Ste dokonalé matky?

12. mar 2022

Žienky, dnes som už mala cez slzave oči napísanú dlhú správu, potom som si to rozmyslela. Nechala rozldzat v hlave udalosti dňa.
Zaujíma ma váš názor, ako hodnotíte seba. Ste dokonale matky ??? Nikdy na deti nezvysite hlas? Nikdy nebuchnete dvermi? Nikdy pri hádke nezvysite hlas na muža?
Už si pripadám divná. Môj muž sa snaží byť dokonalý, nevraví že je, ale denne na Tom pracuje aby bol stále lepším človekom. Počúva všetko možné, zaujíma sa o všetko (politika, peniaze, výchova, prežitie, cvicenie, šikovný je pritom a zručný, spravil nám celý dom, nábytok atď a x ďalších veci). Všetkému sa venuje už skoro desať rokov, má neskutočný prehľad o všetkom a na všetko má odpoveď, má dar argumentovať, má na to hlavu aj jazyk. Vie konštruktívne rozprávať, uvažovať a premýšľať čo povie, nekoná v afekte ani v hneve.
Je dokonalý otec. Až moc. Nerobí chyby. Vždy ma na dve malinké deti energiu, nehada sa s nimi, iba sa so staršou dohaduje, chodí s ňou na ,,tajné akcie,, do lesa, na prechádzke skúmajú každú dieru a každé zvieratko....minule vyliezli na kopec plný lístia a valali sa dole kopcom, celý zablateny ale šťastní. Vždy ju vie usmerniť, proste ma energiu sa s ňou desať minút dohadovať na spánok či umývanie zubov, vymýšľať jej všetko od výmyslu sveta aby nebol plač.
Je s nimi dostatočne často, minimálne so staršou, robí dva dni či tri dni týždni iba takže často je doma s nami.
A tu začína môj problém.
Pri nom sa necítim byť dobrá matka. S dcérkou sa skoro denne hádam, reve za blbosti a keďže mám malé bábo, nemám čas a chuť ju za všetko prosiť, často sa poobede zobudí s plačom, polhodinu zachraňujem situáciu, nosím ju po byte na chrbte, ponúknem jej obed, to ďalší plač lebo si neprosi čo nukam a mám pocit že na ňu nestačím. Casto začínam byť smutná, študujem o výchove a aj som za posledný rok dosť sa zmenila k lepšiemu, ale stale, nie je to to, čo by manžel chcel. Dnes sme sa pohádali, buchla som dverami a už mi vraví že sa chovam ako asocial, že aký príklad idem deťom a. Pod. Ja ho chápem, ale nedokážem byť nonstop len tá dokonalá a všetko zachraňovať.. Pri deťoch sa snažíme nehadat, nehadame sa ani často ale občas keď už mám toho dosť tak za všetko som zla. Dnes to začalo nevinne, lebo si dcéra nechcela ráno umývať zuby, začal jej krik a plač, ja už vytočena že zuby sa umývajú tak som umyla a už sa schovávala za tatinka lebo ten ju nenúti. Neviem či má muž na mňa iba vysoké podmienky teda na nás ako rodičov, ale neraz som počula že sa chovam ako asocial keď aj zvyšim hlas a to neziapem ako zbavena............
Muž vyhlasuje že nemá rád hádky, ale nejedná sa ani o tu samotnú hádku. Jedná sa o to, ze je síce pekné ako sa vie on kontrolovať a zachovať vždy chladnú hlavu, povedal že ma chápe že nie každý to vie, ale cítim sa pri ňom menejcenna a začína má to vnútri mrzieť, trápiť že mi vezme vzťah s deťmi lebo vždy budem za horšiu.
Pracovať na sebe budem, ale nevychovava sa mi ľahko, keď ja môžem čítať, vzdelávať sa a snažiť sa a on to nejako prirodzene všetko vie. A raz za mesiac u mňa pretečie pohár, na dcéru aj nakricim, ale i keď nedám po zadku, vidím z jej oči že sa ma vtedy bojí.
Nemám dobrý pocit zo seba. Pracujem na sebe už skoro rok, veľmi mi to pomohlo ale od dokonalosti mám strašne ďaleko na kilometre.
Ani neviem čo čakám, som zvedavá či tiež riešite takéto problémy lebo srdce má z toho boli že deti stratím
zmy..............ghjjrhbdndudndhdjdbdud.,..............detský.

