Som na pokraji nervového zrútenia a dôvodom je dieťa
asi sa zhrozite z toho co Vam tu teraz napisem no ide ma rozdrapit od zlosti mam pocit ze moj syn mi robi iba napriek vsetko 😠 . nerespektuje ma nepomaha krik bitka ani lac dokonca ani vyhrazky typu odidem a uz sa nevratim(nepotrebujem radu ze to nemam hovorit ja to viem no uz som na konci so silami) mam pocit ze ponom v jednom kuse iba vrieskam a bijem ho po zadku (a to ma 20 mesiacov necelych) pisti po mne otrieskava si hlavicku rozhadzuje jedlo olieva sa vodou vyhadzuje mi oblecenie taha na seba susiak kope ma stipe a hryzie( poviete si totalne nezvladnuta vychova ale to mi robi posledne 2 tyzdne ) nikdy sme ho nerozmaznavali ani mu nic extra edovolovali a ani nezakazovali ale co uz on vystraja posledne dni je hroza nieco sa mu nepaci zacne rumazgat skace z postele ( synovec 15 mesacny si takto zlomil zapastie) a ja som z toho na nervy vrieskam po nom tak co mi bola suseda zo 4 / povedat nech budem ticsie ze jej deti spia a ja byvam na 7p niekedy mam fakt chut odist lebo si myslim ze bezomna mu bude lepsie 😢 akonahle pride mm z prace je to zlate dieta akokeby vymeneny nic nevystraja nerumazganezlosti nerobi neplechu... som vari ja ta zla?
moja,skus s nim navštivit odbornika,neviem ti poradit či detskeho psychologa,alebo koho ale ak je to v takomto rozsahu,nevahaj,nečakaj.skus obmedzit kričanie a častejšie ho objimaj,aj ked ta bije,vrieska,tuho ho k sebe privin,nech citi tvoju lasku a pevne naručie.neviem ti poradit,nemam s tym skusenosti,ani ta neodsudzujem,ale rieš to s odbornikom,aby mu neostali nasledky na hlavičke,je ešte velmi maly,potrebuje tvoju pomoc.
Ja nesúhlasím s mamičkami, ktoré píšu, že si na vine ty... každá máme iné dieťa a vôbec si nevieme predstaviť akoby sme reagovali v situácii druhej mamičky!!!
Je ľahké písať čo a ako sa smie, pokiaľ má niekto doma také dieťa, ktoré je "dobré".... deti nie sú dobré ani zlé.. Moja dcérka je anjelik, ktorý naozaj len sem-tam vystrčí rožky (vzdor) ale synátor!!! no, neviem, neviem... nejdem písať, čo vystrája, lebo téme nie je o mne 😉
Skús si prečítať knihu: 5 dní, ktoré zmenia Vaše dieťa... odporúčam!!!
Kniha je fantastická a určite v nej nájdeš veľa dobrých rád! Držím palce a prajem silné nervy... Viem, že sa to ľahko hovorí ale skús krik obmedziť, skôr mu daj najavo, že keď sa správa nevhodne, tak sa mu to potom vráti tým, že nebudeš robiť to čo on bude očakávať... a keď má vzdor, tak ho skús ignorovať... akoby tam ani nebol. Ale v knihe sa o tom naozaj dočítaš viac. Drž sa!
