Som na pokraji nervového zrútenia a dôvodom je dieťa
asi sa zhrozite z toho co Vam tu teraz napisem no ide ma rozdrapit od zlosti mam pocit ze moj syn mi robi iba napriek vsetko 😠 . nerespektuje ma nepomaha krik bitka ani lac dokonca ani vyhrazky typu odidem a uz sa nevratim(nepotrebujem radu ze to nemam hovorit ja to viem no uz som na konci so silami) mam pocit ze ponom v jednom kuse iba vrieskam a bijem ho po zadku (a to ma 20 mesiacov necelych) pisti po mne otrieskava si hlavicku rozhadzuje jedlo olieva sa vodou vyhadzuje mi oblecenie taha na seba susiak kope ma stipe a hryzie( poviete si totalne nezvladnuta vychova ale to mi robi posledne 2 tyzdne ) nikdy sme ho nerozmaznavali ani mu nic extra edovolovali a ani nezakazovali ale co uz on vystraja posledne dni je hroza nieco sa mu nepaci zacne rumazgat skace z postele ( synovec 15 mesacny si takto zlomil zapastie) a ja som z toho na nervy vrieskam po nom tak co mi bola suseda zo 4 / povedat nech budem ticsie ze jej deti spia a ja byvam na 7p niekedy mam fakt chut odist lebo si myslim ze bezomna mu bude lepsie 😢 akonahle pride mm z prace je to zlate dieta akokeby vymeneny nic nevystraja nerumazganezlosti nerobi neplechu... som vari ja ta zla?
@majulino, ak su aj rozpravky spustacom, TV by som nezapla. Aspon tuto mozes eliminovat. A co sa tyka tych jeho prejavov ked ma niekto uraz, skus ho naucit aby to tlmocil inak. Neviem ci je toho schopny, nie som pedagog ani psycholog, ale skus najst obrazok, kde ma clovek uraz a skus jeho recou povedat, ze chlapeck ma bibo a to miesto kde ma trebars obvaz aby si hladil. A nie trieskal. Skusaj to, ajked to nevyjde hned. Alebo si zalep prst a povedz nmu, ze mas au aby ti to pofukal. Ukaz mu ze to co robi je zle, ze tak si urobi bibo aj on, ale ze ked to pohladi, pofuka, ze sa to skor zahoji, nejak formou hry a toto by som sa spytala aj psyhologicky, aj na nete urcite najdes fora, kde sa nato mozes spytat odbornika. Ak mu vadi ze je suseda inak oblecena, no neviem ci az do takej miery moze byt vzdor, tazko povedat, ale autizmus a ine poruchy sa diagnostikuju neskor. Mozno je v poriadku, je to tazke v kazdom pripade.
@vejula hi hi no spekulant 🙂 ja dufam ze ich to prejde. treba ich co najmenej drazdit, aby nemali traumy do zivota, ale urcite to prejde. lebo vidim, ze niektore veci co robil napr. pred mesiacom tak uz ho to preslo, ale zas prichadzaju nove. to asi oni potrebuju prejst vsetkym a nabrat skusenosti 🙂 napr ta voda kedysi ho strasne bavila, to by bol schopny aj hodinu si pustat a prelievat v umyvadle, ale teraz uz az tak ne. najnovsia zabava je ze co najviac drobnych veci vysypat na zem, kocky, lego, slamky, ceruzky, no proste vsetko co sa da, a vezme auto alebo odrazadlo a jazdi po tom... aj vonku najradsej cez hrboly, sneh, mlaky..... Neviem sa dockat dalsieho vyvojoveho stadia 😝
uz nech je jar a teplo 🙂 lebo par krat sa stalo, ze sme skoncili v prvej mlake za domom a mohli sme sa ist rovno prezliect ☹
@majulino nemusis sa mi ospravedlnovat, ja som nemyslela, ze si vymyslas, len aby si nezatvarala oci pred tym, ze ako sa chova maly a ako reagujes ty, ma suvislost.. netvrdim, ze je to tvoja vina, aky je, ale ze ked nervacis, tak to situaciu len zhorsuje.. ja viem, ze je tazke udrzat sa v klude, ked mas narocne dieta, ale proste je to tak a treba sa o to snazit.. podla toho, co pises, mas citliveho chlapca a tak to treba brat, neocakavat, ze nebude reagovat, ako reaguje, on je taky a iny nebude.. ocd, pokial viem, sa nededi, dedi sa prave ta 'citliva' povaha a ked clovek, ci uz dospely alebo dieta, je dlho v nevyhovujucom prostredi a je k nemu pristupovane tak, ze ho to stresuje, tak sa ocd moze rozvinut..
