Skúsenosti s materstvom: Prečo som sklamaná?
Ahojte, musim sa vyžalovať. Svoje dieťa veľmi ľúbim ale všetko je úplne inak ako som si predstavovala. Čítala som tu jednu temu kde mamicka písala ze sa cíti ako animatorka, slúžka, že všetko obetovala a materstvo jej viac vzalo ako dalo. Ja by som takto neuvažovala, síce som zivot naplno odovzdala dieťaťu a nemám pre seba žiaden voľný čas a vôbec by mi to nevadilo, ALE. Tešila som sa na kojenie, syn sa nechcel ani prisat, žiadne laktacne poradkyne,nič nepomohlo. Tešila som sa na starostlivosť, už vyše 4 roky je všetko od umývania vlasov cez strihanie nechtov po umyvanie zubov len rev a krik. Tešila som sa na spoločné aktivity, ako ho naučím odrážať sa, bicyklovať, kolobezkovat, nič ho nezaujíma maximálne odrazadlo na ktorom nemusí ani balancovat. Ani len vyskúšať! Vidím deti lietať na bicykloch a kolobežkach a som len smutná. Tešila som sa ze mu budem variť, od prvých príkrmov zjedol len kupované a dodnes nechce skoro nič jest. Tešila som sa ze bude velky skolkar, v škôlke len bije deti a pocikava sa v spánku. Tešila som sa ze si budeme kresliť, učiť sa básničky, pesničky, všetko odmieta. Tešila som sa ze budeme robiť spolu všetko, ako vidím aj tu alebo na facebooku u mamiciek ako im deti pomahaju, zabávajú sa pri tom spolu, aj ked len vyberajú prádlo z práčky. On sa ku mne nechce pridať v ničom. Cítim úplne zlyhanie a sklamanie a popravde už sa desím z kazdej dalsej veci co nas caka. Všetko som sa snažila robiť najlepšie ako som vedela a vždy dostanem bombu medzi oči a nič sa nedarí. Syna nekarham ani na neho nemám prehnane nároky keď niečo nechce tak ho nenutim a skúšam znova inokedy, neskôr, inou formou, ale vnútri som z toho nešťastná. Viem ze porovnávať deti sa nemá ale keď vidím ako sa kamarátky stále radujú z malých úspechov ich detí a ja neviem či sa viac bojím ze mi v pondelok učiteľka povie ze sa zas pocikal alebo zas niekomu ubližoval 😔 (zdravotný problém nemáme). O trucovitosti a pokusoch udrieť ma zakaždým keď sa mu niečo nepáči ani nehovorím. Rozmýšľam kde robím chyby ale neviem. Snažím sa ho odmala socializovat, viesť k pohybu, spravnym veciam, prejavujem lásku, hladkam, komunikujem, chválim, obdarujem drobnostou keď vidím snahu a ešte aj to sa mi vypomstilo- zaujíma ho len čo dostane. Chcela som vždy veľkú rodinu ale už druhé, tretie dieťa asi ani nechcem lebo sa cítim ze som na plnej čiare zlyhala. Mali ste to takto niektorá?
@egonsk určity čas na mk som chodila každy den, pretože tu to bolo čisto ženské prostredie, oddychnut si od chlapov .. su siete kde je to jedno ale toto bolo proste také rydze ... potom sa tu žial rozliezol krestansky spam a a najnovšia moda su muži tu .. čo si neviem zvyknut lebo ponuka for, atd je momentálne velká ..
Hlavne sa neporovnavaj s instagramom. Tam je vsetko naoko. Ked dieta “influencerky” 23h a 59min do dna zlosti a minutu je dobre, tak ti garantujem, ze tu jednu minutu tam najdes, nic ine.
Vypni internety a krasne idealne zivoty matiek s detmi ktore aj pracku nakladaju s usmevom a este sa pri tom aj stihaju fotit. Ja som si to tiez predstavovala inak aj som tiez frustrovana ale postupne sa a tym zmierujem ze proste toto je zivot, a toto je moja cesta po ktorej idem. Netreba si nic idealizovat. Moja tiez nechce ziadne odrazadlo bicykel nic. Nechce so mnou varit ani piect vianocne medovnicky. Taku fotku uz mal tusim na FB kazdy 🙈 a urcite by som sa nebala ucitelky ze mi povie ze sa pocikala no a co. Ved raz sa to nauci. Daj sa do pohody, je to len obdobie.
