Ste dokonalé matky?
Žienky, dnes som už mala cez slzave oči napísanú dlhú správu, potom som si to rozmyslela. Nechala rozldzat v hlave udalosti dňa.
Zaujíma ma váš názor, ako hodnotíte seba. Ste dokonale matky ??? Nikdy na deti nezvysite hlas? Nikdy nebuchnete dvermi? Nikdy pri hádke nezvysite hlas na muža?
Už si pripadám divná. Môj muž sa snaží byť dokonalý, nevraví že je, ale denne na Tom pracuje aby bol stále lepším človekom. Počúva všetko možné, zaujíma sa o všetko (politika, peniaze, výchova, prežitie, cvicenie, šikovný je pritom a zručný, spravil nám celý dom, nábytok atď a x ďalších veci). Všetkému sa venuje už skoro desať rokov, má neskutočný prehľad o všetkom a na všetko má odpoveď, má dar argumentovať, má na to hlavu aj jazyk. Vie konštruktívne rozprávať, uvažovať a premýšľať čo povie, nekoná v afekte ani v hneve.
Je dokonalý otec. Až moc. Nerobí chyby. Vždy ma na dve malinké deti energiu, nehada sa s nimi, iba sa so staršou dohaduje, chodí s ňou na ,,tajné akcie,, do lesa, na prechádzke skúmajú každú dieru a každé zvieratko....minule vyliezli na kopec plný lístia a valali sa dole kopcom, celý zablateny ale šťastní. Vždy ju vie usmerniť, proste ma energiu sa s ňou desať minút dohadovať na spánok či umývanie zubov, vymýšľať jej všetko od výmyslu sveta aby nebol plač.
Je s nimi dostatočne často, minimálne so staršou, robí dva dni či tri dni týždni iba takže často je doma s nami.
A tu začína môj problém.
Pri nom sa necítim byť dobrá matka. S dcérkou sa skoro denne hádam, reve za blbosti a keďže mám malé bábo, nemám čas a chuť ju za všetko prosiť, často sa poobede zobudí s plačom, polhodinu zachraňujem situáciu, nosím ju po byte na chrbte, ponúknem jej obed, to ďalší plač lebo si neprosi čo nukam a mám pocit že na ňu nestačím. Casto začínam byť smutná, študujem o výchove a aj som za posledný rok dosť sa zmenila k lepšiemu, ale stale, nie je to to, čo by manžel chcel. Dnes sme sa pohádali, buchla som dverami a už mi vraví že sa chovam ako asocial, že aký príklad idem deťom a. Pod. Ja ho chápem, ale nedokážem byť nonstop len tá dokonalá a všetko zachraňovať.. Pri deťoch sa snažíme nehadat, nehadame sa ani často ale občas keď už mám toho dosť tak za všetko som zla. Dnes to začalo nevinne, lebo si dcéra nechcela ráno umývať zuby, začal jej krik a plač, ja už vytočena že zuby sa umývajú tak som umyla a už sa schovávala za tatinka lebo ten ju nenúti. Neviem či má muž na mňa iba vysoké podmienky teda na nás ako rodičov, ale neraz som počula že sa chovam ako asocial keď aj zvyšim hlas a to neziapem ako zbavena............
Muž vyhlasuje že nemá rád hádky, ale nejedná sa ani o tu samotnú hádku. Jedná sa o to, ze je síce pekné ako sa vie on kontrolovať a zachovať vždy chladnú hlavu, povedal že ma chápe že nie každý to vie, ale cítim sa pri ňom menejcenna a začína má to vnútri mrzieť, trápiť že mi vezme vzťah s deťmi lebo vždy budem za horšiu.
Pracovať na sebe budem, ale nevychovava sa mi ľahko, keď ja môžem čítať, vzdelávať sa a snažiť sa a on to nejako prirodzene všetko vie. A raz za mesiac u mňa pretečie pohár, na dcéru aj nakricim, ale i keď nedám po zadku, vidím z jej oči že sa ma vtedy bojí.
Nemám dobrý pocit zo seba. Pracujem na sebe už skoro rok, veľmi mi to pomohlo ale od dokonalosti mám strašne ďaleko na kilometre.
Ani neviem čo čakám, som zvedavá či tiež riešite takéto problémy lebo srdce má z toho boli že deti stratím
zmy..............ghjjrhbdndudndhdjdbdud.,..............detský.
