Som úplne iný človek. Čo sa mi stalo?
Zienky pomoc, neviem co sa mi stalo a ako sa mi to stalo, ale je zo mna uplne iny clovek. Vzdy som bola usmiata, pozitivne mysliaca, okolie ma malo rado, pohodacka, ktora milovala cely svet. Vydala som sa, narodil sa mi krasny syn, a zrazy som si uvedomila, ze vobec nie som sama sebou. Stal sa zo mna nervak, ktory si vsetko berie k srdcu, neviem sa uz tesit, neviem byt mila, vsetko ma hned vytoci, som prchka, taka blba temperamentna povaha. No nebola som taka vzdy. Vcera som pozerala film, urcite ho poznate, Nikolas Cage tam daruje pol vyhry casnicke. Chcela by som byt ako ta casnicka, zial som skor ako jeho hrozna zena Muriel. Uvedomujem si to, chcem to zmenit, no neviem ako. Neviete o nejakej literature, ktora by mi otvorila oci? Mam precitane asi vsetko o pozitivnom mysleni, ale neviem to uviest do praxe. Chcela by som byt ako pred tehotenstvom. No od porodu som frigidna nervacka. Myslim, ze aj kuz lutuje co za harpiu si vzal. Myslela som si, ze to su hormony, ale maly ma 16 mesiacov a nic sa nezmenilo som bezradna.
Dalsi problem, ktory vyplynie neskor casom... zena robi vsetko sama a potom po case ocakava, ze chlap bude robit veci okolo deti... no nebude, kedze bol od zaciatku vyluceny zo starostlivosti... moj chlap ma do dokonalosti teda riadne daleko, ale v podstate od narodenia kupe malu on. Ja zatial pochystam periny a potom ju utieram a kremujem... ked dojde zd roboty, viem, ze je unaveny, ale mala mu nedovoli moc oddychovat... v zime este len otvoril dvere, uz mi kyvala papa a posielala pusu a jeho tahala za ruku a vykrikovala masa masa a isli kukat masu... teraz zase chodia vonku na hojdacky, lebo ja s nou sama nezajdem kvoli tehu... uz sa tesim, ked budeme chodit vsetci 4 spolu...
A vacsinou v piatok ich necham samych a idem do obchodu alebo im dam zoznam a idu oni dvaja...
@guiseppinka
Moj manzel pomaha, vie popratat, kupe maleho, ide s nim sem tam von, ale ja vtedy varim, upratujem, atd.... Ak upratuje on, som s malym. Toto musim zmenit
@limetka69 zaujala ma tvoja "otazka", ziadost o pomoc 🙂 v prvom rade si uz urobila jeden velky krok a to ze si si to uvedomila a chces to zmenit! to je skvele! Baby ti tu uz vela poradili co robit, ja to zhrniem takto:
1) nechci byt harpiou!! znici ti to manzelstvo a mozno aj zivot. spomen si na to vzdy ked chytis nerva (ako vcera vecer) mozno si sa len zle vyjadrila, mozno aj on mal zly den.... zial ty ho poznas najlepsie, tak si skuste vyhradit aj chvilku pre vas 2 ked maly zaspi... mozno len na to, aby si sa ho opytala aky mal on den. Tvoj zaujem moze v nom vzbudit jeho zaujem o teba....
2) chce to vela prace - najskor na sebe, aby sa snazila ovladat a vedela si uvedomit malickosti a tesila sa z nich.... tie tvoria nas den... no a tiez rozhodnut sa, ze uz nebudem vrcat, (nervozna mama nervozne dieta, spokojna mama spokojne dieta 🙂 ) to ti uz pisali.... spracuj to rozhodnutie v sebe a drz sa ho, ked zlyhas a vybuchnes, tak nic, to sa stane, obcas sa treba vyventilovat, ale drz sa svojho ciela....
