icon

Svojho manžela milujem viac ako naše dieťa

nanunkaaa
30. mar 2015

Po narodení synčeka som si myslela, že dieťa bude pre mňa všetko a na prvom mieste. Ja to tak však necítim i keď ľúbim svoje dieťa na prvom mieste mam manžela. Je to podľa Vás správne? Aké pocity ste mali vy?

jaron
3. apr 2015

@mima4 keď matka neprebalí dieťa alebo ho nenakŕmi, jasné, že dôsledky sú ihneď vidieť
keď otec nedá svojmu synovi (ale i dcére) vedomie hodnoty, zdanlivo sa nič nedeje...

mima4
3. apr 2015

@jaron zdanlivo..prave to..ze zdanlivo.. potom sa stava castokrat..ze muzi, ktori nepocitili svoju hodnotu u otca..hladaju tuto hodnotu vo volnom sexualnom zivote s hocijakou..ktora im sepka do uska, aki su uzasni... a dievcata si hladaju partnerov, ktori im taktiez nabulikaju to... co stradali.

Mnoho zien tu riesi problemy v manzelstve, manzelov ignorantov..ktori nevedia prebrat zodpovednost za zivot, za rodinu... muzov.. ktori vidia iba samy seba, ktori nemaju vybudovanu v sebe rolu muza...a ajj toto je dosledkom chybajuceho muzskeho vzoru v rodine... nech akokolvek si my zeny nahovarame, ze muza nepotrebuje rodina, ze vsetko zvladame same a vieme zastupit aj matku aj otca... nie je to tak... rola otca je nezastupitelna, tak ako rola matky 🙂

zuzkat1
3. apr 2015

@mima4 @sorciera kazda si vyberie z toho co chce...myslim z napisaneho...mam kamosku ktorej muz siel o 3tej domov z prace a uz bol doma a s krpcom takmer do 2 rokov nerobil nic...a potom ked sa s nim uz dalo hrat a choditpo ihriskach tak ozil a maju uzasny vztah... ja si nemyslim ze otec straca funkciu ci status alebo daku hodnotu ked ho odmietam nechat doma s miminom alebo ked nsprebali ci neokupe...moze robit ine...hrat sa napriklad...

baklik
3. apr 2015

@sorciera24 tak ja ti drzim palce, aby si s nim aj zostarla... nic v zlom, ale po mojich skusenostiach zivotnych, 50% rozvodovosti si aj tak stale myslim, ze dieta je top priorita u mna... a to som dnes aj povedala partnerovi a uplne to chape...

jaron
3. apr 2015

@baklik čiže v dnešnej dobe 50 % rozvodovosť a 100 % oddanosť a dokonalý (obojstranný) vzťah matky a dieťaťa až do smrti?
🙂

sorciera24
4. apr 2015

@baklik ja mam v rodine ine vzory, kde su manzelstva 35 ci 50rocne prave s tymto fungovanim....a ako som pisala, aj u mna su deti priroritou, spolu s manzelou....nikoho z nich neodsuvam 😉 ....ak to ty nechces, ci nedokazes, je to tvoja vec...u ans to funguje 🙂

moni73
4. apr 2015

necitala som celu diskusiu, ale chvalabohu, ze som bez partnera a tuto dilemu riesit nemusim 😀
nerozumiem naco je dobre vyrabat rebricek ja, partner, dieta, rodicia, surodenci, priatelia.... 😨
aaaale velmi som sa zamyslela a dosla som k tomu, ze u mna krv nie je voda. partnera si dlhodobym procesomvyberas az najdes toho spravneho, takisto priatelov. naproti tomu rodinu si nevyberies. mam rada svoju sestru, ale kamoska je srdcu blizsia. ak by som sa ale z nejakeho dovodu mala rozhodnut pre jednu, vyberam sestru. je to pre mna samu dost prekvapujuce a este o to viac, ze v podstate mam pocit, ze ine rozhodnutie ani nie je mozne. takze tak....

bandura
5. apr 2015

@nanunkaaa to je spravna otazka,,,my mame deticky 3 a obdobia boli vselijake...ked sme sa s manželom vzali boi sme tu len my dvaja jeden pre druhého, viac sme sa venovali jeden druhému...a ked sa malý nas prvy syncek narodil nevedela som prejavit lasku manzelovi...mala som to opacne ako ty...cela moja pozornost isla malému a manžel zacal ziarlit...uvedomila som si to az potom co odišiel na 3dni z domu, aby si utriedil myslienky a ja som prislanato že som nerobila dobre...potom sa nam v kratkom case narodili dva krasne deticky a ja som sa sustredila v prvom rade na manžela...myslim si, že deti vyrastu odidu z domu a manžel tu ostane s nami až do smrti...môžem ti len poradit lub manzela laskou k muzovi ale nezabudaj na vašu spolocnu krv a daj lasku synovi ci dcerke ktora im patri drz sa

marsic
24. apr 2015

Dieťaťu dáš najavo ako ho miluješ tým, že mu ukážeš ako miluješ jeho otca.....