tazko je poradit, ze co robit v tych konkretnych situaciach, ked maleho nieco rozrusi, lebo zakazdym to moze byt nieco ine, co ho ukludni, to uz musis iba ty skusat, co na neho zaberie, ale podla mna najdolezitejsie je to, aby si to brala s kludom.. my, rodicia, sa castokrat rozculujeme nad uplnymi hovadinami, ze ked sa zamyslis, co take strasne vlastne dieta spravilo, tak zistis, ze ani nic .. ze sa poleje, ze sa zaspini, ze nieco znici, no boze.. moja mala uz pokreslila fixkami a farbickami polovicu domacnosti, steny, dlazku, nabytok, vanu, saty 😀 , ked tu bola navsteva, len na mna pozerali, ze ci jej to dovolim.. no dovolim a co, ved z toho vyrastie a vsetko sa vycisti, mne to zily netrha.. jasne, ze ked si ublizuje, tak to nemozes nechat tak, ale aj to sa da naucit brat s vacsim kludom, proste zobrat dieta, zabranit mu v tom, aby sa buchalo, ale nehysacit, ze co robi, preco to robi, co mu preboha je.. dieta to vyciti a je to potom este horsie.. aj situacie s ostatnymi ludmi su narocne, lebo sme nauceni, ze musime byt slusni, dieta musi byt slusne a tak sa snazime zachovat dekorum a berieme ohlady na cudzich ludi na ukor vlastneho dietata.. no uz som sa nejak rozpisala
@majulino ahoj, nejdem tu pisat, co sa ma a co sa nema, som tiez mama a mam dve deti, druhe ma 3 roky a je strasne ziva a aj sikovna, no tiez musim po nej kricat a tiez hlavne,ked robi nieco cim si moze ublizit...myslim,ze potrebujeme relax...no ona bezomna nehce byt, ani s tatinkom a kedze mame aj drruhu dcerku, tak nikdy nemam sancu vypnut, bud som s jednou alebo druhou...tiez sa trapim tym kricanim, uz som si xkrat povedala, ze nebudem, ale nedari sa mi....potrebujes len povzbudit a neviet, ze nas je tu takych vela, co maju rovnake starosti
velmi dobre ta chapem, mam dve dcerky a niekedy som z toho fakt na nervy, a ako pises ked pride manzel su kludne, asi tu nervozitu na ne prenasam, skus si ho nevsimat ked vystraja, nech vidì ze s tebou nepohne a rozpravat na neho potichu, aby musel byt ticho, aby ta pocul... je este maly, fisicke tresty nepomozu... ono to prejde, hlavu hore 🙂
Mne sa lahko radi, tazsie je to urobit, ale ja by som ho dala raz za cas "prec".. podla mna 100% starostlivost a pritomnost pri dietati je viac na skodu ako na osoh (a ukamenujte ma teraz :P )... nevyhrazat sa, ani nic.. ja malu vyhresim, dostane aj po zadku, najlepsie pomoze ked spadne a ublizi si.. a ja ju miesto lutovania napomeniem, ze sme jej 100x povedali, ze to a to nesmie lebo si ublizi... takto prestala lozit po stolickach, skriniach a stoloch a nehadze sa o zem ked jej to pripomeniem ale zlezie dole... Este to tak aby som sa ja chodila niekde vyplakavat, bude posluchat a hotovo.. osvedlcilo sa mi, ze ked je v inom kolektive nedovoli si to co doma, ani pri mne si nedovoli to co pri ockovi napriklad, ktory si necha skakat aj po hlave.. jasne ked sa chce hrat s kockami a nie si kreslit, nezmozem nic, ale ked niekoho zacne bit to je ina vec. Nejake hranice musia byt, musi sa naucit hrat sama, naucila sa, prehra sa mi hodinu-dve sama s hrackami, so svojimi vecami si moze robit co chce, do skrin ist nemoze, do kupelne a pod tiez nie... spalen zamkynam... ked sa ide obliat niecim alebo daco sa chysta vyparatit zvresknem na nu nie a neurobi to....