@majulino u nás je to podobne ako u Vás no trocha miernejšie .... keď som ja doma s našim 3 ročným synom tak je kľudný ako baránok ... urobí čo mu poviem a správa sa slušne .... dobre vie, že ak neurobí to čo mu poviem tak ja mu nedám to čo chce .... no keď príde manžel domov tak je ako z divých vajec a to doslovne ... šalí sa, skáče a podobne ... no je to skôr od radosti, že vidí tatika a môže sa s ním vyšaliť, keďže ja mám doma ešte jedno 4 mesačné bábo a o neho sa treba starať trocha viac takže staršieho syna trošku zanedbávam ..... no od narodenia sme ho učili, že nie všetko si vynúti plačom, žesa musí vedieť zahrať aj sám a tým, že bude robiť zle tak moju pozornosť tým nezíska .... možno si niekto povie, že je to akoby ani nemal detstvo a že ho hneď beriem ako rovnocenného, no opak je pravdou .... za to, že sa pekne správa a nevystrája, tak ho vždy odmením, či už drobnou sladkosťou prípadne nejakým výletom, či akciou, ktorú si sám vyberie a odvtedy sa s ním dá rozumne dohodnúť ... proste niečo za niečo a funguje to ..... možno som ti veľmi neporadila ale aspoň vieš ako to funguje napr. u nás
Ešte som zabudla, tak sa to nezlepší, tak radšej popros o odbornú pomoc aby si naozaj neublížil. A ak poprosím doktora o pomoc, to vôbec nie je hanba! Hanba je to, ak si rodičia zatvárajú oči a tvária sa, že problém neexistuje...
Ty vieš, že niečo nie je ok a treba to riešiť. Budete musieť určite popracovať obaja... ale výsledok sa dostaví, uvidíš!
@majulino ale ono zabera, len nie na prvy pokus, to je snad jasne - prve vysledky uvidis pri velmi doslednom pouzivani mozno o 2-3 mesiace 😉 a tvoj krik ci bitka snad zabera? nie, takze to chce iny pristup, o dost kludnejsi. Ja dobre viem, kolko trpezlivosti treba pri takych detoch, mam 5rocneho s diagnostikovanou ADHD, a prezili sme bez bitky 😉 Ano, stalo sa mi 2x ze som radsej odisla z bytu, na 10min von, lebo uz som bola v stave, ze za seba nerucim... Ale deti potrebuju hlavne trpezlivost, sama si to zhorsujes takymito reakciami. Mi nehovor, ze ked odides do inej izby, aby k tebe fyzicky nemal pristup, tak ta dalej hryzie ci stipe 😀 Ak sa bojis o jeho hlavu, existuju aj prilby pre deti, co sa ucia lozit (cosi medzi ciapkou a prilbou), mozno by ti to pomohlo sa ukludnit. Do postielky mozes dat hniezdo, aby to mal makke, alebo ho davat do sietkovanej cestovnej postielky - ano, nie je zadarmo, ale radsej dam par eur za inu postel, nez by som mala mat nervy... Jednoducho rataj s tym, ze bucha hlavickou a zariad sa podla toho tak, aby si ho mohla pri kazdom buchani umiestnit niekde do bezpecia a ist prec, nevsimat si to. Casom to prejde.
@milka1978 moj syn je teiz dobrucky a celkom v pohode ked som s nim sama, no ked pride otec z prace, alebo stari rodicia, tiez beha a vystraja. Manzel to chape, no starki si myslia, ze je zly a neposlucha, nedokazu pochopit, ze sa tesi!
Ahoj. podobnu situaciu ako opisujes sme zazili neraz. Nas maly bude mat o chvilu 9 rokov a situacie sa v urcitych intervaloch opakuju stale ☹ Najnovsie vsetlo co povieme neguje a frfle si popod nos. Nechce sa mi verit,ze by to bola skorsia puberta. Skor v tom vidim urcitu rebeliu. Maly chodi externe na angličtinu a tam mi pani ucitelka povedala,lebo aj s nou sa rozprava stylo ja som najmudrejsi, pisat to budem takto a hotovo a pod, ze su to crty silnej osobnosti,individuality a svojim sposobom sa takto brani nepochopeniu zo strany okolia. To nie je ze je mimoriadne nadany, i keď iq ma predpokladám dost vysoke, je to jednoducho tym,ze je iný ako ucebnicove deti,ale nie je zly. Kazdopadne bitky a krik nepomahaju, u nas zaberaju rozhovory na dospelackej urovni. Neviem,co poradit pri 20 mesacnom babatku, s tym sa tazko dohodnes a porozpravas. Kazdopadne drzim palce,prajem pevne nervy a odporucam menej bitky a kriku z tvojej strany. Bola som podobna a skoro som prisla o muza,ktory kedze bol v praci,taketo situacie nezazil a pokladal ma za hysterku... Takze este raz,pevne nervy,odputanie pozornosti,objatie a usmev... On nie je zly,je len iny ako priemer,avsak v tom vyspelejsom zmysle....