fra
27. máj 2015

@nanunkaaa dnes som natrafila na tento článok a spomenula som si na tuto diskusiu, mne sa veľmi páčil 🙂
"Prioritizing my husband's needs decreases our chances of getting divorced; it also increases the probability that our children will remain in a two-parent home.
I strongly believe that modeling a healthy relationship for our children sets the foundation for how they form bonds when they get older. In my opinion, my husband and I are the first example of what being in a happy marriage is like. Our kids learn how they should treat their future significant others (and what they should expect in return) by watching us.
I think that raising them in a home with parents who clearly love and value one another is key to their growth. For me, this means putting my husband first.
http://www.huffingtonpost.com/yourtango/why-my-...

rivenka
4. júl 2015

Dcérku sme plánovali, napriek tomu som mala obavy ako a čo k nej vlastne budem cítiť. S mužom sme si zvykli na pohodlný a sebecký život vo dvojici, boli sme nerozlučná dvojka a stále do seba veľmi zamilovaní, stále sme niekde lietali, cestovali... tak som sa trochu bála, či mi to nebude chýbať a nebudem si nejakú frustráciu zosobňovať v maličkej. No inštinkty zafungovali celkom inak a do malej som sa v sekunde tak zamilovala, že som veru mala čo robiť aby som nezabudla na to, že mám aj nejakého manžela 😎 Snažila som sa ale vedome nejakú priepasť medzi nami nebudovať a myslím, že som to aj celkom zvládla. Dnes má malá dva mesiace a už mám tie city celkom v harmónii (určite tomu dopomohol aj koniec šestonedelia a radovánky s ním spojené 😝 ). Malá sa napokon na muža tak strašne podobá, že ich milujem tak nejak dokopy - pri každom pohľade na ňu mi je totiž jasné, že by bez neho neexistovala 😀 Nemôžem určite povedať, že milujem malú menej ako muža, ak by sa to dalo merať, asi by to predsa len bolo skôr opačne. Ale rozhodne si uvedomujem, že ak by sa nám pokazilo manželstvo, rozpadla by sa rodina a to by si odniesla v prvom rade malá. Niekedy tej láske treba trochu pomáhať aj rozumom a zlatá cesta je asi ako vždy tá prostredná.. 🙂

velkacica
4. júl 2015

muža musíš milovať viac ako decko: On ti totiž ostane, kým decko z hniezda odletí...

linduska86
4. júl 2015

odporucam ti navstivit psychiatra - ale ozaj podla mna je muz a dieta a zena pod jednym bodom ,ktory sa vola RODINA a katolicke dogmy - no neviem neuznavam to a ani nebudem Boh? boh v rebricku ani nemusi byt pokial v neho veris
@velkacica tebe tiez odporucam psychiatra a poriadneho .. ak ta muz odrbe po 20 rokoch manzelstva, kto ti ostane? dieta s tebou ostane stale.. a stale sa ktebe bude vracat.. normalne tento nadpis a diskusia - mam dost.

moni73
4. júl 2015

@linduska86 uplny suhlas. mne pride uplne chore "rebrickovat" lasku 😕
@velkacica pocula si o tom, ze citom/srdcu nerozkazes? preboha, co je to za dristy. tak manzela mas najradsej na svete, narodi sa dieta a zrazu je manzel v rebricku druhy (zvycajne to tak byva). a co? je to tragedia byt druhy z toho mnozstva ludi? a je vobec druhy? ako mne pride uplne divne sa nad tym zamyslat.... a prist k zaveru ako ty, to uz ani neviem pomenovat 😝

petra7777
4. júl 2015

@velkacica Ty čo si si "šlahla" ???? Daj ochutnať aj mne 😀

linduska86
4. júl 2015

@moni73 toto tu je psychiatria , ale ze mega rozum sa mi rano zastavil a ani sa nepohol.. ved muz zena dieta = rodina v rebricku na 1tke a nie ze boh na jednotke imaginarna postava 😀

mima4
4. júl 2015

@linduska86 ked je Boh na prvom mieste, vsetko je na spravnom mieste 🙂

linduska86
4. júl 2015

@mima4 ty si picháš tiež do kábla?

jaron
4. júl 2015

@petra7777 to je čo za príspevok? Ešte tie dva predtým (treba navštíviť psychiatra a pod.) ako tak, do tretice sa však už ozývam, aj keď reakcie sú na @velkacica, ktorá v podstate vyjadrila jednoducho, ale pravdivo dôležitú vec, že partner je ten, s ktorým má druhý partner zostarnúť a žiť svoj vzťah celý život. I keď deti zostanú navždy deťmi svojich rodičov, odídu z domu a stanu sa rodičmi a partnermi iných.
Často sa stáva, že "láka" rodičov k deťom je nezdravá, skôr prejavom určitej závislosti, potom čítame tu na MK v iných príspevkoch, "rodičia chcú od nás (dospelých manželov), aby sme to, aby sme tamto...."