Uz sa aj s kamoskou prestala otlkat, aj starke prestala capat, lebo som od nej vzdy chcela aby povedala prepac a pohladkala ich, lebo toto si nesmie dovolit, inak sme normalne odisli s tym ze je zla.... ked velmi vzdorovala niekedy v decembri naposledy a zacala sa hadzat a vrieskat tak som ju nasilu dala do ohradky a nechala ju tam nech sa "vyburi"... zaujimave ze o 5 minut si v klude citala knizku a nic jej nebolo... tomu ze deti nechapu co od nich po 50.krat chceme neverim ani nahodou.. ked jej poviem ze ideme jest alebo ide cokolada, tomu rozumie, cize bude rozumiet aj tomu ze jej poviem, ze nesmie vyhadzovat veci zo skrine ;) Este mame problem trosku pri obliekani, ale zase nik nie je dokonaly 🙂) Ale ja mam tu vyhodu, ze mam "ukecane" dieta co viditelne chape co kto rozprava... mozno inde by to neslo...
@reanda Dovolim si s tebou nesuhlasiť. OCD sa dedí. Viem to priamo od psychiatra, je to druha najčastejšia porucha - hned po chorobnych depresiach. A nejde tu len o nejaké zlé prostredie. JE to fyziologicka zaležitosť - proste mozog nefunguje tak ako by mal. Je tam chyba v nejakych prepojeniach, preto ma človek take stavy ake ma Toto je už preštudované, takže teorie o tom, že OCD je len ziskane z prostredia je absolutna hluposť.
@reanda toto je velmi individualne, a nemusi to nič spustiť, môže to prisť len tak. To maš napríklad ako so schizofreniou, tu tiež nemusí spustiť nič, proste môže sa to začať prejavovať, bez nejakeho spušťača, ale su tiež pripady, kedy schizofreniu vyvola až užitie nejakej drogy alebo fajnčenie travy... Ta predispozicia tam jev oboch pripadoch, len niekedy netreba spušťač a niekedy sa to bez toho spušťača nemusi prejaviť
No tak ked my máme vzdorovite chvilky tak čím je malí horší tým som ja milsia je to ťažké ale funguje to.ked vidí kričať teba bude aj on tiež sa niekedy ukludnujem rátam do 10 kým má neprejde zlosť a potom zakročiť v klude
@reanda NO VIEš, ale to sa da povedať o každej jednej chorobe toto. PRetože psychicka porucha, teda aj ocd ma tiež fyziologicky pôvod ako aj nie psychicke choroby. Za toto sa už ale matka viniť nemôže. To by sme ju potom mohli viniť aj za to ked dieťa dostane rakovinu. JE to niečo podobné. Tiež tam väčšinou je len predispozicia.
@traktor dakujem za tvoje slova.... mna sa tiez velmi dotkli slova od @sofia2008....