@majulino reagujes tak preto, ze je to prve dieta a si na neho privelmi naviazana. na rozdiel od mam co ti tu pisu, povazujem za normalne pozadovat od dietata v tom veku aj poslusnost aj pomahanie. dieta je ucenlive...
ze mu capnes na prdel ako si popisala je tiez normalne.
radila by som ti aby si toto napisala do sekcie "mam viac deti" kde uz tie mamy maju nadhlad a ovela viac skusenosti, nez matka rocneho dietata. a hlavne maju viac deti kazda.
ja osobne nevidim yznam v tom, co sa dosiahne tym, ze mas odist. padne to sice dobre, ale problem sa nevyriesi a neschvalujem rady akoze daj dieta niekomu a chod prec.
@majulino, Uz som sa zlakla, ze som tuto temu otvorila ja 😀 Nechcem ta vytocit, ale zvykaj si, my to mame od cca 15 alebo 18 mesiacov, bude mat 4 roky a je to veseleeeeee. Som hrda na seba, ze este nesedim za vrazdu a som stastna, ze uz malej ani po zadku nedavam. Naco, ved to vobec nepomaha a ja aspon nemam vycitky. Najhorsie je, ze uz som v stadiu, ze mam pocit, ze uz to ani lepsie nebude. Na druhej strane som rada, ze bola taka od malicka a ze je tym padom sama. Tvoje dieta je este velmi malicke, nasa od 18 mes. nechcela chodit von, kazde obliekanie bol cirkus. A do stadia, ze mam vsetkeho dost som dosla ked mala 2 roky 3 mesiace, pol roka sme chodili k psychologicke, uplne zbytocne, jedine co som sa troskuukludnila, ze to neni nasa chyba, hoci kazdy den, ked skonci cirkus si nadavam, aki sme neschopni, ze jedno decko toto robi. Dnes sme mali 2 cirkusy, tak sa rano plieskala o zem, ze bude sama modrina, ale ok, zuby su cele, z tej hlavy ti maly vyrastie neboj, aj nasu to preslo, hoci mala hrce a modriny a museli sme ju strazit, lebo by hlavou rozmlatila okno, teraz zas vyplakava z postele. Idem za nou, leo reve ale nehysterici, cize je dobra 🙂 Ak ti mozem poradit, chod do prace, ja som sa nemala kam vratit, dos kolky ju nevzali a ked ma buduci mesiac nevezmu do prace, tak ozaj neviem. Cim skor utec do roboty. Mna sa na pohovore pytali, ci by nebol problem byt 1-2 dni z domu na sluzobke, povedala by som ze s radostou aj na dlhsie 😀 Tak uz spinka, Absolutne neznasam vetu dieta je zrkadlom rodicov. Ja ani manzel sme sa ako deti nikdy o zem nehadzali. Ked sme niekam mali ist, hned sme isli. Nasu dostat z domu, je ozaj vykon. Od 1,5 do 2,5 roka to bol taky boj, ze sme viacmenej trcali doma. My sme uplne kludni, kym ona nezacne. Napr. dnes bola zlata a zrazu som jej rozkrojila na ranajky chlebik ako chcela, na poli a potom na stvrtky, lenze jednu polku nechcela, lenze ja som bola rychlejsia. Preco si mi to rozkrojila? Vyhod ho do kosa. Hovorim jej v klude aby prestala, ze nech ho spapa, inak ho zjem ja a cirkus, tak som ho zjedla a uz bola na zemi, trieskala sa, vrieskala, potom na rucky a sople zlte jej stekali ani utriet si nedovolila, a len vrieskala. Takze nech mi niekto povie aky bude kludny. A to su klasicke cirkusy, este lepsie su v noci, ide cikat, chce aby som jej stiahla pyzamo, urobim to a spusti hysak, ze nechcela a hodinu vresti. Potom sme vsetci super vyspaty a na druhy den je zas veselo. Kto nema take dieta, nepochopi. A nepomozeme si, napr. v novembri bola z 5 tyzdnov 4 chora, napriak tomu bola taka dobra, ze to sa neda ani opisat. Uz sme sa tesili, ze dostala rozum, haha, na chvilku. Poviem ti len jedno, zvykaj si, lebo on je este len na zaciatku a este len pride silny vzdor. Snaz sa ukludnit, niekto mi radil, pozerat sa na dieta akoby nebolo tvoje, menej sa vytocis a uvedom si ze je to este ozaj krpec. A precitaj si knihu, kazde dieta ma mat svoje hranice, docitas sa, ze vsetko to co robi je normalne 😀 My mame velke stastie, ze byvame v dome, nas by susedia vypalili 😀
Preboha neverim co citam,moja ty hned v utorok rano utekaj hladat odbornu pomoc !