3) nebud dokonala, bud sama sebou, obcas neuprac a vyjdi si von, urcite si najdi nejaku svoju aktivitku, mozno to co si robila kym si nemala maleho a tes sa z nej..... a v neposlednom rade, mysli na to, za co vsetko mozes byt vdacna.... ked pridu problemy, choroby, trapenia... moze sa ti zdat toto banalne.... vobec nezlahcujem tvoje pocity, to nie, naopak.... len chcem pripomenut ze je to v tebe a na tvojom rozhodnuti .... neuraz sa, ale mozno by ti mohlo aj ist sa porozpravat s nejakym psychologom, vie mat nestranny pohlad a mozno ti pomoze zorientovat sa v sebe, a urcite skus vitaminove doplnky ako pisali baby vyssie, mozno to by aj tym.... no a ked si chces ulavit, alebo zanadavat na manzela, kludne napis IP 😝 drz sa!!!!
@limetka69 Ved rychlo poupratujte/navarte spolu, da sa to aj popri dietati, vtedy ste nan obidvaja a šup von tiez spolu, ako rodina....nie je dobre, aby ste cas urceny na spolocne stravenie zabijali kazdy zvlast. Tiez sme to takto davnejsie mali zavedene a nie je to dobry napad, lebo sme vlastne neexistovali ako rodina, specialne cez vikendy....no vela sa u nas pocas 6 rokov MD/RD zmenilo....a tiez som si presla vybuchmi hnevu, zmenami nalad, atd....materska a rodicovska dovolenka vie byt pre niektore maminky naozaj pekelne obdobie....ale zmena nastala, akonahle som zacala riesit samu seba, lebo u nas to uz vrcholilo k rozvodu - od manzela som dostala jasne ultimatum a vtedy som sa "zobudila" a verim, ze aj zmenila k lepsiemu....takze uz prestali existovat vecne vyhovorky a prisiel okamzitý skorsi nastup do prace, deti v jasliach/skolke, davno vysnivany jazykovy kurz pre radost a pravidelne cvicenie....a priznam sa, odvtedy ma vobec netrapi, co sa doma deje, lebo viem, ze je o deti dobre postarane a preto si doslova uzivam kazdu takto stravenu chvilku.....ved aj maminky sa MUSIA vyventilovat, casu je malo a je vzacny, netreba byt len otrokom vlastnych deti a domacnosti.
@katrin21 to vystihla presne ( vyhorenie ), ja mám tiež to isté...len s tým že nemám vôbec na seba čas, ani chvílku( ani ku doktorovi , nič) nemôžem mať v klude ..ani fitko, prechcádzka bike, nákup,proste nič vkuse len okolo deciek a bytu a chlapa lietam:(Tiež to ťažko znášam a presne som takáto výbušná, nervózna .
musim si tuto temu este raz a v klude precitat, aby som si osvojila vsetky pre mna pouzitelne tipy 😀 lebo tiez mam v poslednej dobe pocit, ze len vybuchujem, nervacim... a v podstate ani asi nie je preco, len ma vsetko vytaca... a teraz zistujem, ze preco - absolutne pre seba nemam cas, 2 male deti, muz je bud v praci alebo na stavbe nasho domu, mamina robi od rana do vecera, svokra obe deti naraz nevezme von... no na slucku niekedy, tiez si stale hovorim, ze som rada, ze su deticky zdrave, ze su "zive", ze si musim uzivat tu "dovolenku", lebo potom uz budem len robit a robit, ale aj tak sa caso nezdrzim a hucim kvoli asi blbostiam ☹
@limetka69 nas maly pojde od septembra do skolky a ja rozmyslam, ze malu budem davat aspon na par hodin (napr. 2x2hodiny) do tyzdna do sukromnych jasliciek, nech trochu pookrejem a snad budem pohodovejsia... jedine sa bojim, ze budu furt chori a to si potom figu oddychnem 😀
Ahoj, uz som dlho som ta tu nevidela. Tvoj maly uz maly 16 mesiacov, to je jake super, sak to je uz velky chalan, myslim v porovnani s tym babatkom, co som tu videla naposledy. Nebude to tym, ze si sama v novom meste, ze tam, kde teraz byvate, nemas priatelov a rodinu? Comu sa venujes vo volnom cas? PO veceroch alebo ak mas strazenie k malemu? Ja som od polroka malej chodievala cvicit a von. Ale fakt zo zalezi na tom, ako si to nastavite s partnerom.
