkam som povedala ze ho treba zobudiť skôr ako ostatné deti, to mi poradila pediatricka

lenkakravcova
9. aug 2024

Pocikanie v spánku neriešte. To bola určite nehoda. Možno sa mu niečo snívalo, stane sa to aj starším deťom. Možno nešiel dostatočne na wc pred spaním. Aj to sa stáva.

autor
9. aug 2024

Ja som sa pýtala v škôlke ci aj iným sa to stava a ze nie ale nevadí, ešte je malý. Niekedy raz za mesiac, niekedy 2 týždne po sebe raz.

autor
9. aug 2024

A kamarátov má, majú ho radi lebo je veľmi priateľský, popravde si myslím ze to ho veľmi zachraňuje aj u uciteliek ze je strasne zlaty, zdielny, komunikativny, od prvých dní v škôlke ho poznajú všetci lebo príde ako vichrica, nahlas zdraví, smeje sa.

sss777
9. aug 2024

@lenkakravcova
Takže ty by si dieťa, ktoré nevie spracovať vlastné emócie otočila na brucho, teda do polohy, v ktorej nemá šancu brániť sa, stiahla by si mu nohavice, nech žiadna vrstva nechráni jeho jemnú detskú kožu pred tvojím úderom a dala by si mu na zadok. A za to všetko si dala vyrehotaného smajla.
Už som na MK videla naozaj všetko.

berenika39
9. aug 2024

@sss777 přesně, tohle je dno.

beata_k
9. aug 2024

Verim tomu, ze si bola pri tom a tesila sa .... ked si 1x sadol, postavil sa, presiel popri nabytku, ked prehltol prikrm, ked sa najedol sam, ked si vytiahol nohavice sam, ked zvladol prvy tyzden v skolke....ja si myslim, ze mas sikovne dieta 😻

sss777
9. aug 2024

@berenika39
Tak dúfajme, že Lenka mala dnes len ťažký deň v práci a trochu nafúkla svoje výchovné metódy.

berenika39
9. aug 2024

@sss777 verim...

belasy_motylik
9. aug 2024

@lenkakravcova fyzické tresty sú vždy prejavom nezvládnutia situácie dospelým. Budeš ich biť aj keď budú mať 15? Riešiš takto fyzickým násilím konfliktnú situáciu aj s manželom? Alebo inými ľuďmi? Keď dieťaťu vraciaš to čo spraví tak sa staviaš do jeho pozície. Dieťa nepotrebuje iné dieťa, ktoré ho napodobňuje a hrotí tým situáciu, dieťa potrebuje v krízových situáciách dospelého, ktorý je nad vecou. Inak sa dieťa nenaučí pracovať so svojimi pocitmi a emóciami a zvládať ich, naučí sa len báť a potláčať svoje vnútro. A to je tá domnelá poslušnosť.

simona20201309
10. aug 2024

Bože ako sa vždy vie zvrhnúť diskusia keď niekto napíše že dá na zadok 🙄 (chválim odvahu že sa tu vôbec niekto s tým ešte odváži priznať 😆)
Sak nech si vychováva ako chce, je to jej vec a jej deti. Ona si ich pozná najlepšie a keď to na jej deti platí tak co vás do toho? Ja nebijem, ale ani to neodsudzujem. Sú deti na ktoré stačí krivo pozrieť a sú deti ktorým nepomôže ani bitka od rána do večera....
Za mňa sú oveľa horšie kruté slová, chaos v rodine, patchworkove rodiny, ako jedna na zadok..

Nedocitala som sa, ale boli ste už pri psychologovi? Ja nemám pocit ze robíš niečo zlé, a úplne chápem tvoju frustráciu. Tiež by som z toho nebola nadšená. Ale určite rieš psychológa. Nie preto, že syn môže mať problém, ale preto, že psychológ vám obom môže pomôcť. Pomôže ta nasmerovať, naučí ta reagovať. Dobry psycholog vie prísť na to, z čoho pramení synovo spravanie. Naozaj dokáže veľmi pomôcť a nečakala by som, čo bude ďalej. Veľmi ti to odporúčam.