@majulino ahoj,mozno to tu uz niekto pisal, necitala som to tu cele... ale ja som to robila tak,ze som malemu urcila miesto kde sa mohol bezbepcne vyzurit ked potreboval, a nenadavala som mu za to.proste som mu urobila z perin a matracu taky roh v miestnosti kde sa mohol vyzurit vykusat vankuse a podobne.potom ked sa ukludnil,sam prisiel za mnou,ako keby sa hambil a akokeby sa chcel nejakym sposobom ospravedlnit..vobec som to nekomentovala a pokracovala som tam kde sme skoncili.deticky to maju tazke, aj oni maju svoje dni,treba im ukazat ze ich aj respektujeme,nie len karhame.ver mi ze som to mala o dost horsie a trvalo to skoro rok a pol.teraz uz je to ok.tiez som si presla vselijakymi metodami,od kludneho vysvetlovania cez odputavanie pozornosti az po strasny krik a sem tam capnutie po zadku.nic nefungovalo.bola som od neho dobita,dokusana,mala som dotrhane oblecenie,vysklbane vlasy a poniceny nabytok a hracky. nic nepomahalo,treba mu dat priestor ked sa potrebuje vyzurit.ale ak to robi vyslovene tebe napriek, tak to treba ignorovat,ked nebude obecenstvo,nebude ani divadlo.drzim palce a dufam ze to zvladnete s pevnymi nervami 🙂
@1ingrida1 ahoj dakujem ti za radu este mi tu nikto nepisal take no zial nejde o to ze bije mna ale otrieskava si halvicku a tie rohy na vyzurenie nam nikdy nezaberali dokonca si kludne z neho odisiet (mal akokeby stan a tam vankusiky a paplonik) a hladal nieco tvrdsie to je aj hlavny dovod preco ho nemozem nechat sameho a ja ist do inej izby ako mi radili maminky on si proste najde nieco ine nebezpecnejsie ak si mysli ze si ju obuchava malo a uz je to potom horsie 😠 asi to fakt musi prejst samo
@majulino v tom pripade treba zistit pricinu.nam odbornicka na autizmus poradila taky dennik.vzdy ked to zacne robit,v momente zapisuj,co tomu predchadzalo, teda v akej situacii sa to stalo,co presne robil,akym sposobom si ublizoval a ako dlho to trvalo.ma to byt tabulka,nie sloh.takto to budes zapisovat nejake dva tyzdne, a ked si to potom pozries,mala by si prist na to,co konkretne ho rozrusuje.ci su to nejake potreby, alebo je to nieco co ho nastvalo,comu nerozumel,alebo si nerozumela ty jemu.pomoze ti to pochopit jeho spravanie.a naucis sa takymto situaciam predchadzat.ja tymto netvrdim ze tvoje dieta trpi autizmom alebo niecim podobnym.nakoniec sa zistilo ze ani moje dieta tym netrpi.ale su to praktiky ktore vam obom naozaj pomozu, a je jedno ci ma nejaku poruchu alebo nie.my sme sa z toho dostala prave vdaka roznym pravidlam ktore sa pouzivaju pri vychove autistickych deti
@1ingrida1 to robim v podstate su to malichernosti nieco co sa jemu nepaci(tricko susedy pustena hudba zasvietene svetlo) alebo nieco o com si mysli ze sa inemu ubblizuje( spadne zvieratko babatko ide na bicykli alebo niekto beha... co chce mu roumiem a ak nie tak si tapne po cele da mi ruku a ide mi ukazat 😀
@majulino tie dovody ktore uvadzas, ze to robi ked sa mu nepaci,napr tricko susedy a pustena hudba... to mozu byt farby,zvuky,vnemy ktore ho rusia. to nie su malichernosti, treba s nim zajst k odbornikovi. nezda sa mi bezne, ze by deti takto prudko reagovali na taketo vnemy. ty tomu nerozumies,ale jemu to moze naozaj sposobovat nejake tazkosti v pripade ze by bol napr autisticky. nemusi byt autisticky,ale nic za to nedas, ked zajdes k odbornikovi, to nie je hanba, ani pre teba ani pre to dieta.treba naozaj zistit ci nema tvoje dieta nejaku poruchu, pretoze ak ma, tak mu nebudes vedet pomoct,pokial nebudes vediet co mas robit.a v tom ti poradi ten odbornik.
no taketo nieco sa vysetrenim nezistujei.to sa robi diferencialna diagnostika a povjem ti ze to trva aj mesiace.je to o pozorovani dietata,jeho navykov, jeho spravania v situaciach ,simulovanie situacii a podobne.to by ma zaujmalo u akeho odbornika ste boli a co to bolo za vysetrenie.