@majulino nie, dcérka neziarli vôbec. Je taká tvrdohlavá povaha. S čím nehneme je obliekanie, je mínus dva a ona chodí v mikine či svetriku vonku na prechádzku. Lebo nechce nosiť bundy, vraj nevie potom držať bábätko svoje
Malý má taký penový meč. Podotýkam, že je to moje tretie dieťa, takže vytrénovaná som dosť. Dnes ma už asi 1546-ty krát s ním udrel po hlave, práve keď som jedla. Nebolí to, je to mäkké. Zakaždým mu pokojne poviem, že nech ma nebije, respektíve prečo ma s tým mečom bije, respektíve, či ho mám ja len tak buchnúť keď idem okolo. Kks ale dnes mi odpálilo dekel a tak som na neho narevala, meč som mu vyšklbla a odložila hoooodne vysoko a tak skoro ho nedostane. Takže nie, nie som trpezlivá mater. Chvalabohu, môj muž má na deti ešte menej trpezlivosti😂. Dverami netrieskam, to u nás decká. S mužom sa hádam keď treba. Prečo by sme sa pred deťmi mali tváriť že je všetko ok, keď si potrebujeme vyargumentovať nejaký problém, nechápem. Hádame sa konštruktívne, čiže nikdy to neskĺzne do urážok a nadávok. Myslím si že tvoj muž je nejaký mimoriadny exemplár a neviem si predstaviť ako by som reagovala, asi by som mala výčitky rovnako ako ty. Ja-ako píšem, snažím sa reagovať podľa príručiek, ale väčšinou to skončí presne tak ako dnes - jedného dňa pohár pretečie a potom to deckám zrátam aj s úrokmi. Na druhej strane - majú tú výhodu, že fakt si necvrknú hneď do gatí, keď niekto cudzí na ne zvýši hlas 😉😉😉. Takže ber to tak, tvoj muž ukazuje deťom ideálny stav, ty realitu všedného dňa... 😁
@ema22270 nekricim, nehresi. Ak sa nahnevá tak ide čerpať energiu do hôr na prechádzku alebo si zacvičiť a vydá to zo seba. Každý to spracováva inak. On to proste vie v sebe spracovať . Celkovo ženy sú emočne a chlapi veľakrát realistický vo všetkom
A ako sa dcera sprava ked ste tam obidvaja? Ked pri tebe vystraja a pri manzelovi nie, tak co robi, ked ste vsetci spolu?
Inac ja tiez nekricim, nebucham dverami, nejako to nemam v povahe, ale dokonala mama rozhodne nie som. A ani si to nedavam za ciel, lebo by to bol nerealisticky ciel. Snazim sa proste robit najlepsie, co viem. A myslim si, ze ani tvoj manzel nebude uplne dokonaly otec. Aj on ma len druhe dieta ako ty a uci sa to a v takej zlozitej veci ako rodicovstvo je nemozne nerobit chyby. Mozno si vsimas len niektore jeho stranky, mozno take, kde citis svoje slabiny a jemu to ide o nieco lepsie. Ale podla mna mas aj ty svoje silne stranky. Co o tom hovori on, ocenuje nieco na tebe ako matke?
@kittykat22 v to dúfam, lebo bola náročné bábo ale je aj náročné dieťa zatiaľ.... Preto veľa študujem, netrestam ju, snažím sa jej pomáhať ale ona za každú hovadinu reve a reve a reve. A keď to počujem tridsiaty krát za deň tak po mesiaci mám čo robiť že aj sa nahnevam na ňu, zvyšim hlas nech už konečne prestane a že stačí už. Hold... Obdobie. Vždy môže byť aj horšie. Aj ste ma trošku ukludnili ženy. Niesom typ čo plače ale dnes teda som preronila dosť sĺz že som není dosť dobrá mama.
A skym si pohadana a nasrata ked buchas dverami? S malou ci po hadke s muzom? To ze si mozno vybusnejsia povaha ako on z teba nerobi zlu mamu. A s dievcatami je casto boj, vzdor od 14m co som sa nabojovala s krpatou .. tiez chcela vzdy v zime byt v plavkach vsetko bolo problem topanky bunda stym sa zmierila az v 4r capice dodnes neznasa.. Neviem to posudit z tvojho opisu ci ti ten pocit podsuva tvoj muz ci si ho vytvsras sama. No urcite nemas problem ako matka Skor bude nejaky problem vo vztahu.