petra7777
4. júl 2015

@linduska86 Aj ja si to myslím....čistá pakáreň ☹ človek by sa na to mal pozrieť tak objektívne...čiže za dieťa by som položila život, za manžela určite nie...za neho nech ho zloží tá veriaca jeho matka.....čo by ona samozrejme neurobila, lebo jej "imaginárny" priateľ by to nedovolil 😀

linduska86
4. júl 2015

@jaron to je strasna kravina milujem svoje dieta a manzela rovnako a nestaviam tam este Boha aneviem koho do tretice- ludia toto su tak chore prispevky, ze fakt odporucam dotycnej navstivit psychologa - lebo je to choré!
milovat manzela viac ako dieta? a co, ze ti odide z domu? je to tvoje dieta do konca zivota a stale sa bude vracat domov aj ked bude mat rodinu a deti- bude to dieta-- a dalsia vec. xy pripadov je takych, kde manzel po 20 /25 rokoch manzelstva zdupka za mladsou..takze asi tak.. a uz sa nevrati, kdez to dieta sa vráti stale..

petra7777
4. júl 2015

@jaron Ty by si obetoval život za manželku? Dosť o tom pochybujem 🙂

kosicanka1
4. júl 2015

Tak skuste si to otocit, ze vy ste dieta a opytajte sa seba: Koho chcete, aby vasa mamka lubila najviac na svete? Hned je ta odpoved ina. A podla mna rovnaku odpoved maju aj nase deti. Opytajte sa vasich deti, koho lubi mamka najviac na svete. Moje deti odpovedali, ze ocka.

mima4
4. júl 2015

@linduska86
mas pocit, ze mas kompetencie hodnotit hodnoty a ich poradie u druhych ludi? 😉

linduska86
4. júl 2015

@petra7777 nie ja nemusim tieto tliachaniny do vetra - lebo veriacim to tak vyhovuje - to je dalsia blbost- kazdy normalny zrely clovek sa zamysli a povie, ze je to blud a ziadny pseudo/imaginarny boh - isto ze nebudem si precitaj celu tuto diskusiu tak odpadnes
pre nieoho je na 1, mieste Boh potom na 2. mieste Manzel/ka na tretom 3. Dieta a pak vsetko ostatne - tak to sa mi uz rozum zastavil!!!!!!

jaron
4. júl 2015

@linduska86 @moni73 @petra7777

Budem sa opakovať, ale čo už (môj príspevok z apríla)

Viem, že je to háklivá vec, záleží do tým, čo sa za tým skrýva, čo konkrétne u koho znamená, že miluje "viac" toho alebo toho, ale jednoducho:
- všetkých milujeme rovnako na 100 %, ono sa to nedá predsa povedať, že toho až tak nemilujem...
- dieťa je tu pre nás dočasne, partner na celý život
- pre deti je okrem lásky voči ním obzvlášť dôležitý vzájomný vzťah rodičov
- žiaľ, niekedy sa stáva, že jeden z rodičov hľadá emocionálne uspokojenie u dieťaťa, to, ktoré mu chýba u partnera (v konečnom dôsledku to môže uškodiť aj dieťaťu)
- nič z tohto nepopiera maximálnu lásku voči dieťaťu, schopnosť obetovať sa preň, keby bolo treba, aj životom
- ale zároveň tomuto nemusí odporovať to, že deti spolu vychovávame do schopnosti žiť bez nás, ak odídu z domu, bolí to, ale zrúti sa nám svet? Partner je ten, ktorí má byť s nami až do smrti, s ktorým máme zostarnúť, s ktorým máme budovať vzťah na celý život...
- s partnerom máme postupne časom splynúť, byť "jedno telo" (samozrejme pritom každý má zostať aj sám sebou, inak by bol jeden nadbytočný 🙂 ), od detí sa máme raz oddeliť (väčšina sa nakoniec spojí s niekým iným...)
- ak je moja žena na prvom mieste, to neznamená, že deti sú na druhom
- je normálne, ak sa v určitom období života všetko točí okolo dieťaťa, ale je to len dočasné, celoživotné nasmerovanie na partnera ma zostať a netýka sa to ani tak samotnej lásky (že je niekto prvý, iný druhý), ale skôr jej prejavov a spôsobov.

Viem, že sa dá o tom ešte diskutovať, polemizovať o tom, to som len naznačil určité myšlienky. Jednoducho mi však hlboko čosi nesedí na tom, že dieťa je na prvom mieste a partner na druhom. Môže to paradoxne uškodiť aj tým deťom samotným.

linduska86
4. júl 2015

@mima4 mam pocit, ze ked je boh na prvom mieste , vsetko je v poriadku ??? a co plati pre ludi, ktorí v boha neveria? 😉

jana657
4. júl 2015

............

mima4
4. júl 2015

@jaron skvele vyjadrene!

jaron
4. júl 2015

@linduska86 ak chceš porovnávať úspešnosť vzťahu, musíš porovnávať rovnaké, čiže nie zlyhanie partnerského vzťahu a celoživotný dobrý vzťah dieťaťa k rodičom, dnes nie je isté ani jedno ani druhé. Pri porovnaní však je potrebné porovnávať dobrý partnerský a dobrý rodičovský (obojstranný vzťah). Tam je to jasné, intímny partner v starobe, s ktorým mám splynúť je moja manželka, nie dcéra. Myslím, že je to dosť jasné.