Este ma nieco napada. Mojka, skusila si ist k homeopatovi? Je mozne, ze ma cele telicko zasvinene tazkymi kovmi a to mu nepomaha na psychiku.
@moon1979, nesuhlasim! Ten vek je tam velmi dolezity. Asidoma nemate taky vzdor. A mat denno denne cirkusy od dietata, ver tomu, ze ani ty sa neovladnes. Ja som bola u psychiatra, nech mi da lieky, nech ma aspon na 3 dni daju na psychiatriu, ze som sa zblaznila z malej, a zial bohu nic sa nekonalo. Sam uznal, ze to co mame doma, nie je jednoduche, ze sme mali malej dat lieky na spanie a ze sme mali problem v komunikacii, nevedela hovorit, tak robila to co ten chlapcek a nadalej su cirkusy. Skoda, ze nie je v skolke, ten vecer by sme nejak prezili. Precitaaj si nieco o vzdore a pochopis, ze dieta v obdobi vzdoru nemoze byt zrkadlom rodicov. U nas v rodine sa o zem nikto nehadzal nikdy. Alebo mas pocit, ze ja som si trieskala hlavu a dcera to po mne opakovala? Ze som plula a hryzla? Teraz ma najnovsie, ked jej niekto nieco neodvoli, ze mu povie, nelubim ta. Toto od nas nikdy v zivote nepocula, nikdy! Hadzanie o zem odkukala od kamosky, trieskanie hlavy od nikoho. Je to o temperamente dietata, aj ja aj muz sme temperamentni, no nikdy sme sa nehadali, nekricali po sebe a kym mala nezacala mat zachvaty vzdoru, vsetko bolo super. Na jednom webe som citala o vzdore. Pisala tam psychologicka, kazdy jej v praci hovoril, ze aka je trpezliva, uzasna...... chodili sa k nej radit rodicia, co mali deti v obd. vzdoru. No ona si nevedela radit so svojim vzdorovitym synom. Teoriu ovladala, mala aj prax, no tiez jej doma nervy vreli.
napíšem moju skúsenosť-prvé dieťa nervozne,zamraučané,furt čosi nedobre bolo- ja,mama ,som bola nervozna zo svokry aj iných vecí v manželstve...druhé dieťa anjelik-ja,mama, v pohode,veci s mm sa vyriešili,svokra vážne ochorela=skrotla...tretie dieťa superanjelik- ja ,mama,total v pohode,užívanie si teh.a MD,svokra v nebi,mm ako víno /čím starší,tým lepší/...mne sa potvrdilo 3x- aká matka,taká Katka....
@majulino suhlasim snazorom ze by si sa mozno mohla ist "zresetovat" a oddychnut si od maleho, napriklad par dni po sebe cele poobedie...nechaj ho pre zmenu oteckovi alebo niekomu inemu. mozno ze aj dieta moze mat ponorkovu chorobu, viem velmi laicky povedane, ale mozno ked bude dlhsie bez teba zacnes mu chybat, resp. ukludni sa. ale poviem ti ze uz sa bojim co caka za par mesiacov mna. 😒
@katka1981
nepochopila si môj príspevok ... ak si prečítaš všetky príspevky ktoré som sem pridala možno pochopíš ... nielen posledný ...