nikto nie je dokonaly , ani tvoj manzel a nikdy ani nebude. ty ho opisujes skoro ako dokonaleho, ale neverim tomu, urcite ma nejaku slabinu. ty chces byt dokonala, ale podla mna to prilis riesis, ako dcere vyhoviet v tomto v hentom, deti treba v prvom rade milovat a mozno niekedy veci nechat plynut len tak.
a ja teda niesom zdaleka dokonala, dokonca som cholerik, takze kricim hocikedy, emocie nedrzim na uzde, ale moje deti vedia, ze ich lubim a ja viem, ze ma potrebuju.
ale laska nie je o argumentoch.. ked sa pri nom citis menejcenna, tak to medzi vami nie je v poriadku a je jedno, kolko knih precital, nerozumie ti a tomu, co potrebujes.. tak nech menej cita a viac ta pocuva a nech ta pocuva, aj ked kricis, lebo mozno on nekrici, ale ty ano a neznamena to, ze si preto horsia, presne ako si pisala - len to inak spracovavas.. a ked mu to vadi, mal si zobrat daku flegmu 😝
ja som sa tolko na deti nakricala, aj po zadku dostali, dvermi som treskla nie raz a aj tak, ze sklo vyletelo a pre deti som aj tak najlepsia mama a pridu za mnou, nie za otcom, lebo on sice nikdy na ne nekrical, ale si ich ani nikdy nevsimal.. deti citia, kto ich ma skutocne rad a komu na nich zalezi a jedno, ci kricis, alebo si kludna
Urevane dieta to je povaha. Moja bude mat 7 o par mesiacov a rozplace sa pre hocico. Inak je vesela odvazna priatelska vtipna. Ale proste vie citit taky pretlak emocii ., zda sa Ze aj tvoja je taka .. ale zas mà kamosku ktora ked je u nas vzdy mà taky meltdown a robi taku scenku co Moja nie takze ver tomu Ze aj horsie su 😂😅
Ja som normálna matka, v niečom dobrá, určite nie dokonalá, viem presne v čom by som mohla byť lepšia, som trpezlivá, nikdy nekricim, ak, tak skôr humorne, no ale mohla by som sa viac venovať synovi, učiť ho, hrať sa s ním, priznám sa že na to nemám extra trpezlivost. A vyčítam si, že nie vždy navarim, dosť ma aj jedlo z restiky, musím sa aspoň v tomto zlepsit. Ale som mama kamarátka, nekritizujem, podporujem, povzbudzujem. Dokonale matky nie sú, a iste ani otcovia, ale ty píšeš že tvoj je dokonalý 🤷
@marianarem keď sme tam obaja nechávam to už na ňom, zväčša som hneď zasiahla ak niečo bolo a konala, ona revala a ja som si pripadala ťa zla
Ale ako píšem, muž mi vraví že zbytočne si len nahovaram že som horšia ako on, že deti nás ľúbia za to že sme ich maminka a tatinko a nie že sme lepší a horší, že sa nemám porovnávať. Je tiež pravda že asi vnímam tie moje strbiny viac ako by som mala. V živote mám pocit byť dokonalá asi, som veľký perfekcionista. Po tatinkobi mojom. Mám to v génoch a asi aj dcérka
Nedajbože sa jej pohne hračka a není v uhle akom ona chce alebo nemá správne poradie fixiek.
Ja sa snažím byť asi až moc prehnane dobrá vo všetkom, na seba som extrémne kritická (to mi vraví zas celý život moja mama). Mamina má chváli, vraví že som skvelá mamina a mám neskutočnu trpezlivosť. S mužom sa o Tom nebavíme nejako, snažíme sa vychovávať spolu a s láskou ale dnes ma to ranilo.
Ako nad tými rôznymi otázkami od žien odpisujem, zrazu mi toľko veci zapadá. Ďakujem. Kupodivu bála som sa posmeškov ale veľmi mi toto pomohlo, výkrik do neznáma pritom toľko uhlov pohľadu.
