icon

Som veľmi naviazaná na štvorročné dieťa

27. máj 2021

Co s tym robit? Drobec ma 4 roky a este nikam s manzelom sme neboli iba s nim. Par x sme skusali ale to aa nedalo mne islo srdce puknut co s nim je ☹

elisebah91
29. máj 2021

Sadni si, v klude porozmyslaj, o sebe a svojom zivote a o zivote drobca..po tom dnesku chces malu daj aj zajtra k starkym s vedomim,ze tam bude nespokojna, sediet, revať...mám 4,5 rocnu dceru a 22 mesacnu dceru a chodime k mojim rodicom spolu stale 2-3x do tyzdna...mne by samej bolo zle, nechat tam dieta s vedomim ze stale reve...a vies co? Starsia sa sama pyta, kedy moze spat u starkych...vidis? Ten vztah sa budoval POSTUPNE, a bez revov...najprv spolu, potom som ju tam nechala-odbehla som a teraz nema problem sama...ale to trvalalo 4,5 roka nie zo dna na den...

mandarinka555
29. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl To máš tak...celý deň je priviazaná, či naviazaná na dieťa...v noci upratuje....no a na muža jej čas akosi neostal, preto som aj písala, že nech si dáva bacha, aby nezačal klátiť nejakú peknú, mladú a usmievavú susedku 😝

luccija
29. máj 2021

Ides z extremu do extremu:(
Ste mi mali co poradit som si pozrela ten instagram a teraz neviem ci je lepsie skladat pradlo vertikalne ci horizontalne.Ale uz viem, ze tmave dozadu a blede odtiene dopredu.Som sokovana je to s ludmi este horsie sko som myslela.

dskjhfdlkdjhl
29. máj 2021

@mandarinka555 omyl, ona v noci vraj neupratuje, ale sleduje serial😉 bola som pred chvilou poucena, tak aby nezdrbala aj Teba😝

luccija
29. máj 2021

@elizabet173 aky mas kurz?ja som pozerala ceny a okolo 2500-3000 eur stal

luccija
29. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl ale potom nic nestiha a preto dala dieta na vikend prec🙂a spravi mu traumu.
S vela nazormi som s nou suhlasila, ale toto?dieta bude raz bez nej strstene vo svete bezradne

autor
29. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl co mas s tymi navodmi? 😅 maly so starkymi bol akurat nie sam nikdy.
@deedol zajtra pojde rano vstane naje sa a pojde.
@mandarinka555 manzel nechce aby som pracovala kedze penazi mame dost. Teda nezakazuje mi to 🙂
Preco si kazdy mysli ze ak zena nepracuje automaticky je leniva a nic nerobi? A ze muz je kreditka preboha 😒

mandarinka555
29. máj 2021

@viestta Chúďa dieťa, bodaj by nereval, keď po prvý krát, v štyroch rokoch šiel ku babke a bol z toho taký vyhúkaný, že aj zabudol ako sa volá... ale premotivovaná....eko...bio... "supermatka" mu pofúka boľačky a zaviaže ho do bublinkovej fólie , samozrejme spolu so svojim ceckom a už ho v živote nikam nepustí...ešte v dvadsiatke sa bude kúpať s mamičkou...napadli ma ešte ďalšie možnosti, ale klepla som si po prstoch, lebo by ma blokli.

autor
29. máj 2021

@mandarinka555 o to sa vu nebojte my sa venujeme aj sebe. 🙂 len o tom vy nemusite nic vediet. A klatit susedku? To je slovnik gratulujem. Manzel je spokojny so vsetkym vieme si najst cas na seba 😉
@dskjhfdlkdjhl tak vacsinou maly vecer ked zaspi tak poupratujem mu hracky ... ma 2 izby jedna ako spalna dalsia ako herna kuchynu dam do poriadku atd. A tak az serialy 🙂

elisebah91
29. máj 2021

@luccija ani ja taketo ,,prinosne srandy,, nepozeram...nie som Monk, moja hlava to v sufliku zvlada a navsteve ich neukazujem...och tolko pre mna plytvanim energie...radsej ist si vyrylovat zahon v zahrade na kvety alebo zasadit redkovku, hrach...mnamka, deti si len tak mlsnu..to boli moje projekty tieto pekne dni..ved by ma piclo, a mojho muza tiez, co tolko krikam, co som taka nervozna ked si deti nedaju knizky podla velkosti do skrine..ked si muz musi vyberat zakazdym zapackanymi rukami mydlo, len aby bolo pekne neviditelne schovane(len priklad, nie moj)...och nerozumiem zenam, ktore toto robia bez zjavnej psychiatrickej diagnozy(obsedantno-kompulzivna a pod..) ale sami si nicia to zdrave zitie svojho zivota, ktory je tak kratky a vztahy tak krehke....kaslat na monkovanie..ja chcem zit s muzom, s detmi v laske a smiechu i ked je v kazdej izbe kopa...

autor
29. máj 2021

Manzel si precital niektore tu prispevky a nestaci sa divit ze z neho robite ku.evnika kt si najde milenku len preto ze jeho zena nepracuje ale stara sa o domacnost.