aj moje dieťa prešlo a ešte prechádza obdobím vzdoru, aj ked to už viac - menej máme za sebou, ale zato máva "svoj deň", ale treba to riešiť tak, aby nedochádzalo k zlyhaniu rodiča systémom, že vyplieskam dieťa alebo na neho budem ručať ako nepríčetná ... alebo to považuješ za normálne? lebo ja nie ... ešte viacej len vyburcuješ dieťa a o to horšie ...
vždy sa snažím ak "začne" nenechať to vygradovať do stavu, kedy bude nezvládnutelný ... jednoducho musí zapracovať fantázia a veľmi rýchlo mu odpútam pozornosť na niečo iné ... niekedy je to ťažšie niekedy ľahšie, ale snažím sa urobiť maximum preto, aby som situáciu nenechala vyhrotiť do nepríčetna ... boli situácie, kedy objímanie bolo zbytočné, dokonca ani zvýšenie hlasu, ale zaručene na neho zabralo, keď som sa zdvihla a odišla ... v momente letel za mnou s plačom ... a potom sa upokojil a až potom zabralo objatie ...
jednoducho matka musí vedieť a vycítiť, čo má urobiť a ako sa zachovať, ale jednoducho ma nikto nepresvedčí o tom, že vrieskať ako zmyslov zbavená má pozitívny efekt na dieťa ...
Ak mas zaujem a cas o nejsku literaturu, mna dost oslovila kniha 10 darov pre moje deti, je to o tom co vsetci vieme, ale casto zabudame...moze byt aj vo faze vzdoru, mozno len reaguje po svojom a snazi sa ukazat svoj nazor na vec, aj ked svojsky. on mozno sam nevie co sa s nim deje a je zmateny sam zo seba. Dat pozor nech si neublizi a inym a ostatne v amoku neriesit. to pritisnutie dietata v kritickej situacii by malo fungovat, mozno aj dohovor ked sa ukludni, vela sil a trpezlivosti. Ked nic nepomoze, skus aj psychologa, mozno ti povie nieco podobne ale odbornejsie.
@moon1979, s tymto s tebou plne suhlasim, ale nesuhlasim ze dieta je zrkadlom rodicov ci uz v 1 roku alebo ked ma 5. S tym nesuhlasim. A u nas sa tiez jaci, lebo su chvile kedy nepomoze prosit, cakat, motivovat, nic az poriadne navrieskat. Ale fakt je, ze sme s tym zacali ovela neskor. A ozaj dieta si zvykne a potom vypne usi. Aj dnes sme isli prec, volam nech pride ale v klude, nakoniec som za nou prisla, ona usi vypnute, som sa jej chytila, ze ju volam, ze ideme a v pohode bez cirkusu, cista nahoda 😀
@katka1981 teraz som si prečítala o tvojej dcérke,jej správanie má svoju príčinu a ak ju psychologička nenašla,tak hľadaj inú psychologičku....moja prvá dcéra tá s tým nervoznym "základom" bola vo veku 3-4r. stále zarevaná,nespokojná,nervná....našla som najlepšiu ps. v našom meste,nebudem dlho o tom vyšetrovaní písať,ale ona našla pravú príčinu dcérinho správania,ktorú ja by som nebola nikdy našla,príčina sa odstránila a dieťa sa zlepšilo o 90%....= znormálnilo sa

@wendy62 keby zaberalo odchadzanie do inej izby alebo nono ciignorovanie buchania si hlavicky tak tu nepisem 😒 prepac ze tak zhurta 6 mesiacov mu to ukazujem preto ze tym buchanim hlavicky ma vzadu na hlavicke jazvu po 3 stehoch a v jednom kuse modrinu na cielku a ked odidem tak si ublizuje je to bludny kruh to stipanie... lus rozhadzovanie jedla mi nevadi to len aby som riblizizla situaciu ( to s jedlom mi prekaza ked si ho vyleje vysype na hlavu
@veronika426
@bojovnicka ak odidem od neho nech sa ukludni je to potom horsie neprichadza do uvahy ani postielka je drevena a na nej si roztal peru bojim sa ze si raz aj zubky vybije