mimi_lali
10. aug 2024

Ja to tu nemôžem čítať 😂 normálne že nemôžem, baby ohľadom výchovy dietata píšte psychológom ktorý majú tento odbor vyštudovaný a su na to kvalifikovaný. Lebo sa tu stretnú pani vyštudovala som každý odbor na svete a namiesto rady tu osočujú názor iného, no a to by tak vysoko postavené dámy mali vedieť že nikomu jeho názor nemám odopierať a každý má to právo. To že jedna vychováva tak druhá onak a? Každý nech si vychováva ako chce, preto by som normálne tieto témy tu hneď vymazala čo sa týka výchovy, nie kvôli autorkam ale kvôli pani doktorkám 😁

andreatytler
10. aug 2024

Na kojenie zabudni. Uz za ty nesmut.
Umyvanie vlasov si skus zmenit. Su tu velmi dobre rady. Napriklad tak ze si dieta drzi uterak na tvari. U nas pomohlo zavesit sprchu vysoko, takze je to akoby na neho prsalo. To mu vobec nevadi a necha si tiect vodu na hlavu.
Umyvanie zubov si skusila pocas pozerania rozpravok?
Strihanie nechtov som robila do 3 rokov pocas spanku a ak by mu to stale vadilo pokracovala by som v tom. Proste si musis tie prakticke veci zmenit aby nebol pri nich stres.
Nebavi ho bicykle. OK. Bavi ho lego? bagre? Pieskovisko, hojdacky? kriedy, bublifuk. Urcite nieco je. Bicykel je len jedna vec. Koli tomu predsa nebudes stresovat. Ja som sa tesila ako budeme stavat lego a napichovat hribiky a nic z toho sa nedeje. No a co.
Pises ze v skolke len bije deti a pocikava sa a potom pises ze je velmi mily, kamaratsky a maju ho radi.
Myslim ze si perfekcionalistka a chces mat vsetko skvele a tak namiesto toho aby si sa sustredila na pozitiva ze mas kamaratske dieta tak sa sustredis na problemy ako pocikavanie. Tie problemy ti nedovolia sa tesit s tych dobrych veci, lebo kym nie su veci dokonale a bezchybne, nie su hodne chvaly. Nie je to nahodou tak ze ked ti chcel s niecim pomahat tak si mu nedovolila, alebo neustale usmernovala aby to robil lepsie?

jaskolka
10. aug 2024

Tak ty si si materstvo veľmi idealizovala, pod vplyvom sladkých príspevkov na sociálnych sieťach to vyzerá vždy krásne a len ružovo. A teraz "facka" dieťa je úplne iné a nedá sa vtesnať do šablóny.
Pokiaľ fakt nená nijaký zdravotný problém, taj jednoducho je taka povaha a uvidíš, aký bude, keď bude väčší.
Prečo bije deti v škôlke? Pýtala si sa, co sa stalo? Môj napríklad raz mal "konflikt" keď vylial druhému chlapcovi pohár vody na hlavu. No a pri riešení toho vyšlo najavo, že prvý ho ten "druhý" chlapec kopol do členka. No keďže dotyčný chlapček bol o pol hlavy a 5 kíl menší, tak na prvý pohľad to pôsobilo, ze v prevahe je môj syn. Všetko vlastne vysvetlilo jedno dievčatko, ktoré rovno povedalo"pjvy kopol Majko , potom Jajko(môj syn je Janko) ho polial".

30katrusa40
10. aug 2024

Vypni Facebook. Nikto nedá na net fotky ako jeho dieťa trucuje alebo sa mu niečo nepodarilo. Videla som ako to poniektoré robia, a proste hnus. Dieťa nastavia pekne odfotia a ďalej dieťa neriešia. Kde je otec malého ?
Ty si si to moc idealizovala. A neboj zvládla si to. Tak nie je malý podľa predstáv. A čo ? Robí zle v škôlke , ano to treba poriešiť, ale skús zistiť prečo ? Nerobia mu ostatný zle ? U nás to pri dcére tak bolo. Chlapec keď spravil zle nič sa nedeje. Keď mu to vrátila a chalana skopla na zem už bolo zle. Ale to že on jej 2 mesiace sústavne robil zle , na to povedali že on je taký. Všetko by si dokázala keby si dieťa neznášala a vadilo by ti. Ale ty ho ozaj ľúbiš a to je dôležité. Na okolie kašli. Mne sa dcéra tiež naučila bicyklovať v prvom ročníku na základnej.
Ver že ťa chápem ono to zamrzí. Mám ešte syna on má.problemy má 5 a chodí Max na odrazatku. Tiež mi je obáv ľúto keď vidim ako mladší behajú na bicykloch. Ale poviem si vždy že aj on to zvládne. A to isté aj pri zdravej dcére možno to teraz nevie/ nejde ale naučí sa.