@miadi s mužom keď sa pohadame tak buchnem dverami keď odchádzam 😑😥 s deckami samozrejme nie, s ňou aj keď sa povadim sedím v izbe a pomojkam ju
@nnnuuunnn že je dokonalý z môjho uhla, nie že to o sebe tvrdy..to určite netvrdí. Iba mi vraví že snaží sa byť lepším a pracuje na sebe a že nemám nás staviat do pozície lepší a horší, že obaja robíme čo je v našich silách a s láskou k detom
Ja som taká matka že sa so synom veľa láskam, hrám, chodím na prechádzku starám sa o neho. Učím ho nové vecí. Ale zase mi aj prasknú nervy keď nechce spať, vtedy kričím... On sa mi smeje 🙂 alebo keď si chcem niekedy oddýchnuť pustím mu telku. Myslím si že som zlá mama. Robím čo môžem 🙂a robím to s láskou, urocite ako aj TY
No moj obdiv zit pod takym tlakom dokonalosti, myslim, ze sa privelmi snazis a citi to aj dcera, potom vzdoruje, vytvaras si napatie v snahe byt dokonala a nasledne sa snazis vyhoviet aj manzelovmu zelaniu dokonalej matky, tu uz je tlak privelky, nuz aj dverami by som tresla aj kricala, skus byt sama sebou, len sama sebou a mozes byt aj nahnevana aj smutna aj vesela, lebo zivot nie je dokonaly, iba co sa trapis
a teda dodam este to, ze nikdy ma nenapadlo riesit ci som dobra alebo dokonala matka. studovala som pedagogiku, ale tiez ma nenapadlo studovat knihy o vychove len pre to ze mam deti a chcem byt dokonaly rodic.... pre to si myslim, ze to prilis riesis, mozno namiesto vysvetlovania dcere a doprosovania, by si ju mala niekedy objat, povedat jej ze ju lubis a neriesit ze nechce to co si jej dala na obed, bud to zje alebo nezje.
Hmm takze Asi za to moze tvoja vlastna tuzba po “ dokonalosti “ on je kludnejsi tak mas pocit ze on je dokonali a hnet vedla neho zlihavas. Musis zmenit myslenie nikto nie je dokonaly. A Skus prijat samu seba aj s muchami. Nehadaj sa s muzom a nebudes buchat dverami 😃ty u vas doma robis policajta to je dost bezne chlapi nechcu byt ti “ zli”. Prestan sa porovnavat s muzom a ulavi sa ti.
@reanda ja píšem môj pocit, že sa vo výchove cítim menejcenna pri ňom... Z môjho pohľadu to proste vie s deťmi hneď, najednotku a ja musím na to študovať a čítať knihy aby som chápala detskú psychiku či ich myslenie.
Vzťah máme super, málokedy sa pochytime, zrovna dnes ma to tak zabolelo i keď je pravda že sa asi pozerá len na to - ako to vysvetlí deťom, aky príklad davame týmto deťom atď... Porozmýšľam nad tým ešte, chrobáka do hlavy si mi dala. Ďakujem
@heln to nie je o Tom že mi vadi že to nechce jesť... Horšie je že reve a reve a reve 🤦🤣😇 ale vravím, je to obdobie... Keď dokáže revat za to že ráno nie je slnko, hold musí sa naučiť že sú veci neovplyvnitelne
Bud rada ze sa malej venuje Aj ked inym stylom ako ty ze sa snou vala a zablati ze ju berie do prirody je to super no neznamena to ze sa Musis valat v blate aj ty. Ty zas robis ine zabavne aj dolezite veci. Ked su spolu vonku uzivaj si babo relax 😁
U nas je to tak nejak podobne, muz je kludnejsia povaha, knihy o vychove cital on, nie ja, navyse je specialny pedagog, celkovo velmi pekne vie jednat s ludmi, ma velke pochopenie, nesudi, je rozhladenejsi. Krasny vztah so synom ma. Vela ma naucil, len tym, ze jeho spravanie sledujem, ale nemam tu rozvahu a pokoj v povahe. Vychovu v podstate zvladame rovnakym smerom, ale teda ja kricim urcite viac, muz fakt len vynimocne zvysi hlas. U nas naopak ja som muzovi vycitala, ze keby on je ten prisnejsi, nemusela by som byt ja ta "horsia" 😀. Ale ja som velmi vdacna, ze mam takeho muza, je pre mna vzorom. Nikdy mi nic nevycital, skor sa ma snazil usmernit a ukazat mi, ako sa to da inak a s kludom. A aj ked som na syna sem tam nakricala, a tiez som mala pocit, ze sa ma niekedy aj bal, uz je to cim je starsi menej, asi aj tym, ze on je vacsi a ja sa snazim viac ovladat, ale stale ide radsej spat so mnou aj tuli sa viac so mnou, mama je pre nich dolezita. Ver si, si dobra mama a mas dobreho muza, doplnate sa, casom sa to este doladi.