autor
12. mar 2022

Posledný riadok mi nevymazalo omylom. Je tam viac chýb asi aj, píšem cez telefón a v hlave je milión myšlienok. Pardon

lukina20
12. mar 2022

ahoj, kolko ma dcerka rokov?

syslik81
12. mar 2022

na svete neexistuje dokonala matka.. tak ako neexistuje navod na spravnu vychovu .. kazda sme len pokus omyl= ale robime to najlepsie ako vieme

autor
12. mar 2022

@lukina20 3.5roka

autor
12. mar 2022

@syslik81 to áno ale buchnete pred deťmi dvermi? Pohadate sa? Zdvihnete hlas na deti?
Či len ja som ozaj divná keď nechám pracovať raz za čas emócie, keď proste pohár pretečie a to sa nebavíme o hysterickych zachvatoch ale klasickej výmeny názorov.

spadnutaslivka
12. mar 2022

Ešte som nevidela človeka, ktorý by sa dokonalo ovládal v každej sekunde svojho dňa. Nikdy. Neberie dačo? Aj totálny kľuďas je občas na pokraji nervov. Nechápem, ako môže niekto takto dokonalo vystupovať. Nemáš o ňom len skreslenú predstavu?

syslik81
12. mar 2022

samozrejme ze kricim .. ja osm kludna osoba ale ked nastve a ze fest nastve tak aj macka a pes z domu zdhaju a vtedy vie ze to prepiskla... vychovavanie dohovaranim a peknym slovom funguje akurat tak v reklame ..

karhu
12. mar 2022

cize manzelik ti vymyva mozok svojou "dokonalostou"😅
ja v tom vidim sikovnu manipulaciu😕

autor
12. mar 2022

Pociťujem že to je u mňa podmienene zakorenene z detstva, moji rodičia tiež predomnou buchli dvermi keď sa hádali alebo buchli po stole a povedali dosť. Nerobím to náročky že chcem muža vytočiť. A teda stáva sa to malo ale dnes ma to ozaj dostalo, cítim sa proste pri ňom zle. Menejcenna. Že či by im nebolo lepšie aj bezomna.
Pritom mám dve malé deti doma stále, nesťažujem sa, chodí muž kam chce, aj von aj doma je. Aj pomôže iným a neriešim, pri deťoch aj sa starám o domácnosť aj varím denne ale tie moje emócie má niekedy mrzia. Neviem to s dcérkou tak jak on. Oni sa snáď ani nepohadali ešte a ja s ňou denne skoro. Prosím, skúšam sa s ňou dohodnúť ale je to boj. Dávam jej na výber, nerozkazujem ale keď niečo občas potrebujem, dopredu oznamom a počkám nech sa sama rozhodne kedy príde danú vec spraviť. Nemám výchovu že musíš a bodka. Snažím sa chápať jej pocity a aj tak nestacim na muža. Už to niekedy vidím ako nás boj, i keď mi vraví že nech sa nehrám na lepšieho a horšieho, že deti nás tak nevnímajú. Ale ja to tak v srdci cítim.

suge
12. mar 2022

Samozrejme, že existujú aj dokonalí rodičia. Ibaže tí nemajú deti.☺️

autor
12. mar 2022

@spadnutaslivka nemám, má prečítané všetky psychologické knihy, za mesiac prečíta tri knihy, vzdelaava sa v sebe x rokov, ja ho za to uznávam, ani nevravím že je dokonalý. To nie. Vraví že sa snaží byť každý deň lepším.