@mandarinka555 maly sa kupe sam

dadis
29. máj 2021

@autorka ja si nemyslim, ze zena co nerobi, je leniva. Len si nemyslim, ze si dokaze udrzat intelektualny standard. Ak chces byt pre seba, svojho muza, dieta, ale i okolie clovek, s ktorym sa radi porozpravaju na rozne temy, zacni sa socializovat aj ty. Pozri, si doma 4 roky a absolutne ti chyba nadhlad, lahkost bytia. Si upata, koncentrujes sa na nedolezite veci. Tvoje zmyslanie bohuzial ovplyvni aj zmyslanie a uspech tvojho dietata. Ak z teba nebude rozhladena zena, tak moze may tvoje dieta aj strieborne pribory, montessori hracky, skolku podla einsteina - bude z neho trubelko nepouzitelne do zivota.

elisebah91
29. máj 2021

Jasne, nemusis pracovat ale mne osobne by chybalo daka sebarealizacia...bez deti...viem si predstavit, ze som doma sama bez deti/kedze nepotrebujem ist do roboty, deti v skole a ja si beham po lukach a trham byliny, robim caje a sirupy a ine...nechyba ti take daco? Mam dve deti ale aj pri jednom, som potrbovala mat cas pte seba, taky aktivny cas, nie ten kedy padas na drzku o 22:30

mandarinka555
29. máj 2021

Aspoň netáraj....keby si mu dala prečítať tých 13 strán (cca 170) príspevkov, tak by sa nestačil čudovať, že aké "tupelo" má doma 😝

oblecenie99
29. máj 2021

@elizabet173 rýchlo doplním, že to "vybuduje si niekto na tom kariéru" som mala samozrejme na mysli tie instagramy, nie učiteľky. Mne sa až teraz otvára ten svet okolo predškolskej výchovy, pomaly je to aktuálne u nás, doteraz som sa strácala v (ne) kojeni, prikrmoch a tabuľkách 🤦‍♀️🙈

dskjhfdlkdjhl
29. máj 2021

Mila zakladatelka, mne naozaj nemusis pisat, co vlastne vecer robis, mna to zaujima menej ako vysledky z koridy. Rob si co chces a ako chces. Co sa tyka tych navodov, tak mna nefascinuju, ale Ty evidentne na vsetko potrebujes navod, inak neurobis nic. Ale to mi je tiez uplne jedno. Co sa tyka dietata, poradili sme Ti dost, ak Ti to nestacilo, tak navstiv odbornika, je najvyssi cas.

autor
29. máj 2021

@mandarinka555 necital vsetko preboha 😀
@dskjhfdlkdjhl kde je akoze navod? To ze odporuci knihu a da zlavu? To ze v CJZD napisu ze to a to radsej nedavat?

bobricek1979
29. máj 2021

To nieje dobré ani rozumné

ktochytavzite
30. máj 2021

iesco ak teda nemozes mat deti to je ina vec,injed si myslim ze ty nechces a nie ze nemozes oretoze si to tu pisala.
Ale k veci ked uz bude jedinacikim,tak nerob z neho dieta kt sa bez teba nepohne,ty mozno tym trpis ale robis zle akurat jemu,on potrebuje aj nieco ine ako len teba,nenudi sa uz printebe?Moja 4 r hej a viem ze uz potrebuje to skolku a zuadnu montessori,bude mat anglicku ale bude tam aj kritika a vsetko conk vychive oatri,kedze deti sa najlepsie naucia bud supwrenim alebo tou kritijou,Montessori nie pretoze tam nieje ziadna superivost,tam vsetko len dobre vsetci ste v niecom dobri robte to co vas bavi ine nemusite,ale tu ide onto zlepwovat sa v tom co mi nejde.A niw to ututlavat.

janage
30. máj 2021

Ako Ty chceš dat dieťa do montessori škôlky čo je postavená na princípoch samostatnosti dieťaťa? Joj.
A to nechanie dieťaťa u babky formou šoku aký malo význam? Aby ste sa v kolektíve utvrdili, že tam nezvláda byť?
Ženo, keď nechceš pracovať za peniaze nepracuj, ale angažuj sa v dobrovolnictve, vytváraj kontakty a dieťa POSTUPNE socializuj lebo mu uzenieš tých tráum v živote, že až.
Mala som kamošku, dohodli sa, že kým dieťa nepôjde do školy ostane doma. Mali už 2 staršie deti a to bola teda aktívna osoba. Žiadne iba dieťa a ja a nikde nič. Nemyslím, že je problém, že nechodíš do klasickej práce. Problém vidím v tom, že sa upínaš len na dieťa ako stred vesmíru.