liliana8
10. aug 2024

@hipuska a na aku diagnozu to vyzera? ADHD? Tiez mam podobneho 4 rocneho syna.

liliana8
10. aug 2024

@candii kolko ma teraz rokov?

dollyzv
10. aug 2024

@elisebah91 u nas detto tatino je autorita.. maly si k nemu nikdy nedovoli to co ku mne, napr. Ho capnut alebo tk, po mne sa uz par krat zahnal (v amoku hlavne), nepomahalo ked sa mu vratilo ani vysvetlovanie.. ked zakrocil tato a zacal nanho zvysovat hlas co si to dovoluje a ze sa to maminke nerobi, alebo ci mu ma on capnut (on ho nikdy neudrel, ked tak ho len silno chytil za ruku),tak to vyrazne obmedzil..pritom maly je take slniecko , nikomu inemu, nedajboze inym detom by nikdy neublizil, skor je taky strazca slabsich, pomaha im..len na mne si tu frustraciu vybijal 😔

sara07
10. aug 2024

neurogologička prd o pas alebo adhd vie
skus psycholog alebo pedopsyhiater ktorý ti urobí testy ,eeg nemusí hovorit o ničom
osobne by som toho psychologa skusila , hlavne pre problém so socializáciou a ak ponukaš hru, spolupracu rôznou formou,stimuluješ bez vysledku, 4 roky je proste dost
dobrý pscholog pedopsychiater vie určit dg aj v 3 r daju to ako podozrenie a v 6 potvrdia

sara07
10. aug 2024

@berenika39
@belasy_motylik lenka tu vždy hviezdi odpovedami

belasy_motylik
10. aug 2024

@sara07 súhlasím s tebou, určite by som ale odporúčala aj neurologické vyšetrenie s EEG, pre zhodnotenie vyzretosti CNS a kvalitné psychologické vyšetrenie, aj pre vylúčenie PAS a ADHD.

veklipo
10. aug 2024

Ja ti napíšem môj pohľad: na deti som čakala 6 rokov. Snaženie, sklamanie, potrat, opäť sklamanie, IVF. Ja som si nepriala nič, len dieťatko. A nemuselo by byt ani zdravé. Bolo mi to jedno.
Keď sa mi narodil zdravý syn, nechcela som od neho nič, len som bola neskutočne šťastná a vďačná, ze ho mame. Potom prišla dcéra. Rovnako neskutočne šťastie. Nemala som vôbec žiadne očakávania ani predstavy.
Píšem len, aby si chápala, ze prečo sú niektore matky šťastne s detmi.

candii
10. aug 2024

@liliana8 teraz má 8 ale už bolo dobré keď bol predskolak

egonsk
10. aug 2024

No druhe dieta byva za odmenu, takze sup sup si ho zriadit, mas velku (minimalne 50%) sancu, ze bude uplne ine a tie vytuzene veci si uz uzijes. Nepises vobec o muzovi, takze netusim ci nejakeho partnera mas, ale niekedy byva, ze dieta poslucha a uznava iba jedneho z rodicov, takze v tom pripade ak by ten tvoj mal radsej partnera, treba mu umoznit, aby on sa mu venoval a mozno uplne inak to cele bude pokracovat a ty znovu najdes radost a potesenie.
Aj ja som sa tesil, ako budem aspon s jednym synom zdielat niektory moj konicek a budem ho ucit, ale nestalo sa tak. Iked v starsom synovi nejake naznaky by boli, no uspesne ich uz pochovava ex... Nikde vsak nie je pisane, ze si este nemozem zalozit dalsiu rodinu a tam by to uz mozno vyslo 😁 ... Treba to brat tak, ze proste nase tuzby nemusia byt naplnene, ale osud nam do cesty prinesie aj presny opak, aby nas otestoval, ci sa dokazeme pkpasovat aj s tym a casom sa to cele dokaze zmenit. Je to vo hviezdach 😉