@karhu nepýtala som sa názor na manžela.... Mám svoj rozum, píšem čo má trápi v srdci. On nemá tento nazor, podľa neho si nahovaram a deti nevnímajú to ako ja to beriem (horší a lepší) proste vraví že nás ľúbia oboch čo je pravda ale mám pocit že to s ňou tak neviem ako on. To je môj názor a pocit, nie jeho

dzulli1980
12. mar 2022

Ja som "dokonalá matka" ... aj kričím, aj plačem, aj sa dcére venujem, varím, periem atď. ... ale ocko je aj tak TOP, MEGA, GIGA atď., vždy usmiaty, pokojný, "život gombička" ... nesnaž sa byť dokonalá, nikdy nebudeš ... si MAMA ... a to je pre dieťa TOP ... možno to teraz tak nevyzerá, no je to tak ... budeš PRVÁ, za ktorou dieťa príde, keď bude "v sračkách".

majulino
12. mar 2022

Manzel ta psychicky depta, som zvedava prečo. Co tym sleduje....
Alebo ma iba veľa casu, mala by si mu na pár dni nechať deti a domácnosť aj s nejakou minikamerou, ci by bol stale taky kludny a nezacal by sa správať ako "asocial"

Inak na to by som mu odpovedala, ze je cisty kkt a to nenadavam 🙄

kittykat22
12. mar 2022

ked bol syn maly, mala som pocit, ze som hrozna matka. Syn bol narocny novorodenec, batola a celkovo s nim nic nefungovalo. So synom tazke a potom s muzom hustla atmosfera. Som si niekedy aj hovorila, ze som nikdy dieta mat nemala. Nie, pretoze by bolo nieco zle s dietatom - ale ja som to nezvladala. A teraz ako je syn starsi tak je to ovela lepsie. Chodi do skoly, dokaze sa zahrat sam, je spokojny, nevola ma nonstop, dokaze vyriesit aj nejake problemy a byt matkou je zrazu ovela viac o zabave. Ako sa hovori "male deti, male starosti. Velke deti, velke starosti". Tak u nas je to obratene. Cim starsie dieta tym viac pohody.

autor
12. mar 2022

@dzulli1980 ďakujem, dúfam že aj mňa budú ľúbiť .... Aj keď po deťoch zakricim. Proste je to iné byť s nimi denne každý deň ako on so staršou keď je. Mrzí ma to ako nemôžem s nimi sa zabávať, lebo musím vravieť PST mala spinká, nezobudte ju, suskajte a pod.....☹

autor
12. mar 2022

@majulino čím má depta? Že sa vie o deti perfektne postarať?
Áno dnes som mu ich nechala na celý deň, zvládol, nehádali sa so staršou. Proste mám pocit že staršia reve pri mne za všetko
Možno to nie je ani ním ale dcérkou.
Švagor mi ju donesie keď bola unho, zakyvame mi a jak odíde rev a plač že nejde domov. Hysak že ostane vo ku, hysak že sme potom vnútri... Mám pocit že to je mojou osobou a to nič nerobím ani pripnúť nemusím. Asi jej pomôže škôlka... Muž nič zle nerobí, iba vravím že mám pocit že je vo výchove dokonalý (z môjho pohľadu! ) A ja že sa snažím a nedarí sa mi už dlhsie

travelllerka
12. mar 2022

Jej veď to presne ako u nás 🙂 ale ja som to už poňala z iného konca, som rada, že naše dievčatá majú takého úžasné tatinka, keď už tu mamu majú nie úplne vydarenú 🙂 som fakt šťastná za ich krásny vzťah. Ja budem rada, keď vyrastú a nebudú ma nenávidieť :D

autor
12. mar 2022

@kittykat22 tiež to možno bude tým... Mne dokáže revat už keď vstáva za to že nesvieti slnko, včera mi revala že sa chce vonku kúpať v bazéne ... A to som jej bola ochotná dať von vaničku s teplou vodou alebo máme kadu, len som jej povedala že dovarim a môže. Nie, aj tak bolo zle. Snažím sa jej vyhovieť ale neskacem jak ona píska. Robím kompromisy.