A co susedia? Zlepsilo sa to, lebo to tiez prispieva k celkovej pohode.
Ak chces napis IP.
P.S. Ten film s N.Cage som nevidela, oplati sa pozriet?
@lussy211 @katrin21 @zabina27 nezabite ma zienky, ja deti este nemam, ale vidim kamosky okolo seba, ktore si bud nerobia tak tazku hlavu z toho ci je vsetko vypulirovane, alebo to jednoducho zvladaju s tym, ze su na to tak nastavane, ze su stastne ze maju deti a to im staci.... tak ja si myslim, ze je to ozaj o tom, ako sa zena citi a ako prijima veci a ako sa nastavi.... ze sa to da zariadit ked sa chce.....
@zuzicka122 ano, ved jasne, ani ja nie som taaka, ze sa poskladam, aby bolo doma jak vo vyklade.. zijem tu a upratujem podla potreby, ked mam chut, radsej si vylozim nohy a lehnim na terase na slniecko, ako pulirovat od rana do vecera vsetko.. myslim, ze mame tak normalne , ale urcite nie som typ, co nemoze mat ani pohar na linke polozeny, inak nezaspi :D
@tulipan2627 takto fungujeme stale, asi mame aj ponorkovu nemoc zo seba. Potrebujem cas na seba, utriedit si myslienky a asi ist aj od nich aby mi chybali,
@zabina27 aj ja ju citam pomaly a viackrat, film sa oplati videt, vola sa to sa moze stat kazdemu.
@zuzicka122 doma mi vybuchuje bomba kazdy den, to vobec neriesim, zistila som ze nemam oporu v muzovi, keby som mala, zvladala by som toho viac
@trdelnik234 to o filme malo byt pre teba, fitko a aktivity za peniaze nepripadaju v uvahy kym nepojdem do prace, susedia sa skludnili, neperu, je to aj o priateloch, ale nie zvelkej miery, lebo som aj mimo domu, vtedy je fajn, ale jak pridem k mojmu super muzovi zas som nervozna, nemozem ho vystat, uvrdomila som si to az po zalozeni twjto temy, ze na mna sere a ze mi to vasi
@zuzicka122 obávam sa že keby si napr v mojej koži by si mala čo hovoriť o tom že keď sa chce tak sa dá...nie nedá.A to som človek ktorý možnosti hľadá a nevyhovára sa.Ale hodne záleží aj od chlapa a jeho práce .
@lussy211 môže byť súhlasím! Ja som povedala svoj názor a môžem sa mýliť. Ale nedá sa porozprávať s mužom. Niektorej by padlo vhod aspoň hodinku dve týždenne mať pre seba a to by mohol chlap dať,nie?
@lussy211 Pozri sa, vždy sa to dá zariadiť. Ja mám 3 deti, z toho 2 sú ZTP, manžel robí 12tky každý den, príde domov o 19:00hod večer. Moja matka ani svokra nie sú ochotné mi deti postrážiť. Sestra má 4 deti, najmladšie ťažko zdravotne postihnuté a ešte aj chodí do práce. Napriek tomu si vždy nájdem čas na seba, malého 1,5ročného mám naučeného večer spať o 19:00 a vtedy mi začína leháro, neupratujem, relaxujem. Varenie a upratovanie riešim spolu s malým počas dna. Existujú aj kamarátky alebo opatrovateľky, určite sa to dá nejak zariadiť. Každá mama potrebuje čas aj na seba a je to len pre dobro celej rodiny.