zontik
30. máj 2021

@viestta málo, ale je.ja poznám 22ročnú babu, a mama s ňou musí k zubárovi, do práce spolu, trochu niečo zabolí, tak odpadáva, a maminka behá po dr.a pohotovosti, čo jej môže byť. Ak sa na ňu zvýši hlas, alebo sa vyjadrí iný názor, už si chce siahať na život. Celé zle😢

janage
30. máj 2021

@ktochytavzite ja napríklad s tým superením a kritikou nesúhlasím. Ja učím deti od mala, že porovnávať majú jediné sami svoje výkony. Teda či sa zlepšujú, stagnujú alebo zhoršujú oproti svojim minulým výsledkom. Kritiku ich učím prijať a konštruktívnu aj dávať. Ale osobne si myslím, že sme rôznorodí, a zatiaľ čo niekoho častá kritika posúva vpred iného totálne ubíja a omnoho lepší výkon podá pod priateľským vedením.
A to mám teda extra súťaživý typ už puberťáčky doma.
Ale od mala bola vedená k tomu, že cieľom účasti na súťaži nie je vyhrať(to je taký bonus len) ale NAUČIŤ SA niečo NOVÉ.
Waldorf ide na princípoch absolútnej nesutazivosti a majú super už absolventov, čo sa rozhodne vo svete nestratili.
Tým chcem povedať, že ak tvoje dieťa podáva najoptimalnejší výkon v type škôlky akú ste vybrali je to v poriadku. Ak naopak niekomu vyhovuje waldorf tiež je to v poriadku.
A mimochodom ten môj extra súťaživý typ je odchovancom waldorfskej pre nás fakt úžasnej škôlky.
Naopak druhej vyhovoval montessori prístup.

alvaluka
30. máj 2021

@autorka skus napisat nejaky scenar, lebo fabulacie ti asi idu.

Pisala si, ze drobcek bol u starkych od obeda do vecera a az o desiatej tu napises, ze cely cas prereval. Od 12stej do 21ej ti nevolali/nepisali, ze maly reve ako tur a niet mu pomoci? To teba ako milujucu matku nenapadlo, ze po neho pojdes skor a nenechas ho tam az do vecera/podvecera revat? Musis si to niekde precitat/vypocut, ze by bolo vhodne, kym nie je zvyknuty, zacat postupne, povedzme na hodinu-dve hodiny, ho nechat u starkych?

Ja som to tvoje ponocovanie pochopila tak, ze prave v neskory vecer sa ty venujes domancosti, lebo asi cez den robite s drobcekom montessori aktivity, lebo take sa urcite daju najst aj na nete, typu montessori aktivity na doma. Dufam, ze s nim take robis. Ak ale ty do tretej rana sledujes serial, tak neviem, ci je to pravda, lebo ziadna kamoska s dietatom, ani ziadna kamoska okolo 30tky fakt nesleduje nic do tretej rana.

Najprv pises, ze uvazujes nad druhym, ale nechces ho lebo by drobcek bol odstrceny, potom nemozes mat deti, potom vlastne by si mohla mat deti, ale ohrozilo by to zdravie teba aj dietata. Vies ked niekto moc fabuluje, potom ostatni ludia uz nevedia comu verit.

Vyber skolku/skolu aku chces, pokracuj tak ako pokracujes, ale uvedom si, ze ak ty a tvoja rodina a tato tema ste realni tak mate stastie. Nemusis riesit hladanie skolky ako nemadarsky hovoriaci ludia v prostredi, kde je 1 slovenska skolka a 7 madarskych, nemusis riesit ani domancost, 20 arovy pozemok, zahradu, dieta, prerabku domu a babky stovky km daleko a musela by si si najst system, aby to fungovalo.

Dietatu tiez nedavam kupovane sladkosti, raz za par mesiacov urobim lievance alebo babovku a z toho zje kusok, doslovne a nikde som to necitala ani nepocula. Blizime sa k tomu, ze malej kupime odrazadlo a teda rovno aj s odrazadlom jej kupime prilbu, ani to som nikde necitala ale tak nejako ma to napadlo.