Necitala som vsetky komenty. Ja mam 3 a pol rocneho a je to sibal riadny. Ale pocikavanie v skolke a bitie deti moze signalizovat aj nejaky problem. Moze reagovat na nieco alebo sa bat ucitelky. Ked sa sa spytate preco bil deti co odpovie? Ked sa mu nieco nepaci vie to povedat? Na margo odmien, velmi pekna kapitola je v knihe respektovat a byt respektovany. Najdete tam odpoved preco sa stalo co sa stalo. Takisto ak by Vqa zaujimala tema trestov a za mna je tam popisana aj komunikacia tak aby malo dieta pocit, ze je lubene
@lenkakravcova moja reč 🙂
@lenkakravcova pre teba aj vsetkych co sa silou odbavuju na detoch aby ich "nieco naucili co sa robit nema" gratulujem kraasny priklad - rodic ma byt utocisko neha a nie nasilie len preto ze je vacsi a dieta bezbranne chce s ami grcat btw to vasa viera dovoluje mlatit deti? Krasne nabozenstvo 🙂
Zamna smer minimálne psycholog ,neviem odkiaľ beries istotu, že dieťa nemá zdravotný problém?Toto nieje len rozmaznanost.
Dieta nejaví o nič záujem,"pracuje" len za odmenu,je agresívne na mamu aj deti v školke ,pocikava sa po 4r cez deň. Všetko čo opisujes smeruje k neakej poruche .Ty sa musis vsemozne snažiť vo veciach co robia zdravé deti prirodzene .Zapni kontrolku a rieši, kedze si tu napísala už aj to je fajn . Nenechaj sa uchlacholit ,ze je to ok a ze si len premotivovana matka .Určite potrebujete odbornú pomoc .
Tie idealisticke predstavy znicia kazdu zenu. Materstvo je praca! nie hobby/zabava. Tazka praca, 24/7, a prava vacsinou nebyva zabavna...preto sa v tom ani veka zien nenajde, rovnako ako materska Nie je dovolenka. Je to sucast zivota, zivotnej prace, preto ocakat ze kazdy den bude ruzovy ako v reklame je nezmysel. Pisala si, co vsetko si ocakavala ty, ale co chce to dieta? Co ho bavi? Skus sa naladit na jeho vlnu a mozno najdes, co sa s nim da robit spolocne.
Ahoj. Chcem ti len dodať trochu sily. To, že dieťa nespĺňa tvoje očakávania je určite frustrujúce, ale skús sa na to pozrieť jeho očami. Asi má iné záujmy ako väčšina detí. Možno má nejaký problém. Náš syn tiež vyčnieva z davu. Nechce odrážadlo, na ihrisku sa do dvoch rokov len hojdal, rovesníci ho nezaujímali. Nejedák, nespavec, v škôlke vyrušoval, ale pomaly z toho vyrastá. Má dysfáziu. Dôležité je neporovnávať. Tiež vidím na soc.sieťach kamaratky, čo dávajú snáď každý deň nejaké idylické fotky, ale ver mi, žiadna idylka sa nekoná. Keď sa po čase stretneme, rozpráva také veci, že sa nestačím čudovať, aké je v porovnaní to moje dietko skutočnosti úžasné. Toto je zle na soc sieťach. Ľudia sa tam pretvárajú na dokonalých. A druhé dieťa by som byť tebou nezavrhovala. Môj mladší je úplný opak staršieho, ako oheň a voda. Možno ďalšie deti naplnia tvoje priania, len potom pozor, aby si ich nevedomky pre to neuprednostňovala.

Ja ti poviem z vlastnej skúsenosti, že sú deti, ktoré nespia dobre, nejedia dobre, neradi sú v kočíku, neradi sa nosia v nosiči , nespolupracujú pri varení, neobľubujú domáce prace, vyvadzaju v obchode v škôlke, neupratuju si hračky, vrieskajú viac než iné deti atd ďalšie veci sa dajú doplniť . A neznamená to že sú dáke choré a nutne musia mať daku diagnózu, ktorú treba riešiť s psychologom. Proste niektoré deti sú náročnejšie na výchovu na čas na peniaze… chápem že si sklamaná , lebo úplne inak sa žije s dieťaťom čo pekne papa spinká spolupracuje a všetko si nechá vysvetliť. Rodičia s takýmto dieťaťom ta nikdy nepochopia ani s takým čo mu stačí dat raz na zadok a ono to už NIKDY neurobí . Problém sú tvoje očakávania, ktoré sa nesplnili. Napríklad ja poznám jednu mamičku mne sa to veľmi páči taketo materinské správanie, čo chodila pre dieta do škôlky hneď poobede a nie preto že by tam robil problémy ale preto že tam mal problémy a ho netrápila ešte viac tak pre neho chodila skôr . Tu teda určite nenapadlo že dieta je rozmaznané . Možno keby si vedela takto zmeniť prístup k synovi by si nebola tak sklamaná. Mne sa tvoj syn nezdá rozmaznaný a nevychovaný, lebo viem že nie všetky deti sú dokonale 🙂