@limetka69 Nebuď na seba príliš prísna. Nemusíš sa zmestiť do nejakej šablóny super ženy a matky. Ak niekedy zlyháš, nakričíš na malého, alebo na manžela, ospravedlň sa a potom si to odpusti. Odmietni všetky pocity zlyhania. Čím viac máš pocit, že zlyhávaš a nezvládaš to, tým ťažšie to zvládneš. Stále si povedz, že sa snažíš robiť veci najlepšie, ako vieš. Byť mamou je niekedy proste fuška.
Určite je dobré, ak sa ti podarí nájsť si čas sama na seba a ísť niekam sama. Nie vždy je to ale reálne možné. U mňa napríklad nie je. 99% času trávim s deťmi ja. K tom u sme sa pred rokom presťahovali na dedinu a cez víkendy opravujeme dom. Proste musím prijať situáciu takú, aká je a snažiť sa o to najlepšie.
Skús pochopiť aj manžela a neodsudzuj ho, keď ťa nedokáže pochopiť. Aj pre neho je to nová životná situácia a nie je to jednoduché ani pre neho.
@zuzicka122 na niektore veci prides az ked tie deti mat budes 😉 ja sa tiez neposkladam z domacnosti, ale... ide asi o ten stereotyp, potom pride den, ked ta uz vytaca vsetko, aj deti ti idu na nervy 😀 ale proste nie je riesenie (jedine opatrovatelka za peniaze, ale to si zase rozmyslim 😀 ) u nas ako som spominala, muz ide z prace na stavbu, kde je do vecera, len nedele ma volne, ale obe deti nevezme, ok, aspon maleho vezme na dlhsie von. mamina robi, svokra sa na oboch neciti a navyse, mame akesi blbe obdobie, ze mala reve, ked pride niekto iny k nam (otuka sa, potom je dobra) ale ja neviem dat deti niekomu von, zavriet dvere a relaxovat, ked pocujem, ako reve odusu, no a maly niekedy by siel aj s certom a niekedy vyvadza podobne ako mala... no oddychuj, ked ich pocujes vrieskat 😀 tiez sa uz tesim, ze mala podrastie a bude si babky a cas straveny s niekym inym ako s maminou uzivat...
tak ako pisem, stereotyp, aj ked menis ihriska a hracky, pointa ostava. ale napr. u mna to je len par tyzdnov, maly ma 3 roky, mala bude mat rok, teraz cca mesiac dozadu prislo taketo obdobie, ked mam pocit, ze je vsetko na mne a nie je uniku 😀
@limetka69 mne velmi velmi velmi pomohla hormonalna joga. cvicim ju kazdy-kazdy druhy den, a vazne som kludnejsia, nepripustam si veci az tak k srdcu. cvicim ju doma, vecer. je to cas, ktory venujem sama sebe. dokonca su tam cviky na zvysenie libida ;)
Celkom sa teraz zacinam zaujimat o problematiku hormonov a ich fungovania.
Zacala som tiez pravidelne a vyvazene jest. a citim sa vazne o dost lepsie. normalne mam sama zo seba pocit, ze rozkvitam 🙂
@zabina27 Daj teda jedno dieťa mužovi a druhé svokre, ale naraz a ty proste len oddychuj. Malá plače, aj ked ju dáš svokre alebo mužovi von do kočíka? Teda mne osobne vždy viac pomohlo, ked mi niekto zobral von to mladšie dieťa. 3ročný by sa mal už vedieť zahrať aj sám a ty možeš trochu relaxovať.
