icon

Stojí rodičovské obetovanie za výchovu dieťaťa?

24. jan 2024

Povedzte mi niekto, ze prečo je starostlivosť o dieťa / deti až taká náročná.. Od sekundy kedy sa narodí také dieťa, ale vlastne už aj skôr keď si žena dáva na seba a dieťa pozor počas tehu.. No proste navzdory všetkej vsetkej láske, enormnej láske najväčšej na svete, žeby sme za to dieta dali život bez váhania, je dieťa považovane za boží dar. A človek by sa mal z tohto daru neskonale tešiť a bezbreho ďakovať a užívať si to s nemiznucim úsmevom na perach... Tak napriek tomu všetkému je to mega zahul. Tie prebdene noci kvoli kŕmeniu, koliky, nonstop plač, nevieme prečo, nevieme ho prečítať, ten ansambel veci co také dieťa potrebuje, ta zmena života, to obmedzenie pohybu a rozhodovania o sebe samom, nemať kontrolu nad svojím životom a osudom lebo všetko určuje dieťa, ten záväzok, ten strach 24/7, tie choroby, tie sople a zvracanie, lieky nezaberajú, dieťa stále choré, nevie povedať co mu je, matka mu často nerozumie, tie jeho nálady, ten vzdor, ta nelogickost jeho, toľko pokazených a rozbitých veci v dome, až tak sa rodičia obetujú, aby nakoniec vychovali dobrého a zdravého človeka, co ich kedykoľvek môže v budúcnosti opustiť ci ublížiť... Alebo ho pokazí osud a všetko to piplanie, podávanie liekov striekačkou, tie plienky a bordel a neupratany dom, ta izolácia matky, depresie, neistota a vyčerpanosť, stojí to zato?

Strana
z4
sheila121
Odpoveď bola odstránená
beata_k
24. jan 2024

Ano. Lebo ani ten najmilovanejsi muz ta nebude lubit takou cistou laskou ako tvoje dieta. Laskou bez vyhrad. A je jedno kolko ma rokov. Ze sa nieco cestou pokazi? Nuz, stava sa.

dzulli1980
24. jan 2024

Áno, je to náročné, tiež mávam stavy, že sa cítim na guľku do hlavy ... no poviem Ti jedno: buď rada, že máš zdravé dieťa (toto je moja mantra, ktorá mi nedovolí rozmýšľať tak ako Ty) ... si predstav, že by malo nejaký hendikep ... to je OBETA ... a je zaujímavé, že ženy - mamy, ktoré majú postihnuté dieťa, sa nesťažujú, proste to prijmú, bojujú.

minenkak
24. jan 2024

Nepoznám nič z toho čo si napísala ,pre mňa bolo dieťa zábava a radosť a či to stálo za to,asi áno.Milujem svoje decko,ale môcť sa ešte raz rozhodnúť,už by som nemala

reanda
24. jan 2024

stoji.. a zas take hrozne to nie je 😝 .. ani som to nikdy nevnimala ako obetu

10zabka
24. jan 2024

neviem, kde začať. Tvoj príspevok je plný sťažovania sa na to, ako sa žena musí obetovať a aké je to náročné. Nie, nie je. Keď to robíš s láskou. Na dieťa som sa tešila a nič z toho, čo si napísala, som nebrala ako obetu. A nakoniec, je to tvoja voľba. Mať ho nemusíš.

janettdamian
24. jan 2024

Dá sa na to pozrieť z rôznych uhlov pohľadu. Je to prirodzený pud od prírody-pokračovať v rode. Materinská láska, "bezpodmienečná" láska . A možno to len teraz moc intenzívne prežívaš. Dobrá správa je, že na veľa vecí z tohoto náročného obdobia časom zabudneš. Keď som prečítala tvoj príspevok ako prvé ma napadlo či toto išlo v hlavách aj naším predkom (babkám, prababkám)

10zabka
24. jan 2024

@minenkak silné slová. S takou matkou, ktorá svoje rozhodnutie mať dieťa ľutuje, som sa našťastie nikdy nestretla.

deti95060810
24. jan 2024

si pamätam keď nás v škole p. uč. učila že najväčšia láska je láska materinská.

viestta
24. jan 2024

Nebola som taka naivna aby som si myslela, ze materstvo dam s prstom v nose, s usmevom na perach a pretancujem s nim az do dospelosti lahkymkrokom vily Amalky a napriek tomu som zistila, ze byt matkou je viac ako narocne. A napriek tom som vdacna ta to, ze ho mam aj napriek vsetkemu zlozitemu a narocnemu co to prinasa, pretoze tie krasne okamziky to vyvazia. A nie, nepripadam si, ze som dietatu obetovala seba a svoj zivot. Mam iny zivot, narocnejsi, ale naplnenejsi a stastnejsi.

