Sú deti skutočným zmyslom života?
Mám 40 rokov a tri deti. A čoraz častejšie sa pristihnem pri úvahe, či sú deti skutočne zmyslom života – alebo si to len hovoríme, aby to celé dávalo zmysel. Jasné, je v nich radosť aj láska, nepopieram.
Ale keď na chvíľu stíchnem a pozerám sa na svoj život zvonku, napadne mi, či sme si túto predstavu o deťoch ako o životnom naplnení nevytvorili skôr z pudu, zo zvyku, alebo preto, že to tak prosto „má byť“.
Tu predstavu o detoch ako zmysle zivota tvori aj spolocnost, lebo bez nich by nepokracovala. Takze je v jej najlepsom zaujme tu myslienku podporovat a nespochtbnovat. Ale deti ako take nie su zmyslom zivota, ten totiz nie je definovany.
Lebo keby bol, ti co nemozu alebo nechcu mat deti, co oni? Mali by ukoncit svoj zivot, lebo nemaju deti a tym padom ich zivot nedava zmysel?
Ziadna jedina vec, clovek, ci skusenost, predsa nemoze definovat zmysel ludskeho bytia.
Ja som niekde videla definiciu zmysla zivota prezit ho, najlepsie ako vies. S detmi, bez deti, s partnerom alebo bez, ako chces. Dolezite je ho prezit. Nic viac, nic menej. A standard ako ho prezit, jednotna mustra, neexistuje. Tu si kazdy definuje sam.
podla mna zmyslom zivota proste zit tak, aby sme si na konci zivota stihli povedat, ze sme dosiahli vsetko , po com sme tuzili.
ja za seba mozem povedat, ze mam jedno dieta a rozhodne je zmyslom mojho zivota. kvoi nej sa posuvam, robim aj nemozne aby sme mali pekny zivot , zazitky, puto... ale vzdy som to tak citila, ze deti mat chcem... dakujem ze mam aspon jedno zdrave... kazdy ma zmysel zivota v niecom inom, niekto nevidi ani potencial v partnerstve, toboz nie v detoch... niekto cestuje, niekto si urcuje vsetko v zivote sam.. kazdy sme iny... inak by to bolo velmi nudne
Moj zivot mal zmysel aj predtym nez som mala dieta a bude mat zmysel aj ked mi raz odide z domu. Deti niesu zmyslom zivota. Zmysel zivota je predsa sam zivot a moznosti ake ty chces... stastny zivot
zmyslom zivota je láska a tú mi moje dieta dalo, takze v mojom pripade mi dalo zmysel zivota, takze ano, ale vidim zmysel zivot aj v dalsich inych veciach, nie je predsa len jeden zmysel zivota
na druhej strane som si pomyslela na milu pani, ktora chodila ku mne do prace a vzdy len place jej deti jej nadavaju a tam asi o zmysle zivota asi velmi rec nebude, je to pripad od pripadu, kazdopadne priroda nas nastavila tak, aby sme deti citili ako zmysel zivota, dalsia vec, napr. viac deti mi uz nedava zmysel, lebo jednoducho uz sa mi nechce a nevladala by som si prejst celou tou peripetiou od tehotenstva, porodu, prebalovania, revu a cakania kym vyrastie
@eliska13 ano, tak by to malo byt, ale napriklad aj z mnohych diskusii tu na MK vidis, ze je mame zatazko nechat syna neveste, lebo zrazu akoby straca zmysel zivota. A ked niekto dietatu dava cely zivot najavo, ze je jedinym zmyslom jeho zivota, v skutocnosti mu na nohu vesia velmi tazku gulu.
@mandzula ja zase pochopím lipnutie na deťoch a nie je to len svokra, syn a zase nepochopím lipnutie na mužoch🤪každý má svoju slabost
Zmyslom života nie sú ani deti, ani kariéra, ani koníčky... Neviem, zmyslom života je pre mňa zvládnuť to, čo prichádza v živote. Budovať niečo dobré, vzbudzovať vo svojom vnútri lásku.
Deti, vzťahy a ľudia nám majú pomôcť prejsť životom a na nich môžme aplikovať to dobro. Ale deti môžu odísť/umrieť. Tak isto aj kariéra sa nemusí podariť atď. Asi nie je dobré sa na niečo viazať, lebo to často môže padnúť a človek sa potom zas hľadá.
Nie dieta nie je zmyslom mojho zivota. Zmysel zivota snad maju aj ludia, ktori deti nemaju lebo nemozu, nechcu 🤷♀️
Kazdopadne, aby som to rozvinula, zmysel zivota je skratka zit tak, aby tento zivot mal zmysel, aby som si, ked sa raz obzriem povedala, ze to bol fajn zivot a dieta je toho sucastou ale nie jedinym zmyslom a dovodom, pre ktory zijem. Moj zivot bol fajn pred dietatom, je fajn aj s nim a bude fajn aj ked vyrastie a bude mat svoj zivot.
zmysel života spočíva v tom, koľko šťastia a koľko lásky človek rozdal - pápež Georg
Ludstvo resp. zapadna civilizacia speje do zahuby a aj tieto myšlienky ju predznamenavaju.