autor
12. mar 2022

@travelllerka ❤️❤️❤️🙏 som rada že Niesom sama

majulino
12. mar 2022

A nezacalo sa to s dcerkou po narodeni surodenca? Vies, ze ziarli.
Aj tak sa mi nezda, ze je normálne aby ta manzel nazyval asociálom... Ja mam deti 3, z toho jedno v oredcasnej puberte. Vrieskam minimálne raz tyzdenne (nachce sa ucit, umyt zuby, upratať izbu, odlozit veci, jest, pit... ) A manzel je zase kluďas, ale NIKDY ma nenazval asocialom alebo nejakym inym prívlastkom. Iba skonstatuje, ze si zbytocne nicim hlas

miadi
12. mar 2022

Podla mna sa moc sustredis nanho. Aky je on otec ako mu to ide bla bla. A nevies si tie deti vychutnat . Ziarlis na vztah aky mà dcera s otcom. Ale to je uplne normalne ze dievcatko mà otca omotaneho okolo prsta. Neviem preco si nahovaras zeby im bolo lepsie bez teba. Mama je mama . Je zaklad je srdce je duša rodiny. Svagrina umrela v 55 a ostali 3 dospele deti s otcom najmladsi mal vtedy 18 a vzdy ked ich vidime ju spomenu Vzdy . A ten dom je akosi prazdny a smutny bez mami. Nebucham dveram a pri 3.5r rocnej mi to pride prehnane gesto . Zarabas si problem do buducnosti v puberte ti bude trieskat dverami ona. Skus sa viac uvolnit viac sa z deti tesit.

nnnuuunnn
12. mar 2022

Hej si nedokonalá matka, preto majú aspoň otca dokonalého, Boh vedel ako vás poparovat 😀 tak buď kľudná, keď budeš na hovno mama, deti budú bežať za otcom, aspoň tam budú mať útočisko 😀

autor
12. mar 2022

@majulino on mi vraví že nemá rád asocialne chovanie a čo dávam za príklad deťom 😑

autor
12. mar 2022

@miadi áno takto to myslí on. Nebucham priamo pred ňou, to keď odchádzam nasratá že sa snažím pohadame ale počuje to.

autor
12. mar 2022

@nnnuuunnn nepýtala som sa seba, hlavne že si nenapísala aká si ty matka 🙂

autor
12. mar 2022

@miadi ale myšlienku si mi dala dobrú, asi je pravda žeoc sa zameriavam naňho

jaga18
12. mar 2022

Všetci sme ľudia, nikto nie je dokonalý 😉 každý má emócie a každý ich inak spracováva.

reanda
12. mar 2022

tiez som chcela napisat, ze by som vyuzila, ako to muz s detmi vie a nechavala mu ich co najviac.. ked nebudes mat tolko prace a starosti, nebudes mat taku potrebu trieskat dvermi.. a deti ta urcite nebudu mat za to menej rady, ze nie si tak 'dokonala', ako on.. ty im zas mozes ponuknut nieco ine - napr. emocie, autenticnost.. ja napr. by som asi nezniesla pri sebe cloveka, ako je tvoj muz.. nemam rada ludi, co sa tak dokonale ovladaju, ze im este aj hovno vonia.. pritom dokonaly nie je urcite, lebo napr. s tebou to nezvlada vobec.. miesto, aby ta podporil a upokojil, tak ta zhadzuje a nervuje tym, ze davas zly priklad detom.. mozno by si mal miesto knih o vychove precitat aj nejaku o vztahoch 😝

kittykat22
12. mar 2022

u nas to bolo velmi podobne :D jakot pre vsetko. Dnes je to super zlate dieta. Myslim si, ze ta caka to iste 🙂

ema22270
12. mar 2022

Nie nie si divná, je to normálne sa správať aj inak - to znamená pod vplyvom emócií, ak je niekto dokonalý tak sa len pretvaruje. Je normálne aj si zakričať aj zahrešiť, aj zdvihnúť hlas na deti.