@janickacrazy 3-rocny sa zahra, ale furt to potom nie je to, ze som sama pre seba 😀 ale skusim nabuduce, ze maleho vezme muz a malu babkovci, nech aj idu ako vyprava na ihrisko... myslim, ze by revala, respektive nedavno revala, ked ju niekto bral odo mna, ci v kociku, ci len tak na ruky, ale mozem to znova skusit, uvidime 😉
len potom prichadza dalsi level - clovek ostane bez deti a uz rozmysla, ze co skor spravit, ked je na to cas 😀 akurat sme sa aj s kamoskou minul bavili, ze ked len obcas ostaneme bez deti (a to nevieme, ci nam ich s nejakym "bobom" za 20 minut nevratia), tak sa to akosi zmysluplne vyuzit neda, lebo sa bud nahanas s robotou alebo len cakas, kedy pridu naspat a teda nevies, do akeho konicka ma zmysel sa pustit... ja sa trochu na tie jaslicky spolieham, snad nebude mala plakavat a choriet
@zabina27 No na jasle sa teda nespoliehaj, ak sa nechystáš do práce, teraz prijali taký "úžasný" zákon, že ty nemožeš dať dieťa do jaslí, pokiaľ si doma, ani do súkromných. Ked už ti tie deti niekto zoberie von, tak prácu máš vyslovene zákazanú, máš si urobiť kávu, lahnúť na gauč a relaxovať. Zapnúť telku alebo prečítať knihu, kresliť, štrikovať, dať si kúpeľ alebo čokoľvek, čo máš rada. Neboj sa, malá si zvykne, nebude večne plakať. Ked dáš staršieho do školky, bude lepšie, uvidíš.
Ja som na tom presne tak isto...okrem toho, kym som si uvedomila, ze som fakt hrozna, znova som otehotnela a buduci tyzden rodim...uvedomujem si, ze mm uz asi lutuje, ze si ma vzal, ale neviem to zatial zmenit. Pripisujem to tomu, ze sme sa u svokrovcoch zasekli dlhsie, ako sme planovali, ze tu nemame sukromie, tazke casy u mm v praci, stavba, dve tehotenstva...stale vsak verim, ze ked sa odstahujeme do vlastneho a trochu sa to vsetko upokoji, ze budem znova vesela, chapajuca, milujuca a snad aj prestanem byt frigidna 😀 len ma mrzi, ze nezijem, len prezivam a furt na daco cakam...podla mna je najdolezitejsie to, ze sme si to vobec uvedomili...😉
@janickacrazy co? o takom zakone som nepocula, my mame nedaleko sukromne jasle (ci detske opatrovatelske centrum, ci ako sa to oficialne vola), da sa tam dat dieta aj na hodinovu starostlivost, mam zname, co tak davaju, napr. 2x tyzdenne na 3 hodky, 2x na den a podobne, tak uvidim teda, co bude na jesen. ja nechcem na komplet dochadzku, len obcasne, ako som pisala, napr na 2 hodiny, alebo na doobedie, nie kazdy den...
@zabina27 No už sa to tu rozoberalo na MK, skús si dať tú tému do vyhľadávača. Neviem teda presne odkedy to platí, ale týka sa to akejkoľvek dochádzky, aj občasnej. Jedine, žeby sa im nejak podarilo obísť zákon.
@limetka69 ahoj.ja sa citim pesne ako ty. Az na to ze mam tri deti.planovanu dcerku kt. Je ale riadny neposlusny zaberak a ku tomu neplanovane dvojicky.takze hysakujem v podstate v kuse...

@limetka69 chýba ti emocionálna blízkosť s manželom. Chýba ti pocit, že ste v rodičovstve spolu. Máš pocit, že si v tom sama. Nemáš sa komu vyrozprávať, nemá ťa kto podporiť. Veľa mužov má pocit, že žena doma pri dieťati oddychuje a "dovolenkuje", ale sami by nezvládli byť s dieťaťom 24 hodín denne a neustále upokojovať potreby dieťaťa a seba dať niekde na desiatu koľaj. Pri takomto manželovi ti nezostáva nič iné ako fakt mu dať dieťa aspoň na hodinku denne a táto hodinka bude len tvoja. Okrem toho by som si budovala nejaké aktivity mimo domu, ktoré môžeš robiť aj s dieťaťom. Skús sa nastaviť do levelu: chcem si rodičovskú fakt užiť, lebo možno to už viac nezažijem.