Máme sa príliš dobre, sme sebecki, myslíme hlavne na svoje dobro, pohodlie. Máme možnost užívat si život bez zavazkov, zabránit pocatiu aj ked máme sex. Tak preco mat deti? Tuto otázku si budu klást práve naše deti. A porodnost buď dramaticky klesat.
Generacie pred nami museli mysliet hlavne na prezitie, pre nich bolo porodit pokracovatelov rodu dolezite. Zároveň my velmi potlacame prirodzenost, prirodne zákony, "vypíname" biologické hodiny, máme všetko umele, dokonale....
Neboli by sme tu, keby si generacie pred nami mohli klást podobně otázky....
Takže ano, za mna je prapovodny zmysel života prezit a porodit děti,ktoré budu zit po nás a v ktorych budeme dalej žít my sami. Ale bohuzial, doba a spolocnost tento zmysel potlaca...
@barka1 a tie generácie pred nami načo plodili deti? Však na ne kašlali, ak nejaké umrelo nevadilo, mali deti len na prácu a už malé deti museli vykonávať ťažké práce ktoré by nemali... Proste mali sex lebo muž potreboval a dieťa ak sa privodilo bolo skôr na obtiaž a ak sa už narodilo chceli aspoň aby z neho mali sebecky čo najväčší úžitok. Naozaj ti prídu menej sebeckí ako dnešní ľudia čo proste sa radšej chránia a dieťa nemajú?
Žiadny človek by nemal byť pre inú osobu zmyslom života. Lebo keď odíde, tvoj život nebude mať zmysel?
Robiť zmysel života z inej osoby je pre ňu extrémna záťaž. Mnohé deti takých rodičov proste prestanú dávať lebo tie vzťahy sú zo strany takého rodičia patologické.
Dieťa je dar ale nepatrí nám.
podla mna zmyslom zivota proste zit tak, aby sme si na konci zivota stihli povedat, ze sme dosiahli vsetko , po com sme tuzili.
@balerina2025 alebo aby sme boli šťastné aj keď nám niektoré veci a sny nevysli
Ludstvo resp. zapadna civilizacia speje do zahuby a aj tieto myšlienky ju predznamenavaju.
Máme sa príliš dobre, sme sebecki, myslíme hlavne na svoje dobro, pohodlie. Máme možnost užívat si život bez zavazkov, zabránit pocatiu aj ked máme sex. Tak preco mat deti? Tuto otázku si budu klást práve naše deti. A porodnost buď dramaticky klesat.
Generacie pred nami museli mysliet hlavne na prezitie, pre nich bolo porodit pokracovatelov rodu dolezite. Zároveň my velmi potlacame prirodzenost, prirodne zákony, "vypíname" biologické hodiny, máme všetko umele, dokonale....
Neboli by sme tu, keby si generacie pred nami mohli klást podobně otázky....
Takže ano, za mna je prapovodny zmysel života prezit a porodit děti,ktoré budu zit po nás a v ktorych budeme dalej žít my sami. Ale bohuzial, doba a spolocnost tento zmysel potlaca...
@barka1 to z kade máš také predstavy o minulosti? Keď dieťa bola v podstate vec, lacná pracovná sila
Vzdy som chcela dve deti, idealne hned dvojcky. Ale po prvom pol roku s mojim synom, som povedala, ze som sa mala dat hned podviazať. Nenasla som v materstve zmysel zivota. Ale deti mam nakoniec dve ale druhe doniesol moj muz.
Zaujmava uvaha/otazka...môžu ti dat zmysel života ale deti same o sebe nie su zmyslom života. Život ako taký je zmysel. A reprodukcia k tomu patrí. Aby zivot pokračoval musíme sa reprodukovať a odovzdávať nase vedomosti ďalej. Ale dieta brat ako zmysel zivota nedáva žiadny zmysel 😃
zmysel tvojho zivota bude to, co si ako zmysel vyberies...za mna ale, "len" mat deti je malo...zmysel dava vsetko to, co robime aj pre deti ale aj mimo starostlivosti o deti, predsa...ktovie, ci si otazku polozila spravne, a nechcela si sa spytat inak...ale to uz vies ty...mat deti a byt matkou je volba, ale okrem toho mame pracu, zaluby, tvorbu...