tak z toho tvojho povodneho prispevku to tak vyznelo, ze ta kritizuje aj za zvysenie hlasu a aj ked sa snazis, nikdy to nie je to, co by on chcel.. tazko z toho vydedukovat, co ozaj si on o tebe mysli a co si iba ty myslis, ze si on mysli 🙂 .. kazdopadne, ak by bol taky dokonaly, za akeho ho mas, tak by to vycitil, ze sa citis menejcenne a zareagoval by spravne, aby si sa tak necitila 🙂 takze taky dokonaly nie je a ty sa nemusis citit menejcenne 😀
a inac fakt, ber to z tej dobrej stranky, akeho maju deti skveleho otca a kolko toho od neho ziskaju a co im uz nemusis zabezpecovat len ty.. co by za to mnohe zeny dali, ja som napr. na deti sama, lebo mojho muza zaujima iba pocitac 😝
a ked je teda tvoj muz taky intuitivne dobry rodic, ze vsetko hned vie na jednotku, tak sa uc od neho, nemusis knihy studovat 🙂
trojrocne dieta este nevie regulovat svoje emocne spravanie, preto reve, mozno by si si mala precitat ontogeneticku psychologiu od vagnerovej.
Fajn, že máš takého manžela. Ale je možné, že staršia dcéra to zneužíva. Chcela by som vedieť, ako tvoj muž docieli, aby si umyla zuby, ak najprv nechcela. Ty si asi autoritatívna , vydáš príkaz a očakávaš poslušnosť, zvýšiš hlas, ona začne revať z trucu. Tvoj muž má iný kľúč, buď oblbuje rečami, obkecáva a v dobrom zmanipuluje dieťa, že nakoniec urobí to, čo sa od nej požaduje. Či je to ináč? Deti ( aj dospelí ľudia) nemajú radi príkazy, neradi poslúchajú, ale radi sa nechajú opiť rožkom a nechávajú sa zmanipulovať. Pritom poslušnosť je dôležitá, lebo kým si za dieťa zodpovedná, poslušnosť môže zachrániť jej život. Povel Stoj! Ide auto! nemáš čas vysvetľovať. A veľa iných vecí. Poslúcha otca na prvé slovo?
Nik nie je dokonalý... Ani matka žiadna nie je dokonalá....
Ja tiež nekricim po dieťati a ani ju nebijem. Neznášam krik a bitky, snažím sa tomu vyhnúť.
Ale ja mam výhodu ze ja som flegmatik a teda musím povedať že mne bolo fakt jedno keď dcéra hučala, nič tým nedosiahla. Ona bola tiež také hučadlo, tvrdohlavá, nervačka, hádzala sa o zem, teraz je v puberte a tiež ma nejako nevytača. Skôr mi je to smiešne keď nou plieskaju hormony....
Nemaj sa za zlú keď si taka vznietlivejsia povaha, proste si taka. Deti vedia občas nahnevat aj toho najkludnejsieho Budhu, vtedy pomáha pár krát nádych, výdych, ukludnit sa a vymyslieť nejakú fintu na dieťa namiesto kriku
Necitala som čo ti píšu ostatní… ale moj nazor je že dieta potrebuje spoznať aj hnev,potrebuje spoznať smútok a všetky emócie… dokonale dieta nevyvhovas aj ak by ste náhodou boli obaja dokonali rodičia… myslíš že cely zivot sa s tvojimi detmi buď jednať len v rukavičkách tak ako to robí tvoj manžel? A nie. Nie som dokonala,u nad dokonca nie je dokonalý sní manzel ale “ vzdelavame “ sa aj my ale za chodu a posla potrieb nášho dietata… je veľa veci pri ktorých si poviem že toto malo byt inak ale vychovavam z deti použiteľných ludi a nie takých tých zabalených v bavlnke čo sa bezomna nezaobídu a tobôž nie v tom veku ako si pisala kedy dieta jednoducho skúša hranice… bohuzial,táto novodobá metóda založená na traumstizovanych j rodicoch je hrozna a neuspeje k ničomu dobrému,nakoľko deti si nevážia autority a nebudujú si rešpekt
Áno, som dokonalá matka, ale to sa nevylučuje s tým, že aj kričím nadávam, plačem, búcham dverami a pod.

@reanda o vzťahoch má tiež všetky 🤦 jemu sa proste ani argumentovať nedá, on sa na to pozerá akým príkladom ideme deťom...
Hold, mám čo čítať aj ja.😀