@majulino vysteľ postielku vankusikmi, nejak ich tam poviaz aby v pripade trucu si ho tam mohla dat bez toho aby si neublizil. Vies co by si mohla vyskusat? Ked bude mat znovu zachvat, silno ho obijmi a skus ho ukludnit..urcite sa bude vzpierat, ale nedaj sa..a potom vymsli nieco aby si zaujala jeho pozornost nech nemysli na to co sa dialo...nie odmeny a podplacania..ale ze by ste mohli nieco pekne vyrobit, uvarit, niekam zájst, alebo mu len povedz rozprávočku. Bude ta to stáť vela síl, no horsie to urcite nebude 🙂
Asi nemam cas citat vsetky prispevky. Ale ma napadlo, ze ono to sebaposkodzovanie nie je v poriadku. Vobec nemusi byt chyba na Tvojej strane. Ja som poznala chlapca, co si trieskal hlavu o zem. Prakticky sa tomu nedalo zabranit a predist. Nerozmyslala si o tom, ze by si vyhladala odbornu pomoc? Niekoho ineho ako mamicku, co pozna svoje dve - tri deti... Ja by som Ti mohla vrelo odporucit vcasnu diagnostiku na kramaroch v Bratislave Pracovali tam spolu liecebna pedagogicka a logopedka. Neviem odkial si, ak by si sa tam nevedela dostat, tak Ti mozno poradia nieco blizsie. Ja som s nimi kedysi bola v kontakte. Bolo to uz davno, ale robili dobru robotu. Kontakt som nasla tu http://www.zzz.sk/?profil=5290. Ak este funguju ako funggovali (lebo v dnesnych casoch si clovek nemoze byt nikdy isty) Pani Olga Matuskova je velmi mila pani, moze sa na maleho pozriet, spravi mu zakladnu diagnostiku, povie Ti, ci je vsetko tak ako ma a pomoze Ti s tym, na com sa zhodnete, ze treba pomoct. Ci uz to bude vas vztah, komunikacia... proste liecebacka. Zamera sa na to, co potrebujete...
@majulino skus zohnat knižku Malý tyran
mne osobne velmi velmi pomohla- prežívala som niečo podobné, ako ty, ale netrieskal si hlavu..
naučila som sa s laskou stanovovat hranice a všetko sa zlepšilo 🙂
pripadne skus najst odbornu pomoc...nech maleho pozie psycholog, alebo neurolog..
velmi ti držím palce
@majulino moj maly je presne taky isty ako by si to napisala o nom ale odmalicka stale place a pisti aj ja by som rada vedela preco ? nebijem ho nekricim ponom vsetko mu vysvetlujem v klude v pokoji ale on si neda este viac je horsi a horsi presne ako ste pisali hadze sa vsetko rozhadzuje do vsetkeho mi kope a to ma len 17 m ja uz tiez som na nervy pomaly vybavujem Pezinok kde je chyba ? mam mu fukat praskovy cuker do zadku aby bol lepsi no neviem :(

@olivex vieš u nas je to praveže, tak, že čim ho viac na niečo pripravujem a privadzam na to pozornosť, tym je to horšie, tym viac sa na to začne sustrediť, začne špekulovať a prekombinovavať tak, že nakoniec chudačik ani sam nevie čo chce. Ale naši drobci maju toho skutočne vela spoločného. Môj to ma tiež tak s pračkou, niekedy som v takom pomykove, či sa ho spytať či chce zapnuť pračku. Lebo ked ju zapnem občas si to nevšimne ale niekedy začne tak vyvadzať že až. Ale zas niekedy ked sa ho popredu spytam či chce zapnuť pračku povie že nie, ale ked ju potom zapnem ja tak začne vrieskať, že on ju chcel zapnuť. A tym, že som na to ešte upriamila pozornosť tak je to o to horšie. Takže občas ani z voza ani na voz, skutočne 😅