@balerina2025 alebo aby sme boli šťastné aj keď nám niektoré veci a sny nevysli
@zmrzlinka2021 ucit sa byt stastny sa ucime cely zivot
Zmysel zivota je milovat, ucit sa, rast a potom sa vratime domov. A samozrejme ze to nie vzdy je lahke ale deti su obrovsky dar, ktoreho hodnotu mnohí pochopia az neskor. Nebud ako novodobe progresivne matky,, ja chcem mat zivot Len pre seba, ja chcem peniaze na kabelky, ja chcem peniaze a cas na dovolenky ja chcem ja chcem,, . Vychovavas 3 deti to je viac ako vsetky peniaze sveta. A sikovna matka ma CAs aj pre seba aj pre manzela. 🙂
pre veľa ľudí je jedným zo zmyslov života dieťa, keby to tak nebolo tak by si ľudia neosvojovali deti a nerobili všetko preto aby ich mali, pretože by nepodstupovali metódy oplodnenia kedže pre ženu nie sú jednoduché
V každej etape života bolo niečo, čo mi ho vypĺňalo najviac, ale nikdy nebolo len niečo jedno konkrétne jeho zmyslom. Najprv som venovala najviac času škole, potom práci, teraz deťom, ale popri tom aj mnohým iným veciam - priateľom, pomoci druhým, ochrane prírody, zábave, cestovaniu... to všetko bolo aj je zmyslom môjho života.
Keby som nemala deti, hľadám iný zmysel, ale keďže ich mám tak momentálne je mojou prioritou a zmyslom vychovať z nich dobrých a múdrych ľudí, ktorí si budú vážiť seba aj našu planétu a starať sa o ňu. Veď čo ak sa narodíme znova? 🙂
Podľa mna je potreba reprodukcie a rozmnožovania prirodzená naprieč všetkymi organizmami a živými bytostami. Je normálne si ju naplnit, stat sa rodičom. A aj keď svoje dieťa zbožňujem, je pre mna veľkou inšpiráciou, motiváciou, zmysel života vidím v niečom inom.
Respektíve v tomto ponimani by bolo pre mna zmyslom života nieco zo všetkého a dokopy: praca, dieťa, partner, záľuby.
No za skutocny zmysel považujem niečo iné.
Kazdy ma iny zmysel. U niekohl rodicovstvo. U niekoho kariera. Pre ineho zas nieco ine co ho bavi a naplna....
u mna ano. Vzdy to bol moj najvacsi sen byt mamou 💕💕 teraz si svoj sen zijem. Beriem to ale ako pritomnost. Neviem co bude o par rokov.
Na to co je zmysel života nevie odpoveď nikto, teda možno taky svoj pre seba, ale celkovo nad tým ľudia filozofuju už tisice rokov, a zatiaľ nikto na nič moc neprišiel 😅
V deťoch nevidím a ani som nikdy nevidela žiadny zmysel života. Mám ich doma dve.
Pre mňa boli a sú zmyslom zivota a chválabohu ich mám.
Už v biológii na základnej škole sme sa učili, že sexuálny/rozmnožovací pud patrí medzi tie najzákladnejšie spolu s pudom starostlivosti, ochrany potomkov 🤷🏻♀️ Takéto správanie je človeku dané rovnako ako živočíchom už z jeho biologickej podstaty. Takže za sociálny konštrukt by som to nepovažovala. Práve naopak. Okolnosťami, možnosťami, ktoré priniesol moderný svet, sa človek odkláňa od tejto podstaty potrebnej pre prežitie ľudstva. Zvieratá nad niečím takým ani neuvažujú. My sme dostali ten dar aj prekliatie zároveň, že sme nad svojím bytím začali premýšľať a vnímať ho subjektívne.
Pomenovať zmysel života, je ako nájsť odpoveď na otázku Čo je to šťastie, alebo namiešať elixír nesmrteľnosti 😏 Odpoveď je v každom z nás a máme na to cca.... celý život 😉
Zmysel zivota je milovat, ucit sa, rast a potom sa vratime domov. A samozrejme ze to nie vzdy je lahke ale deti su obrovsky dar, ktoreho hodnotu mnohí pochopia az neskor. Nebud ako novodobe progresivne matky,, ja chcem mat zivot Len pre seba, ja chcem peniaze na kabelky, ja chcem peniaze a cas na dovolenky ja chcem ja chcem,, . Vychovavas 3 deti to je viac ako vsetky peniaze sveta. A sikovna matka ma CAs aj pre seba aj pre manzela. 🙂
@greywolf a šikovný otec urobí všetko pre to, aby tá matka mala okrem toho všetkého aj čas pre seba
Píšete, akoby ľudia pokladali za zmysel života deti. Lenže ako to viete? To je to, čo si myslíte Vy.l, že si myslia. Nikto nevie, čo je skutočne zmyslom, možno žiadny nie je. Deti sú zmyslom života vtedy, keď si to tak vy určíte. Či to tak je alebo nie, o tom rozhodnete sama. Pre Vás.

Mám jedno a som rada, že ho mám, ale viem si predstaviť kvalitný a pekný život aj bez detí. Pôvodne som chcela dve a osud to takto zariadil a som rada, lebo som až neskôr zistila, že nie som úplne materský typ . Už má skoro 15, tak sa z toho aj celkom teším, že to tak ubehlo , je čím ďalej samostatnejší .