Uz sa naozaj zamyslam, ci si realna.

ktochytavzite
30. máj 2021

@janage a ako to je,boli vo vsetkom dobri alebo len v tom co ich bavilo?Lebo v klasickej skole ak uz v nicom nies i dobry ,si aspon priemerny ziak pokialsna nechces hanbut za vysvedcenie.
A zasa to ze tvoje deti su z waldorf usoeeni nemusi byt skolou alw aj tym ze su bystrejsie,nie?Urcite taky 4rkar by asi vo ealdorf neurobio zazraky skor by sa ukieval kedze sa tam neznamkuje

janage
30. máj 2021

@ktochytavzite môjmu len jednému dieťaťu waldorf vyhovoval, druhému montessori. Ja som si odskúšala waldorf, montessori, súkromnú klasickú škôlku zapojení do siete škôlok pod ministerstvom a klasickú základnú školu.
Budúci rok staršia skúsi jedno z najlepších gymnázií na SR podľa ineko😉
Ja ani v klasickej škole nečakám, že budú 100% vo všetkom. Ale moja vedkyna rýchlo pochopila, že ak sú prijímačky zo SJ, ktorú ona veľmi nemusí hold ak sa chce dostať kam chce musí zabrať. Ale určite ju nebudem tlačiť do extra výkonu v dejepisu a občianske, nech sústredí svoje sily do doho čo ju baví. Inak povedané nebudem rybu nútiť behať.
Načo spisovateľovi fyzika do hĺbky a expertovi na biomedicinu do hĺbky poznať dejiny? Všeobecný prehľad OK, ale časom zistíš, že na školách sa učia často veci, ktoré povedzme už nikdy v živote nevyužijem. Povedz úprimne koľko zo školy napr. strednej si už nikdy nepoužila a dávno zabudla.
Poznám 3 prípady keď rodicia vzali deti z waldorfu či montessori a prechod na klasický školský systém počas prvého stupňa bol veľmi ťažký (oni ho ani neodporúčajú) a opačne ďalšie 3, ktoré si waldorf či montessori pochvaľujú.
Ja si myslím, že žiaden systém vzdelávania nie je zlý, ale záleží veľmi od ľudí, ktorí v ňom pracujú a tiež či dieťaťu resp.rodičovi ten systém sadne.

Autorke sa páči montessori prístup, ale mám silné pochybnosti či v takej škôlke aj reálne aj s dieťaťom bola. Za druhé áno sú aj ZŠ aj SŠ montessori, ale tie druhé skôr v Čechách a v zahraničí. To neviem či domyslela.

janage
30. máj 2021

@ktochytavzite a už len doplním tak ako mala dcéra úžasné učiteľky vo waldorfe v MŠ mala aj úžasnú Pani učiteľku v štátnej ZŠ prvé roky.
A na druhom stupni napr. matikarka úžasná. Každú školu robia ľudia, ktorí v nej sú. Prístup vedenia, učiteľov, deti a rodičov. Ak sa dieťa snaží a učiteľ kašle je výsledok taký istý ako keď sa snaží učiteľ a dieťa na to kašle😉

leskovael
30. máj 2021

Syn išiel do škôlky ako 4,5r ja som bola doma oveľa dlhšie... Nieje zvyknutý na babky, nikde nespal, s nikým okrem nás nebol. Má 7,5 a na prázdniny ku babke ani nikomu by nešiel, zatiaľ by nechcel ani do školy v prírode so spolužiakmi, či na tábor... Ale ja niesom chorobne naviazaná na svoje dieťa... Ty máš problém a pravdepodobne to teda vieš ak si založila diskusiu, ale nechceš s tym nič robiť. No tak teda spackaj život tvojmu milovanému drobčekovi, žiadna žena ho nebude chcieť, každá zuteka a on pri tebe zostane ako ťuťko, ty asi nikdy nebudeš chápať prečo ,veď je taky úžasný.... On možno bude spokojný a možno si to bude uvedomovať a bude ťa zato svojim spôsobom neznášať,alebo sa mu pošťastí nájde si ženu a teba časom odstrihnú lebo budeš neznesiteľná svokra a on bude mať povahu kedy si nenechá koli tebe zničiť manželstvo.. Ešte aby scenár nebol ten, že ťa aj muž raz kopne do riti, lebo mu to bude pripadať nenormálne, teraz to asi nevníma ale inak sa bude nato pozerať, ked bude syn starší a ty budeš stále chorobne závislá na dieťati...
Takže z môjho pohľadu nieje nič nenormálne natom že dieťa nechodí do škôlky ak má soc.kontakt,ani to že si doma a nechodíš do roboty,dokonca ak chce niekto vyučovať dieťa doma nech ai tak robia, sú to každého osobné veci.. Ale určite nieje normálna tvoja opičia láska. Veď ale uvidíš kam ťa to dostane o pár rokov.

luccija
30. máj 2021

@leskovael detto mam doma su deti, ktore su ci chcu spat najradsej doma moja je uz teeneger a nic sa nezmenilo

1gabriela13
30. máj 2021

@viestta hej poznám tu skupinu. Tiež som odkukala od nich recepty, ale zas podľa mňa to je extrém co oni robia. Viem ze sú aj škôlky ktorým varia tak autorka tam môže dať svoje dieťa ak chce, ale ajtak sa nevyhne tomu aby dieťa neporušilo tie ich zásady.

viestta
Odpoveď bola odstránená