martinmmartin
24. jan 2024

Si krasny priklad obete modernej doby.
Tisicrocia doteraz sa deti vychovavali pokope celou dedinou, raz dojka, raz matka, raz starsi surodenci sa prestriedali a ked uz nic nebolo tak aspon sup ho ku koze do chlievika, az dieta nejako teda dospelo ak ho neskolila tubera. Deti bolo viac aby sa pomohlo proti chorobam statistikou a prezili iba tie najzdatnejsie.
Matky boli ovela viac odlahcene co sa tyka materstva a mali ovela lepsi socialny zivot. Dnes mame atomovu rodinu a zena si vytiahla cierneho petra.
Tento system je tu asi milisekundu v porovnani s tisicrocnou tradiciou a este ma zaciatocne muchy.
Detto starostlicost o starych.

minenkak
24. jan 2024

@10zabka napísala som,že ľutujem?

hariet
24. jan 2024

Hej celkom suhlasim, je to haluz aj zahul aj ked to clovek robi s najvacsou laskou, proste skusenost je neprenosna a pud mat deti velmi silny😁

10zabka
24. jan 2024

@minenkak nie priamo, ale z tvojho príspevku to jednoznačne vyplýva: "môcť sa ešte raz rozhodnúť,už by som nemala"

minenkak
24. jan 2024

@10zabka tak potom vieš i mne čo ja nie

10zabka
24. jan 2024

@minenkak alebo píšeš niečo, čo si nemyslela tak, ako to vyznelo

minenkak
24. jan 2024

@10zabka je to len suché konštatovanie a nie úvahou o lutovani

minenkak
24. jan 2024

@10zabka každý sa na všetko diva zo svojej strany

10zabka
24. jan 2024

@minenkak ok, samozrejme, máš pravdu. Toto nie je o nás 😀 Prajem ti pekný večer, kľudne pokračuj, ja už na teba reagovať nebudem. Svoj názor som napísala 😉

tululu
24. jan 2024

Takto. Clovek je vacsinou nastaveny tak,ze preziva skutocne stastie a radost, ked moze niekomu pomoct, poradit, ked moze milovat, rozvijat,pestovat a budovat. To vsetko je dieta plus s tym bonusom,ze je to kus teba a ty mas privilegium sledovat,ako sa ten pokrceny a urevany uzlicek meni na zrelu ludsku bytost. To je fascinujuca zalezitost. Ale ako vsetky ostatne projekty, vztahy, idealy ci veci, ktore stoja za to, aj tu prekonavas prekazky, uskalia, problemy a zaroven sa tvoje ego obrusuje o ego noveho cloveka, co je proste eclxtremne narocne, ale v konecnom dosledku prospesne pre obe strany. V idealnom pripade.

martinmmartin
24. jan 2024

@tululu Horsie je ked sa ten uzlicek zmeni na uplne zbytocnu ludsku bytost v dospelosti. Nie kazdy vychova jackpot, vacsina ludi ma funkciu mravceka lahko nahraditelneho.
Takze velmi vela matiek o tuto "vyhodu" ani nezavadi

ailiba
24. jan 2024

To musi kazdy zvazit, ci mu to za to stoji. Ano, je to velmi narocne, ale nikdy som tak nemilovala nikoho, ako mojich dvoch certikov. Som stastna, ze ich mam.

denden77
24. jan 2024

miestami som unavena jak kon, miestami mam chut z toho celeho vypadnut.. a potom vecer pocujem "maminka, lubim ta.. chytis ma za ruku?".. a ked nezachrapem skor, nez ona, chvilu na nu cumim.. a nechapem, co som to "vytvorila"..
aj ked mam na hovno den, zvysim hlas, aj na rit som dala.. furt ma lubi..
velmi tazko sa to vysvetluje ale 99% mamin asi presne chape.. proste je to ❤️

reanda
24. jan 2024

@martinmmartin neexistuje uplne zbytocna ludska bytost, ty mravcek 😀

berenika39
24. jan 2024

Aź budeš mít děti dospělé, nebo pubertální, prostě "velké", až se budeš mazlit s vnoučaty, až budeš zažívat jejich první velké úspěchy, školy, práci, rodinu - pak budeš vědět, že to všechno za to stálo a nebylo to vlastně tak náročné, jak píšeš, Má to smysl totiž, další generace vychovaných, slušných, pracovitých lidí. To za to stojí, věř mi.

berenika39
24. jan 2024

@martinmmartin odkud máš takové informace? Nemyslím, že by to tak bylo...

doriiis
24. jan 2024

Absolútne nič som pre deti nemusela obetovať.Prave naopak,práve deti ma poháňajú vpred

lonely66
Odpoveď bola odstránená
martinmmartin
24. jan 2024

@reanda Praveze existuje a je ich dost. Clovek milion si citala? Je to tazko stravitelne ale je to tak. Velmi vela ludi by sa dalo dnes teleportovat na jupiter a zajtra by zivot isiel dalej uplne normalne.

1mina
Autor odpoveď zmazal
Strana
z4